Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Do čistijeg vazduha uklanjanjem ležećih policajaca?

Recommended Posts

lezeci.jpg

 

Prema istraživanjima, čak 64% zagađenja vazduha u urbanim sredinama izazivaju motorna vozila svojim izduvnim gasovima, a stručnjaci smatraju da bi mere poput ukljanjanja ležećih policajaca dovele do smanjenja zagađenja. Britanski Nacionalni institut za zdravlje navodi da je čak i bez smanjenja broja vozila na gradskim saobraćajnicama moguće napraviti značajne pomake u smanjenju zagađenja u urbanom okruženju. U institutu smatraju da je najvažnije poboljšati prohodnost u vožnji, kako bi se izbeglo često usporavanje i zaustavljanje, odnosno režim stani-kreni, kada motori automobila koji stoje na ulici rade ''u leru''. Veća protočnost saobraćaja drastično bi smanjila zagađenje vazduha, a to se može postići relativno jednostavnim izmenama u saobraćaju. Navodi se da bi uklanjanje usporivača saobraćaja - takozvanih ''ležećih policajaca'', dovelo do toga da vozači ređe naglo usporavaju i koče, da bi odmah zatim ubrzavali, čime se ispušta veća količina izduvnih gasova nego kada bi se automobil kretao konstantnom brzinom.

Naravno, ležeći policajci nisu postavljeni bez razloga, već imaju funkciju da povećaju bezbednost u saobraćaju, naročito u blizini škola i obdaništa. Zbog toga se predlaže da se umesto ove vrste usporivača saobraćaja uvedu niža ograničenja brzine u kritičnim zonama gde se sada nalaze ležeći policajci. Na primer, u Velikoj Britaniji u takvim zonama bi se uvelo ograničenje od 32 km/h (20 milja na sat). Još jedna mera koja bi trebalo da smanji zagađenje vazduha u gradovima je uvođenje zona u kojima bi bio zabranjen rad motora ''u leru'', što je veliki problem naročito u blizini škola gde roditelji često zaustavljaju svoje automobile kada dovoze decu, ne gaseći pritom motor vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nju Delhi će primeniti ograničenja za privatna vozila u okviru akcije suzbijanja zagađenja

 

5d7cd329d0e7d_njudelhi.jpg.4a74cf7db636229ceef26f3ee0755e01.jpg

 

Glavni grad Indije Nju Delhi primeniće ograničenja za privatna vozila od 4. do 15. novembra u okviru akcije suzbijanja zagađenja. Grad će tokom tog perioda usvojiti sistem "neparnih" dana, što znači da će privatnim automobilima i motociklima biti dozvoljeno da voze putevima samo tim danima, rekao je ministar Arvind Kejrival na konferenciji za novinare, prenosi Rojters Nju Delhi je najzagađeniji glavni grad na svetu, prema nekoliko studija. Osim gasova koje emituju vozila i industrija, veliki problem predstavlja sagorevanje smeća i ostataka useva u obližnjim poljima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vlasnik Mercedesa E klase odlučio da proveri šta će se desiti ako punom brzinom naleti na ležeće policajce

 

mercedes e klasa leyeci.jpg

 

Ležeći policajci često predstavljaju pravu muku za vozače. Iako je njihovo postavljanje u potpunosti opravdano i treba ga podržavati, problem je što je većina ležećih policajaca preagresivna prema oslanjanju automobila koje, čak i ako prolazite normalnim brzinama nastrada pre nego što bi trebalo.

 

Vlasnik Mercedesa E klase iz Čikaga je odlučio sa sprovede zanimljiv test. Naime, uz nekoliko kamera odlučio je da zabeleži šta se to dešava sa automobilom kod prebrzog prelaska preko ležećih policajaca. Odmah ćete primetiti da njegova E klasa nema veliki broj delova karoserije zbog niza drugih eksperimenata koje je sa njom ranije odradio. Ipak, u ovom je cilj bio videti da li automobil može da izdrži nalet na ležeće. Pritom je napravio test na nekoliko vrsta prepreka, a koristio je i različite pristupe.

 

Primera radi, prvi test je odradio sa naglim kočenjem pre samog ležećeg - klasičnom greškom koju radi veliki broj vozača koji prekasno uoče ležeći i kočenjem prebace svu težinu na prednji kraj. Odradio je i testove sa punim gasom, a iako u uporednim snimcima možemo videti da je oslanjanje stvarno testirano do krajnjih granica, E klasa je uspela da ''preživi''. Pritom su u jednom trenutku točkovi došli do same konstrukcije karoserije (blatobrana nije bilo budući da bi oni odmah nastradali) i tako zatresli farove, masku i ostale komponente. Iako je vizuelno automobil ostao čitav, treba proveriti u kakvom su stanju spone, kugle točkova i ostale komponente. Ipak, impresivno je videti kako treća generacija E klase uspeva da ''položi'' ovakve teške ispite.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan političar želi da ukloni ležeće policajce: Tvrdi da su opasni po zdravlje ljudi

 

216413-lezeci.jpg

 

''Ležeće policajce'' treba ukloniti jer predstavljaju opasnost po javno zdravlje, tvrdi Philip Desmonde, član kabineta za saobraćaj pri savetu Cornwalla. On bi ih uklonio sa ulica jer veruje da su kontraproduktivni i da predstavljaju rizik po zdravlje i bezbednost vozača i onih koji žive u blizini. Svaki automobil pre njih mora da uspori, pa nakon njih ubrzava, trošeći više goriva i emitujući više štetnih gasova koji su opasni po zdravlje ljudi.

 

''Uvedeni su da bi kontrolisali brzinu, prilično pohvalno, ali čine sasvim suprotno u odnosu po zdravlje ljudi'', kaže Desmonde. ''Ležeći policajci'' i druge mere za smirivanje saobraćaja se postavljaju na puteve u cilju smanjenja brzine i često se mogu naći ispred škola da bi zaštitili decu. Desmonde iz Truroa iz Cornwalla je rekao da želi da se fokusira na povezanost i kvalitet života, a istakao je da želi zdrave ulice. Desmonde rešenje vidi u povećanju broja saobraćajnih kamera i u većim kaznama za prekoračenje brzine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam je uklonio ''ležeći'', dobio je kaznu i sada sledi sudski proces

 

lezeci.jpg

 

Mnogi građani izražavaju frustracije sa ležećim policajcima, odnosno usporivačima na putu. Sa druge strane, saobraćaj je potrebno nekako usporiti, pogotovo u blizini škola. Događa se da se vozači zaborave pa krenu brže nego što su mislili, a onda sledi bolno otrežnjenje, odnosno udarac vozila u ''ležeći''. Ako imate sreće proći ćete samo sa povređenim ponosom i tiho opsovati, ali u težim slučajevima mogu nastati oštećenja na oslanjanju vozila koja će vas skupo koštati.

 

Vozač iz okoline Čikaga je odlučio da samostalno ukloni usporivač saobraćaja iz svoje ulice. Naime, Nilolas Benitez je tvrdio da su ''ležeći'' u njegovoj uličici preširoki i visoki - toliko da su mu oštetili automobil. Uzeo je stvar u svoje ruke, krenuo je u akciju, i sada je gomila asfaltnih ploča naslonjena na njegovu garažu. Ali, odmah su se pojavili i problemi. ''Ležeće'' ne možete da uklanjate sami. Benitez je zato dobio kaznu od 500 dolara za kopanje bez dozvole i prijavu za uništavanje gradske imovine. Nije mu pomogla ni tvrdnja da je usporivač prethodno napukao. Protiv njega se vodi i sudski postupak, a kazne će tek saznati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umesto ležećih policajaca: Novi sistem često zbunjuje vozače

 

barijera.jpg

 

Vlasti u celom svetu čine sve kako bi ograničile brzinu na gradskim saobraćajnicama, a ovaj sistem u Kanadi je jedan od noviteta. Doduše, nije sigurno da li je ovaj projekat najbolje čega su se saobraćajni stručnjaci dosetili.

Tokom pandemije koronavirusa gradske vlasti Vankuvera su krenule s kampanjom ''Spore ulice''. Ta ideja se pokazala trajnom, a sada se bazira na dve betonske staze koje sužavaju puteve i usmeravaju vozača na prolaz smanjenom brzinom. Lokalna novinarka Jill Bennett se nedavno na Twitteru požalila da barijere rezultiraju čestim nesrećama. Objavila je i fotografiju Dodge Duranga nasukanog na jednoj od njih. Betonske barijere se nalaze na ulicama na kojima su zabeležene česte nesreće, odnosno problemi s brzinom. Postavljene su čak 42 barijere u Vankuveru. Međutim, ne misle svi kao Bennett. Naime, mnogi podržavaju ovaj projekat.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...