Jump to content
FAS Goran
neshaoct

1952. Ferrari 340 America Vignale Spider

Recommended Posts

Ferrari kupljen za 200 dolara danas vredi više od 6 miliona dolara

 

ferrari 340 03.jpg

 

Ferrari je jedan od proizvođača čiji automobili vremenom dobijaju na vrednosti, a šta tek reći za primerak jednog klasičnog modela koji je kupljen za 200 dolara, a danas vredi milione. Radi se o Ferrariju 340 America iz 1952. godine koji će biti prodat u Indianapolisu. To je jedan od svega 24 proizvedena primerka i predstavlja trkački automobil koji je osvojio peto mesto na trci 24 sata Le Mana 1952. godine. Nakon toga je uvezen u Ameriku gde je promenio nekoliko vlasnika, a jedan od njih je originalni V12 motor zamenio Chevyjem V8. Originalnom motoru se od tada gubi trag.

 

ferrari 340 02.jpg

 

Karoserija je nešto kasnije oštećena u sudaru te je zamenjena, ali je i ona oštećena tokom transporta, pa se vlasnik nakon toga odlučio za Devin Spider karoseriju od fiberglasa. Automobil zatim nestaje i ne pojavljuje se decenijama.

 

ferrari 340 01.jpg

 

Ipak, 1990. godine ga je kupio trkač Mike Sanfilippo na garažnoj rasprodaji za 200 dolara jer je prodavac samo želeo da ga se reši. Sanfilippo nije znao za poreklo automobila, želeo je da ga pripremi za trke ubrzanja, ali ga je ipak prodao preko eBay 2006. godine za 26.912 dolara Tomu Shaughnessyju. Radi se o ekspertu za restauracije koji je ubrzo saznao šta je kupio i da automobil zapravo vredi 3 miliona dolara. Zatim je usledila restauracija koju je obavio Ferrari Classiche, a automobil je vraćen u prvobitno stanje. Dobio je svoj 4.1 V12 motor uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem, a vraćen mu je i originalni izgled zahvaljujući fotografijama i isečcima iz novina. Očekuje se da će automobil biti prodat za više od 6 miliona dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...