Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Potvrđen Mercedes AMG hypercar / Mercedes AMG R50 / Mercedes AMG ONE

Recommended Posts

Mercedes AMG Project ONE postao Mercedes AMG ONE

 

mercedes amg one.jpg

 

Pokreće ga 1.6 litarski V6 turbo motor u kombinaciji sa četiri elektromotora, a kombinovana snaga iznosi oko 1.000KS. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi oko 2.5 sekunde. Biće napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2.27 miliona evra, a svi su već unapred prodati:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lansiranje Mercedes-AMG One hiper automobila odloženo

 

amg po 33333.jpg

 

Lansiranje Mercedes AMG One hiper automobila je pomereno za drugu polovinu 2020. godine, otkrio je šef AMG-a, Tobias Moers, u intervjuu za ''Top Gear'' magazin. One je prvi put javnosti pokazan u formi ''Project One'' koncepta prošle godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, i trebao je da bude lansiran 2019. Ipak se ispostavilo da agregat iz Formule 1 nije lako prilagodiv za javne saobraćajnice, i da to traje duže nego što je očekivano. ''Naišli smo na zastoj; nije tajna'', rekao je Moers. ''Bila je potrebno da se odrade podešavanja na pogonskom sistemu.'' Moers je nakon toga objasnio da postoji dosta problema, i da je jedan od njih održati stabilan ler gas. 1.6 litarski turbo V6 agregat koji je srce hibridnog pogona One hiper automobila ima ''normalan ler'' pri 5.000 obrtaja u Mercedesovim F1 automobilima, ali ga je za javne puteve potrebno smanjiti na 1.200 obrtaja u minuti. ''Kad imate curenje u gasu u Formuli 1 nikoga nije briga zato što radi na leru pri 5.00o rpm'', Moers je objasnio jedan od problema. ''Kod lera pri 1.200 obrtaja, morate da ispunite regulative emisija gasova. Treba vam stabilan, pravi ler. Ako je nestabilan, nestabilne su vam i emisije.''

 

Moers i njegov tim blisko sarađuju sa Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) u Velikoj Britaniji, kako bi otklonili probleme. HPP je odsek koji razvija i proizvodi agregate Mercedes-AMG Formula 1 tima, ali je i važan deo u razvoju One hiper automobila. Dobra vest je da je projekat sada na dobrom putu, prema rečima Moersa. One je takođe napomenuo da kupci nisu zabrinuti jer žele da automobil bude lansiran bez ikakvih problema, s obzirom da su neki od njih iskusili probleme sa nekim drugim hiper automobilima u njihovom vlasništvu. Agregat ovog automobila će moći da se zavrti do 11.000 obrtaja, malo manje od 14.000 obrtaja tog motora u F1 bolidu Mercedesa, i imaće životni vek od 50.000 km. Zvučaće kao agregat Formule 1 i moći će da postigne maksimalnu brzinu od 350 km/h. Partner AMG-a što se tiče pneumatika je Michelin.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAuE7mB9XJQb62QbiiTDf4Hgi13TfkBN0LAnMkDj Top Gear video: Mercedes AMG One

 

Možete li koristiti pogon kao u F1, a da se on ne razleti na javnom putu kroz dugotrajnu upotrebu? Jack Rix iz Top Gear-a nam detaljnije pokazuje Mercedesov proizvod koji to pruža: 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde je zapelo sa Mercedes AMG One?

 

amg po 33333.jpg

 

Prošlo je već dve godine od zvanične premijere, a još nije počela proizvodnja Mercedes AMG One. Gde je zapelo?

 

Mercedes je svoj hiperautomobil još prikazao 2017. očigledno jureći da prestigne Aston Martin Valkyrie. U prestizanju po pitanju premijere je uspeo, ali ne i u ''serijskoj'' proizvodnji, koliko god bilo besmisleno tretirati proizvodnju ovakvog automobila serijskom. Zvuči čudno, ali, prema obrazloženju fabrike, AMG One kasni zbog usklađivanja i zadovoljavanja eko normi sa WLTP-om. Drugim rečma, čak ni ovi drumski monstrumi za prebogate kupce nisu pošteđeni strogih testova u stvarnim uslovima.

 

amg po 77.jpg

 

Osnova problema koji je prouzrokovao odlaganje nalazi se u V6 motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, koji se tehnološki stvarno naslanja na agregat iz Formule 1. Ovaj agregat je zadovoljavao stari NEDC standard merenja, ali ne i WLTP. A da bi zadovoljio strožiji standard, na izduvni sistem je morao biti dodat filter benzinskh čađi, a to je automatski donelo i smanjenje snage motora. Šef AMG-a Tobias Moers, tvrdi da su napravili uspešan progres po pitanju smanjenje emisije CO2, a da je najveći izazov zadovoljiti WLTP, a ne spustiti ukupnu snagu ispod magičnih 1.000 KS.

 

amg po 777.jpg

 

Prema Moersu, prvi kupci bi trebali dobiti svoje skupo plaćene i dugo očekivane automobile u narednih nekoliko nedelja. Prema prvobitnom planu Mercedes je trebao da proizvede 275 AMG One, od čega bi određen broj moga postati specijalna Lewis Hamilton edicija, mada se već sada kalkuliše i da bi moglo biti proizvedeno više od 275 vozila. Službeno je iz fabrike saopšteno da će One pokušati da postane i najbrži serijski automobil na Nürburgringu. Kako Moers tvrdi, uz F1 pogonsku grupu koju čine visokoturažni V6 benzinac i čak četiri elektro motora, One ima sve preduslove da sa trona skine rekord koji sa 6:44.97 drži Lamborghini Aventador SVJ.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes-AMG One će početi da se isporučuje tek 2021. godine

 

amg po 777.jpg

 

U nemačkim medijima se pojavila informacija da će isporuke hypercara Mercedes-AMG One početi tek 2021. godine, iako je automobil predstavljen još pre skoro dve godine. U informaciji se kaže da je problem u tome što nije baš jednostavno prilagoditi F1 motor za upotrebu u automobilu legalnom za vožnju po javnim putevima. Nemački mediji tu citiraju jednog neimanovanog insajdera koji čak navodi da su specijalisti u nemačkoj kompaniji ''potcenili zadatak''.

 

amg po 77.jpg

 

Mercedes-AMG One kombinuje 1.6 litarski V6 turbo motor iz F1 bolida (ovde raspolaže sa 603KS pri 11.000 o/min.), četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi ''više od 1.000 konja'', automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 2.5 sekundi, dok do 200 km/h stiže za 6 sekundi (najveća brzina je 350 km/h). Biće napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2.41 milion evra, a svi su već unapred prodati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One se neće trkati na Le Manu

 

mercedes amg one.jpg

 

Prvi čovek AMG-a Tobias Moers je u izjavi za medije takođe rekao da njihov model AMG One neće loviti ni nedavno ostvareni brzinski rekord Bugattija. Nakon nekolicine dodatnih intervencija u poslednjim fazama razvoja i testiranja, što se čini neizbežnim kada želi da se napravi supersportski automobil za korišćenje na javnim putevima koji pokreće motor iz Formule 1, čini se da u Mercedesovom odeljenju AMG privode kraju posao na modelu One koji bi prvi kupci trebalo da odvezu kući početkom 2021. godine. U pomenutoj godini u svet višesatnih trka izdržljivosti bi trebalo da uđe nova klasa trkačkih automobila koja će zameniti preskupe i prekomplikovane LMP1 prototipove, ali prema rečima prvog čoveka AMG-a trkačko izdanje modela One neće biti među automobilima koji će se, pored ostalih trka FIA WEC šampionata (World Endurance Championship), boriti za slavu i na čuvenoj trci 24 sata Le Mana.

 

amg po 001.jpg

 

''Biće zanimljivo videti kako će se najavljeni modeli pojedinih automobilskih kompanija snaći u novoj klasi, ali uz sadašnje BoP regulative (Balance of Performance) mi za sada nemamo nameru da učestvujemo u WEC-u'', rekao je Moers i dodao da u AMG-u takođe nisu zainteresovani za lov na rekordnu brzinu (više od 490 km/h) Bugattijevog modela Chiron Super Sport 300+, jer ih više zanima vreme koje AMG One može da ostvari na stazi Nürburgring Nordschleife, što uskoro dolazi na dnevni red. Na pitanje o evidentnom kašnjenju projekta Moers je iskreno odgovorio da su suštinske probleme oko modela One izazvale aktuelne regulative oko emisije izduvnih gasova i dozvoljene buke motora koji se ''vrti'' do 15.000 rpm, ali u AMG-u na kraju imaju rešenje za pomenute probleme.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One kod prvih kupaca početkom 2021. godine

 

amg one 001.jpg

 

Isporuka odavno rasprodatog i dugo čekanog ultrasportskog automobila koji će pokretati kombinacija motora iz F1 i četiri elektromotora počinje početkom 2021. godine. U najnovijoj izjavi za medije Michael Knöller (direktor prodaje u Mercedesovom odjelu AMG) rekao je da će isporuka već odavno rasprodatog i brojčano ograničenog modela One krenuti početkom 2021. godine.

 

Mercedes-AMG je prototip ultrasportskog dvoseda premijerno pokazao 2017. godine, a sa tadašnjim nazivom Project One publici je predstavljen automobil sa centralno postavljenim 1.6 V6 motorom koji pokreće Mercedesov bolid u Formuli 1. Instaliranje motora iz Formule 1 u automobil koji će moći da se registruje i koristi na javnim putevima nije lak posao, a najveće poteškoće sa kojima su se na čudesnom projektu suočili inženjeri AMG-a su se odnosile na zadovoljavanje normi o buci i emisiji izduvnih gasova, što su osnovni razlozi neplaniranog kašnjenja sa početkom prodaje. Iako su imali mnogo više zainteresovanih kupaca koji su bili spremni da na neviđeno plate 2.47 miliona evra, u Mercedesu ne odustaju od ranije planiranog broja primeraka, pa će One biti proizveden u samo 275 primeraka.

Podsećanja radi, sa minimalno modifikovanim motorom iz F1 i četiri elektromotora vozač će na raspolaganju imati više od 1.200 konjskih snaga, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2.2 sekunde, od 0 do 200 km/h za 6.6 sekundi i više od 350 km/h maksimalne brzine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One

 

206050-Mercedes-AMG 1 03.jpg

 

Pokreće ga 1.6 V6 turbo motor u kombinaciji sa elektromotorima, a kombinovana snaga iznosi više od 1.000KS. Ubrzanje od 0 do 100 km/h po ranijim najavama traje oko 2.5 sekundi, a najveća brzina prelazi 350 km/h.

 

206049-Mercedes-AMG 1 02.jpg

 

Biće napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2.7 miliona evra

 

206048-Mercedes-AMG 1 01.jpg

 

Svi primerci su već unapred prodati, dok isporuke počinju sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes koristi poseban simulator za kreiranje hiperautomobila One

 

Mercedes AMG One se već dugo najavljuje i iako isporuke kupaca počinju najranije sledeće godine, nemački proizvođač automobila i dalje naporno radi na razvoju i usavršavanju hiper automobila koji će ići na F1 pogon. Pored testiranja potpuno funkcionalnih prototipova na putu i na stazi, Mercedes AMG koristi izuzetno napredni simulator za pomoć u razvoju hiper automobila. Ovaj simulator se sastoji od kokpita Mercedes AMG One modela i 4K ekrana, širine 9 metara, koji može da preslika stvarnu vožnju u gradovima, autoputevima i na trkalištu, posebno na Nirburgring stazi.

 

Tokom nedavnog testa, trkač Maro Engel uskočio je u simulator i provozao nekoliko krugova oko Nirburgringa. On je odmah izdvojio izvanredne performanse automobila i rekao da je zapanjen koliko je brz ovaj auto. Mercedes AMG je prvi put predstavio svoj hiper automobil 2017. godine, ali projekat je odložen zbog poteškoća povezanih sa pogonskim sklopom. Međutim, uz pomoć simulator testiranja, kompanija je pre nekoliko meseci najavila da će uskoro započeti testiranje automobila na Nirburgringu.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lewis Hamilton pomaže u razvoju hiperautomobila Mercedes-AMG One

 

hamilton amg one03.jpg

 

Nakon uspešne sezone u Formuli 1, Lewis Hamilton pomaže u razvoju hiperautomobila Mecedes-AMG One. Hamilton blisko sarađuje s timom koji radi na projektu Mercedes-AMG One, koji otvara vrata za jos dva elektrifikovana modela kao i dolazak nove AMG tehnologije pod nazivom E Performance.

 

hamilton amg one02.jpg

 

Mercedes-AMG One obećava da će podići letvicu na nivo koji se ranije smatrao nemogućim, a njegovo srce dolazi iz Formule 1. Pokreće ga 1.6 V6 hibrid iz bolida ekipe Mercedes-AMG Petronas, koji razvija više od 1.000 konja. Automobil ima brojne aktivne komponente za aerodinamiku koje su pozajmljene iz motosporta.

 

hamilton amg one01.jpg

 

''Ne mogu da verujem da ćemo uskoro imati hiperautomobil s motorom iz Formule 1. Osvojili smo šampionat s ovim motorom 2015. godine, dugo sam učestvovao u razvoju. Vozio sam Project One tokom snimanja nove kampanje, veoma sam ponosan na trud koji je Mercedes-AMG uložio u projekat. Ovaj automobil je unikatan'', izjavio je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One 

 

Dva prototipa Mercedesovog hiperautomobila sa 1.000 konja na testiranju, skoro bez ikakve kamuflaže:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

David Coulthard isprobao Mercedes AMG One

 

Serijski model će debitovati do kraja ove godine, a pretprodukcijski primerak je isprobao i bivši F1 vozač David Coulthard, koji je i jedan od kupaca ovog hiperautomobila. Mercedes AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014KS, mada nezvanične infoirmacije kažu da se u stvari radi o 1.216KS. Biće napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.29 miliona evra (plus lokalni porezi), a svi su po ranijim informacijama unapred prodati:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One na sajmu u Minhenu 2021.

 

Mercedes AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014KS, mada neke nezvanične infoirmacije kažu da se u stvari radi o 1.216KS. Biće napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.7 miliona dolara (2.3 miliona evra), a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One odložen za sledeću godinu

 

hamilton amg.jpg

 

Pojedini mediji su objavili nezvaničnu informaciju da AMG neće početi isporuku svog superautomobila One pre prvog kvartala 2022. godine, najverovatnije zbog toga što još treba da reši ''određene probleme sa hardverom''. Mercedes-AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014 konja, mada neke nezvanične informacije kažu da se u stvari radi o 1.216KS. Biće napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.3 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One potvrđen za sredinu 2022. godine

 

mercedes-amg one 2022.jpg

 

Mercedes AMG je potvrdio da će sredinom sledeće godine konačno početi proizvodnja dugo najavljivanog superautomobila One (kao koncept se pojavio još septembra 2017. godine). Mercedes AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014KS, mada neke nezvanične informacije kažu da se u stvari radi o 1.216 konja. Biće ih napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.3 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvršni direktor Mercedesa o AMG One: ''Siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da''

 

hamilton amg 02.jpg

 

Bila je 2017. kada je Mercedes predstavio ambiciozan predlog u obliku koncepta hiperautomobila Project One. Sa ciljem da napravi ulični automobil od 1.000 konjskih snaga sa motorom izvedenim iz Formule 1, proizvođač automobila u suštini želi F1 bolid za put. Kako podseća Motor1, prvobitni plan je bio da se hiperautomobil lansira 2019. Ali Mercedes-AMG tek treba da proizvede ograničenu seriju od 275 komada.

 

mercedes-amg one 2022 01.jpg

 

Mercedes je naveo različite prepreke tokom faze razvoja ambicioznog projekta, a stroži zakon o emisiji štetnih gasova je glavni među njima. Na pitanje kada će dugo očekivani hiperautomobil konačno krenuti na put u proizvodnom obliku, izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius se našalio o odobrenju projekta. ''Tim u AMG-u i ogranku Formule 1 je došao kod nas pre otprilike četiri godine i rekao 'imamo sjajnu ideju, hajde da stavimo motor Formule 1 u drumski automobil.' Moraću da se vratim da proverim zapisnik sa sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da'', šalio se Kallenius.

 

Očigledno, AMG One je težak projekat, ali izgleda da je Mercedes odlučan da završi posao. Kako izgleda, nemački proizvođač automobila je spreman da otkrije vesti o AMG One ''za nekoliko nedelja''. Da li je u pitanju proizvodna verzija ili tehničke specifikacije, saznaćemo uskoro. U ovom trenutku znamo da će AMG One početi da se proizvodi ove godine. Mercedes-AMG One inače kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014 konja, mada neke nezvanične informacije kažu da se u stvari radi o 1.216KS. Kao što je pomenuto, biće napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.5 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konačno stiže serijski Mercedes AMG One

 

mercedes-amg one.jpg

 

Mercedes je još septembra 2017. godine na sajmu u Frankfurtu predstavio koncept hiperautomobila Project One, sa ciljem da napravi drumski automobil sa motorom izvedenim iz Formule 1. Iako je bilo planirano da se serijski model pojavi 2019. goidne, Nemci su naišli na različite prepreke tokom razvoja ali će ovaj hiperautomobil po najnovijim najavama premijeru konačno imati 1. juna ove godine.

 

Na pitanje kada će dugo očekivani hiperautomobil konačno krenuti na put u proizvodnom obliku, izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius se nedavno našalio o odobrenju projekta. Mercedes AMG One inače kombinuje 1.6 litarski V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.014KS, mada neke nezvanične informacije kažu da se u stvari radi o 1.216KS. Ubrzanje do 200 km/h će iznositi manje od 6 sekundi, a najveća brzina više od 350 km/h. Biće napravljeno samo 275 komada po ceni od 2.5 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljen serijski Mercedes AMG One

 

amg one 2023 01.jpg

 

Mercedes je još septembra 2017. godine na sajmu u Frankfurtu predstavio koncept hiperautomobila Project One, sa ciljem da napravi drumski automobil sa motorom izvedenim iz Formule 1.

 

amg one 2023 02.jpg

 

Iako je prvobitno bilo planirano da se serijski model pojavi 2019. godine, Nemci su naišli na različite prepreke tokom razvoja pa je ovaj hiperautomobil u serijskom izdanju predstavljen tek sada.

 

amg one 2023 03.jpg

 

S tim u vezi, na pitanje kada će dugo očekivani hiperautomobil konačno krenuti na put u proizvodnom obliku, izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius se nedavno našalio o odobrenju projekta. ''Tim u AMG-u i ogranku Formule 1 je došao kod nas i rekao 'imamo sjajnu ideju, hajde da stavimo motor Formule 1 u drumski automobil.' Moraću da se vratim da proverim zapisnik sa sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da'', šalio se Kallenius.

 

amg one 2023 04.jpg

 

Serijski Mercedes AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije od 8.4 kWh, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 7-stepeni menjač.

 

amg one 2023 05.jpg

 

Kombinovana snaga iznosi 1.063KS (sam benzinski motor inače ima 574KS), ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 2.9 sekundi, do 200 km/h stiže za tačno 7.0 sekundi i može do maksimalnih 352 km/h.

 

amg one 2023 06.jpg

 

Ovaj 1.695 kg teži hiperautomobil (upotrebljena su ugljenična vlakna, aluminijum...) može da se kreće i samo na struju, mada tek 18.1 km.

 

amg one 2023 07.jpg amg one 2023 08.jpg

 

Vozaču je na raspolaganju šest modova vožnje, a deo opreme između ostalog čine i karbon-keramičke kočnice (diskovi 398 mm i 380 mm), specijalni desetokraki točkovi (opciono i devetokraki točkovi od magnezijuma), gume Michelin Pilot Sport Cup 2R M01 (285/35 ZR19 napred i 335/30 ZR20 pozadi), volan u F1 stilu, klima uređaj, dva 10.0-inčna digitalna ekrana, kamera umesto tradicionalnog retrovizora, ugljenična vlakna i koža u unutrašnjosti...

 

amg one 2023 09.jpg

 

Biće napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2.7 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama već unapred prodati. Serijski Mercedes AMG One će prvo pojavljivanje pre širom publikom imati krajem juna, na događaju 2022 Goodwood Festival of Speed.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

shmee.jpg Shmee150: Mercedes-AMG One

 

Hiperautomobil izveden iz Formule 1 konačno je u serijskim specifikacijama i spreman za početak proizvodnje. Ovo je savršena prilika da ga istražite u potpunosti, da sagledate sve detalje i proverite novi mod Race Plus:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Startovala proizvodnja Mercedesa-AMG One

 

mercedes one 03.jpg

 

Mercedes je još septembra 2017. godine na sajmu u Frankfurtu predstavio koncept hiperautomobila Project One, sa ciljem da napravi drumski automobil sa motorom izvedenim iz Formule 1. Iako je prvobitno bilo planirano da se serijski model pojavi 2019. godine, Nemci su naišli na različite prepreke tokom razvoja pa je ovaj hiperautomobil u serijskom izdanju predstavljen tek 1. juna ove godine.

 

mercedes one 02.jpg

 

Serijski Mercedes-AMG One je prvo pojavljivanje pred širom publikom imao krajem juna, na događaju 2022 Goodwood Festival of Speed, dok je serijska proizvodnja krenula sada. Ručno sastavljanje se obavlja u AMG postrojenju u britanskom Koventriju, s tim što hibridni pogonski sistem sa četiri elektromotora pravi Mercedes‑AMG High Performance Powertrains divizija u Briksvortu. Automobil se nakon proizvodnje transportuje u zatvorenom kamionu u sedište AMG-a u nemačkom Afalterbahu, gde ga preuzima bogati vlasnik.

 

mercedes one 01.jpg

 

Serijski Mercedes-AMG One kombinuje 1.6 V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije od 8.4 kWh, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 7-stepeni menjač. Kombinovana snaga iznosi 1.063KS (sam benzinski motor inače ima 574KS), ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 2.9 sekundi, do 200 km/h stiže za tačno 7 sekundi i može do maksimalnih 352 km/h. Ovaj 1.695 kg teži hiperautomobil (upotrebljena su ugljenična vlakna, aluminijum...) može da se kreće i samo na struju, mada tek 18.1 km. Vozaču je na raspolaganju šest modova vožnje, a deo opreme između ostalog čine i karbon-keramičke kočnice (diskovi 398 mm i 380 mm), specijalni desetokraki točkovi (opciono i devetokraki točkovi od magnezijuma), gume Michelin Pilot Sport Cup 2R M01 (285/35 ZR19 napred i 335/30 ZR20 pozadi), volan u F1 stilu, klima uređaj, dva 10.0-inčna digitalna ekrana, kamera umesto tradicionalnog retrovizora, ugljenična vlakna i koža u unutrašnjosti... Biće ih napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2.7 miliona evra, a svi su po ranijim informacijama već unapred prodati.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes AMG One sprema se za obaranje rekorda na Nürburgringu?

 

Novi videomaterijal koji se pojavio na internetu sugeriše da se u Mercedes AMG-u pripremaju za obaranje trenutnog rekorda kruga na čuvenoj nemačkoj stazi Nürburging Nordschleife u kategoriji produkcijskih automobila.

 

Očekivano, AMG-ovo najnovije ''oružje'' sa kojim u Affalterbachu računaju da će s trona skinuti Porsche 911 GT2 RS MR (Manthey Racing) je dugo razvijan ultrasportski model One za koji, prvenstveno zbog pogonske grupe, mnogi s pravom kažu da je ''Formula 1 sa svetlima i krovom za dve osobe''. Da stigne do trona na Nürburgringu, AMG One kroz čuveni ''zeleni pakao'' mora da prođe za manje od šest minuta i 43 sekunde, što i ne bi trebalo da predstavlja poseban problem ako se uzme u obzir da je AMG-ovom slabijem produkcijskom modelu GT Black Series za ''zatvaranje'' kruga trebalo šest minuta i 43.616 sekundi.

Podsećanja radi, One pokreće 1.6 V6 motor koji je ''pozajmljen'' iz Mercedesove Formule 1 i prilagođen za upotrebu na javnim putevima. Asistiraju mu četiri elektromotora, a ukupna kombinovana snaga iznosi 1.063KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2.9 sekundi i maksimum na 352 km/h.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...