Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Volkswagen Arteon (naslednik CC-a)

Recommended Posts

Vrele Gume test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI Elegance

 

arteon.jpg

 

Uvek sam zavideo umetnicima a posebno ''umetnicima''. Njima je po pravilu sve dozvoljeno i unapred društveno opravdano. Kada se zanesu u umetnosti desi se i da stradaju u lepoti, što im je za navek garantovalo besmrtnost. Slično je i sa automobilaskim brendovima. Dok se drže klasičnih principa najčešće će nove modele masa karaterisati kao stereotipne i dosadne. Onog momenta kada svoje težište presele u dvorište fantazije i recimo umetnosti gde je sve dozvoljeno, broj sumnjivaca će preko noći porasti u zabrinjavajuću beskonačnost.

 

arteon_2.jpg

 

Volkwagen je u ovoj godini upravo dokazao i jedno i drugo. Pojava Arteona, modela sa umetničkim pretenzijama za kratko vreme doživela je toliko oprečnih kritika kao retko koji automobil u poslednjih nekoliko godina. Dakle, bar na primeru Arteona reklo bi se da umetnička sloboda ima svoju paprenu cenu jer se odmah nalazi na tapetu skorojevićkog kritizerstva. U isto vreme, jednim drugim modelom koji se zove Polo, VW nije rizikovao ništa. Za uzvrat je po kratkom postupku dobio epitet dosadan! Budući da narodu još niko nije u potpunosti ugodio, a sa istim se osim populista niko nikada nije ništa ni dogovorio, ostaje nam da Arteon smestimo tokom ovog testa upravo na mesto koje mu pripada. Mesto nečega drugačijeg što ne srećemo često u opštoj ziheraškoj startegiji dizajniranja novih modela.

 

arteon_502.jpg

 

Dakle iz svega iznetog moguće je već i naslutiti sledeće. Arteon je najluksuzniji VW model koji je trenutno u ponudi. Na nekim mestima piše da je on upravo najluksuzniji model koji je VW proizveo, ali iz pijeteta prema upokojenom Phaetonu na ovom mestu ne bi ulazili u nepotrebne rasprave da ne podignemo zlog duha iz podruma. Arteon je dakle najluksuzniji VW u istoriji ovog brenda ali tek nakon Phaetona, što već samo po sebi usmerava ovaj test u jednom posebnom pravcu.

 

arteon_503.jpg

 

Arteon je suštinski direktni ''pravni'' naslednik Passata CC iz kojeg je nastao u tehničkom smislu kao mešavina limuzine C segmenta (Passat) i određenih sportskih ambicija. Ipak potpuno nedvosmisleno, njime osim velike lepote odiše luskuz , ekskluzivnost i sportski stil, što svakako gotovo niko više nije očekivao u jednom modelu iz Wolfsburga. Već i prvi letimičan pogled na Arteon upućuje nas na činjenicu da je Volkwagen opet učinio novi korak prema premium društvu ali u jednom posebnom stilu. 

 

arteon_4.jpg

 

Suštinski i kada bih možda posebno želeo kritikovati, Arteonu se ne može puno toga prigovoriti. Da je lep - lep je! Da je atraktivan = atraktivan je! Da je agresivan - agresivan je! Da je luksuzan - luksuzan je! Da je uglađen - uglađen je!

 

arteon_504.jpg

 

Da budem jasniji, Arteon sasvim uspešno pomiruje limuzinsku praktičnost kroz duh jednog nestašnog kupea. Alal vera, nije to bilo lako ni zamisliti a kamoli napraviti. Mnogi su pokušali, većina je ostala nasukana negde na pola puta. Posebno bih pohvalio fluidnu liniju karoserije koja je skoro rekordno niskog koeficijenta otpora (0.27). Kako se moglo očekivati (i da akcionari budu zadovoljniji manjim troškovima razvoja modela), Arteon je baziran na dobro nam poznatoj MQB platformi koja nudi poprečni položaj agragata. Pogađate već, ovim trikom oslobađa se dosta prostora za putnike u kabini. Kada tome dodamo ukupnu dužinu od 4.86 metara uz kratke prepuste i izvanredno međuosovinsko rastojanje (2.841 metar) prigovora na komfor nema. Ovome dodajem i lako pristupačan a pozamašan prtljažnik od čak 563 litara zapremine. On je nešto plići od standarda ali je zato površine od preko jednog kvadratnog metra, što iznošenje predmeta koji su uz naslon zadnjeg sedišta zahteva razgibana i zdrava leđa.

 

arteon_rs10.jpg arteon_rs11.jpg

 

Dakle, potpisujem, Arteon nudi mnogo više slobodnog prostora u poređenju sa svim ostalim premijum veličinama u ovom segmentu. To se posebno odnosi na zadnja sedišta. U najmanju ruku rekao bih direktorski osećaj na koji smo već skoro zaboravili od silnog tapaciranja i popunjavanja limuzina. Prednja sedišta su odlična, bez problema obuhvataju telo uz napomenu da su ipak za nijansu sportski tvrđa od onoga što bi se očekivalo kod jedne limuzine. Upravo kroz sedišta i položaj vozača, Arteon ostvaruje prvu subjektivnu konekciju vozača i sportskih atributa kupea. Sedi se nisko, vrlo nisko ali komforno i istovremeno prilično zavučeno u ''podrumski'' deo kokpita, baš onako kako se sedi za komandama kupe modela.

 

arteon_505.jpg

 

I baš na ovom mestu počinje vozački, slobodno ga mogu nazovati raj. Dva digitalna displeja ispunjavaju oči vozača kako su do sada to mogli imati ispred sebe samo piloti borbenih aviona. Količina ovih virtualnih kombinacija ekrana i broj dostupnih podataka je toliko bogat da je za orijentaciju u toj šumi potrebna solidna količina vremena za privikavanje. Oh, slatkih li muka. Ipak, sve je to u programskom smislu dobro organizovano i prijateljski nastrojeno prema vozaču i bezbednom korištenju. Kada smo već kod bezbednosti Arteon u manje-više serijskoj opremljenosti nudi čitavu paletu sistema pasivne i aktivne bezbednosti. Teško bi ih bilo sve nabrojati. Najvažniji su svakako aktivna hauba, adaptivni tempomat, automatska regulacija odstojanja, autonomno kočenje, kontrola vožnje u traci i recimo pomoć u vožnji pri zastojima kao posebno korisna stvar u sve većim graskim gužvama. Na sve dodajem i elektronsku DCC kontrolu ogibljenja koja nudi čak 43 različita modaliteta praćenja i kontrole vožnje.

 

arteon_506.jpg

 

''Razmeštaj'' enterijera je po svemu sudeći izmestio težiše vozila prema napred, što u jako brzim krivinama rezultira predvidivim klizanjem prednjeg dela. Ništa zabrinjavajuće ali ipak valja se ne opuštati potpuno u ovoj hedonističkoj mešavini udobnosti i sportske agresivnosti. 

 

arteon_507.jpg

 

A na našem testu je ta toliko hvaljena agresivnost ipak bila delimično ograničena, budući da ispod haube raspolažemo baznim dvolitarskim turbo dizel agregatom koji nudi ''svega'' 150 KS pri 3.500 obrtaja. Od fijaska stvar spašava odličnih 340 Nm obrtnog momenta pri niskih 1.750 do 3.000 obrtaja i usklađeni automatski DSG sedmostepeni menjač. Šta to zapravo u praksi znači? Iako neće fascinirati pri ubrzanjima (9.1 sekunda do stotke) ova 1.7 tona teška kupe limuzina se kreće ipak prilično lako, uz posebno pohvalnu elastičnost pri srednjim brzinama. Pomenuti sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom lepo i brzo asistira, ali ipak ostaje u zoni udobne i ekonomične eksploatacije, što pokazuje i prosečna potrošnja na testu od 6.5 litara.

 

arteon_508.jpg

 

Za pravo uživanje u sportskom duhu savetujem svakako snažniji agregat.

I na kraju, šta reći? Volkswagen je krenuo kroz za sebe prilično negostoljubiv premijum segment. U njega je najpre duboko kročio paprenom cenom od oko 52.000 evra koliko košta testirani model. Što se tiče ostalih premium aspekata, Arteon je još uvek samo u predvorju premium klase, što za sada prilično komplikuje stvari jer za konkurenciju u ovoj cenovnoj kategoriji ima bazni Audi A6 ili BMW serije 5.

 

arteon_10.jpg

 

Stoga zaključak testa nije posebno optimističan. Teško će ova velika lepota ''narodnjačkog'' brenda pobediti šablon kod većine potencijalnih kupaca! Arteon će razumeti samo ona urbana manjina koja shvata šta želi reći Grande Bellezza. Verujem i nadam se, to je već sasvim dovoljno!

 

arteon_510.jpg

 

Test-ekipa Vrele Gume
Tekst: Miodrag Piroški
Foto: Igor Pejović, Branko Avramović
Kamera i režija: Miroslav Šosberger
Montaža: Jovica Grujin
WEB: Zoltan Balzam

 

preuzeto sa - vrelegume.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

photo.jpg Emisija SAT: Test Volkswagen Arteon

 

Sa modelom Arteon, koji je pozicioniran mnogo iznad Passat-a, Volkswagen najzad ima model kojim samouvereno napada premijum rivale, recimo BMW Serie 4 ili Audi A5. Sa dizajnom kupea, a sa petora vrata, Arteon spaja i sportski stil i praktičnost velike limuzine. U vožnji je i te kako zavodljiv sa dvolitarskim benzincem od 280 KS. Za razliku od modela CC koji je uvek predstavljao Passat sa malom dozom elegancije, Arteon je nešto sasvim drugo. To je limuzina koja je svim svojim elementima, a pre svega imidžom, potpuno drugačija od bilo kog Volkswagen-a, bez obzira na to što sa nekima od njih deli platformu i motore.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen Arteon R sa više od 400KS

 

vw arteon

 

Arteon, trenutno možda i najatraktivniji Volkswagenov model, stiže i u sportskom R izdanju. O tome se inače pričalo i ranije, ali sada su dostupni i neki novi detalji. Pre svega, Arteon R će po najavama biti "zaista agilan, snažan automobil". I to zahvaljujući novom 3,0 litarskom VR6 turbo motoru koji je trenutno u razvoju, a koji će raspolgati sa 404KS. Takođe, u paketu će između ostalog biti i 4Motion pogon na sva četiri točka, sportski podešeno oslanjanje, veći alu točkovi, plava kočiona klešta, aerodinamički paket, prednja maska sa R logom, kao i izmenjeni enterijer sa sportskim sedištima i volanom. Ostaje pitanje da li će se u ponudi možda naći i manuelni menjač.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prelep automobil. Bas dostojan naslednik CC-a.

Ono sto mi se ne dopada je sto enetijer previse ima veze sa Golfom i cak i Leonom sto cena ne opravdava.

 

I nekako 2.0TDI ne ide uz ovakvu karoseriju, tsi 2.0 mi deluje kao bas prava mera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TopSpeed test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI

 

174614-vw arteon tdi.jpg

 

Zvanično, Volkswagen insistira da Arteon nije naslednik, niti zamena za model CC, koji je zamenio Passat CC, već je ovaj kupe sa petora vrata potuno novi član familije, sa novim, višim ambicijama!

Kada sam prvi put u proleće 2015. na Salonu automobila u Ženevi, na štandu Volkswagena uživo ugledao Sport Coupe GTE Concept, poput većine okupljenih, pomislio sam ''evo zamene za Passat CC, tj. CC''… I pogrešio sam! Nemački gigant zvanično tvrdi da vozilo koje je kasnije proizašlo iz ovog koncepta, nazvano Arteon, nije CC, odnosno naslednik Passata CC za azijsko tržište, jer je to Fideon, već potpuno novi, tzv. fastback ili kupe sa petora vrata koji ne menja pomenuti model, nego je pozicioniran iznad njega! I to po svemu, od dizajna, tehnike, performansi, komfora, pa i cene, naravno…

 

VW_Arteon-1.jpg

 

OK, možda nije najbolji način da se odmah krene sa cenom, koja za ovaj zlatni, pardon, Arteon u kurkuma boji iznosi 46.786 evra, ali možda i nije loše, jer zaista treba sagledati sve šta spomenuti automobil donosi. On je na neki način ''mesija'' Volkwagena i model koji ne donosi baš iskupljenje, već nagoveštaj da nakon patnji i muka (setite se Dieselgate afere koja je pogodila čitav VW koncern), zaista dolazi spas i savršenstvo, pa i mnoštvo novih, atraktivnih vozila.

 

VW_Arteon-4.jpg

 

Pri tome, ne želim da branim tezu da je MQB platforma na kojoj počiva ''uber alles'', odnosno iznad svega, nego čisto da predočim da Arteon nije samo duži, širi i niži, dakle Passat sa još većim međuosovinskim rastojanjem. Ne… On može da ima i proveren, za nas Srbe tako omiljen, dvolitarski TDI motor i savršeni DSG menjač, baš kao u ovom slučaju, ali i 4MOTION sistem pogona na sva četiri točka, što ovde, nažalost, nije bio slučaj!

 

VW_Arteon-9.jpg

 

No, u svakom slučaju Volkswagen Arteon treba da zaintersuje kupce koji žele više od Passata. One koji razmišljaju o modelima Audi A5 Sportback, a pre svega o konkurentu kakav je BMW Serije 4 Gran Coupe. A što se tiče cene, ona je, kod nas u Srbiji, takva kakva je… To znači značajno veća nego što bi trebalo da bude. Jer, Arteon nema dovoljan procenat delova i sklopova da bi se smatrao automobilom iz EU, što znači da ga je država dodatno ''opteretila'' carinom!

 

VW_Arteon-32.jpg

 

Kao što već napisah, po dimenzijama, Arteon je veći od CC-a, duži za 100 i širi za 40, ali i niži 30 milimetra, a to dodatno pojačava utisak. Zapravo, on izgleda kao nešto što do sada nismo videli kada je u pitanju Volksvagen… Sam stil i pojava su drugačiji. LED svetlosne grupe su sada potpuno normalna stvar, no sve te izdužene linije i niska silueta, a pogotovo velika prednja hauba sa naborima, dosta koketiraju sa rođakom po imenu A5 Coupe.

 

VW_Arteon-11.jpg

 

To, opet, ne treba shvatiti kao nešto loše, baš kao ni činjenicu da je međuosovinsko rastojanje sada skoro kao kod Škode Superb, tačnije za čak 130 milimetara veće od već pomenutog CC-a. Pri svemu tome, prostora u enterijeru ima, zvanično za pet, a realno za četiri odrasle osobe, jer naslon sedišta za putnika na zadnjoj klupi u sredini je više zamišljen kao oslonac za ruke, naravno kada se spusti, nego što doprinosi komforu…

 

VW_Arteon-12.jpg

 

Veoma dobar stilski utisak pojačavaju prozori bez okvira, koji uz aerodinamične linije daju dodatnu notu elegancije u koeficijent otpora vazduha od svega 0,26. Još kada se tome dodaju točkovi od 18 cola, uz specifičan zadnji deo kojim dominira veliki poklopac isto tako velikog prtljažnika zapremine 563, tj. ukupno 1.557 litara, sve to izgleda veoma dobro.

 

VW_Arteon-29.jpg

 

Arteon dolazi u dva osnovna paketa opreme, Elegance sa naglašenim elegantim hromiranim detaljima i R-Line, koji je više sportski. U oba slučaja, spisak dodatne opreme može biti poduži, baš kao i kod ove verzije Elegance, gde uz digitalni kokpit sa mogućnošću izbora više prikaza, dolazi i Media Control System, te adaptivni tempomat, radar sa mogućnošću automatskog kočenja, kao i automatsko uključivanje i isključivanje svetala prilikom dolaska i napuštanja vozila, automatska kontrola visine svetlosnog snopa, senzori za kišu, upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, asistencija pri parkiranju, senzori napred i nazad, kamera za vožnju unazad, zatamnjena stakla sa 65 % absorcije svetlosti, itd.

 

VW_Arteon-28.jpg

 

Iako je automobil prilično nizak, što znači da se i sedi nisko, to nije neprijatno! Naravno, pod uslovom da možete lako da se spustite ili podignete. Oni koji to baš i ne mogu, pomagaće se hvatanjem za krov, ali zaista imaju dobar razlog da uđu u Arteon! Enterijer izgleda bolje nego kod bilo kog drugog VW-a, što znači da je dobar utisak spoljašnjosti uspešno prenesen i unutra. A tu vozač, već nakon nekoliko minuta, ima onaj utisak poznatog. Kao kod ''starog dobrog Golfa''… Zažmurim, stavim ruke na upravljač, baš onakav kakav volim, i kao da sam već dugo tu, jer nekako znam gde se šta nalazi iako je enterijer sasvim nov.

 

VW_Arteon-18.jpg

 

Upravljanje komandama je jednostavno i brzo, čak i ako koristite tastere na multifunkcionalnom upravljaču. Ipak, ne mogu da se oduprem utisku kristalne jasnoće TFT ekrana osetljivog na dodir, dijagonale 12.3 inča, smeštenog na centralnoj konzoli. On prosto blješti i poziva vas da nešto petljate po njemu! Tu je i Head-Up displej, odnosno projekcija osnovih podataka na vetrobranu, bilo da se radi o brzini kretanja vozila, navigaciji, saobraćajnim znacima i ostalim upozorenjima.

 

VW_Arteon-14.jpg

 

Sve u svemu, enterijer je komforan i prilično luksuzan, a takvom utisku pomaže i odlično ambijentalno osvetljenje, tako da ova limuzina kupe oblika, izgleda još spektakularnije noću! Upotrebljeni materijali su prijatni za videti, ali i pod rukom, pa i pod … znate već čim, jer radi se o alkantara koži, metalu, uglavnom aluminijumu i kvalitetnoj plastici sa veoma dobrim stepenom završne obrade.

 

VW_Arteon-5.jpg

 

Kad vidim znak VW, uvek se podsetim reči jednog poznanika ''šta je Volksvagen bez TDI''! Kod nas to prosto nekako mora zajedno, kao što ni Passat nije onaj pravi ako nije karavan. E tako, ni ovaj Arteon verovatno ne bi bio Volkwagen da nema dizel motor. Doduše, onaj najslabiji u ponudi 2.0 TDI od 150 KS, koje postiže u rasponu od 3.500 do 4.000 o/min. Maksimalni obrtni moment od 340 Nm, pri veoma niskih 1.750 do 3.000 obrtaja u minutu jeste ono što celu priču čini boljom, a kada se tome pridoda još izvanredni DSG sedmostepeni automatski menjač, onda je već sve na svom mestu.

 

VW_Arteon-30.jpg

 

Opet, moglo bi to i bolje od maksmalnih 220 km/h, te skromnog urbzanja od 9,1 sekunde do stotke, ali onda treba pogledati u motor iste zapremine, samo sa 240 konjskih snaga. Još ako se odlučite i za pogon sa sva četri točka, tzv. 4MOTION, cela priča postaje još dinamičnija! A ovako je ekonomičnija… Automobil sa testa, u kombinovanom ciklusu, sa umerenim stilom vožnje, trošio je nešto ispod 6 litara dizela. To nije onih obećanih 4.5 litra u fabričkim podacima i nije emisija CO2 od 116 g/km, ali opet je sasvim pristojno.

 

VW_Arteon-21.jpg

 

Dakle, Volkswagen Arteon 2.0 TDI DSG nije automobil koji će vam oduzeti dah po pitanju performansi, jer ova limuzina ima masu od 1.643 kilograma, ali vas sigurno neće ni razočarati. Svojom ubedljivom pojavom, uostalom kao i svaki mesija, uticaće da svi nedostaci nekako padnu u drugi plan i ostanu gotovo neprimećeni…

 

VW_Arteon-31.jpg

 

A opet, iako nije atleta, Arteon je svakako zabavan za vožnju. Trim oslanjanja je odlično podešen i pruža dobar balans između dinamike i komfora. Za fina podešavanja, tu je izbor između modova Comfort, Normal i Sport. Upravljač, uz sistem ''progresivnog upravljanja'' kao kod Golfa GTI i Golfa R, ostavlja utisak izuzetne stabilnosti i preciznosti, pogotovo pri većim brzinama, tj. u brzim krivinama. Tom utisku svakako doprinosi i širina vozila, tačnije širok trag točkova… I još samo da je tu 4MOTION pogon i još snažniji motor, pa eto mesije u širem smislu i u punom sjaju! Mada, tvrdim da Arteon za Volkswagen i dalje ostaje svojevrsni ''mesija'' i automobil koji ovom koncernu može doneti neki vid iskupljenja, ali samo na nekim bogatijim tržištima, a ne u bedi u kojoj živi Srbija danas…

 

Tekst: Zoran Živkov/TopSpeed

Fotografije: Aleksandar Savin

 

preuzeto sa - topspeed.telegraf.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dmotion test: Volkswagen Arteon

 

volkswagen arteon.jpg

 

Pokušaji da se marka Volkswagen uvuče u premium segment nisu novi. Samo, da li je dovoljno napraviti kupe sa četvora vrata i stati na crtu Audiju, BMW-u pa i Mercedesu?

Volkswagen grupa u sebi ima dva respektabilna premium brenda - Porsche i Audi, koji pokrivaju i luksuzni i sportski segment. VW bi, barem kako ime kaže, trebao biti i ostati ''narodska'' marka. Naravno, ni VW nije narodska marka odavno. Jeste marka koja prodaje milione vozila, ali cenama, a u glavnom i kvalitetom, odavno se premestila u platežno sposobniji stalež. Kako god, VW grupa (uz Škodu i Seat) prodaje preko 10 miliona vozila godišnje, i ova raspodela dobro funkcioniše.

 

A-1.jpg

 

U odnosu na sve ovo, postavlja se pitanje zbog čega potreba da se VW ''ugura'' u premium (pa i sportski) segment, pokušava decenijama, i to ne preterano uspešno. Dovoljno je setiti Phaetona i Scirocca, koji ni blizu nisu postigli očekivano. Ok, bilo je tu dosta uticaja bivšeg prvog čoveka grupe Ferdinanda Piecha i njegovih želja da svoje mezimče VW ponudi visokoj klasi. I Passat CC se može svrstati u sličnu priču pokušaja ulaska na teritoriju Audija - luksuzom, stilom, ali i cenom. Međutim od plana prodaje 300.000 komada nije bilo ništa.

 

A-4.jpg

 

Prošle godine VW je predstavio Arteon, model koji je zapravo dosta dugo najavljivao, i to pomalo zbunjujuće po kupce. Jeste naslednik Passata CC nije naslednik Passata CC. Šta više, i sada, kada je Arteon uveliko u prodaji, VW negira da je naslednik Passata CC, a sve govori u prilog tome da jeste. Za početak, postavljen je na MQB platformu kao i Passat, ali i Audi A4 i A5, a i ponovo koristi koncept vrata sa prozorima bez okvira. I da, ponovo ima ogromna peta vrata i velik prtljažnik. Realno, ovako bi mogli potpuno izbanalizovali Arteon što nije u redu.

 

A-9.jpg

 

Arteon je pre svega lep automobil. Veći je od Passata, tačnije duži, pa i mnogo elegantniji. U neku ruku, već time je pobegao od puke modifikacije popularne limuzine, od koje je duži čak 10 cm. I odlično nosi svoje proporcije, pa je iz estetskog ugla elegantne kupe limuzine sa petora vrata efekat potpuno postignut. VW je uspeo da napravi automobil za kojim se okreću glave. E sad, da li baš započeo novu eru kako kažu čelnici marke je već neko drugo pitanje.

 

ent2-1.jpg

 

Arteon je poprilično velik automobil sa 4.86 metara dužine, pa se u njemu našlo i dosta prostora. Ne dosta, nego stvarno mnogo. Po ovoj osnovi, Arteonu se nema šta zameriti, a pogotovo ponudi prostora za noge pozadi, pa se vozač, recimo malo uspešniji direktor, neće obrukati ako poslovnim partnerima ponudi prevoz. To će uraditi komforno i sa stilom. U osnovi, prednja sedišta, pa i stražnja klupa jesu poznati, ali su se u dodatni prostor kabine ove kupe limuzine odlično smestili. Samo, po običaju, VW pravi tvrda sedišta, pa se stvarno treba potruditi da se sedište, pogotovo vozačevo, prilagodi sebi i tek tada postaje udobno, a odlične bočne podrške rade svoj posao.

 

ent4-1.jpg

 

Stražnja klupa nije duboko profilisana, ali je dobro dimenzionisana. Iako spolja karoserija deluje niska kao pravi kupe, pozadi, pored izrazito mnogo mesta za noge, ima mesta i za glave i visokih osoba. Uz ponudu prostora i funkcionalnost je potpuno zadovoljena, mesta za odlaganje sitnica ima sasvim dovoljno, ali prtljažnik je ono što što će obradovati sve one koji traže i zapreminu i lak pristup. Zapremina je čak 563 litre, a uz oborene naslone prednjih sedišta stiže do 1557 litara, ako iko ikada poželi da od svog kupea napravi kombi. Pri tom, vrata prtljažnika se otvaraju visoko i pristup prtljagu je potpuno slobodan.

 

ent-1.jpg

 

VW je poznat da solidno obrađuje enterijer svojih vozila. Arteon nije izuzetak, nego potvrđuje ovo pravilo. Sve je precizno, utegnuto, kvalitetno. Tvrde plastike nema nigde, koža je precizno prošivena i sa te strane posao je dobro obavljen.
Tu je i odlična digitalna instrument tabla od 12.3'' sa brojnim prilagođavanjima prikaza, kojima je ipak bolje baviti se dok vozilo miruje nego u vožnji, obzirom da vam se može desiti da ne možete da pronađete brzinu kojom vozite dok vam tabla izbacuje druge brojne informacije o statusu vozila, potrošnji, itd. Drugi višenamenski ekran je poznati i kvalitetni VW-ov 8” osetljiv na dodir, visoke rezolucije, koja dozvoljava dobru grafiku i kvalitetnu sliku kamere za vožnju unazad, koja jako dobro dođe obzirom na podugačku ''stražnjicu'' ovog kupea.

 

ent1-1.jpg

 

Definitivno, po pitanju enterijera, obrade, materijala pa i dizajna, Arteonu se nema šta zameriti, osim onoga na šta smo navikli u VW-u a i kod drugih - vlasnik gledati ispred sebe isto što može gledati i u Passatu.

 

A-12.jpg

 

Ako se pođe od izgleda Arteona, može se očekivati i sportska vozna dinamika, ali ipak se neće dobiti u meri u kojoj se očekuje. Ovaj model ima ozbiljnu platformu koja uključuje i multilink pozadi, ali prilikom razvoja u VW-u su se ipak odlučili da za račun udobnosti delom žrtvuju sportske apekte vožnje. Arteon je precizan, dobro izbalansiran i odlično savlađuje premeštanje mase pri ubrzavanjima i kočenju, a kada počne da kliza to radi neutralno, sve dok efikasni ESP ne smiri stvari, a to bude jako brzo. Podupravljanje je jako malo, mada se dobija utisak da bi automobil koji izgleda kao kupe mogao imati za nijansu tvrđi trim i za nijansu manje naginjanja u krivini. Sa druge strane, VW ni ne pozicionira Arteon kao sportistu, to prepušta mnogo oštrije trimovanom Audiju A5 Sportback. Arteon je ostao u zoni komfora i po vozača i po putnike. Ono što je svakako dobro, vozaču daje vrlo prijatan osećaj poverenja i upravljanjem i kočenjem, pa je kompromis između udobnosti i dinamičnosti sasvim dobro uspostavljen.

 

A-10.jpg

 

U pogonskom smislu u Arteon su stigli motori i menjači ''sa police'' kuće i u tome nema ničega lošeg. Šta više, dobija se utisak da je 2.0 TDI sa svojih 150 KS i sedmostepenim DSG menjačem pokazao svoj puni potencijal, iako je najslabija pogonska opcija. Uz vrlo uverljivu isporuku snage siže i impresivna ekonomičnost i autonomija, pa potrošnju od 6 litara nije teško održavati, a autonomija sa jednim rezervoarom od 66 litara penje se na preko 1000 kilometara.

 

A-2.jpg

 

Volkswagen Arteon jeste kupe izgledom, ali nije sportista voznom dinamikom. Ujedno, jeste lep pa i atraktivan, ali i prostran i funkcionalan. Za dugo putovanje udoban je kao i bilo koja druga limuzina koja nema izgled famoznog kupea. Ipak odgovor na pitanje da li naslednik Passata CC, kasnije prekrštenog samo u VW CC teško je dati a ne doći u koliziju sa onim što tvrdi sam proizvođač. Arteon koristi previše toga od Passata uz elemente CC-a da bi se negirala ikakva veza. Mada, bio naslednik ili ne, Arteon ima svoj karakter i model je za sebe. Jedino što Arteon muči je njegova cena. Testirani model u Elegance opremi, koja je veoma solidna ali ne i prebogata košta 47.111 evra. Veliko je pitanje da li će se kupac ovog kupe-limuzina koncepta automobila opredeliti za Arteon ili, za 2.000 evra manje, sesti u Audi A5 Sportback 2.0 TDI, doduše osetno manji ali i snažniji model, ali pod markom za koju se spremnije izdvaja povelika suma.

 

preuzeto sa - dmotion.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lep auto ali spoj hauba i krila posebno kad se gleda sa zadnje strane iskosa...  :o 

Gledao ga neki dan u salonu. Prvo sam pomislio da hauba nije dobro zatvorena posle da nije udaren :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen Arteon Shooting Brake možda i sa V6 motorom

 

166888-vw arteon sw.jpg

 

O ''Shooting Brake'' varijanti Arteona se govorilo još prošle godine, kada su ljudi iz Volkswagena potvrdili da se u kompaniji o tome zaista i razmišlja. Sada pojedini mediji pišu da su u međuvremenu u Volkswagenu dali i zvanično zeleno svetlo za realizaciju tog projekta, kao i da je njegov dizajn već završen. Ipak, izvori iz Volkswagena nisu naveli kada ovakav Arteon stiže na tržište. Takođe, postoji mogućnost da Arteon Shootiong Brak dobije i V6 motor, ali konkretni detalji za sada nisu dostupni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen Arteon sa R-Line paketom opreme

 

vw arteon 1.jpg

 

Po najnovijim izveštajima kompanija Volkswagen je već razvila R-line paket opreme za model Arteon. Novi paket opreme R-Line će biti dostupan na SE, SEL i SEL Premium modelima, a počeće da se prodaje od jeseni. R-Line paket opreme sa sobom donosi nekoliko novih sportskih detelja na spoljašnjem dizajnu poput restilizovanog prednjeg branika sa većim usisnicima za vazduh, R-Line oznakama, crni zadnjim spojlerom i felnama veličine 19 ili 20 inča. Kada je reč o enterijeru, Arteon R-Line se neće puno razlikovati od standarnog modela, s tim što će imati pragove od nerđajućeg čelika sa R-Line natpisom, a iza volana će se naći papučice. Takođe, volan i ručica menjača će dobiti šavove koji će predstavljati kontrast ostatku enterijera. Takođe, na infotejnment ekranu će se prilikom startovanja pojaviti R-Line logo.

 

vw arteon 11.jpg

 

Ispod haube ovog modela nalazi se četvorocilindarski agregat radne zapremine dva litara sa turbo punjačem koji razvija 268 konjskih snaga i 349 Nm obrtnog momenta. Povezan je sa osmostepenim automatskim menjačem, a pogon na prednjim točkovima je standard dok skuplji modeli mogu dobiti pogon na svim točkovima.

 

vw arteon 111.jpg

 

Volkswagen će Arteon sa R-Line paketom opreme izložiti na svom štandu na Sajmu automobila u Njujorku koji svoje kapije otvara 28. marta. Cena modela Arteon sa novim paketom opreme će biti objavljena kasnije tokom ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen Arteon 2019. dobija verziju Shooting Brake

 

183077-vw arteon sb.jpg

 

Stiže paralelno sa redizajniranim Passatom, privlačnom siluetom, benzincima i dizelašima od 150 do 280KS, kao i prtljažnikom od 660 do 1790 litara. Konačno uspeh za premium model iz Wolfsburga?!

Na salonu IAA’19, u septembru sledeće godine u Frankfurtu, očekuje se Shooting Brake verzija Volkswagen Arteona. U osnovnoj verziji Arteon nije baš postigao uspeh, što je i logično - ili ćete kupiti Passat, a ako tražite više, iz istog koncerna, pa tu je Audi A4?! Bilo, kako bilo, Arteon će nastaviti život i paralelno sa redizajnom Passata, osvežen i ''izbrušen'' biće i Arteon. A veću sreću potražiće varijantom Shooting Brake, čiju ilustraciju donosi nemački ''Autozeitung''.

U poređenju sa osnovnim modelom dužina će mu porasti sa 486 na 488 cm. Prtljažnik, koji u osnovnoj verziji ima zapreminu 563 do 1157 litara, porašće na 595 do 1490 litara. To je manje nego što nudi karavanski Passat Variant (650 do 1780), ali to je više nego dovoljno za ovakvu verziju. Pogonska paleta će počinjati novim 1.5 TSI sa 150KS, a najsnažniji će biti 2.0 TSI s 280KS. Sve će verzije biti blago-hibridne sa 48-voltnim sistemom. Dizelaši? Naravno, i to od 163 do 204KS. Osnovne verzije će imati ručni 5-stepeni menjač, a za snažnije je predviđen automatski DSG 7, sa dvostrukim kvačilom i sedam stepeni. Top-gun verzije će imati i pogon 4x4 (oznake 4Motion). Svetla će biti hi-tech LED tehnologije, oprema obogaćena dodatnim elementima luksuza i sistemima asistencije vozaču. Konačno uspeh za Arteon? Videćemo...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...