Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Petrolicious video: 1982. Chevrolet Corvette C3

Recommended Posts

Na prodaju 1980. Chevrolet Corvette sa četvora vrata

 

chevrolet corvette 4door.jpg

 

California Custom Coach je svojvremeno prepravio samo šest primeraka 1980 Chevrolet Corvette u varijantu sa četvora vrata, pri čemu su do danas preživela samo dva automobila. Jedan od njih se sada našao u prodaji u Kaliforniji, i to za sumu od 217.203 dolara. Ovde imamo automobil u odličnom stanju, sa pređenih nešto više od 21.000 milja (oko 33.800 km), kao i 5.7 litarskim V8 motorom sa oko 200KS (u paru sa 4-stepenim automatskim menjačem).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlatna raketa

 

Screenshot_24.jpg

 

Kasne šezdesete bile su godine velikih promena. Sloboda je osvajana na mnogim frontovima, od Pariza pa sve do Meseca, a na putevima Amerike sloboda je osvajana uz škripu širokih guma i urlanje V8 motora. Chevroletova perjanica ušla je u svoju drugu generaciju, a i sama se tokom pomenutih godina drastično menjala.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 001.jpg

 

Chevrolet Corvette C3 predstavljen je kao model za 1968. godinu na osnovu Mako Shark II koncepta, a sva dramatičnost te studije dizajna preneta je pravo na produkcijski model. Savršen balans oštrih karakternih linija i zakrivljenja stvorio je još jednu siluetu za pamćenje i Corvette je tako ponovo bio najatraktivniji automobil koji je Amerika videla. Preko pola veka kasnije, C3 Corvette je i dalje automobil iz snova bez obzira na to na kojoj se strani Atlantika taj san sanja. Pre dve i po godine, jedan takav san dosanjan je kada je Corvette C3 iz 1972. godine doplovila prekookeanskim brodom i iskrcala se u Srbiji.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 002.jpg

 

''A kako da je ne želite?'', Kiki je svoj automobil iz snova opisao dosta kratko. Međutim, put do njegovog konačnog ostvarenja nije počeo okretanjem ključa na savršenom automobilu. Iako je na fotografijama delovala sjajno, kada je pristigla ova Corvette je otkrila veliki broj nedostataka koji su Kikija poveli na put dvogodišnje restauracije. U tom procesu, najveći deo radova izveo je sa sinom, što je projektu Stingray dalo neizbrisiv lični pečat. Kako nam je Kiki objasnio, Corvette je u Srbiju stigla crna i sa 454 V8 motorom koji je posle opsežnih unapređivanja imao čak 680 konja. Kada je ustanovio potrebu za punom restauracijom, on je odlučio da je vrati u njenu originalnu zlatnu boju, a motor je igrom slučaja promenjen u 350 V8 koji se pokazao mnogo praktičnijim i vožljivijim u svakodnevnim uslovima.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 003.jpg

 

Izbor 1972. godine za Kikija nije bio slučajan, budući da je ta godina poslednja u kojoj je Corvette treće generacije imala oba hromirana branika. Corvette C3 je nastupila u doba velikih promena u industriji, a kako je proizvođena sve do 1982. godine njen izgled se kasnije transformisao i postao znatno moderniji. Takođe, 1972. godina je vrlo verovatno bila poslednja istinski srećna godina za američku industriju, budući da je sav optimizam ugašen u velikoj krizi i brigama za ekologiju i bezbednost. Već od 1973. godine, Corvette je postala udobna krstarica, tako da je Kikijeva Corvette C3 poslednja koja se ponašala kao pravi sportski automobil. Kao dokaz za to, njen 5.7 motor uparen je sa četvorobrzinskim manuelnim menjačem, a svaka oštrija neravnina se prenosi direktno na šasiju bez obzira na debljinu guma.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 004.jpg

 

Iako prati oprobanu formulu zadnjeg pogona, V8 motora i dugačke haube, Chevrolet Corvette je po mnogo čemu poseban automobil. Pre svega, njena karoserija je izrađena od fiberglasa, a osim zaboravljenog AMC AMX, Corvette je bila jedini američki dvosed na tržištu. Kiki nas je tako proveo kroz još njenih specifičnosti poput papučice za duga svetla koja se aktivira levom nogom, ili specifičnog sistema brisača koji se poslednji put pojavio 1972. godine. Kako ne bi remetili sveden dizajn, brisači su sakriveni ispod pregrade koja se podiže putem vakuum pumpe i pokriva ih nazad kada obave svoju dužnost. Dizajn karoserije je uticao i na pojedina tehnička rešenja: da bi prednji kraj ostao nizak, hladnjak morao biti zakošen, a otvori za usis vazduha minimalni, što je kod ovih automobila ponekad uticalo na probleme sa hlađenjem motora, ali je i taj nedostatak rešen u procesu restauracije.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 005.jpg

 

Na kraju, zašto raketa?

Chevrolet Corvette je bila ikona svemirske trke i baš u ovoj zlatnoj boji ona je poklanjana astronautima sa misije Apolo 12. Činjenica da izgleda, ubrzava, huči i grmi baš kao pravi spejs šatl samo je dodatak tvrdnji da je Corvette zapravo svemirski brod projektovan na stari dobri američki način. Zlatni sat bio je pravi trenutak za poletanje i Corvette nam se ubrzo izgubila iz vidika - horizontalno i u pravoj liniji.

 

1972-chevrolet-corvette-c3 006.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 007.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 008.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 009.jpg

1972-chevrolet-corvette-c3 011.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 013.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 012.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 014.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 018.jpg

1972-chevrolet-corvette-c3 015.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 016.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 017.jpg1972-chevrolet-corvette-c3 010.jpg

 

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

 

preuzeto sa - autoslavia.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju 1971. Corvette C3 Stingray sa samo 2.155 km

 

212909-corvette c3 03.jpg

 

U prodaji se pojavio i 1971. Chevrolet Corvette C3 Stingray koji je za proteklih 50 godina prešao samo 1.339 milja (2.155 km). Automobil je u odličnom stanju, a dolazi u Steel Cities Gray boji, sa hromiranim detaljima, 15-inčnim točkovima sa Goodyear gumama, crnim kožnim sedištima, AM/FM radiom...

 

corvette c3 02.jpg

 

Za pogon se brine 5.7 LT-1 V8 motor sa 335KS, a tu su i 4-stepeni manuelni menjač i zadnji pogon.

 

corvette c3 01.jpg

 

Automobil dolazi sa odgovarajućom dokumentacijom, a cena iznosi 80.000 američkih dolara (oko 65.000 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chevrolet Corvette 427 koji se krio od policije više od 40 godina biće restauriran

 

corvette 427.jpg

 

Automobili ''pronađeni'' u skladištima i garažama nakon dugog niza godina uvek privuku pažnju, a to se posebno odnosi na modele o kojima su nekada sanjali mnogi. Primer je Chevrolet Corvette C3 iz 1968. godine. Video objavljen na YouTube kanalu Junkyard Life donosi ''filmsku'' priču o modelu Corvette, koji je 1974. godine kupio vlasnik poznat kao Big Block Mike.

 

Tada je kao tinejdžer radio u prodavnici blizu Chevroletovog salona koji je bio specijalizovan za prodaju modela Corvette. Nakon pregovora Mike je kupio C3 kabriolet sa 7.0 V8 motorom po ceni od 2.900 dolara. Koristio ga je za svakodnevnu vožnju i zabavu, a zahvaljujući njemu je stekao reputaciju na ulici jer je u to vreme imao najbrži automobil u gradu. Međutim, ta reputacija mu je donela probleme sa lokalnom policijom, tako da je došlo čak i do potere. Mike je pobegao te se morao pritajiti, zbog čega je sakrio automobil. To nije bio lak zadatak jer je crveni automobil bio poseban zbog svog izgleda i dizajna, a razlikovao se i po zadnjem panelu crne boje koji je bio zamena za prethodno uništeni. Zbog toga je automobil ostao u garaži, a ''skrivanje'' je potrajalo više od 40 godina. Ipak, model Corvette 427 iz 1968. godine je spašen i sada je u procesu restauracije. Big Block Mike će se prema svemu sudeći ponovo naći za volanom.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...