Jump to content
FAS Goran
Axic

Krit - Putopis

Recommended Posts

Nakon zavrsenog odmora da podelim iskustvo vezano za grcko ostrvo Krit, posebno za kolege @lufti i @Woodoo koji rekose da zele cuti sve vezano za Krit.

 

Pošto sam pre par godina ostrvom Tasos bio razočaran, sada nakon letovanja na Kritu mogu reći suportno. Prvo što me je oduševilo je da bukvalno svi govore engleski i uvek su spremni da pomognu i objasne sve do tančina gostima. Pored britanaca primetno da je zbog sve veće navale ruskih i nemačkih turista sve više njih zna da govori ruski i nemački, to se vidi i u prodavnicama gde je pored naziva nekog proizvoda na engleskom isti taj proizvod napisan i na ruskom.

 

Sada par reči o ostrvu. Morate znati da je ostrvo preveliko i gde god bili smešteni nemoguće je obići sva mesta i plaže koja važe za najbolje. Na Kritu imate 3 aerodroma i par većih gradova, sva 3 se nalaze na "gornjem" delu ostrva,  Hanja (Chania) zapadna strana, Heraklion centralna i Sitija istočni deo ostrva.  Ja sam bio smešten u gradiću Hersonisos udaljenom oko pola sata vožnje od Herakliona. Smeštaj je bio na samom šetalištu pored mora i predivnim pogledom na otvoreno more. Taj grad Hersonisos nema neke posebno lepe plaže pa ćete za neke bolje morati otići malo van. Recimo najbliža a koja može da se poseti je bila kod hotela Star beach, nekih 15 minuta pešaka stazom uz more.

 

Za Krit kažu da ima oko 1200 km u krugu što je puno i gde god bili smešteni nešto od top destinacija će vam sigurno biti daleko. Autom ne znam da je neko dolazio jer se trajektom od Atine prilično dugo putuje a nije ni jeftino. Za putovanja i obilazak većina turista uzima rent-a-car, preveze se busom koji su novi i vrhunski ili motorima kojih takođe ima za iznajmljivanje.

 

Mesta i plaže koja sam uspeo posetiti su Heraklion, Agios Nikolaos, Malia, Kato Gouves, Kokkini Hani, Ierapetra i ostrvo Krisi (Chrisi), Balos i Elafonisi.

 

Heraklion prelep grad sa još lepšom tvrđavom i pogledom na otvoreno more i luku. Ulazak u tvrđavu se ne naplaćuje a ima se šta videti.

 

DSC_0123.JPGDSC_0112.JPGDSC_0122.JPGDSC_0113.JPG

 

Agios Nikolaos, grad sa rekao bih ne prevelikim brojem turista, pretežno žive meštani.

 

Udaljenost od Hersonisa 40 km, može skuterom, busom, vožnja traje oko sat vremena.

 

DSC_0186.JPGDSC_0191.JPG

 

Prelepi vidikovac na putu ka mestima Kokkini Hani i Kato Gouves i plaze sa pomenutih mesta. Inace vezano za ova 2 mesta i njihove plaze je da je aerodrom blizu pa vam avioni bukvalno prolaze iznad glave i mozete gledati poletanje i sletanje aviona na svakih 10 minuta, barem je tako bilo u periodu do 11-og septembra.


Udaljenost od Hersonisa 15-ak, 20 km, može se doći skuterom do ovih mesta.

 

DSC_0078.JPGDSC_0085.JPGDSC_0091.JPGDSC_0173.JPG

 

Ostrvo Krisi, na samom jugu ostrva u blizini grada Ierapetra od koga se inače putuje brodom do ostrva, posećivali su ga hipici, ima ih i sad na ostrvu ali ne previše. Inače ostrvo je moguće posetiti u periodu od 10:30 do 18:00h, cena prevoza brodom se kreće od 20 do 25e po osobi i traje oko sat vremena u jednom smeru. Na ostrvu nema struje, vode tj. ono što ima je jedan ili dva restorana koji se strujom snabdevaju preko agregata. Cena ležaljki je 15e za komplet ali naravno možete poneti svoj suncobran i postaviti ga gde god želite, niko vam neće zabraniti. Krisi zapljuskuje Libijsko more a čuvena plaža je Golden beach do koje se od pristaništa brodova pešači nekih 5 minuta a boja mora je tirkizno plava i prelepa. Drveće i par nekih vrsta životinja na ostrvu su zaštićena pa je to razlog zbog kog plažu morate najkasnije napustiti do 18:00 poslednjim brodom inače ćete do sutradan ostati tamo sami prepušteni na milost i nemilost prirode. :D Preporučujem da ponesete vodu i hranu jer je cena girosa 5 do 6e a piće je oko 3,4 e.

 

Udaljenost od Hersonisosa do Ierapetre je oko 70-ak km ili 1:15 - 1:30 minuta vožnje.

 

DSC_0204.JPGDSC_0208.JPGDSC_0209.JPGDSC_0210.JPGDSC_0214.JPGDSC_0217.JPGDSC_0219.JPGDSC_0222.JPGDSC_0223.JPG

 

 

 

Balos, plaža koja je pored Golden beach plaže na ostrvu Krisi na mene ostavila najjači utisak. Za posetu ove plaže defitnitivno morate uzeti neki auto iz rent-a-car agencija. Mi smo uzeli Huyndai Getz koji je za 2 dana i osiguranjem koje je uključivalo apsolutno sve koštao 70 evra za 2 dana. Nakon 2 i po sata vožnje asfaltiranim putem dolazite do dela gde asfalta više nema, plaćate 1e po osobi ekološku taksu i vozite se kaldrmisanim putem dobrih pola sata a pritom vozite u prvoj i drugoj brzini. :) Da napomenem da ovde valja poraniti i doći barem do 10h ujutru jer je posle toga haos zbog parkiranja auta i blizine dolaska do plaže. Inače, kad se popnete do vrha brda i parkirate auto imaćete 20-ak minuta pešačenja kozjom stazom ne biste li došli do plaže i prelepog pogleda na istu. Obavezno poneseti vodu, hranu i patike zbog terena, po mogućstvu i suncobran jer hladovinu nećete naći nigde a komplet ležaljki ovde košta 17e, hrana i piće je takođe skupo. O pogledu na plažu i prilazu do nje ćete videti iz slika.

 

Udaljenost od Hersonisa dobrih 3 sata vožnje i nekih 200 i više kilometara udaljenosti.

 

 

DSC_0235.JPGDSC_0240.JPGDSC_0251.JPGDSC_0253.JPGDSC00772.JPG

DSC_0259.JPGDSC_0260.JPGDSC_0267.JPGDSC_0272.JPGDSC00755.JPG

 

Raduljica naplaćuje ležaljke :lol:DSC00763.JPG

 

Elafonisi, udaljen od Hersonisosa 230 km i 3 i po sata vožnje. Toliko su pričali o toj plaži ali na mene nije ostavila neki poseban utisak. Možda je razlog bio vetar koji je baš jako duvao iako nije bilo nijednog oblaka ali kako god lepo je posetiti i nju kad ste već  na sat vremena vožnje od Balosa. Ovde nisam pitao koliko se kreće cena ležaljki ali verujem pošto važi za top destinaciju nije ispod 10e a verujem da je oko 15e.

 

DSC_0278.JPGDSC_0282.JPGDSC_0283.JPG

 

 

I za kraj žuta "guja" koju smo uzeli u rent-a-car agenciji Hyundai Getz 1.1, potrošio 60e goriva za 1.100 km sa konstantno uključenom klimom. Bio sam prijatno izenađen prostorom unutar kabine na prednjoj i zadnjoj klupi, za tako mali auto ima prilično mesta.

 

20160914_200027.jpg20160914_200038.jpg

 

Druga "mašina" od 50cc za vozikanje po lokalu. DSC_0032.JPGDSC_0031.JPG

 

 

 

 

Edited by Axic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas lep opis i odlicne fotke!!!

Jedino sto mogu da primetim sa slika, mada to mozda i ne vazi za celo ostrvo, je da ostrvo nije zeleno, odnosno nema ni jednog drvceta...Meni bi to licno nedostajalo, prirodan hlad bar na nekoj plazi...

Zbog velicine ostrva, kapiram da bi trebalo otici bar dva puta ili mozda cak i tri, da bi se sve videlo i obislo...

Edited by lufti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da se i ja pridruzim cestitkama za post, posto volim da pogledam opise raznoraznih destinacija.

Slazem se sa komentarom iznad, posto sam i ja ljubitelj zelenila i borovine :) - to mi uvek u kombinaciji boja, mirisa i zvukova daje car svakoj obali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitonija ja za vas dusu dala. :-)

Da ne pomisli neko da se meni ne svidja, naprotiv.

Inace, opis Krita je odlican.

Destinacija koju bih bas zeleo da obidjem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U pravu si @lufti, ostrvo je da tako kazem "celavo". Obzirom da su medju najvecim izvoznicima masline u svetu ne cudi sto je ostrvo takvo kakvo jeste. Inace preporucujem septembar za posetu ostrva jer su tad temperatura vode i vazduha idealni, jul i avgust važe za katastrofalno tople.

Zavisno od mesta koja zelite da posetite, većina izabere Hanju (Chania) i Retimno zapadni deo ostrva ili Heraklion i Hersonisos centralni deo ostrva. Jug vazi za manje razvijeni deo i nema nesto posebno da se vidi osim tog ostrva Krisi i plaže Preveli.

 

Ko ne voli da posecuje plaze i zeljan je avanture postoji vise arheoloških nalazišta i spustanje kanjonima pa moze ceo odmor da posveti obilasku pomenutih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...