Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Japan 2016.

Recommended Posts

Rozberg nezaustavljiv na Suzuki za titulu Mercedesa

 

156151-rozberg.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg upisao je desetu pobedu ove sezone, pošto je trijumfovao na Velikoj nagradi Japana. Nemac je na legendarnoj Suzuki došao do 23. pobede u karijeri, zahvaljujući kojoj je Mercedes obezbedio titulu u konkurenciji konstruktora. Drugo mesto zauzeo je Maks Ferstapen u Red Bulu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton. Rozberg je do prve pobede na legendarnoj stazi došao posle vođstva od starta do cilja. Nemac je zadržao čelnu poziciju posle starta sa pol pozicije i od tada se nije osvrtao, a njegovi rivali nisu nijednog trenutka uspeli da mu priprete.

Međutim, iako je borba za trijumf izostala, Velika nagrada Japana pružila je mnogo akcije iza samog Rozberga. Viđen je veliki broj preticanja, a duel između Ferstapena i Hamiltona za drugo mesto rešen je u samom finišu, pošto je mladi Holanđanin tokom poslednjih šest krugova trpeo veliki pritisak. Britanac je najbolju priliku imao u pretposlednjem krugu, međutim, Ferstapen se odlično odbranio, a vozač Mercedesa jako kočio, nastavio je pravo, ali se srećom vratio na stazu. Hamilton je sam sebi zakomplikovao trku novim lošim startom, ali je dobrom vožnjom i taktikom uspeo da preokrene stvari u svoju korist. Branilac titule je profitirao i od kasnog odlaska vozača Ferarija Sebastijana Fetela po drugi put u boks, pa nije morao da brine o potencijalnim napadima četvorostrukog šampiona. Fetel je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred timskog kolege Kimija Raikonena, Danijela Rikarda u bolidu Red Bula i vozača Fors Indije Serhija Peresa. Prvu desetoricu kompletirali su Peresov timski kolega Niko Hilkenberg i dvojac Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas.

Četiri trke pre kraja sezone, Rozberg na čelu generalnog plasmana ima 313 bodova, 33 više od Hamiltona. Mercedes je do titule došao već u Japanu pošto ima 593 boda, a prati ga Red Bul sa 385.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Sjedinjenih Država u Ostinu 23. oktobra.

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana:

1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:26:43.333

2. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul + 4.978

3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 5.776

4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 20.269

5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 28.370

6. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 33.941

7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 57.495

8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 59.177

9. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:37.763

10. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:38.323

 

11. Roman Grožan (Francuska) Has + 1:39.254

12. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno + jedan krug

13. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug

14. Kevin Magnusen (Danska) Reno + jedan krug

15. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug

16. Fernando Alonso (Španija) Meklaren + jedan krug

17. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug

18. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + jedan krug

19. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + jedan krug

20. Esteban Gutijeres (Meksiko) Has + jedan krug

21. Esteban Okon (Francuska) Menor) + jedan krug

22. Paskal Verlajn (Nemačka) Menor + jedan krug

 

Generalni plasman vozača:

1. Niko Rozberg 313

2. Luis Hamilton 280

3. Danijel Rikardo 212

4. Kimi Raikonen 170

5. Maks Ferstapen 165

6. Sebastijan Fetel 165

 

Generalni plasman konstruktora:

1. Mercedes 593

2. Red Bul 385

3. Ferari 335

4. Fors Indija 134

5. Vilijams 124

6. Meklaren 62

 

Mercedes se žalio na Ferstapena, pa se predomislio

Ekipa Mercedesa uložila je žalbu na vožnju vozača Red Bula Maksa Ferstapena tokom Velike nagrade Japana, međutim, povukao ju je kada je objavljeno da će ona biti saslušana tek pred sledeću trku, koja se vozi 23. oktobra u Ostinu. Nemački tim se žalio na defanizivnu vožnju mladog Holanđanina kada ga je Hamilton napadao u samom finišu trke. U žalbi se navodi da je Ferstapen izveo opasan manevar, kada se pomerio pri kočenju u trenutku kada ga je branilac titule sustigao u pretposlednjem krugu trke na stazi Suzuka. Direkcija trke, koja je odmah posle trke imala neformalne razgovore sa Ferstapenom zbog tog incidenta sastala se tokom večeri u Japanu, ali je odlučila da bi bilo bolje sačekati pre nego što se donese odluka. U objašnjenju se navodi da nijedan od vozača nije bio prisutan da bi dao izjavu, a da bi se ispoštovale sve strane, konačna odluka će biti doneta za deset dana, na šta su pristala oba tima. Ipak, manje od pola sata kasnije, Mercedes je odlučio da povuče svoju žalbu pošto je mala šansa da bi rezultat trke u Suzuki mogao da bude promenjen.

 

Volf: Hamiltonu je potreban neprijatelj

Direktor Mercedesa zadužen za auto-moto sport Toto Volf rekao je da veruje da će se Luis Hamilton do kraja boriti za titulu u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 jer mu, kako Austrijanac kaže, treba neprijatelj da bi bio najbolji na stazi. Niko Rozberg je u nedelju zadao možda i odlučujući udarac Hamiltonovim nadama za odbranu titule trijumfom na Velikoj nagradi Japana. Do kraja sezone su ostale četiri trke, a Nemac ima 33 boda više od svog timskog kolege, što znači da može da bude drugi do kraja sezone u slučaju da Hamilton pobedi i na kraju bude šampion. Međutim, Volf veruje da je Hamilton, kojem je poslednja nedelja bila teška i na stazi i van nje, vozi najbolje posle problema. Britanac je prošle nedelje bio na putu do trijumfa u Maleziji pre nego što mu se motor pokvario, a potom se našao na udaru medija zbog svog ponašanja, da bi na legendarnoj Suzuki zauzeo treće mesto.

''Ništa nije gotovo, imamo još četiri trkačka vikenda. Već smo to sve videli - setite se kada je Niko pobedio na sedam trka zaredom, a potom je Luis imao pobednički niz. Veoma je jak, ali mu je ponekad potreban neprijatelj. Tako on funkcioniše. Luis najbolje funkcioniše kada je pod pritiskom i kada ima metu pred sobom. Nemam sumnju da će ovo biti žestoka borba koja će trajati do kraja'', istakao je Volf. Volf ističe da nema potrebe za hitnim razgovorom sa Hamiltonom posle dva razočaravajuća vikenda, već će trostruki šampion dobiti slobodno vreme da napuni baterije. ''Posle tako teške trke, nije pravi trenutak raspirivati vatru. Moramo da se smirimo i saznamo šta se desilo, da se regrupišemo. Ono što sam shvatio poslednjih godina jeste da 24 časa kasnije stvari izgledaju potpuno drugačije nego sat vremena posle trke. Naš glavni cilj je da trgnemo Luisa i on će se vratiti jači. Imamo deset dana do sledeće trke, nigde ne žurimo'', naglasio je Volf.

 

Rozberg tvrdi da ne razmišlja o tituli

Vozač Mercedesa Niko Rozberg rekao je da je srećan zbog današnje pobede u trci Formule 1 u Japanu i čestitao je svom timu osvajanje treće uzastopne šampionske titule u konkurenciji konstruktora.

Rozberg je pobedio u Japanu, ostvario svoj prvi trijumf na stazi Suzuka, deveti u sezoni, a 23. u karijeri posle kojeg je stekao 33 boda prednosti u generalnom plasmanu nad klupskim kolegom Luisom Hamiltonom. ''Ovo je bio sjajan vikend, lepo je pobediti u Japanu. Čestitam kolegama i ekipi na osvojenoj šampionskoj tituli. Sada ćemo dobro da proslavimo'' - rekao je Rozberg posle trke. Rozberg se posle ove pobede izjednačio na 12. mestu večne liste sa Nelsonom Pikeom po broju pobeda u Formuli 1. Nemac je prethodne dve trke počeo sa pol-pozicije, ali ga je oba puta pobedio Hamilton. Do sada nijedan vozač u istoriji Formule 1 nije imao devet pobeda u jednoj sezoni a da nije osvojio šampionsku titulu. 

 

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan drugim mestom. ''Bilo je mnogo gužve na stazi u završnici trke, ali uspeli smo da sačuvamo gume. Uvek je pozitivno kada ste u situaciji da se trkate sa Mercedesom, a moram da zahvalim ekipi što sam osvojio drugo mesto. Luis me je napadao na kraju i drago mi je što sam se odbranio'' - rekao je Verstapen. Hamilton je nekoliko krugova pre kraja pokušavao da obidje Verstapena, ali je u samoj završnici pogrešio i na kratko izleteo sa staze, pa je trku završio sa 0.7 sekundi zaostatka za Holandjaninom. ''Nikome neću otvoriti vrata i reći izvoli. Video sam da pokušava da me obidje i odmah sam zatvorio vrata. Mislim da je bio dovoljno daleko da vidi da to nameravam da uradim. Danas smo se mučili na ravnom, lako smo gubili tri desetinke'' - dodao je Verstapen. 

 

Hamilton je startovao sa drugog mesta iza Rozberga, ali je loše krenuo i pao je na osmo mesto. ''Uradio sam najbolje što sam mogao s obzirom na poziciju u kojoj sam bio od početka. Daću sve od sebe u poslednje četiri trke i videćemo šta će se dogoditi. Čestitam ekipi na osvojenoj tituli konstruktora, veoma sam ponosan što sam deo nje. Zadovoljan sam što sam osvojio bodove'' - rekao je on. Trostruki svetski šampion dodao je da nije siguran šta se dogodilo na startu i da će o tome razgovarati sa inženjerima, kao i da je ekipa obavila fantastičan posao. ''Velike čestitke svima u fabrikama. Tri uzastopne godine imati ovakav uspeh… Veoma sam ponosan i srećan što sam mogao da doprinesem'' - rekao je Hamilton. Upitan o zaostatku od 33 boda, Hamilton je rekao da se raduje povratku kući i pripremi za narednu trku, 23. oktobra za Veliku nagradu SAD. ''Niko je obavio odličan posao, čestitam mu'' - naveo je Hamilton.

 

Četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel iz Ferarija je na stazi Suzuka 2011. godine osvojio drugu šampionsku titulu, vozeći za Red Bul. Nemac je pre neki dan zauzeo četvrto mesto, a u završnici se žalio na gust saobraćaj i vozače koji su se slabo pomerali, a zaostajali su za jedan krug. ''Mislim da na kraju nisu uticali. Sigurno je da su me usporavali, činilo se da smo ih uvek sustizali na krivinama gde im je teško da se pomere jer nemaju gde, pa smo gubili mnogo vremena. Biće još priče o plavim zastavama, mislim da sam izgubio četiri sekunde u borbi sa Luisom, ali tako to ide. Ferari je mnogo rizikovao sa mekim gumama… Cilj je bio drugo ili treće mesto'' - rekao je Fetel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozberg: Hamilton nije u krizi, naoštren kao nikad

 

f1%20monako%20hamilton.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, Niko Rozberg odbacuje navode o krizi Luisa Hamiltona istakavši da ga očekuje velika borba za šampionsku titulu u Formuli 1. Nemac je dobio četiri od poslednjih pet trka, pa ima 33 boda više od timskog kolege iz Velike Britanije, četiri trke pre kraja sezone. Proteklog vikenda Rozberg je slavio u Japanu, gde je Hamilton bio treći, pa su mediji počeli da pričama o ''pucanju pod pritiskom''. ''To su potpune gluposti. On je naoštren za borbu kao nikada, potpuno je motivisan i mnogo vremena provodi na treninzima. Toliku količinu rada sam u poslednjih nekoliko godina kod njega retko vidjao. Siguran sam da će to biti velika borba, u svakoj trci do kraja šampionata'', rekao je Rozberg.

Sledeća trka F1 na programu je 23. oktobra u Ostinu, za Veliku nagradu SAD.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...