Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Snimljen Fiat X6H / Fiat Argo / Fiat Cronos

Recommended Posts

Ne znam kada je zadnji put Fiat bio broj 1 u B-segmentu. Jako, jako davno. Naravno ako gledamo jedan model samo. Tamo možda još sredinom 90-ih.

Ove priče da se C3 kupuje u jačim paketima ne pušim. Nije to njemačko tržište gdje se traži. A i pitanje što je u tom segmentu top oprema.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Elra said:

Klasa A (gdje je Fiat broj 1) i B (gdje je bio broj 1) su prije svega klase automobila gdje se prave vece prodajne brojke i uposljavaju proizvodni kapaciteti.

Po meni je i profit od, karikiram, 100 necega/automobilu bolji od nista. Da kupci u EU traze opremljenije verzije dokaz je novi C3 (preko 50% prodatih primjeraka je u top opremi). Clio, Mazda 2, 208 se takodje vecinom uzimaju sa boljim paketima opreme. Vjerujem da ce isti slucaj biti i sa novom Ibizom, koja odlicno izgleda na slikama.

Na drugoj strani imamo Fabiu, Sandero, i20 za siromasnija trzista.

Napustanje ove klase od strane Fiata bi bilo nerazumno, obzirom da posjeduju proizvodne kapacitete a i trzista gdje bi plasirali cca 200k modela godisnje.

Baš tako. Suludo bi bilo da Fiat napusti klasu B, a da istovremeno ima fabrike u Italiji, Srbiji, Poljskoj u kojim može da proizvodi tu klasu. 

Kad sam rekao Low Budget dizajn mislio sam na kopiranje po mom mišljenju prilično neuspelog dizajna Tipo-a. 

Morali su da bace oko na sjajan dizajn svih novijih automobila u klasi B, pa da uz dobar, italijanski šmekerski dizajn i pristojnu cenu naprave bum i ozbiljne prodajne rezultate u EU, a ne samo u Italiji. 

Možda ipak za EU tržište ponude nešto drugačije i lepše izdanje novog Punta, Una ili kako god će se zvati (bar prednji i bočni deo - zadnji i nije tako loš).
Nažalost, FCA je jako inertan ... dokaz je da još nemaju Compass u Evropi, a još je gore što već nisu ponudili i verziju Compass-a pod FIAT brandom (samo da više ne bude 500 šta god --- dosadili su sa tim dizajnom)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Milan_B

 

U Srbiji nije Fiatova tvornica. Nešto se pita suvlasnika. Želi li suvlasnik uložiti? Pa evo baš primjer Turske di je suvlasnik uložio i rodio se Tipo.

Poljska sa povratkom Pande dobiva posao. To je to. 500 skupa sa Pandom ima jako velike brojke. Brojke koji su i više nego zadovoljavajući za jednu tvornicu.

Italija je rezervirana za proizvode koji nisu jeftini. I to je jasno.

Znači nameće se pitanje želi li Srbija odrješit kesu. 

 

A ovo sjajan dizajn automobila u B segmentu... Ne bih se složio. Eventualno ima trojka sa dobrim dizajnom i to je to. Već je rečeno koja je to trojka. 
Kažem ovaj Argo se nema tu što skrivati pred bilo kim.
Treba uzeti u obzir da je pitanje dizajna, prije svega skladnost, danas upitna poradi crash testova. Evo danas ni taj Clio, ni Mazda 2, nemaju skladnost dizajna jednog Grande Punta. Doduše o neskladu Renault dizajna sa stajališta talijanskog dizajna bi imao svašta reći. Haube svih Renaulta jako strše nad bočnom linijom prozora. To se treba nekako prikriti. Vidi se da im je dizajner Nizozemac, ne znam jel i Holanđanin, možda je iz neke druge nizozemske pokrajine.

Pa i ta Fiesta. Best-seller u ovom segmentu. Ona očigledno djeluje lošije od Arga. A best-seller je radi politike. I UK i Njemačka ju smatraju domaćim proizvodom. U 3. mjesecu je prodaju opet pogurala politika tj. Brexit.

 

Što se tiče Compassa.
Kada imaš početak prodaje iz jedne te iste tvornice za više tržišta onda je situacija specifična. Uvijek jedno tržište kasni sa početkom prodaje za barem 3 mjeseca, ako ne i skoro godinu dana. Ali Compass bi trebao biti tu početkom ljeta.
Ja kada sam vidio cijene nisam vidio baš prostor za Fiat. Ne iz razloga da ne kanibalizira prodaju Compassa koji je ionako već dosta povoljan. To dosta povoljan je dosta manje od novog VW Tiguana i samo jedno otprilike 2000 eura više od Renegadea sa istim motorom i opremom. Meni je to stvarno jako atraktivna cijena. Ipak je to Jeep koji na dosta tržišta ima jači status od narodnih marki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, N.N. said:

I to za 14k? Možda, ali baš možda, ako je dobar skonto.

 

http://ww3.autoscout24.fr/classified/312120781?asrc=pl|as

 

http://ww3.autoscout24.fr/classified/298500467?asrc=pl|as

 

 

Negdje sam procitao da se i nova Micra prodaje preko 50% u top opremi. Ne mogu sada da nadjem to na mobitelu. Znaci, definitivno ima prostora za vecu cijenu i personizaciju u visim paketima opreme. Tako bi novi Punto pokrio i teren Mita, koji koliko se sjecam nece imati nasljednika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaš da kod Fiata razmišljaju ili su razmišljali o dvostrukom programu u ovom segmentu.  Nešto jeftino i nešto skupo. Uostalom već se ide tako sa Pandom i 500. Vidit ćemo.

 

Stvar je u toma da u proizvodnji automobil B segmenta ako je top ne košta ništa manje od onog u C segmentu. Znači ako ide SUSW platforma to je njima skupo kao i C segment. A ima li mjesta za npr. Fiat 600? Ovog jeftinog nema smisla gurati na SUSW.

 

A taj C3. Vidiš i sam. Kada je dizel to se penje na preko 18k eura. Sumnjam da je puno takvih. A još je to cijena dosta niža od one u cjeniku. 

 

Vidit ćemo što će odlučiti. Sve je moguće. Za sada se u FCA klade na neka tržišta gdje su marže visoke. Pa vidimo samo koliko se prodaje Giulia, sada i Stelvio, i oni će već u Q4 ove godine biti u plusu. Znam da je prosječnom čovjeku, pa čak i tradicionalnom konzervativnom ekonomistu koji ima neku karijeru iza sebe, jako teško shvatiti ovu politiku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitno je da se ova klasa gdje se moze prodati 200k automobila godisnje ne preposti konkurenciji tek tako.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, N.N. said:

U Srbiji nije Fiatova tvornica. Nešto se pita suvlasnika. Želi li suvlasnik uložiti? Pa evo baš primjer Turske di je suvlasnik uložio i rodio se Tipo.

 

Ipak je razlika. U Turskoj je Fiat manjinski vlasnik, a u SRB je Fiat većinski vlasnik fabrike.

 

Turci su bili skroooz zadovoljni sa komercijalnim programom koji se pravio kod njih za potrebe izvoza, i nije ih preterano zanimao putnički program (osim par desetina hiljada komada godišnje za njihovo, tursko tržište). Ali, pošto je Fiat tu promenio politiku, tj. sa PSA prešao na Renault kao partnera, samim tim promenio i lokacije fabrika u kojima se pravi komercijalni program vozila, Turci su faktički ostali bez proizvodnje. Da im se to ne bi dogodilo, lepo su pitali italijane šta treba da urade kako bi i dalje imali proizvod za izvoz, ovi im rekli koliko to košta, Turčin odrešio kesu i eto im sada Tipo u tri verzije za celu Evropu kod njih. :thumbup: 

 

Srbija ne može sada isto tako da dreši kesu jer ne zna za šta treba da uloži. To tek treba da odluči FCA. Ima li ''small MPV'' segment dovoljno isplativu budućnost na tržištu u periodu npr. 2019.-2025. godina?

U tim godinama bi se trebao proizvoditi i prodavati naslednik Fiata 500L, ali...hoće li FCA ulagati u novi ''small MPV'' automobil kada taj segment postaje iz godine u godinu sve manji sa prodajom u Evropi? Crossover modeli, tj. njihova poplava je poremetila mnoštvo stvari, među kojima i odvukla značajan deo kupaca ''small MPV'' automobila. Jeste 500L najprodavaniji u tom segmentu, jeste na prvom mestu od svoje pojave na tržištu, jeste da on i sada ima nekoliko puta manji pad prodaje (u procentima), nego što je čitav segment pao, ali...

 

Da me neko ne shvati pogrešno, neće Fiat zatvarati fabriku u SRB jer je tu uloženo preko milijardu evra (ubedljivo Fiatovih para), nego FCA treba da odluči da li će posle 500L u SRB da se pravi opet ''small MPV'', ili će se preći na neki drugi segment. Proizvodnje će sigurno biti, ostaje da FCA odluči šta će praviti u Srbiji. Tek nakon te odluke se može znati koliko to košta, i koliko onda SRB (kao vlasnik 33% fabrike), treba da uloži novca. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

 

Ovako iz glave. Za Tofaš i Koć i FCA imaju oko 35% dok ostatak imaju fondovi i mali dioničari. I to opet nije spriječilo Tursku da im da subvencije za Aegeu danas kod nas poznatu kao Tipo. A firma je privatna.

 

Utoliko je ovdje vrlo vjerojatno još veći pritisak na Vladi Srbije da povuče potez. No isto tako mislim da sada moraju pametnije vuči poteze.

 

Problem stvara i sam 500L, platforma na kojoj je on. Malo toga može doći da mu pravi društvo. 

 

Sada se pojavljuju šuškanja o 3. modelu na ovoj novoj platformi nazvanoj Latam za Južnu Ameriku. Drugi sedan kodnog imena X6S mislim da nije interesantan nama jer imamo Tipo koji to pokriva. Treći je SUV. Mali dužine oko 4 metra. Najvjerojatnije marke Jeep na tržištima Južne Amerike i vjerojatno Indije.

Evo plan i 2014. di se jasno vidi kako je to sve bilo planirano i za Indiju:

Y2_Ia_Nr.png
Platforma je imenovana New Global Small Platform. Ovaj Argo je prvi prikazan proizvod na njoj.

Drugi proizvod na njoj je kompaktna limuzina/sedan X6S. Proizvodnja će biti u Argentini.

18581749_502878063376869_728229209972668
Za njih mijenja Lineu i jače verzije Grand Siene.

 

Predstavljanje je 10.06. u Buenos Airesu kako piše na:
https://br.motor1.com/news/146032/fiat-apresentara-seda-do-projeto-x6s-no-salao-de-buenos-aires/

 

Moje mišljenje je, naravno ako je to ikako moguće, da Vlada Srbije uloži u proizvodnju ali da obavezno dobije i Argo pod imenom Uno i taj mali SUV. To bi po mom sudu bio BINGO. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kažu brazilski mediji da ova nova platforma ima 20% veze sa Puntom. Ja ne znam, nisam vidio, a oni koji jesu govore da je uistinu to tako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo bazne verzije. Naravno ima neke nadoplate al što se vanjskog izgleda tiče to je to. Unutra ima sva 4 podizača stakala kao i 7" infotainment. Potrošnja za ovaj 1.0 6v po njihovim mjerenjima gdje je uključena klima, ima brda, i brzine su veće, samo nešto preko 7 litara na 100 km za grad. Bolje od npr. Upa 1.0 TSI.

 

1.thumb.JPG.4bf216bdbf5982be3c46e258f6e5fa55.JPG2.thumb.JPG.df176ef8855ddebdfa029ac4cb816ff8.JPG3.thumb.JPG.c81aec1d0d8a62032665d08e5b1d2a1b.JPG4.thumb.JPG.760b90efaf321ccc84a168a872cd1964.JPG5.thumb.JPG.bb582e234822d43bbbe6ed542546c2b0.JPG6.thumb.JPG.369b7d1e1093909c2a8608d775785a3e.JPG7.thumb.JPG.a33adf76c8e6603226d76c1e0fae4e5d.JPG8.thumb.JPG.43a35244f4c384ff40eb7a7e90533ba2.JPG9.thumb.JPG.21c2cda15e61967fef14ca4677dedfe0.JPG10.thumb.JPG.1eb9710892cd9984acbc31ab69d5276c.JPG11.thumb.JPG.82b401f7376f041ddb78bfcd6ab04d9f.JPG12.thumb.JPG.6878aa67211392b8fa60f32c2c45dfd4.JPG

Edited by N.N.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iznenađujuće napredan model za Brazil. Stvarno se nadam da će doći kod nas. Direktnu konkurenciju u cjenovnom smislu je učinio smiješnom. Puno je bliže europski modelima.

 

1.thumb.jpg.9c8e5b60dec9bd087c4d75efaf2cc2f9.jpg2.thumb.jpg.bd30c555ca8aa5a4a2ef95ef93a2b5f3.jpg3.thumb.jpg.0ae37ccb240f323eef36ace54ddcfac7.jpg4.thumb.jpg.8a4bfc2eddb003be4365e15069d495a5.jpg5.thumb.jpg.99b93649fac1bf4984d1a1e9578b5e8a.jpg6.thumb.jpg.24df0c50d25f941b129c5b873f83de16.jpg7.thumb.jpg.08f7b6d2cd60b587421cd37292f6f1d8.jpg8.thumb.jpg.6837edad88967c5eafdb9ba65f9a65ee.jpg9.thumb.jpg.25ee1c089519ce77d3efca2387dd8f56.jpg10.thumb.jpg.5c9a1c5269ff6135356d9e4fd6ab3153.jpg11.thumb.jpg.bc3cb13b87395ee673de4425c142a6c9.jpg12.thumb.jpg.53807c00401d6bf224dcd657beea76d4.jpg13.thumb.jpg.0c345da4ab9e4ee0cebcb30dc4134e70.jpg14.thumb.jpg.a9a4dcd5e523c8acd83fd2d67dd60b5d.jpg15.thumb.jpg.76784edf48c47cc235d75c263475a573.jpg16.thumb.jpg.6be85e5f299c8d311eef9bfe914aa5a5.jpg17.thumb.jpg.749c7d6aa586929e20f1dfae80095380.jpg18.thumb.jpg.01eafb97d4a8fa8ba5e4daee9a5cf8d3.jpg19.thumb.jpg.75a391daf1191b791e700471ad7fbccf.jpg20.thumb.jpg.76bff8013bb8534b37e783f7619a22fe.jpg21.thumb.jpg.9dc4f6b5feb23daa5fd36c1081f79df4.jpg22.thumb.jpg.6a058e6675aa2f438033c73f19ffb724.jpg23.thumb.jpg.1aec4948c868c52f2a9aeb498eb9b51e.jpg24.thumb.jpg.e3aa67c01e8a1d17a18f6839dfbc5347.jpg25.thumb.jpg.8c55a7663e120e2adb9710ba913c110a.jpg26.thumb.jpg.e3eac8cbf371937d4b82e3a4823a4aec.jpg27.thumb.jpg.bdbcc45eb804b16c4f8061e2194b2870.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se svidja kako izgleda auto, sta znam svidja mi se i ovaj Tipovski izgled fiata sada.. Unutrasnjost mi je isto kul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve vise i vise pisu o njemu. Iskrebo se nadam da ce i kod nas biti dostupan za kupovinu.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Milutin-NS said:

Spoljasnjost crvenog i belog bogami u rangu jedne dacie sandero. Bravo fiat, jos jednom...

Ovaj auto nije pravljen kako bi bio lijep. Pravljen je da bude prostran. 8% prostora više u interijeru od Punta 2012 iako je kraći oko 7 cm. Prate filozofiju koju kod nas gaji Tipo.

 

Iznenađenje je koliko je tehnički napredan. Mislim na mehaniku. Nekako sumnjam da takav model ili barem platforma može ostati samo na Južnoj Americi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konstrukcija, korišteni materijeli, a gdje se mislim jasno vidi da je ovo iznad razine južno-američkih ili low-cost modela:
1.thumb.jpg.098a32cff01f38982937cd17f2a324e8.jpg2.thumb.jpg.372984cc6ae399a5518f5f6176b5028f.jpg3.thumb.jpg.9e517486948db1181082f5617efdf131.jpg4.thumb.jpg.b1cd1ec0484baaaccc1ced2ff0a2e82f.jpg5.thumb.jpg.030c2c45fb5e9ca254d7e578c02f8ec6.jpg6.thumb.jpg.756eb629cbdf92472d4266c41d3cfd11.jpg7.thumb.jpg.f10d15bf02e816649bcf119d643640aa.jpg8.thumb.jpg.5aa846ca50e815f6edab5b3dc6f5cc84.jpg9.thumb.jpg.ce6444d289239426734305a72186e67f.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...