Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
MilanLe

Fiat Brava 1.6 16v - čudan zvuk pri prvom paljenju

Recommended Posts

Pozdrav,

 

cuje se cudno sustanje ili mozda kao trenje metala ni sam nisam siguran... pri prvom paljenju automobila. Nebitno koje je doba dana i koja je spoljasna temperatura uvek isto. Zvuk se cuje kada otvorim vozaceva vrata i dok sedim u automobilu i dolazi iz dela u kome je motor. Kada se izadje van automobila zvuk se i ne cuje toliko jako.To se cuje prvih desetak sekundi i polako je sve tisi dok ne nestane. Auto je Fiat Brava 16. 16v ELX. Plasim se da nije nesto ozbiljno jer sam citao negde da se mozda cuju neki lezajevi vezani za radilicu, spaner i ostale bitne stavke na automobilu. Cini mi se da zvuk sve duze i duze traje... Bio sam kod majstora ali nista nije cuo. Nije ni znao gde da obrati paznju a ostavio sam mu auto na neko vreme jer mora da prodje odredjeni vremenski period.... Zna li neko sta je u pitanju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MilanLe

 

Sve ovo što kaže Saša, plus ima li promene (dok se zvuk čuje) na davanje gasa, tj. prestane li tada kad se napne...ili, možda promena tog zvuka kad stisneš/pustiš kvačilo? Obe stvari bi još malo pomogle majstoru da lokalizuje zvuk...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne cvrci, to me bas i majstor pitao. To je ako mislis na onaj zvuk kao kad je mokar kais.

Gas mu i ne dajem dok ne izgubi zvuk, kvacilo ne menja nista, isto radi kad je pod kvacilom i kad nije. Zvuk pojaca kad ukljucim klimu. Ukljucim samo kompresor... ne ukljucujem da hladi ili greje samo pritisnem dugme za klimu. Vremenom se polako gubi ali i kad je oslabljen ako ukljucim klimu on se pojaca i cuje kao na pocetku. CIni mi se kao struganje metala, nisam sigran ali na to podseca. Zadnja dva paljenja ujutru nema ali je auto pod nekim nagibom pa mozda zato ali kad krenem sa posla, tad je vec toplo vreme a opet krene da sisti-struze...sta vec. Ostavio sam auto kod majstora i rekao mu ponovo da pogleda, da proveri kaiseve, spanere i ostalo sto treba... On sumnja na pk kais i te rolere ili spanere oko njega.

Citao sam negde da su ti kaisevi nategnuti spanerima koji su pod pritiskom hidraulike i da to posle nekog remena popusti pa dok se kaisevi ne zategnu oni daju taj zvuk... zbog toga se plasim. 

Proverice kanalne kaiseve pa cu da vidim sta ce da kaze. Zaboravio sam da dodam, danas kad sam krenuo sa posla podigao sam haubu i upalio auto. Onda sam pokusao da cujem odakle zvuk dolazi i cini mi se da je iz tog dela sa kaisevima ali nisam u potpunosti siguran. Veliki servis je relativno skoro radjen zbog toga majstor i nije posumnjao na to. 

Hvala na odgovorima! Javljam sta se desava dalje.

Edited by MilanLe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dok se cuje zvuk i ja dodam gas zvuk prestane, dok je auto pod gasom. Valjda treba vise da se cuje kad dodam ako je kais u pitanju...

 

Edited by MilanLe
Greska u kucanju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...