Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Najveća fabrika policijskih automobila u EU / Policijska vozila

Recommended Posts

Redukcija drumskih patrola: Visoke cene goriva vraćaju policiju u kancelarije

 

police michigan.jpg

 

Prosečna cena galona benzina je neverovatnih 5,214 dolara u Mičigenu (1,3 evra po litri), što je rekord svih vremena i ogromnih 2,198 dolara više nego pre godinu dana. To drastično povećanje cene utiče na sve, uključujući i kancelariju šerifa okruga Isabella. On je otkrio da u budžetu nema novca za vožnju.

Policijski službenici će zato primati telefonske pozive i reagovati odlaskom na lice mesta samo ako se radi o ozbiljnom prestupu/problemu. Kancelarija šerifa okruga Isabella i dalje koristi Dodge Charger Pursuit koji zvanično troši 13 litara u gradu, 9 na autoputu i 11 mešovitoj vožnji, kada su opremljeni 3.6 V6 motorom (početna ponuda). Ipak, Dodge nudi i varijante sa pogonom na sve točkove i V8 motorom, koje su i puno žednije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaplenjeni Chevrolet C7 Corvette Z06 postao deo policijske flote na Floridi

 

florida s02.jpg

 

Policija na Floridi je bogatija za jedan fantastičan automobil, a to je Chevrolet C7 Corvette Z06.

Reč je o automobilu koji je zaplenjen od kriminalca, odnosno od dilera droge. C7 Corvette Z06 je presvučen u ''policijsko ruho'', dobio je policijska svetla, a koristiće se u službi građanima, kao i u promotivne svrhe.

 

florida s01.jpg

 

Nakon što je automobil zaplenjen, novac za modifikacije je obezbeđen iz Escambia County Sheriff Fondacije, neprofitne organizacije koja pruža podršku policijskim službenicima, podstiče angažman zajednice i promoviše javnu bezbednost. Automobil pokreće 6.2 V8 motor sa kompresorom koji razvija 650KS i 880 Nm obrtnog momenta, a u ovom slučaju je uparen sa sedmostepenim manuelnim menjačem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemi sa električnim policijskim vozilima

 

nissan ev police 01.jpg

 

Električni automobili su budućnost - vama prepuštamo na maštu da odlučite kakva, a u nekim segmentima i sadašnjost. Naprimer, mnoge evropske policijske jedinice odlučile su da zamene svoju flotu benzinaca i dizelaša električnima automobilima.

 

Engleski Gloucestershire Constabulary ima u voznom parku čak 21% električnih automobila (od 435 ukupno). I kakva su iskustva te velike policijske jedinice?

''Čuo sam za mnoge probleme policajaca u električnim vozilima. Teško im je pronaći stanice za punjenje, ponestane im struje i onda moraju da nabave drugo vozilo. U potpunosti razumem i podržavam mere za kontrolu klime, ali moj prvi prioritet je borba protiv kriminala'', objasnio je Chris Nelson, načelnik policije Gloucestershire Constabulary. Kao što pretpostavljate, sve potere ovo čini gotovo nemogućim, pogotovo kada su baterije napunjene manje od 25%. Od 2030. godine Velika Britanija zabranjuje prodaju novih dizelaša i benzinaca pa će mnoge policijske stanice sigurno imati velike narudžbine pre tog roka. Ili će baterije na električnim vozilima omogućiti domet od barem 600 kilometara - i zimi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW 540i xDrive Touring u floti češke policije

 

bmw police 02.jpg

 

Češka policija nedavno je preuzela deset primeraka BMW-a 540i xDrive Touring i očekuju da će ih u narednim godinama dobiti još mnogo. Ukupno će policija u Češkoj preuzeti najmanje 70 vozila od nemačkog proizvođača automobila. Polovina od deset modela 540i xDrive Touring, koji su nedavno predati policiji, biće korišćena za nadzor autoputa i biće ukrašena upečatljivom policijskom bojom. Preostalih pet vozila biće neobeleženo i korišćeno kao presretači i za brze potere.

 

bmw police 01.jpg

 

Brojne modifikacije su napravljene na 540i xDrive Touring kako bi se transformisao u policijski automobil. Na primer, dolazi sa svim potrebnim svetlima, sirenama i sistemima kamera. BMW 540i xDrive Touring pokreće 3.0 šestocilindrični motor sa tehnologijom lakog hibrida koji usporučuje 335 KS pri 5.500 obrtaja i 449 Nm obrtnog momenta pri 1.500 obrtaja. Uz ovaj motor isporučuje se i osmostepeni automatski menjač koji šalje snagu na sva četiri točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konfiskovani Ferrari 458 Italia u Češkoj postao policijski automobil

 

226777-ferrari police.jpg

 

Šta se dešava sa zaplenjenim vozilima kriminalaca? Ovo je primer iz Češke. Umesto da uništi italijanski superautomobil, češka policija ga je pretvorila u nešto korisnije: vozilo policije.

 

Kako je saopštila tamošnja policija, konvertovani 458 Italia je počeo da služi u okviru Odeljenja za specijalni nadzor Češke Republike sa nacionalnom jurisdikcijom i voziće ga samo posebno obučeni policajci. Ovaj Ferrari će se koristiti ''protiv najagresivnijih vozača na češkim autoputevima, kada jure ukradena vozila ili tokom nadzora na lokacijama tjuning događaja''. Prema saopštenju za medije, policijska je morala da potroši 340.000 CZK (oko 14.000 evra) da bi Ferrari modifikovala u ono što je danas. Uz novu farbu eksterijera, 458 Italia dobija novu livreju, plus sistem kamera, specijalno svetlo upozorenja, displej sa natpisima...

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policijski Ford F-150 Lightning Pro SSV

 

Prvi potpuno električni pick-up posebno napravljen za policije širom Amerike:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW: ''Najluđa'' policijska vozila sveta

 

Šta mislite koja država ima najbolje policijske automobile?

Svi smo čuli priču o tome kako je Lamborghini dao italijanskoj policiji Huracan na upotrebu, ali šta je sa drugim državama? Pogledajte ovaj video kako bi prošli kroz 13 najboljih policijskih automobila na svetu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škotska policija kupila električna vozila, ali ne i punjače za njih

 

skotska ev police.jpg

 

Vlasti Škotske ostale su ponižene nakon što je otkriveno da je investirano u električna policijska vozila, ali ne i u punjače koji bi omogućili da se koriste.

Više od 20 policijskih stanica širom zemlje dobilo je nove automobile, ali policajci nisu mogli da ih pune, već su zavisili od trećih strana i punjača na javnim mestima. Škotska policija je za flotu vozila potrošila više od 23 miliona evra kako bi mogla da pruži ''efikasnu i održivu službu za 21. vek''. Da čitava stvar bude gora, novi automobili su raspoređeni na 21 lokaciji, koje sveukupno u svojoj blizini imaju 28 javnih punjača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policajci lovili biciklistu pa nisu mogli da otvore vrata na svojoj Tesli

 

228375-tesla police 01.jpg

 

Teslina vozila su imala ozbiljne kvarove i probleme od trenutka kada ih koristi policija u švjcarskom gradu Bazelu, a to je od 2019. godine. Ipak, sada je očigledno previše jer ih je službeni Tesla Model X 100D doveo u sramotnu situaciju tokom potere. Operativni zapisnik kantonalne policije svedoči da su se elektronski kontrolisana vrata blokirala tokom potere i nisu mogla da se otvore.

 

Tokom akcije policijski službenici su zamolili dvojicu biciklista da stanu, jedan je postupio po uputstvima, a drugi je pobegao. Policajci su zatim pokušali da izađu iz Tesle jer su želeli da zaustave biciklistu. Međutim, to im nije uspelo jer su vrata vozila bila blokirana, navodi se u policijskom izveštaju. Dakle, policajci nisu mogli da izađu iz automobila. Biciklista je tada primetio da ne možemo izaći iz vozila (naša vrata se nisu mogla ponovo otvoriti uprkos tome što je vozilo stajalo) i nastavio je beg kroz Sandgrubenstrasse - piše u izveštaju. Poletni biciklista je iskoristio tehničke probleme policije, pa je vozio pešačkim tempom ispred Tesle i navodno je izazivao službene osobe.

Na kraju se navodi da je čak krenuo prema policijskom automobilu i zabio se u njega. Jedan policajac je uspeo da otvori prozor na suvozačevom mestu i zgrabio je biciklistu. Zatim je izašao kroz prozor i završio akciju. Portparol policije je potvrdio incident i naveo je da se vrata mogu otvoriti pomoću posebnog trika te da će svi policajci biti upoznati… Koliko god se ovo činilo zabavnim, situacija u kojoj policijski službenici ne mogu da otvore vrata je izuzetno opasna. Pogotovo u slučaju pucnjave ili požara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Dacia Sandero u floti francuskih ''presretača''

 

dacia sandero 01.jpg

 

Radarski automobili, bilo da ih voze službenici za sprovođenje zakona ili zaposleni privatnih firmi ovlašćenih za ovu misiju, odabrani su (između ostalog) da se inkognito uklope u saobraćaj. Zbog toga su to najčešće čak i jeftiniji modeli automobila.

 

Prema novim informacijama, novi automobili su nedavno dodeljeni ovoj službi da bi se proširio i diverzifikovao vozni park i da bi vozila i radari bili teže uočljivi. Neki modeli koje su do sada koristili samo policajci sada prelaze u ruke privatnih operatera. U Francuskoj je ovo slučaj s dva Volkswagen Golfa VII u Loiretu, dok se čeka na slične modele u Oiseu, Saône-et-Loire, Sommeu, Aisneu, Doubsu i Pas-de-Calaisu. Najnovija generacija Volkswagen Passata, Dacije Sandero i noviji Ford Focusi SW se takođe pojavljuju na spisku novih vozila. Automobili s radarom mogu se prepoznati po kameri postavljenoj na njihovu kontrolnu ploču ili po kvadratnom senzoru ugrađenom na zadnjem staklu, elementima koji ostaju diskretni kada se gledaju spolja. Radari na tim vozilima rade autonomno, oni mogu da snimaju tokom vožnje, ali i kada miruju. Trenutno ima oko 400 radarskih automobila, od kojih je oko polovina u rukama privatnih vozača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaplenjeni Dodge Challenger SRT Hellcat Redeye od 1.080 konja sada vozi policija

 

dodge police 01.jpg

 

Policija u Teksasu ima novu moćnu igračku za hvatanje kriminalaca - Dodge Challenger SRT Hellcat. Međutim, on je daleko od standardnog Hellcata. Standardni Challenger SRT Hellcat iz fabrike izlazi sa 6.2 kompresorskim V8 motorom koji razvija više od 700KS. Teksaško odeljenje za javnu bezbednost (DPS) otkrilo je da je ovaj Hellcat nadograđen na preko 1.080KS i da je zaplenjen pre nego što ga je sud dodelio policiji.

 

dodge police 02.jpg

 

Ovog Hellcata iz 2020. godine policija je zaplenila u aprilu 2021. nakon što je vozač učestvovao u opasnim uličnim trkama i bežao od službenika za sprovođenje zakona brzinom od 258 km/h. ''Prvo je bežao od policije, a sada služi za hvatanje kriminalaca u Teksasu'', navode iz jedinice. S obzirom na njegovu novu ulogu u služenju zajednici, moćni Challenger dobio je crno-belu livreju koja mu savršeno pristaje. Vozila visokih performansi koja se pridružuju policijskim voznim parkovima često su to više zbog promocije, ali čini se da je uloga ovog Challengera mnogo ozbiljnija. Svaki službenik koji sedne za njegov upravljač verovatno mora da prođe posebnu obuku da bi bio siguran da može da podnese svu tu snagu. Nije pomenuto koje nadogradnje su napravljene na Challengerovom pogonskom sklopu, ali pretpostavljamo da je reč o većem kompresoru uz neke druge promene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemačka: Jedan vozač prestigao označeno policijsko vozilo - To nije bio pametan potez

 

221392-policija de.jpg

 

Nekim vozačima samo blizina policijske patrole ili kamera deluju kao podsticaj za smanjenje brzine. Ali postoje i oni kojima čak ni to ne pomaže.

Patrola nemačke policije u označenom automobilu na Autobanu je bila prilično iznenađena jednim slučajem. Naime, na autoputu A100 u blizini Berlina jedan 21-godišnjak je prestigao patrolni automobil brzinom od 165 km/h na mokrom kolovozu, na delu autoputa gde je zbog vremenskih neprilika bila dozvoljena najveća brzina od 80 km/h. Policija je kratko objavila: Vožnja završena i auto zaplenjen. Vozač će platiti 700 evra, dobiće dva kaznena boda i tri meseca zabrane vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španska policija vozi BMW

 

229984-bmw police 2.jpg

 

Iako bi mnogi očekivali da će voziti Seate i Cupre, španski policajci su ovoga puta izabrali BMW. 

Konkretno, radi se o madridskoj policiji, koja se pojačala sa čak 169 elektrifikovana BMW-a. Na listi su različiti modeli, od električnog i3, preko 225 xe Active Tourer plug-in hibrida, pa sve do blagih hibrida kao što su 220i Active Tourer, 530i i X5 xDrive30d.  Najviše iznenađuje izbor električnog i3, koji je nedavno prestao da se proizvodi, a u službenim zadacima se zbog nešto skromnijeg dometa nije iskazao. Primera radi, policija Los Anđelesa je nabavila 100 primeraka i3, a na kraju su završili u otpisu. Doduše, u međuvremenu je i3 dobio veću bateriju, a time i veći domet i bolju upotrebnu vrednost.

 

bmw police 1.jpg

 

Od 169 isporučenih automobila, trećina otpada na električni i3 i plug-in hibride, dok su ostatak 48-voltni hibridi. Plan je da se električni i3 koristi u centru Madrida, dok će X5 biti opremljen brojnim dodacima, a po potrebi će moći i da čisti sneg, vuče i izvlači vozila i sl. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

AC Schnitzer BMW i4 Police concept

 

ac i4 02.jpg

 

Osnova je BMW i4 M50 Gran Coupe sa 544KS (do 100 km/h stiže za 3.9 sekundi).

 

ac i4 01.jpg

 

U paketu su između ostalog modifikovano oslanjanje (auto je niži 20 - 25 mm), AC Schnitzer točkovi od 20 inča, gume Hankook Ventus S1 evo 3, AC Schnitzer aero body kit (prednji spojler, zadnji krovni spojler, spojler na prtljažniku...), AC Schnitzer aluminijumske pedale i odnorište za nogu, kao i rotaciona svetla i policijska folija za eksterijer.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/5/2022 at 1:27 PM, neshaoct said:

BMW ima problem sa dizel motorima na policijskim vozilima

 

222280-bmw police.jpg

 

Iz Velike Britanije nam stiže vest da BMW ima određene probleme sa svojom serijom šestocilindričnih dizel motora N57. Zbog toga se policijskim službenicima savetuje da ne koriste BMW-ova vozila s tim motorima u poterama u kojima se vozi visokim brzinama. Kažu u BMW-u da način na koji policija koristi automobile utiče na određene komponente motora i da se to ne odnosi na ostale korisnike. Zbog toga će vozila u servise gde će BMW-ovi mehaničari zameniti određene delove motora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Engleska policija zbog prečestih kvarova motora odstranila BMW iz flote

 

Policijska uprava Ujedinjenog Kraljevstva je donela odluku o prestanku upotrebe flote raspoloživih automobila nemačke premium marke BMW, što je posledica veoma frekventnih problema s motorima vozila koja služe momcima u plavom na severozapadnom evropskom ostrvu. Stvar je dodatno ubrzala i nesrećna smrt policijskog službenika, za koju je opet okrivljen motor BMW-a kojim je nesrećnik upravljao.

 

Vest možda i ne bi nosila toliko važnosti da automobili BMW-a nisu izrazito popularni u ostvrskim organima reda. To je otišlo dotle da nemački proizvođač otvori zasebnu diviziju za prodaju i održavanje policijskih automobila. Istina, u potpunoj medijskoj tišini, ovo odeljenje je tokom prošle godine zatvoreno, uz simultanu obustavu isporuka vozila britanskoj policiji.

 

To nije bila proaktivna odluka germanskog proizvođača, već Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uvažilo odbijanje policajaca da voze modele te marke usled prečestih kvarova na motoru.

 

Ostrvska policija je tako zabranila upotrebu patrolnih vozila s indeksima: 330d, 530d i X5. Svima njima je zajedničko to što se pod haubom nalazi dizel motor kodne oznake N57.

 

Odluku je ubrzala nesreća koja se dogodila pre tačno tri godine, u kojoj je nastradao policajac Nikolas Damfis. On je jurio da odgovori na zahteve hitne intervencije kada se dogodila nezgoda uslovljena požarom u motornom prostoru. Posledice su bile fatalne, a istragom je otkriveno da je predmetni automobil posedovao motor iz porodice agregata N57, i da je niz puta bio na servisnim intervencijama, usled ozbiljnih problema pod haubom.

 

Britanska policija je pokrenula konsultacije s inženjerima nemačke firme i nakon toga su zaključili da bi problemi s podmazivanjem mogli biti rešeni frekventnijom zamenom motornog ulja, a da se javljaju kao posledica naglog gubitka svojstva ulja. Do toga dolazi nakon dugotrajnog rada motora na leru, posle čega neretko usledi pun sprint do najviše brzine kretanja, uz naglo zaustavljanje nakon dugotrajnije vožnje pod maksimalnim naporom. Kao razlog čestih problema se navodi i to da se ovakvi scenarijii dešavaju u serijama, to jest ponavljaju se.

 

Kako bilo, BMW-ova preporuka još iz 2016. godine nije došla do svih policijskih uprava, a kao rezultat toga, stigla je i pomenuta pogibija policajca na dužnosti. Epilog je takav da je veliki broj policijskih stanica na ostrvu u potpunosti odstranio BMW (ne samo modele 330d, 530d i X5), već i kompletnu marku, uz prelazak na vozila s amblemima Volvoa i Škode.

 

AutoRepublika

 

https://autorepublika.com/2023/01/22/engleska-policija-zbog-precestih-kvarova-motora-odstranila-bmw-iz-flote/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanska policija u problemu: BMW zaustavio isporuku automobila

 

222280-bmw police.jpg

 

BMW je doneo odluku kojom zatvara svoje specijalno odeljenje prodaje policijskih automobila. Bavarska kompanija je izjavila da njihov zastupnik Park Lane iz Mayfaira ide u restrukturiranje, a što uključuje i posebno odeljenje koje se bavi isporukom specijalnih vozila. Ova odluka je navodno podstaknuta problemima u lancima snabdevanja, a posebno nestašicom poluprovodnika. BMW zato prednost daje maloprodajnim i poslovnim kupcima. Ali to važi samo u Velikoj Britaniji, odnosno u zemlji čije snage reda su imale problema sa BMW-ovim limuzinama iz ergele presretača.

 

Naime, nakon što je na nekoliko automobila s moćnim dizelašem došlo do havarije, a u jednom slučaju i do eksplozije motora koja je završila smrću policajca, britanske snage reda su do daljnjeg penzionisale ''sporne'' BMW-ove automobile. Ova odluka dolazi nešto više od godinu dana nakon što je britanska policija savetovana da u poterama ne koristi BMW-ove modele opremljene N57 motorom. BMW nije specificirao tačan uzrok, ali je naglasio da privatni vlasnici i dalje mogu da koriste svoje automobile, odnosno da je ovaj zahtev povezan sa specifičnim načinom na koji policijske snage koriste automobile u poterama. Zanimljivo je da je BMW probleme navodno detektovao još 2016. godine te je bio svestan problema nakon što je u pet do sedam slučajeva zabeležena havarija na motoru. Naknadnom istragom je utvrđen problem sa nedovoljnim podmazivanjem pa je, između ostalog, savetovan izmenjen program održavanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija u Njujorku dobija moćne električne SUV-ove

 

233797-ford police.jpg

 

Cene goriva su rasle, pa čak i u SAD-u to postaje određeni problem. Tamo je benzin tradicionalno jeftiniji nego u Evropi, ali kada imate veliku flotu vozila, sve postaje opterećenje.

Prošle godine je grad Njujork potrošio više od 100 miliona dolara za troškove goriva policijskih vozila, što je povećanje od 58% u odnosu na potrošnju 2021. godine. Sada su gradske vlasti odlučile da zaigraju na struju kako bi smanjili troškove energije. Prvi od 100 kupljenih električnih policijskih automobila Mustang Mach-E već patrolira ulicama grada. NYPD se odlučila za moćni Mach-E GT, čiji pogonski sklop s dva motora ima ukupno 487KS i 813Nm i pokreće sve točkove. Do 100 km/h je potrebno 3.6 sekundi u standardnoj serijskoj opremi. Očekuje se da će policijski Mustang Mach-E ipak biti nešto sporiji jer mu je i masa veća zbog dodatne opreme. Domet od 435 km bi trebalo da bude dovoljan da ovaj SUV izdrži potere u gradu. U odnosu na standardni GT, u policijskom vozilu nema panoramskog krova i dodati su balistički bočni prozori.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policijski Tesla Model Y

 

236386-tesla police 03.jpg

 

Kalifornijska kompanija Unplugged Performance se do sada fokusirala na unapređenje iskustva vožnje svakog Teslinog automobila, a čak je i pripremila trkački Model S Plaid koji je Randy Pobst vozio na svakoj Pikes Peak trci od 2021. godine. Ali ovog puta je reč o nečemu drugačijem, a to je policijski Model Y koji će uskoro ući u službu South Pasadene nedugo nakon što grad postane prvi u SAD-u koji je zamenio celu svoju policijsku flotu električnim vozilima.

 

236387-tesla police 02.jpg

 

Unplugged želi veći deo biznisa, pa je otvorio potpuno novo odeljenje pod nazivom UPfit.

UPfit sada ističe velike prednosti Tesle u odnosu na starije Fordove policijske automobile te navodi da Model Y košta 91.990 dolara nakon što se kupi i opremi policijskim specifikacijama, dok je za Ford Police Interceptor Utility Hybrid potrebno izdvojiti 98.000 dolara. Takođe, Fordov model bez hibridne tehnologije će potrošiti 60% svog goriva u stanju mirovanja u ulozi policijskog automobila.

 

tesla police 01.jpg

 

Zato UPfit ističe potencijalnu uštedu od od 27.012 dolara na petogodišnjem nivou kada se koristi Model Y umesto hibridnog Forda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slovačka policija vozi zeleno

 

slovacka 02.jpg

 

Slovačka je dobar primer svim evropskim državama, u kom smeru treba razvijati vozni park organa javnog reda. Pored Plug-in hibrida, Slovaci će dobiti novih 430 punjača za električne automobile.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova slovačke nastavlja sa obnavljanjem voznog parka. Krajem jula meseca, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke preuzeli su još 31 vozilo u novom dizajnu, koja su nabavljena kroz program ''Plana oboravka''. 28 automobila Toyota RAV4 PHEV u policajskoj verziji, 2 policijska BMW X3 xDrive30e PHEV i jedno policajsko vozilo Kia Sportage 1.6 TGDI PHEV već se nalaze u službi  policajaca u Trnavi, Nitri, Trenčinu. Ukupno je nabavljeno 400 vozila Toyota RAV4 PHEV, 120 primeraka modela BMW X3 xDrive30e PHEV i 30 automobila Kia Sportage 1.6 TGDI PHEV.

 

slovacka 01.jpg

 

Da bi punjivi hibridni modeli imali puni smislao, potrebno su punjači. Za potrebe punjenja plug-in hibridnih i električnih vozila trenutno je pokriveno 49 lokacija i izgrađena su 182 punjača. ''Do kraja novembra 2023 planiramo da izgradimo ukupno 430 punjača širom Republike Slovačke'', stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke. Bez punjača, nova ekološka vozila ne bi imala željeni efekat u smanjenju emisije CO2.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukleta deonica za francusku policiju

 

alpine crash 01.jpg

 

Za manje od nedelju dana razbijena su dva presretača...

 

Manje od nedelju dana nakon što je Alpine A110 žandarmerije Doubs sleteo s puta, i Coupe tima za brzu intervenciju Alpes-Maritimes je dočekao istu sudbinu u nedelju 5. novembra. Srećom, šteta je opet bila samo materijalna.

Dva primerka Alpine A110 su doživela nesreće u razmaku od nedelju dana na istom autoputu A23. Ovo je nimalo laskava statistika timova za brzu intervenciju Nacionalne žandarmerije Francuske. Incidenti su se dogodili na vlažnom kolovozu, a kao što znamo, Alpine A110, inače sjajan sportski automobil, ima pogon na zadnje točkove. Da li su se vozači presretača preračunali? Moguće je...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija u Londonu na baterijama - park policija je dobila Toyotu bZ4X

 

238528-toyota p 05.jpg

 

Londonska policija počela je svoje patrolne vožnje u parkovima i javnim otvorenim površinama u električnim automobilima. Novi automobil je električna Toyota bZ4X, zahvaljujući kojoj će moći da preduzimaju mere protiv kriminala bez štetnih emisija.

 

238529-toyota p 04.jpg

 

Evropsko zakonodavstvo favorizuje električne automobile, koji se već pojavljuju u službama policijskih snaga. Posebno u velikim gradovima, električna policijska patrolna vozila su optimalan izbor za patroliranje i intervencije bez štetnih efekata na životnu sredinu. Optimalan domet najnovijih modela je i više nego dovoljan za celodnevnu uslugu. Pored toga, električni automobili su efikasni u gradskim sredinama.

 

238530-toyota p 03.jpg

 

Najnovijeg električnog člana dobio je London, koji je obogatio svoju policijsku flotu sa novom Toyotom bZ4X. Posebna jedinica za javni red i mir, koja se zove ''Parks Police'', odgovorna je za 87 parkova i otvorenih javnih prostora u opštinama Kensington i Chelsea. Policija ističe da se odlučila za novu Toyotu bZ4X zbog njenog električnog pogona na sva četiri točka i njegove kompaktne veličine. Sva vozila u londonskim parkovima su električna.

 

238531-toyota p 02.jpg

 

Toyota bZ4X opremljena je visokonaponskom baterijom kapaciteta 71.4 kWh, koja obezbeđuje autonomiju od 411 kilometara u WLTP ciklusu. Električni automobil sa pogonom na sve točkove opremljen je sa dva elektromotora kombinovane snage od 218 konja.

 

238532-toyota p 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...