Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Italija 2016.

Recommended Posts

Alonso, Fetel, Hamilton ili neko nov?

 

monza_circuit.jpg

 

Posle letnje pauze, šampionat Formule 1 nastavljen je prošlog vikenda Velikom nagradom Belgije, a naredna trka vozi se već ove nedelje. Posle duela na ''Spa Frankoršampu'', red je došao je red na još jednu legendarnu stazu - ''Moncu'', koja će biti domaćin 14. trke sezone. Između dve trke, u centru pažnje se našao mladi vozač Renoa Kevin Magnusen, koji je pre samo četiri dana imao težak udes u Belgiji. Prilikom njegovog udara u zaštitnu ogradu zabeležena je sila od 42G, bolid je potpuno smrskan, ali je Danac zaradio lakšu povredu noge. Po dolasku u Moncu, lekarski tim je pregledao Magnusena i dao mu zeleno svetlo da vozi na Velikoj nagradi Italije. Da se pred okršaje u Monci ne govori samo o Magnusenu, postarao se vozač Vilijamsa Felipe Masa. Brazilac je sazvao konferenciju za štampu na kojoj je objavio da će se povući iz Formule 1 na kraju sezone. Masa je pored britanskog tima, branio i boje Zaubera i Ferarija, a najuspešniju sezonu imao je 2008. godine, kada je bio vicešampion, iza Luisa Hamiltona. Za sada nema pouzdanih informacija ko će zameniti Masu, ali se već nedeljama spekuliše da će to biti Dženson Baton.

 

Još jedna od vesti koja stiže iz Monce je da je da će legendarna staza zadržati organizaciju Velike nagrade Italija. Zbog problema oko finansiranja, opstanak ''Monce'' u kalendaru je doveden u pitanje, a čak je postojala mogućnost da trka bude preseljena na stazu ''Enco i Dino Ferari'' u Imoli. Međutim, sve dileme su razrešene potpisivanjem novog, trogodišnjeg ugovora. Zanimljivo je da su sve Velike nagrade Italije, osim jedne, u Formuli 1 do sada vožene u Monci. Jedini izuzetak viđen je 1980. godine, kada je u Imoli slavio Nelson Pike. Najviše pobeda na legendarnoj pisti ima Mihael Šumaher - pet, dok je Pike zabeležio jednu manje. Od aktuelnih vozača, najviše puta su se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našli Sebastijan Fetel i Luis Hamilton, kojima je to pošlo za rukom po tri puta. Dva trijumfa upisao je Fernando Alonso, a ostali vozači koji su u trenutno u šampionatu nisu još okusili slast pobede u Monci.

 

''Monca'' je izgrađena 1921. godine i najduže se od svih staza zadržala u kalendaru Formule 1. Tokom godina je menjala svoj izgled, dugo se vozilo na ovalu, a sadašnjoj konfiguraciji, uz određene manje izmene, vozi se od 1976. godine. Duga je 5.793 metra, ima 11 krivina, među kojima se izdvaja legendarna ''Parabolika'', koja vozače vraća na startno-ciljni pravac. Istorija koju u sebi nosi ''Monca'' garantuje nam izuzetno uzbudljiv vikend, koji počinje u petak u 11 časova prvim treningom.

Kompletnu akciju sa legendarne staze moći ćete da pratite u direktnom prenosu na Sport klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamiltonu pol u Monci

 

hamilton%20monca.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred nedeljnu trku Formule 1 u Monci. Hamilton je sjajno vozio na treninzima, kao i u kvalifikacijama i niko nije mogao ozbiljnije da ga ugrozi u pohodu ka osvajanju 56. pol pozicije u karijeri. U prvom delu kvalifikacija aktuelni šampion je prvi izvezao krug brži od 84 sekunde (1.21.584). Niko Rozberg krenuće sa druge pozicije, a Sebastijan Fetel sa treće. Od borbe u kvalifikacijama odustali su Kvjat, Nasr, Erikson, Palmer, Magnusen i Okon koji zbog kvara na bolidu nije ni zabeležio vreme. Hamilton je svoje vreme dodatno popravio u poslednjem krugu u trećem delu kvalifikacija pa je do pol pozicije stigao u vremenu 1.21.135. Prvih deset kompletirali su Raikonen, Botas, Rikardo, Ferštapen, Perez, Hulkenberg i Gutijerez.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rutinski prvenac Rozberga u Monci

 

niko%20italia.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, 14. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Nemac je do svoje prve pobede na legendarnoj Monci, sedme ove sezone, a 21. ukupno došao posle rutinske vožnje od starta do cilja. Drugo mesto zauzeo je njegov timski kolega Luis Hamilton, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Sebastijan Fetel u Ferariju. 

Velika nagrada Italije nije pružila mnogo uzbuđenja, pošto je rešena praktično na samom startu. Hamilton je bio na pol poziciji, ali je loše startovao i pao je na šesto mesto, što je Rozberg iskoristio, brzo se odvojio i bez problema održavao prednost. Iako su Fetel i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen tokom prvog dela trke pratili Rozberga, Hamilton ih je nadmudrio taktikom od jednog odlaska u boks. Četvorostruki svetski šampion je stigao do podijuma, dok je Raikonen morao da se zadovolji četvrtim mestom. Najbolju četvoricu sledio je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji je izveo najlepši potez dana pretekavši Valterija Botasa u Vilijamsu u samom finišu trke. Sedmi je bio Maks Ferstapen u drugom bolidu Red Bula, a osvajače bodova kompletirali su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hilkenberg, između kojih se uzmetnuo Felipe Masa u Vilijamsu. Zahvaljujući drugoj pobedi za osam dana, Rozberg je sedam trka pre kraja sezone svoj zaostatak u odnosu na Hamiltona smanjio na samo dva boda. Naredna trka u ovogodišnjem šampionatu biće Velika nagrada Singapura, koja je na programu 18. septembra.

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:

1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:17:28.089
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 15.070
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 20.990
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 27.561
5. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 45.295
6. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 51.015
7. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul + 54.236
8. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:04.954
9. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:05.617
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:18.656


11. Roman Grožan (Francuska) Has + jedan krug
12. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + jedan krug
13. Esteban Gutijeres (Meksiko) Has + jedan krug
14. Fernando Alonso (Španija) Meklaren + jedan krug
15. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
16. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug
17. Kevin Magnusen (Danska) Reno + jedan krug
18. Esteban Okon (Francuska) Menor + dva kruga

 

odustali:

Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso
Paskal Verlajn (Nemačka) Menor
Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno
Felipe Nasr (Brazil) Zauber

 

Generalni plasman vozača:

1. Luis Hamilton 250
2. Niko Rozberg 248
3. Danijel Rikardo 161
4. Sebastijan Fetel 143
5. Kimi Raikonen 136
6. Maks Ferstapen 121

 

Generalni plasman konstruktora:

1. Mercedes 498
2. Red Bul 290
3. Ferari 279
4. Vilijams 111
5. Fors Indija 108
6. Meklaren 48
 

 

Hamilton: Rečeno mi je da nisam kriv za start

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da nije odgovoran za loš start na Velikoj nagradi Italije, uprkos tome što je tokom komunikacije sa timom preko radija preuzeo odgovornost. Hamilton je posle starta sa pol pozicije pao na šesto mesto do prve krivine na legendarnoj Monci, ali je uspeo da spase trku zahvaljujući taktici i zauzme drugo mesto, iza timskog kolege Nika Rozberga. Na Mercedesovom brifingu posle trke, Hamiltonu su njegovi inženjeri rekli da loš start nije bio njegova krivica, već da se sve desilo zbog problema sa kvačilom. ''Rečeno mi je da to nije bila moja krivica, odnosno da nije bila ničija krivica. I dalje imamo probleme sa kvačilom, videli ste da se isto desilo Niku u Nemačkoj. A i ja imam poprilične probleme. Rečeno mi je da sam proceduru uradio baš kako treba, ali su se moji točkovi samo okretali kada je trebalo da krenem'', istakao je Hamilton. Britanac je naglasio da je njegov tim mnogo radio na kvačilu ove sezone. ''Naravno, ne stajemo sa napretkom i učenjem. I sada smo naučili nešto, ali ova sezona je značajno teža za nas zbog kvačila. Nije moguće lako sve srediti, nije to nešto što može da se sredi do sledeće trke. Napredovali smo, tako da moramo da budemo konstantni, da imamo bolje startove, ali nas i dalje određeni problemi muče od jednog do drugog vikenda. Nemamo problem da dođemo do pol pozicije, samo da krenemo kada se svetla ugase'', naglasio je Hamilton.

Zahvaljujući takvom raspletu, Rozberg je smanjio svoj zaostatak u odnosu na Hamiltona na samo dva boda sedam trka pre kraja sezone.

 

 

Rozberg: Zadovoljan sam pobedom

 

Kako prenosi Beta, vozač Mercedesa Niko Rozberg rekao je danas da je zadovoljan što je uspeo da ostvari svoju prvu pobedu na slavnoj stazi u Monci, u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije. ''Ovo je poseban dan za mene, veoma sam srećan što sam konačno uspeo da pobedim u Monci. Navijači su neverovatni, hvala svima, uživaću u ovom danu'', rekao je Rozberg posle trke. Rozberg je danas pobedio u trci za Veliku nagradu Italije, ostvario drugu uzastopnu pobedu, sedmu u sezoni, a 21. u karijeri. On je iskoristio loš start klupskog kolege Luisa Hamiltona, koji je sa pol-pozicije pao na šesto mesto, preuzeo je prvu poziciju koju je bez problema sačuvao. ''Sve se svodilo na start. Sjajno sam krenuo i posle toga je sve išlo kako treba'', rekao je Rozberg. Navijači u Monci, koja je praktično domaća staza Ferarija, su na dodeli trofeja zviždali vozačima Mercedesa, a Rozberg je pokušao da ih odobrovolji tako što je rekao da oseća da je delom Italijan zbog mnogobrojnih prijatelja iz Italije. 

Osvajač drugog mesta Hamilton rekao je da ne zna šta se dogodilo na startu, pošto je sve radio kao uvek. ''Ovo je veliki dan za Mercedes i drago mi je što sam deo toga. Ne znam da li je trka bila dobra za navijače, pošto nije bilo mnogo trkanja. Ne znam šta se dogodilo, uradio sam sve normalno, sve što uvek radim. Imao sam mnogo okretanja… Video sam da Niko odmiče i od samog početka sam znao da neću moći da pobedim. Drugo mesto je najbolje što sam mogao da ostvarim posle onakvog starta'', rekao je Hamilton.

Trećeplasiranog u Monci, Sebastijana Fetela iz Ferarija, navijači su dočekali ovacijama. ''Neverovatno. Ovo je najbolji podijum na svetu. Hvala svima. Svi u ekipi radimo veoma naporno. Mercedes obavlja dobar posao, moramo im čestitati na tome i pokazati poštovanje. Siguran sam da će se Ferari vratiti i nastaviće da se bori. Uspećemo. Znali smo da će biti teško protiv Mercedesa, ali bez obzira na sve, obavili smo sjajnu trku i ostvarili maksimum'', rekao je četvorostruki svetski prvak Fetel.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo rekao je da je zadovoljan petim mestom. On je u završnici trke obišao Valterija Botasa iz Vilijamsa. ''Veći deo trke sam bio iza Botasa, a onda sam pomislio da mogu da pokušam da ga obiđem. Znao sam da neće krenuti na mene, da neće izazvati incident. Naša vozila se nisu dodirnula, bilo je čisto, baš je bilo zabavno. Zadovoljan sam. Nadali smo se podijumu, ali smo znali da je Ferari u prednosti. Peto mesto je bilo naš cilj i uspeli smo'', rekao je Rikardo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prelep gest u čast legendarnom glumcu

 

154205-gaga.jpg

 

Na čuvenoj stazi u Italiji opet smo mogli da se uverimo zašto je toliko čuvena. Ovog puta ne zbog vozača. Ovo je tužna godina za našu glumačku scenu. Ostali smo bez mnogih uz čije serije i filmove smo odrastali i živeli. Jedan od njih je svakako Dragan Gaga Nikolić. Sigurni smo da malo ko ne zna za jedan od najpoznatijih filmova u kom on glumi glavnog aktera, ''Poslednji krug u Monci''. Kako se pre neki dan održavala trka upravo na legendarnoj stazi, četvorica momaka iz Loznice odlučili su da posete trku i još jednom se na sjajan način oproste od legendarnog Gage. Nakon trke su razvili zastavu sa njegovim likom uz natpis ''Poslednji krug u Monci, pozdrav legendo!'' Svakako divan gest ovih ljudi i pokazelj da legende nikada ne umiru. Nema sumnje da ćemo ga se svaki put bar na trenutak setiti na dan održavanje Velike nagrade Italije, a sigurno i mnogo češće.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...