Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Singapur 2016.

Recommended Posts

Hamilton: Neće biti lako u Singapuru

 

f1%20sochi.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Luis Hamilton smatra da će biti veoma teško za njega i Mercedes na narednoj trci u Singapuru. ''Sećam se prošle godine da su Ferari i Red Bul bili ispred nas, bilo je teško, nadam se da neće biti tako ove godine, ali sa druge strane, to ne bi bilo tako loše''. Hamiltonovo vođstvo u šampionatu je sada samo dva boda: ''Ne razmišljam o tome, razmišljam samo o sledećoj trci. Voleo bih da budemo na svakoj trci do kraja prvi i drugi i verujem da bi vam i Niko odgovorio isto'', rekao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

zza4444.jpg

 

Max Verstappen: - Na stazi je džinovski gušter, ne šalim se

Kada su iz boksa Red Bula shvatili da je u pravu našli su vremena da se sa njim našale.

- Imao si bliski susret sa Godzilom – sa osmehom su rekli iz njegovog boksa.

Reč je o komodo zmaju koji je najveći gušter na svetu, a po izgledu više podseća na krokodila nego guštera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozberg nastavio niz i u Singapuru

 

155042-f1%20singa.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Singapura, 15. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Nemac je na stazi ''Marina Bej'' došao do treće pobede zaredom, osme ove sezone, a 22. u karijeri, zahvaljujući kojoj je ponovo preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Drugo mesto zauzeo je Danijel Rikardo u bolidu Red Bula, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao aktuelni šampion Luis Hamilton. Velika nagrada Singapura odlučena je u samom finišu, odlukom Rozberga da ne ode po treći put po nove pneumatike, za razliku od njegovih glavnih rivala. Nemac je do tog trenutka sigurno vodio i održavao prednost, ali je odlukom Rikarda da ode po nove pneumatike ona dovedena u pitanje. Iako je Australijanac za desetak krugova svoj zaostatak smanjio, na kraju nije imao snage za više. I dok je prava borba za prvo mesto izostala, za treće nije, pošto je Hamilton ranijim odlaskom u boks uspeo da nadmudri vozača Ferarija Kimija Raikonena. Finac ga je prethodno sjajno pretekao, ali su u Mercedesu potom promenili plan i omogućili braniocu titule da se na stazu vrati tik ispred vozača Ferarija i brzo se odvoji. Raikonen je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred timskog kolege Sebastijana Fetela, koji je definitivno jedan od junaka trke. Četvorostruki svetski šampion je startovao sa začelja zbog promene motora posle kvalifikacija i na kraju je kao petoplasirani prošao kroz cilj. Sledili su ga vozač Red Bula Maks Ferstapen, Fernando Alonso u Meklarenu i vozač Fors Indije Serhio Peres. Prvu desetoricu kompletirali su vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat i Kevin Magnusen u Renou.

Pored neizvesnog finiša, trku u Singapuru je obeležio je i sam start, pošto je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg imao težak udes. Hilkenberg se našao u sendviču između Kvjata i Karlosa Sainsa i došlo je do njegovog kontakta sa mladim Špancem, posle kojeg je udario u zid. Srećom, Nemac je izašao iz bolida nepovređen, a na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, da bi trka bila nastavljena posle samo tri kruga. Zahvaljući novoj pobedi, Rozberg je preuzeo prvu poziciju u generalnom plasmanu i sada ima osam bodova više od Hamiltona. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malezije na stazi Sepang 2. oktobra.

 

Tok trke:

Od starta je poveo Rozberg, ispred Rikarda i Hamiltona, da bi odmah došlo to teškog udesa Hilkenberga, koji se našao u sendviču vozača ekipe Toro Roso. Nemac je udario u zid na startno-ciljnom pravcu i srećom se nije vratio na stazu, da bi na nju izašlo bezbednosno vozilo. Zbog krhotina koje su ostale na samom startu, bezbednosno vozilo je vozače vodilo kroz pitlejn, a trka je nastavljena u trećem krugu i nije bilo nikakvih promena na čelu. Rozberg je bio najbrži na stazi i vodio je ispred Rikarda, Hamiltona, Raikonena, Alonsa, Kvjata, Sainsa i Ferstapena. Fetel se zbog starta sa začelja probio do 15. mesta, da bi u šestom krugu Sainsu zbog oštećenja na bolidu bila pokazana crna zastava sa narandžastom tačkom, pa je brzo produžio u boks. U desetom krugu, Rozbergova prednost bila je četiri sekunde, ali ga je tim upozoravao da štedi kočnice, a istu poruku dobio je i Hamilton. Prvi je u boks otišao Ferstapen, u 14. krugu, pratio ga je ubrzo Alonso, da bi u 16. krugu po nove pneumatike otišli Rikardo i Hamilton, koji su se na stazu vratili istim redosledom. Rozberg je u boks otišao u sledećem krugu i vratio se kao drugoplasirani, iza Raikonena, ali se krug kasnije vratio u vođstvo. Najveću borbu u tim trenucima vodili su Ferstapen i Kvjat, a Raikonen je sustizao Hamiltona, koji je tražio timu da nađu strategiju kojom bi mu pomogli da zadrži treće mesto.

Fetel je u 25. krugu prvi put otišao u boks i na stazu se vratio kao 13, dok je njegov timski kolega sustigao Hamiltona. Ferstapen je tri kruga kasnije ponovo otišao po nove pneumatike, pošto nije uspevao da pretekne Kvjata, da bi isto učio Rikardo u 33. krugu. U istom krugu, Raikonen je pretekao Hamiltona u borbi za treće mesto, da bi Finac produžio za Rozbergom u boks, a u krugu kasnije i Britanac. Hamilton je pred poslednjih 20 krugova počeo da sustiže Raikonena, ali je 15 krugova pre kraja nastavio u boks, da bi u Ferariju počeli da paniče i Finac je otišao po nove pneumatike u narednom krugu. Raikonen je iz boksa izašao tik iza Hamiltona, a odmah je i Red Bul pozvao Rikarda, da bi isto učinio Mercedes sa Rozbergom, ali je Nemac ostao na stazi. Rikardo je uporno smanjivao zaostatak u odnosu na Rozberga, pa je razlika bila pet sekundi između njih dvojice pred poslednjih pet krugova, ali više nije mogao.

 

Hamilton: Mučile me kočnice, -8 nije veliki zaostatak

Luis Hamilton izgubio je vodeće mesto u šampionatu Formule 1, ali se ne brine mnogo što je iza timskog kolege Nike Rozberga. Britanac je tri trke u nizu bez pobede, a u nedelju je u Singapuru bio treći, iza Rozberga i Danijela Rikarda. ''Mučio sam se na startu trke jer su mi se kočnice pregrevale. Morao sam da uspori i gledam ostale kako prolaze dok sam tražio način da ih kontrolišem. Tek posle drugog pit-stopa sam imao kontrolu. Deo napretka su bile novije gume, bolid je bio viši, kočnice su se lakše kontrolisale. Kada se smanjilo pregrevanje, mogao da sam ubzam. U poslednjih deset krugova sam i dalje dobijao upozorenja, pustio sam da lampica svetli i nadao se najboljem'', rekao je vozač Mercedesa. 

Hamilton posle 15 trka sezone zaostaje osam bodova za Rozbergom, koji je u seriji od tri pobede. ''Niko je vozio fantastično ovog vikenda i zasluženo pobedio. Ja sam imao težak dan, ali tako je uvek u Singapuru. Imao sam nezgodan vikend, ali mi je drago što sam stigao do podijuma i osvojio dodatne poene. Borba za titulu je drugačija nego prošle godine u ovo vreme, ali s obzirom na sve što se dešavalo dobro je. Nadoknadio sam 43 boda, tako da osam manje nije veliki problem. Očekujem da Niko nastavi u ovom ritmu, pa moram tako i ja'', rekao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dlaku izbegao smrt na stazi

 

FIA je pokrenula istragu posle izuzetno opasne situacije u kojoj se našao redar na VN Singapura, koji je posle povlačenja sigurnosnog automobila ispred bolida pretrčao stazu na startno - ciljnoj ravnini. Bezbednosni automobil izašao je zbog incidenta na startu trke posle kojeg je Hulkenberg odustao s oštećenim bolidom, ali trka se nastavila već u trećem krugu. Kad je vodeći Rozberg izašao iz poslednjeg zavoja, redar je pretrčavao stazu kod prvog zavoja, jer je išao da pokupi krhotinu sa staze, ali je na sreću uspeo da dovoljno brzo pobegne na sigurno. PR FIA pojasnio je za Motorsport da se kritična situacija dogodila i pored toga što je kontrola trke tri puta potvrdila da je staza čista. Redar je i dalje bio na stazi pošto je bezbednosni automobil ušao u boks i pustio vozače da nastave trku.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...