Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Najveća fabrika policijskih automobila u EU / Policijska vozila

Recommended Posts

carwow.jpg CarWOW: Najluđi policijski automobili na svetu

 

Najbolji i najčudniji policijski automobili širom sveta:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milanska policija dobila nova pojačanja na dva točka

 

policija-milano 02.jpg

 

Policija u Milanu je dobila četiri nove MV Aguste Turismo Veloce 800 Lusso SCS, koje će uskoro patrolirati gradskim ulicama. Novi motocikli će se pridružiti floti u kojoj se još nalaze dva Turismo Veloce i dva Rivale motocikla. Saradnja MV Aguste i milanske policije bi trebalo da poveća bezbednost u samom gradu, pre svega omogućavajući efikasnu reakciju organa reda i mira.

 

policija-milano.jpg

 

Obučen u upečatljivu plavo-belu ''uniformu'', Turismo Veloce 800 Lusso SCS pokreće trocilindarski agregat zapremine 798 kubika. Na raspolaganju je 110 KS na 10.150 obrtaja i 80 Nm maksimalnog obrtnog momenta na 7.100 obrtaja, uz šestostepeni prenos. Zapremina rezervoara ovog sportskog turing motocikla je 22 litra i omogućuje autonomiju od 300 km. U međuvremenu, SCS sistem dozvoljavam lako upravljanje kvačilom. Uz maksimalnu brzinu od 230 km/h moći će da stige svakog ko pokuša da se bavi kriminalom u Milanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan GT-R zaplenjen kriminalcu policija sada koristi za brzi prevoz organa

 

nissan gnr.jpg

 

Poznato je da brojne jedinice policije širom sveta imaju i nekoliko superautomobila u svojim flotama, a jedna od takvih je odnedavno i policija Portugala, konkretno Republikanska nacionalna garda. Međutim, za razliku od recimo Abu Dabija, gde se brojni superautomobili koriste uglavnom kao turistička atrakcija, Nissan GT-R koji koristi portugalska policija je uveden u svrhu spašavanja života.

 

Ovde nam odmah na pamet pada Lamborghini Huracan (i pre njega Gallardo) koji za iste namene koristi italijanska policija - brzi prevoz organa. Prema GNR-u (Guarda Nacional Republicana), ''Godzilla'' je zaplenjena i služiće za prevoz ljudskih organa u Lisabonu i Portu. U tu svrhu je dobio i posebne policijske nalepnice nanesene na plavi lak sa natpisima ''GNR'' i ''Transporte de Orgaos'' (transport organa), a tu je i posebna policijska svetlosna i zvučna signalizacija. ''Kvalitet i bezbednost transplantacije organa zavise od vremena potrebnog za njen transport'', piše u naslovu na postu kao i da ''dolazak do odredišta u najkraćem mogućem roku'' doprinosi spašavanju života''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policijski Ford F-150

 

212435-ford police1.jpg

 

Ford je pripremio svoju novu varijantu velikog pick-upa F-150 za potrebe američke policije.

Ispod haube je 3.5 V6 motor sa 400 KS i čak 678 Nm obrtnog momenta. Uz pogon na sve točkove i desetostepeni automatik, ovaj presretač će se zaustaviti na 191 km/h. Možda ne deluje impresivno, ali većina potera na američkim putevima se odvija na nižim brzinama, a tu je F-150 superioran sa svojom masom i bull barom, sa kojim će s puta isterati bilo koje vozilo. Za razliku od ''civilnih'' F-150 na ovom modelu se mogu isključiti sistemi aktivne sigurnosti poput detekcije pešaka ili automatskog kočenja, upravo zato da bi se policajcima omogućio takozvani PIT manevar, odnosno guranje progonjenog vozila s puta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda Superb Combi za policiju Novog Zelanda

 

214089-skoda 02.jpg

 

Češki proizvođač potpisao je ugovor sa novozelandskom vladom o isporuci 2.000 primeraka modela Superb Combi do 2025. godine. Kako se navodi, u trci za policijsko patrolno vozilo učestvovalo je 11 modela, a kriterijumi za izbor uključivali su performanse automobila, efikasnost kočnica, emisije izduvnih gasova, upotrebljivost i ukupne tekuće troškove eksploatacije.

 

214090-skoda 01.jpg

 

Od naručenih 2.000 automobila, prvih 100 stiže u policijski vozni park do kraja juna, a još 400 do kraja godine. Policija Novog Zelanda će koristiti Superb sa prednjim, ali i sa pogonom na sva 4 točka, a sva vozila će imati identičnu spoljašnjost u nijansama karakterističnim za snage reda ove zemlje, kao i svu neophodnu dodatnu opremu.

Inače, Škodini automobili su čest izbor za policijska vozila u državama širom Evrope. Osim srpske policije, modele češkog proizvođača, između ostalog, koriste organi reda u Velikoj Britaniji, Austriji, Hrvatskoj, Portugaliji, Francuskoj i Holandiji. Najčešće su to Octavia i Superb, a odnedavno i Scala koju koristi britanska policija. U Češkoj je Škoda od 1993. do danas isporučila policijskim službenicima preko 20.000 patrolnih vozila, uključujući modele Octavia, Superb i SUV Kodiaq.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genesis GV80 za policiju u Dubaiju

 

genesis gv80 dubai01.jpg

 

Motor je 3.5 V6 biturbo sa 375KS, uz pogon na sva četiri točka.

 

genesis gv80 dubai02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koja evropska policija jedina koristi bull-barove na svojim vozilima?

 

217612-skoda police.jpg

 

Slika već govori hiljadu reči i da, odgovor je češka policija!

U saradnji sa Škodom razvijen je poseban bull bar koji je u skladu sa propisima. Naime, još 2006. godine Evropska unija je regulisala postavljanje bull barova na automobile, a opseg i strogoća mera su bili jednaki njihovoj zabrani. Cilj je bio zaštita pešaka jer u sudaru vozila sa cevastom strukturom izgledi za preživljavanje potonjih se naglo smanjuju. Zbog toga su Škoda i češka policija zajedno dizajnirali bull bar koji je po propisima i ne podseća na masivne strukture američke policije, a opet ima funkciju.

 

Policiji je isporučeno 249 modifikovanih Octavia, a kao što verovatno pretpostavljate njihov posao su potere za motorizovanim kriminalcima i nasilno isključivanje iz saobraćaja (ono što u Americi zovu PIT manevar), guranjem sa puta. Takođe, bull barovi služe i kad je potrebno pomeriti vozila koja su učestvovala u saobraćajnim nesrećama sa puta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford Mustang Mach-E Police

 

ford police mach e 01.jpg

 

Za sada je u pitanju prototip, ali policija u Velikoj Britaniji je za njega pokazala veliko interesovanje pa se očekuje da se ovakav automobil uskoro nađe u floti britanske policije. Baza je Mustang Mach-E Standard Range AWD, sa dva elektromotora i 265KS, čija autonomija sa baterijama od 68kWh iznosi 400 kilometara.

 

ford police mache e02.jpg

 

U planu su i druge verzije, uključujući i onu sa baterijama od 88 kWh, 290KS i dometom od 610 km, kao i top varijanta Mustang Mach-E GT sa 480 konja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nacionalna policija francuske žandarmerije naručila 26 novih Alpine A110

 

176735-alpine 02.jpg

 

Broj prijava za pridruživanje Nacionalnoj policiji francuske žandarmerije mogao bi da poraste, nakon vesti da policijske snage uskoro preuzimaju flotu novih sportskih automobila Alpine A110. Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je objavilo da je naručilo 26 primeraka A110 u Pure verziji, što je osnovni model u paleti francuskog sportskog automobila.

 

Zamenu je Ministarstvo opisalo kao ''proces podmlađivanja i modernizacije policijske flote'', a Alpine će zameniti Renaultove Megane RS koje žandarmerija koristi od 2011. godine. Iako dvosed A110 ne nudi nivo praktičnosti kao Megane RS, trebalo bi da se pokazaže korisno bržim. A110 Pure koristi 1.8 četvorocilindrični turbo motor koji proizvodi 252KS i 320 Nm. Stotku je sposoban da dostigne za 4.5 sekunde, na putu ide sve do maksimalne brzine od 250 km/h.

 

176737-alpine 01.jpg

 

Ono što je zanimljivo jeste da ovo nije prvi put da francuska žandarmerija koristi mali sportski Alpine. Šezdesetih godina francuska policija je koristila izvorni A110, koji je bio još manji. Novi automobili biće opremljeni policijskim svetlima, sirenama i radio opremom, a preradu će obaviti kompanija Durisotti. ''Ova vozila će omogućiti policiji intervencije na autoputu, uključujući automobile u prekršaju pri velikoj brzini, u sklopu sigurnosnih misija na putevima ili onih od pravosudne policije (npr. trgovina drogom)'', navode iz francuskog MUP-a. Iako Alpine A110S nije spor automobil, mnogo automobila je brže, a njegovo okretno upravljanje možda se ne čini najprikladnijim za autoput. Ipak, francuske vlasti vole da kupuju francuske proizvode, a ovih dana Francuska ne nudi mnogo sportskih modela iznad hot-hatch segmenta. Naravno, osim ako ne računate Bugatti Chiron, koji bi verovatno ''osakatio'' francuski budžet za oko 70 miliona evra za flotu od 26 automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Vesta za rusku policiju

 

Policija će u narednom periodu dobiti ukupno 1.700 primeraka Veste koja će služiti kao patrolno vozilo u regionima širom Rusije:

 

lada vesta police.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Australijska policija objavila kraj ere Holdena

 

holden police.jpg

 

Ako ste gledali film Pobesneli Maks ili bilo koji drugi australijski film, znate da je tamošnja policija bila prepoznatljiva po Fordovima i Holdenima. Sada se stvari drastično menjaju. U poslednjih 15 godina svoje pogone u Australiji su zatvorili i Ford i GM-ov Holden, pa je s vremenom i policija počela da izbacuje domaće modele iz svoje ergele. Policija iz Meltona u Viktoriji je objavila nedavno da je penzionisala poslednji Holden Commodore SS.

 

Imao je i nadimak - Thomas - a penzionisan je 30. novembra nakon samo tri godine u službi. Korišćen je u svakodnevnim zadacama, ali i tokom patrola na mestima na kojima je izbio požar. Bio je i podrška policijskim snagama u kontroli lockdowna izazvanog pandemijom, a radilo se o verziji pokretanoj 6.2 V8 motorom sa preko 400 konja. Holden Commodore i Ford Falcon su godinama bili omiljeni izbor australijske policije. Bile su to moćne limuzine sa zadnjim pogonom i V8 motorom. A ta vrsta je u Australiji izumrla. Australijski policajci sada iz programa putničkih vozila biraju i Kiu Stinger, ali sve češće i SUV modele. Tako je i ovaj Holden zamenio BMW X5.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 kao policijski automobil

 

tesla 3 police.jpg

 

Da li električni automobil može da bude efikasan u policijskoj floti? Najnovija vest iz Velike Britanije pokušava da nas uveri da - može! Nekoliko Teslinih Modela 3 je bilo na devetomesečnom evaluacijskom testu u policijskim jedinicama i razultati su navodno sjajni.

 

Za početak, Model 3 može da postigne više od 322 km vožnje as uključenim plavim svetlom (hitne situacije), što je više nego dovoljno s obzirom na to da je prosečna vožnja plavim svetlom u Velikoj Britaniji od 7 do 15 minuta. Najduža vožnja patrolnog automobila Tesla Model 3 je trajala više od 4 sata tokom aktivnog korišćenja. Još jedno zanimljivo otkriće je da pomoćni sistemi imaju minimalni uticaj na domet, sa LED svetlima koja mogu da rade danima bez baterije, dok bi tri sata korišćenja ANPR-a (automatsko prepoznavanje registarskih tablica) oduzelo tek nekoliko kilometara dometa.

 

Policajci koji koriste Tesla Model 3 su takođe otkrili da je punjenje tokom njihove smene nezahtevno, na Teslinim Superchargerima dodaje se 70% snage za manje od 20 minuta, što je dovoljno za još 5-6 sati vožnje. Što se tiče održavanja, trošenje kočnica je bilo minimalno, te nije bilo ozbiljnijh troškova nakon 25.000 kilometara - osim guma i kočionih pločica. Produženi servisni rokovi znače da su vozila celo vreme u pogonu... Ne bi nas čudilo da na evropskim putevima ugledamo sve više električnih policijskih automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alpine A110 za francusku žandarmeriju

 

alpine police 01.jpg

 

Vozilo između ostalog ima posebne oznake, rotaciju, policijski radio i tablet, dok se za pogon brine 1.8 benzinski motor sa 252KS i 320 Nm.

 

alpine police 02.jpg alpine police 03.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španska policija kupuje skoro 6.000 električnih automobila

 

cupra b02.jpg

 

Španska vlada priprema ogromnu investiciju i uložiće 396 miliona evra u kupovinu 5.882 električna automobila. Ova vozila će biti raspoređena na dve policijske jedinice Civilnu gardu i Nacionalnu policiju koji će nove automobile dobiti do 2023. godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov su nocioci projekta. Takođe će biti postavljeno 3.336 punionica uz 1.292 objekta Civilne garde za pokrivanje novih vozila.

Planove su predstavili ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska i ministrka za ekološku tranziciju i demografski izazov Teresa Ribera, u pratnji generalne direktorke Civilne garde, Maríe Gámez. Ovaj potez je samo pokazatelj šta možemo očekivati i od ostalih policijskih jedinica u Evropi. Slovenačka policija je nedavano nabavila hibirdne Toyote Corolle, a sve više policijskih jedinica eksperimentiše sa potpuno električnim vozilima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Ford Mustang Mach-E je novi automobil njujorške policije

 

ford mach-r gt.jpg

 

Njujork se fokusira na elektrifikaciju flote policijskih automobila. Uskoro će se na gradskim ulicama pojaviti više od 180 potpuno novih Mustanga Mach-E. Svi oni će služiti u državnim institucijama, uključujući i policijske stanice. Električni policijski automobili nisu samo evropski izum. Sličnim putem krenuo je i Njujork, koji je za svoje usluge kupio 184 električna Mustanga Mach-E. To je veliki broj, iako je to još uvek kap u moru od preko 30.000 automobile koje koriste njujorške vlasti.

 

Mustang će ići u mnoga odeljenja, uključujući zaštitu okoline, medicinske službe, usluge parkova i rekreacije, policiju i šerifa. Grad se odlučio za jaku GT specifikaciju s dva elektromotora ukupne snage 487 KS i obećanim dometom do 500 km s jednim punjenjem. Ukupno će cela investicija koštati više od 11.5 miliona dolara. Ovo je prvi veliki korak prema postepenoj zameni dotrajalih policijskih automobila električnim ekvivalentima. ''Korišćenje električnih vozila od strane javnih službi je važan korak prema smanjenju emisije gasova, smanjenju rizika od respiratornih bolesti, smanjenju buke i prestanku dugotrajnog oslanjanja na fosilna goriva. Zaštita ljudi i okoline su važni ciljevi za javnu bezbednost u budućnosti'', kaže šerif Njujorka Joseph Fucito.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot 3008 Hybrid 225 u floti francuske policije

 

peugeot g01.jpg

 

Pored flote Peugeota 5008 sa kojima su snage policije i žandarmerije opremljene od prošle godine, francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je preuzelo isporuku prvih 395 primeraka Peugeota 3008 Plug-in hibrida za Nacionalnu žandarmeriju. Punjivi hibrid će se sada koristiti u interventnim vozilima sa oznakama, pored masovne upotrebe i onih koja nisu označena. Ova narudžbina je u skladu sa pristupom elektrifikacije flote i nastojanjem da se ona opremi vozilima proizvedenim u Francuskoj.

 

peugeot g02.jpg

 

Sa ukupnom snagom sistema od 225 konja, maksimalnim obrtnim momentom od 360 Nm i mogućnošću diskretnog pristupa tokom patrola u električnom režimu, 3008 hibridi Žandarmerije su važan razvoj za interventna vozila. Vozila su proizvedena za Ministarstvo unutrašnjih poslova u fabrici Stellantis u Sošou, a konvertovana su od strane EGP-a u Hordainu, proizvođača karoserije koji ima reference za sva vozila Grupe namenjena intervetnim potrebama. Dodatne isporuke su već planirane za prvi kvartal 2022. godine za Žandarmeriju i policiju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW ima problem sa dizel motorima na policijskim vozilima

 

222280-bmw police.jpg

 

Iz Velike Britanije nam stiže vest da BMW ima određene probleme sa svojom serijom šestocilindričnih dizel motora N57. Zbog toga se policijskim službenicima savetuje da ne koriste BMW-ova vozila s tim motorima u poterama u kojima se vozi visokim brzinama. Kažu u BMW-u da način na koji policija koristi automobile utiče na određene komponente motora i da se to ne odnosi na ostale korisnike. Zbog toga će vozila u servise gde će BMW-ovi mehaničari zameniti određene delove motora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija Dubaija kupila nove automobile za 50 miliona evra

 

dubai 2022 04.jpg

 

Policija Dubaija ima neke od najboljih policijskih automobila na svetu. Lamborghini, Ferrari, Bugatti i druga vozila ovog tipa koristi lokalna policija. Uglavnom za promociju.

Dobavljač novih policijskih automobila je W Motors iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ugovor uključuje isporuku 400 vozila, ali je prvih 10 već na putu. Model se zove Ghiath Smart Patrol i baziran je na Nissan Patrolu.

 

223451-dubai 2022 03.jpg

 

Budući da bi trebalo da se radi o modernom policijskom automobilu, unutra se nalazi mnogo elektronskih naprava. Kamere su najjača strana. Automobil je opremljen sistemom kamera od 360 stepeni, ali glavni ''gedžet'' je set od osam kamera koje prate šta se dešava oko vozila. Sistem nadzora identifikuje automobil, registarske tablice i lice vozača, a zbog stalne brze internetske veze policajci mogu da vide ko je i šta napravio. Za rad je korišćen ekran od 16''.

 

dubai 2022 02.jpg

 

Međutim, Smart Patrol nije ograničen na spoljašnje kamere. Unutra se nalaze kamere koje kontrolišu ne samo vozača već i druge policajce koji putuju automobilom.

 

223452-dubai 2022 01.jpg

 

Što se dodatnih gedžeta tiče, policijski auto je opremljen android tabletom sa trajnom vezom s dispečerom i dronom. W Motors nije dao više detalja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policijska Škoda Fabia

 

223381-skoda police 01.jpg

 

Policijska flota u većini država uglavnom kreće od kompaktne klase, ali vremena se menjaju, potrebno je smanjivati troškove kupovine novih vozila, njihovog održavanja i goriva. Čak i bogatije države razmišljaju o jeftinijim alternativama, a neretko ih i kupuju. Škoda je za britansku policiju predstavila posebno pripremljenu četvrtu generaciju Fabie.

 

Najnoviji model Škoda opisuje kao idealan automobil za policijske snage širom Ujedinjenog Kraljevstva, bilo na gradskim ulicama ili seoskim saobraćajnicama. Nova Fabia je veća, sigurnija i opremljenija u odnosu na svoje prethodnike. Dostupna je sa četiri benzinska motora od 80KS do 150KS. U potonjoj 1.5 verziji, snaga se šalje na prednju osovinu preko 7-stepenog DSG menjača koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8 sekundi i najveću brzinu od 225 km/h. Modifikacija policijskog automobila uključujuje plavo-žute elemente na karoseriji, plavo signalno svetlo na krovu, dodatne trepćuće LED diode na rešetki i braniku te sirenu. Unutra je Škoda integrisala komunikacijsku platformu hitnih službi u 9.2-inčni ekran osetljiv na dodir, dok će vozač imati pristup 10.25-inčnom virtuelnom kokpitu sa digitalnim instrumentima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...