Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Meksiko 2016.

Recommended Posts

Hamilton još ne dâ titulu, slavio u Meksiku

 

hamilton%20mex.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, branilac titule u Formuli 1 Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Meksika, 19. trci ovogodišnjeg šampionata, i tako odložio odluku o šampionu. Britanac je na stazi ''Ermanos Rodriges'' došao do sedme pobede ove sezone, a 51. u karijeri. Drugo mesto zauzeo je Hamiltonov timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Sebastijan Fetel u Ferariju. Hamilton je ubedljivo slavio u Meksiko Sitiju, pošto je vodio od starta do cilja, sa izuzetkom odlaska u boks. Britanac je startovao sa pol pozicije i napravio je grešku već posle prve krivine, kada je otišao široko, ali pošto je iza njega došlo do malog kontakta između Rozberga i Ferstapena, nije morao nikoga da propusti i uspeo je da se odvoji. Iza aktuelnog šampiona, Rozberg i Ferstapen su neko vreme vodili veliki borbu, ali je Nemac bio izuzetno siguran i nije dozvolio da ga najmlađi vozač pretekne. Međutim, Ferstapen se u samom finišu postarao da bude u centru pažnje, pošto ga je Sebastijan Fetel u Ferariju pritiskao, a on se odbranio tako što je izleteo sa staze u odbrani pozicije.

 

Međutim, iako mu je tim tražio da propusti Fetela, mladi Holanđanin nije to učinio, već je čak usporio Nemca, kojeg je sustigao drugi vozač Red Bula Danijel Rikardo. Postupci njih trojice u poslednjih pet krugova naći će se pod istragom direkcije trke odmah po njenom završetku. Ferstapen je prošao kroz cilj kao trećeplasirani, ali mu nje odmah dodato pet sekundi na vreme, pa se na podijumu našao Fetel.

Rikardo je napredovao do četvrtog mesta zahvaljujući kazni koja je izrečena njegovom timskom kolegu, koji je klasifikovan kao petoplasirani. Drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen zauzeo je šesto mesto, ispred Niko Hilkenberg u bolidu Fors Indije i vozača Vilijamsa Valteri Botas. Osvajače bodova kompletirali su Felipe Masa u drugom Vilijamsu i drugi vozač Fors Indije Serhio Peres. Posle pobede Hamiltona u Meksiku, Rozbergova prednost je smanjena na 19 bodova dve trke pre kraja sezone. Naredna trka vozi se za Veliku nagradu Brazila 13. novembra na stazi ''Interlagos''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel kažnjen, ostao bez podijuma u Meksiku

 

Sebastijan-Fetel.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, četvorostruki šampion Formule 1 Sebastijan Fetel je kažnjen zbog nepropisnog defanzivnog manevra na Velikoj nagradi Meksika, pa mu je oduzeto treće mesto i podijum. Vozač Ferarija je na samom kraju trke bio u duelu sa Maksom Ferstapenom, koji je bio ispred, i Danijelom Rikardom, koji je mu je bio za petama. Fetel je pritiskao Ferstapena, koji je izleteo sa staze i ''skratio'' krivinu. Holanđaninu je zato dodato pet sekundi kazne, pa je Fetelu pripalo mesto na podijumu. Ipak, ustanovljeno je i da je Nemac prekršio pravila, pa mu je dodato 10 sekundi, pa je na kraju završio na petom mestu. Ferstapen je ostao četvrti, dok je najviše profitirao njegov kolega iz Red Bula Danijel Rikardo, kome je dodeljeno treće mesto. Rikardo je odmah posle trke najavio protest, koji mu je i uslišen, a novinarima je izjavio kako osim Fetela, kaznu zaslužuje i pobednik trke u Meksiku Britanac Luis Hamilton, zbog prekršaja na startu trke. Ipak, glavni ''negativac'' na stazi ''Ermanos Rodriges'' je ostao Sebastijan Fetel, koga je Ferstapen nazvao ''frustriranim''. ''On je trenutno jedan veoma frustriran momak. Razgovaraću sa njim jer je smešno kako se ponaša. Proteklih dana iz njega izbija frustracija. Fetel bi trebao da se vrati u školu, kako bi pripazio na ''jezik'' i ponašanje'', kazao je Ferstapen.

 

Kako je Fetel besneo u finišu Velike nagrade Meksika?

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel svojom borbom sa dvojcem Red Bula Maksom Ferstapenom i Danijelom Rikardom našao se u centru pažnje u finišu Velike nagrade Meksika. Fetel je pažnju privukao i svojim porukama timu preko radija, u kojima je izrazio nezadovoljstvo zbog ponašanja mladog Holanđanina. Baš u trenutku kada je Nemac sustigao Ferstapena, vozač Red Bula je isekao prvu krivinu, zbog čega je morao da mu prepusti poziciju, međutim, to nije učinio. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo Fetela, koji je čak opsovao i trkačkog direktora Čarlija Vajtinga. Međutim, tu nije bio kraj pošto ga je sustigao Rikardo jer ga je Ferstapen dodatno usporio, a Fetel se promenom pravca pri kočenju odbranio.

Na kraju je Ferstapen kao trećeplasirani prošao kroz cilj, iza vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i Nika Rozberga, ali im se Fetel pridružio na podijumu jer je kažnjen sa pet sekundi. Međutim, Nemcu je oduzeto treće mesto zbog incidenta sa Rikardom, pa je Australijanac nasledio trofej, ispred svog timskog kolege, dok je Fetel na kraju klasifikovan kao petoplasirani. Tokom prenosa se čula komunikacija između Fetela i njegovog tima – šefa ekipe Mauricija Arivabenea i inženjera Rikarda Adamija, a ovako je ona izgledala.

 

Posle incidenta sa Ferstapenom

Fetel: Pomeri se! Pomeri se ***!

Fetel: On je ****, upravo to je on.

Fetel: Da li sam ja jedini ili vi ne vidite isto što i ja? Gura me pravo na Rikarda ***.

Adami: Čarli je rekao…

Fetel: Da, znate šta, evo poruke za Čarlija: ***, iskreno ***!

 

Posle incidenta sa Rikardom

Fetel: Iskreno, udariću nekoga, mislim da mi je pukao pneumatik, zadnji levi.

Adami: Pneumatici su u redu, u redu su.

 

Po završetku trke

Fetel: Mora da mi vrati poziciju i tu je kraj priče.

Arivabene: Sebastijane, smiri se, smiri se. Pod istragom su. Znam da nije fer, ali smiri se. Spusti glavu i pričaćemo posle.

Fetel: Ok, razumem, Mauricio.

 

Ferstapen: Fetel je veoma frustriran

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je za četvrtostrukog šampiona Formule 1 da je veoma frustriran posle njihovog duela na Velikoj nagradi Meksika. Fetel je bio ljut na mladog Holanđanina posle trke na stazi „Ermanos Rodriges“ jer mu nije prepustio poziciju pošto je prethodno isekao prvu krivinu da bi se odbranio od vozača Ferarija. Ferstapen je zbog toga dobio pet sekundi kazne, zbog čega je pao sa trećeg mesta na peto i tako prepustio mesto na podijumu Fetelu. Međutim, Nemac je kažnjen zbog svoje obrane pozicije u duelu sa Danijelom Rikardom u drugom bolidu Red Bula, pa je na kraju Australijanac zauzeo treće mesto, ispred Fetela i svog timskog kolege. Ranije tokom vikenda, Fetel je za Fernanda Alonsa rekao da je ''idiot'', a za Karlosa Sainsa da je ''glup'', a takođe je vređao Felipea Masu tokom trke dok su se borili. Ferstapen je posle trke u Meksiko Sitiju poručio Fetelu da treba da se vrati u školu.

''Barem ja znam da to uradim na dobar način, on ni ne zna kako da to uradi, pošto je to šta je uradio potpuno smešno. Danijel je bio uz njega i on je samo skrenuo u njega. Došlo je do kontakta i on je počeo da viče preko radio. Ne znam koliko puta je koristio takve izraze generalno. Mislim da treba da se vrati u školu, da obogati svoj jezik. Razgovaraću sa njim, pošto je potpuno ludo kako se ponaša. Uvek je frustriran, tokom celog vikenda samo viče. U ovom trenutku, on je jedan veoma frustrirani momak'', rekao je Ferstapen. Holanđanin je istakao da je isti potez zbog kojeg je on kažnjen izveo i Luis Hamilton na samom startu trke, ali se zbog toga nije našao pod istragom. Britanac je na kraju trijumfovao na Velikoj nagradi Meksika posle vođstva od starta do cilja. ''Mislim da je situacija slična kao u prvom krugu, kada je Luis izleteo i dobio veliku prednost. Niko je takođe izleteo u prvoj krivini, kada smo imali kontakt, a kada sam se vratio na stazu, bila je ista razlika. Smatram da je to smešno, mislili su da treba da vratim poziciju, ali to niko nije potvrdio. Nisam ga usporavao, pokušavao sam da vozim najbolje što mogu. Ako nisu dali Niku kaznu zbog toga, nije trebalo ni meni na kraju trke'', naglasio je Ferstapen. Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja Velikom nagradom Brazila 13. novembra.

 

Hamilton: Čast je izjednačiti se sa Prostom

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je posle trijumfa na Velikoj nagradi Meksika da nije mogao da veruje da se izjednačio po pobedama sa legendarnim Alenom Prostom. Hamilton i Prost sada zajedno drže drugo mesto na listi pobednika svih vremena sa po 51 trijumfom, a ispred njih je samo Mihael Šumaher, koji se tokom karijere 91 put našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. ''Sve se desilo tako brzo, tako da ne izgoleda stvarno. Veoma je čudno odrastati gledajući Prosta i Senu u Meklarenu i nadati se da ću se jednog dana i ja naći u Formuli 1 i uraditi nešto slično. Prava je čast biti tu, uz njih'', rekao je Hamilton. Prost nije ostao dužan Britancu, pa je na Tviteru napisao: ''51 i to nije kraj. Zasluženo''. Za Hamiltona je pobeda u Meksiku bila 30. od dolaska u Mercedes 2013. godine, posle šest sezona u Meklarenu. Zahvaljujući tom trijumfu, dve trke pre kraja aktuelni šampion ima 19 bodova manje od svog timskog kolege Nika Rozberga u borbi za titulu. ''Pokušavam da se vratim u igru. Osećam da je kasno, ali se u prošlosti pokazalo da nikada nije kasno i zato moram da nastavim da radim ono što sam radio ovog vikenda'', istakao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel prošao bez kazne FIA

 

157307-fetel%20f1.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Ferarija Sebastijan Fetel nije kažnjen od strane FIA zbog psovanja u finišu Velike nagrade Meksika. Nemac je strastveno reagovao zbog agresivnih napada vozača Red Bula Maksa Ferstapena, koji ga je prestigao u samoj završnici, ali je zbog toga kažnjen pa je ostao bez postolja. Predsednik FIA Žan Tod rekao je da je da je odluka doneta na ''posebnoj osnovi'' i da Fetel neće pred disciplinsku komisiju Formule 1, pošto je četvorostruki svetski prvak poslao pismo izvinjenja u FIA kao i direktoru trke Čarliju Vajtingu. Fetel je naveo i da će kontaktirati vozača Red Bula Maksa Verstapena i da se takav incident neće ponoviti. On se prilikom napada Ferstapena obratio svojim ljudima u boksu preko radija usput opsovavši direktora trke Čarlija Vajtinga, kao i samog rivala. Osim Ferstapena, koji je zbog kazne od pet sekundi završio kao četvrti, Nemac je kažnjen sa deset sekundi pa je zauzeo petu poziciju, što je donelo treću Danijelu Rikardu. ''Posle iskrenog izvinjenja, predsenik FIA odlučio je da ne pokrene disciplinski postupak protiv Fetela. FIA će uvek osuditi nepristojan rečnik u moto sportu, posebno kada je upućen čelnicima ili kolegama vozačima'', navodi se u saopštenju FIA.

Sledeća trka F1 na programu je 13. novembra u Sao Paolo na ''Interlagosu'' za Veliku nagradu Brazila. To je pretposlednja trka sezone čije je finale 27. novembra u Abu Dabiju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rikardo: Fetel preteruje sa kukanjem

 

146987-rikardo.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Red Bula Danijel Rikardo rekao je da smatra da je Sebastijan Fetel svojim konstantnim kukanjem na račun svojih rivala prevršio svaku meru. Četvorostruki svetski šampion je tokom trkačkog vikenda za Veliku nagradu Meksika za Fernanda Alonsa rekao da je idiot, za Karlosa Sainsa i Felipea Masu da su glupi, a tu se nije zaustavio, već je tokom trke opsovao Maksa Ferstapena i trkačkog direktora Čarlija Vajtinga. Australijanac, koji je bio Fetelov timski kolega u Red Bulu 2014. godine, veruje da je razlog Fetelovih ljutitih radio poruka poslednjih meseci činjenica da ne ostvaruje rezultate kakvim se nadao. ''Definitivno imam utisak da je više frustriran ove godine. U prošlosti je pokazao da može da bude emotivan, ali je ove godine je malo drugačije. Lako je pritisnuti dugme za radio i reći mnogo toga, ali mi svi znamo da to može da završi u prenosu. Verujte mi, rekao bih dva puta više stvari sam sebi, a potom rekao šta imam timu. Očigledno je da je on frustriran zbog sezone kakvu ima, možda je mislio da ima šanse protiv Mercedesa, ali to se nije desilo. Neke naznake smo imali prethodnih sezona, ali mislim da je sada više preterao'', istakao je Rikardo.

Rikardo je takođe istakao da ne razume zašto vozači ne razmišljaju malo više o tome šta pričaju preko ranija. ''Sa jedne strane možete da kažete da je to bilo u žaru borbe i pustite da prođe. Ako je vaš instinkt da pritisnete dugme i pričate svašta, morate malo da razmislite. Ne mora sve da završi u prenosu. Možete da psujete sebi u kacigu i kažete nešto nekoliko trenutaka kasnije kada se opustite'', naglasio je Rikardo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...