Jump to content
FAS Goran
darkman14

Marea Weekend 1.9jtd ELX

Recommended Posts

Ovih dana gledam, na ovom forumu sam prijavljen još od februara 2013. a nikako da predstavim auto. Ranije i nisam imao vremena, sada nekako malo više i rekoh da se predstavim ekipi. Auto nikad nisam nešto slikao, ali sam iskoristio ovogodišnje letovanje da napravim par fotki i priložim na forumu. 

 

Elem, zvanično od 1. aprila 2011. godine sam vlasnik dotične Maree 1.9jtd u ELX opremi. Auto kupljen iz uvoza, u Rumi, nekako tada mlad, neiskusan i veoma zelen, zaleteh se za auto, svideo mi se na prvu loptu mada je bilo doooooosta propusta koje bi neko iskusan mogao mnogo bolje da sagleda i da zaobiđe ovaj auto u širokom luku. Tada mi je trebao auto, ja malo vremena za kupovinu (jer sam stalno radio na terenu), imao sam budžet 3000 evra, prodao svoj stari Opel Kadet Suzu karavan 1.3 i ušao u Mareu. Kad sam seo u Mareu prvo je bilo WoW, kako ide, vuče, kida, čupa... A iz ove perspektive to je samo prelazak iz 10tak godina starijeg opela sa 50tak ks u 110 ks auto sa ABS-om, podizačima, klimom... Falio mi samo šiber. I razmišljanje, ovo mi je auto na 2 - 2,5 godine, dobro ide posao, kupujem Deltu nakon toga. I naravno... ništa od toga ni nakon 5,5 godina.

 

Od tada do početka ove godine, auto redovno održavan kod Tome u Resniku. Jako velika prednost imati dobrog majstora u kraju koji uvek ima strpljenja. Jeste skuplji nego pojedini, ali znam da mu nikada nisam vratio auto na reklamaciju niti sam imao problema nakon njega. Pošto sam mogao u bivšoj firmi da uzimam na račun (bez pdv-a) uglavnom sam ja uzimao i nabavljao delove, uglavnom su stavljani Champion filteri, SKF roleri, španeri, diskovi/pločice Ferodo, Brembo, SAX set kvačila (nije bilo LUKov set kad sam kupovao), ulje Selenia WR 5W40... Dakle, uglavnom sam kupovao kvalitetnije delove. Od ove godine, dobih posao u NS gde sam na privremenom radu i malo muku mučim s majstorima. Em što nema prodavnice da radi u subotu posle 14-15h (radni dan retko koja radi posle 18h), em što koga god da pitam za majstora svako ima nekog da preporuči ali "znaš nije on baš...". Tako da sam za sada odradio mali servis kod Željka sa Telepa (najjeftiniji mali servis ikada plaćen na jtd i danas se pitam kako a proverio sam filtere i novi su i ulje deluje ok), trap sam radio kod Marjana (MM servis ili tako nešto) u Vršačkoj, isto Telep. Za dalje videćemo, u planu je sređivanje zadnjih kočnica pred zimu.

 

Da se vratimo na auto... Kupljen sa 109450 km na satu (sat nije bio u autu kad sam ga gledao, ali kad sam išao malo da se provozam, bio je tu :)).

 

Kako sam ga kupio, pregledan je komplet, odrađen veliki servis, primećeno da je bušno crevo interkulera (zamenjeno), zatim nakon 1000 km odrađeni doboši, paknovi, zadnji cilindri i boljka većine Marea - creva za servo. Dok nisam sredio creva, trošio je onog ulja za servo, uvek sam imao litru u rezervi. Da se ne ponavljam, nabrojaću bitnije stvari koje su rađene:

 

  • 127873: prednje viljuške, prednji diskovi i pločice
  • 140000: zatvoren EGR, očišćen MAP
  • 147240: termostat i karter (naleteo u snegu na neke šine koje se nisu videle dok nisam došao do njih i probio karter i sreća samo to stradalo)
  • 156814: Set kvačila, ulje za menjač, nosač semeringa, spojnice, gumice balans štangle
  • 161354: Motor brisača
  • 165300: Grejači motora Bosch
  • 165500: Četkice alnasera
  • 170890: Nosač motora desni, 4 amortizera (Monroe)
  • 176600: Servis centrale ABS-a (isto boljka Maree)
  • 190850: Odrađen remap u Protuningu (jbg najjeftiniji ali nakon toga imao sam osećaj da je auto nekako 200 kg lakši)
  • 195128: Čišćenje dizni i sistema goriva Wynns mašinom (ništa sem placebo efekta)
  • 197192: Remont alternatora i zamenjen bendiks alnasera
  • 203860: Prednji diskovi i pločice, stabilizatori
  • 210602: Zamenjen km sat (stavljen beli),  stari počeo da vuče struju kad je ugašen, inače uradio sam ga u diodama, skinuo zelenu boju i ostala bela, trenutno se zezam sa pravljenjem pozadine u AutoCadu nova km + 14192
  • po novom 227291: Zamenjene 4 opruge, stavljene KYB, odrađena reparacija zadnjih viljušak

 

Inače redovni servisi rađeni na ~10k km, veliki rađen na 50k km, do sada prešao 110k km. Pre neki dan i akumulator crkao, uzeo sam novi a do tada Varta Silver sa gelom 5 godina trajala. Sad sam uzeo neki Firecell 74 Ah, sa gelom 3 god garancija, poslužiće. Za to vreme jedna veća, jedna manja havarija. Veća havarija je, da kažem, lančani. Prilikom prestrojavanja udario sam ženu ispred prednjim levim krajem i stao a zatim je naleteo autobus na mene i odvalio mi zadnji desni kraj. Tada je promenjena hauba, levo krilo, levi far, vezni lim, branik, desna polustranica, zadnji branik, desni zadnji deo branika, peta vrata i valjda sam sve nabrojao. Tada sam samo gledao auto i razmišljao prodati i kupiti nekog megana 1.5dci neko 2005. ili fokusa 1.8tddi ali pošto mi je stric limar i našli smo tu nekog farbara, skrpilo se za nekih 750 evra za popravku. Tom prilikom ofarban ceo auto, krov u crno ali... Koliko para toliko muzike. Tako je kako je. Nakon toga brata udario lik sa stojadinom otpozadi i menjana peta vrata i branik. Dodao bih još jedan slučaj gde sam ostao zatečen. Kad sam se vraćao jedno s posla i na NBG na kod Arene na onim prstenovima samo odjednom poče da lupa i neće dalje, jedva 20 km/h. Reko' otišao homokinetički. Nazvao AMSS, na šlep i kod Tome. Pregledali auto i pukao šraf na nosaču motora?! i pao na desnu viljušku. Ovo nikad nisam čuo da se nekad desilo, a ni majstor. 

 

A do sada bio 2x u Grčkoj, par puta Slovenija, do Venecije, CG, BiH redovno. Potrošnja po BG zimi, leti sa klimom bila 7-8l/100km, kombinovano 6,5l/100km, sad otkad sam u NS potrošnja pala ispod 6.5l/100km. 

 

U kolima je celo osvetljenje LED (nisam uradio osvetljenje prostora za noge još uvek), napred u farovima stavljeni Morimoto bixenon projektori i ubačena dnevna COB svetla. Taj deo ima još da se dorađuje ali biće doterano kako valja :) Takođe, kad mi je crkla pločica na Kenwood auto radiju, na Bubanj potoku naletim na Audiola DVD plejer koji kupim i stavim rikverc kameru. Kod Peđe i Neše u Inđiji sam kupio od Alfe Bose pojačalo i vufer (u planu da uzmem i zvučnike Bose). Pojačalo smešteno u prostor za noge kod suvozača, lepo upakovano, a vufer pozadi u desnom prostoru za sitnice (ovo treba da preradim trenutno je gedora style čisto da stoji). Moji zvučnici su dobri ali na ovo pojačalo idu zvučnici od 2 oma da bi bilo to to, tako da će leći Bose kompletan. Takođe, nikako da stignem da uzmem sedišta od Lybre. Ima ih u Inđiji a ja se sve nadam da ću naleteti na neka električna sa grejačima i podešavanjem. I na kraju, propustio sam ovde na forumu par felni koje mi se sviđaju ali su u planu OZ racing 15" ili neke 16". Na brazilskom Marea FB ima dosta Marea sa Blade 17" felnama i njih bih uzeo odmah (i kod nas ih ima jeftinijih tipa oko 150 evra) ali me odbija cena guma za njih i udobnost. Vidim ovde dosta njih sa Stilom koji su odustali od Blade felni.

 

Eto za sad toliko...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al' si precizan sa podacima :) , to onda samo dalje može značiti i da se auto održava kako treba. :thumbup: Jednog dana, ko god je bude kupio od tebe, dobiće dobru Mareu.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fina Mare i lepo od tebe što si sve nabrojao, uključujući i "havarije" - jbg, svi smo ih imali po nekoliko. :lol:

Razmišljao sam i ja o zameni sedišta, zato što vozačeva, kad se razguze, nema im nekog posebnog spasa....ja sam moje sređiva pre tri godine, dobro je i dalje je u super stanju, ali nije to to....jedino od Libre neka foteljica se dubaci. :yes

Šta ti je ono, metalna cev, iznad vakum pumpe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel ti ovo slike iz Grcke iz mesta Skala Furka tj malo dalje od Furke?Bio sam tamo pre par godina pa mi nesto poznato!

Ili je mozda CG?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tasos je u pitanju, negde između Limenasa i Limenarije

 

Bio ove godine tamo pa iskoristio za fotkanje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra ti je Marea...

 

Ima jedna bezobrazno dobra, sa bosanskim tablama, parkirana redovno u mom komsiluku - ugao Mise Dimitrijevica i Pushkinove, ova tvoja je slicna.

 

C U u gradu  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako mislimo na istu, siva St. Michael (ili Moritz). Prolazim pored nje svaki dan :) ja sam u Doža Đerđa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konačno overio Dežurnu garažu u kraju :geek:

 

K4vuh8tvonBdo_6lXT5AlZGBOl91hn4SHybBD0Az

 

Još jednom hvala @Dezurni

Zamenjeni paknovi, desni ležaj se čuo tek kad je rastavljen doboš tako da su zamenjena oba preventivno a dotični cilindar sa zadnjeg levog točka procurio i zamenjen. Primetio sam još jesenas da malo slabije koči, a ceo kočioni sistem remontovan još pre 100njak kkm tako da je bilo vreme za zamenu paknova. 

 

Ovde gde je procureo cilindar feroda na jednom paknu je bila debljine lista papira i spala nakon skidanja, dok je na ostalim paknama bilo par mm.

 

Prvobitna ideja je bila da se zamene doboši, da uzmem diskove i klešta sa neke Maree 20v eto čisto zbog izgleda jer i ovi doboši dobro koče. Raspitao se, našao ali me odbilo to što mora ceo most da se menja (najlakše je tako i najsigurnije) a meni se nije opet centrirao trap (da bude 3x ove godine). 

 

Paknovi su zamenjeni iz trećeg puta. Ja sam uzeo Textar u KitKomercu (po broju šasije), te nisu bile ni blizu, kraće, uže, manji prečnik... Zatim druge koje su odgovarale po prečniku i dimenzijama ali se ispostavilo drugačije kačenje, položaj opruge bio drugačiji. I na kraju treća sreća, stavljeni Bremsi paknovi.

 

Nije me mrzelo pa sam malo pretražio i naleteo na sajt https://www.rexbo.eu gde postoji dosta delova, po modelu automobila. Isto tako stoji Product No. za svakog proizvođača.

 

Paknovi dobri.jpgOvakvi su bili dobri, bitan je prihvat za oprugu ispod kruga

  • Diameter: 228,6 mm
  • Width: 42 mm

 

KitKomerc_po sasiji.jpg Ovo su dobijeni u Kit komercu po broju šasije

  • Friction Surface Width: 39 mm
  • Inner diameter: 203,2 mm
  •  

DobreDim.jpg Ovi su istih dimenzija kao koji trebaju ali nemaju prihvat za opruku i imaju neku rupu u ovliku romba u donjem delu

Diameter: 228 mm

  • Width: 42 mm

I na kraju kako bi to trebalo da izgleda: kako ide.jpg 

 

 

Sad jeste da sam malo poduže ali možda nekom bude značilo kako bi skratilo vozikanje, zamenu, vraćanje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stigla nova obuća :w00t:

Malo probanje kako stoji, da li staje, kako izgleda... Na prednjem delu moraću malo plastike, zaštite motornog prostora malo da uvučem. IMG_20170305_150545.thumb.jpg.ffbd4d5bff430b306dfcc802c8e1defc.jpgIMG_20170305_144916.thumb.jpg.5b541f457d2c53c1d0eaa711bb37dd54.jpgIMG_20170305_144547.thumb.jpg.4064a7ab8313d648c23da3758ca121a2.jpgIMG_20170305_144553.thumb.jpg.fad6439af62563e7e4fda7a5e99a2c17.jpg

 

Još nove gume i uuuiiiiiiiii....

Drugi auto totalno spolja

images?q=tbn:ANd9GcRHhpnaaV2gLFo-mCSHWJj

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se za upadanje, sta je ovo, koja tema, ko zove :) ?

Neka rasprava Selenia WR vs Shell Helix Ultra na malom servisu? To mi je trenutno jedina glavolomka vezana za auto :stuart: .

Salu na stranu, posto vidim o cemu se radi, jedne od meni najlepsih Fiatovih felni ever, evo i mog skromnog doprinosa temi:

hqdefault.thumb.jpg.c8f8bb7bbc74d917148bb1021932dcbb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je neki clan iz Stare Pazove jos pre par godina kacio u svojoj temi, cak mi deluje da je to ova sa Ivanove slike.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam propustio ovu temu do sada <_<

 

Sada cu znati da te prepoznam u gradu, mada sto neko rece, imaju vec dve maree na blade u NS. Po meni te felne kao da su pravljene za mareu, mnogo mi lepse stoje na marei nego na stildzi

 

Zanimljivo ono resenje sa rikverc kamerom :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Markobgd Ići će 215/45R17. Takve su gume i sada na felnama, sa njima sam probao. Dobio sam preporuku za 205/50 ali bi mi ta guma bila deblja a trenutno mi kači plastike kad namotam pun. Možda eventualno 205/45. 

 

Gledao sam dosta Marea sa ovim felnama, uglavnom brazilske, svima je felna unutar krila, dok meni zadnje vire koji cm van koša.

 

A lepo sam dogovarao sa Nešom Dežurnim da stavim i pozadi diskove, našao kod Peđe ali nisam imao hrabrosti. Izgledalo bi dosta bolje<_<

 

@Milutin-NS i ja mislim da su ko pravljene za Mareu, dosta su primetnije nego na Stilu. Uz Stilo mi više idu abart trokrake

58bc772398640_2Q.thumb.jpg.377308264939b39bd1b2665e982bb15d.jpg

Nekako ceo auto i felna dođe više do izražaja

Edited by andreja.micovic

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po meni te felne kao da su pravljene za mareu, mnogo mi lepse stoje na marei nego na stildzi



Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni opet blejd savršeno leže na stilu jer stilo ima oštrije linije za razliku od maree koja je sva zaobljena više joj odgovaraju neke petokrake sa zaobljenim ivicama.Naravno svidja mi se kako leže na tvom autu al opet moj glas više ide za stildzana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1, na Stilove ostre linije idu kao budali samar. Sto ne znaci da ne stoje dobro i na drugim modelima.

27 minutes ago, andreja.micovic said:

Uz Stilo mi više idu abart trokrake

Te na slici su MS, a ne Abarth. Meni su totalno odbojne, previse nakicene i preterano otvorene. Abarth su mi izmislile dizajn za njih, jednostavne a efektne.

Retko kome se svide te MS, bar iz mog iskustva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni meni se ne sviđaju ni na jednim drugim kolima sem na Stilu. Baš zbog oštrih ivica Stila, a da su otvorene, jesu.

A Blade su original Stilove felne.

E mislio sam da su Abarth Michael Schumacher pošto sam ih uglavnom viđao sa Abarthovim znakom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, Kuvalja said:


emoji22.png

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk
 

 

Dobro ajde, mora da je i do toga sto ih precesto vidjam(o) na stilu, a nekako kada se stavi na mareu drugacijeg oblika, linija i svega moguceg - dobije se wow efekat.

A stilo sa blade je nekako, velike, lepe felne, sve kako treba ali bez WOW! efekta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...