Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
nesobn

Fiat Grande Punto 1.4 8v - zvuk na prednjoj desnoj strani auta

Recommended Posts

Pola godine nakon što vozim Grande Punta 1.4 8 v 77 ks 2006 god. prešao sam 8000 km.Pored velikog servisa,za taj period otklonio sam mu par italijanskih bolesti koje ovaj auto ima,a između ostalog i veći problem sa letvom volana koja je lupala zbog potrošene čaure, ali i MAP senzor koji je sprečavao ispravan hladni start motora. kad sam pomislio da sam miran na duži period, otprilike do proljeća kada me čeka zamjena disk pločica i pakni, pojavio se novi problem.

 

Naime, poslednjih desetak dana počeo je da dopire čudan zvuk na prednjoj desnoj strani vozila. Simptomi su odmah bili da je prednji desni ležaj u šta sam bio gotovo siguran s obzirom da je auto prešao 151 000 km. Zvuk je najviše izražen u 4 stepenu prenosa, i na pravcu i u krivini, najviše pri brzini od 60-80 km/h mada se još bolje čuje i u 5-toj brzini al najbolje pri izbacivanju iz brzine. Zanimljivo je da se zvuk prenosi i na instrument tablu koji u vožnji ne da smeta, nego ispira nerve.

Nakon vožnje s majstorom, otišli smo na dizalicu gdje smo pregledali i odsluškivali sve pa na osnovu svega ustanovili da je stradao jedan od ležajeva na diferencijalu mjenjača. Nismo skidali točak niti bilo šta drugo al je sigurno da zvuk baš iz mjenjača dopire. Nakon provjere ulja u mjenjaču koje je čisto i kog ima dovoljno, na čepu na kom ima magnet nismo ustanovili da ima tragova opiljaka i špene kako bi mogli slutiti da je neki od dijelova potrošen. Ostalo mi je da sa majstorom zagovorim termin o otklanjanju ovog kvara koji sam planirao u ovoj sedmici riješiti.

 

S obzirom da Fiata vozim dugo, nakon Tempre, Brava, Punta MK2, MK2b, s kojim nisam imao nikad problema oko mjenjača, mene zanima da li je moguće da na 150 000 km "ode" neki od ležaja il je u pitanju nešto drugo? Neko spominje ležaj kod poluosovine na ulazu u mjenjač, neki pak tvrde da je u pitanju ležaj točka samo što prenosi zvuk itd...

Da li je iko imao sličan problem il barem zna za sličan slučaj i ako ga je riješio, nek javi kako?!

Takođe me zanima i gdje bi mogao kupiti neki od novih ležaja u mjenjaču ako su stradali.

 

Hvala svima unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...