Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Belgija 2016.

Recommended Posts

Rozberg rutinski do pobede, Hamilton sa začelja do podijuma

 

rozberg%20bel%202016.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koju je obeležio težak udes Kevina Magnusena u bolidu Renoa. Rozberg je na stazi ''Spa Frankošamp'' došao do šeste pobede ove sezone, a 20. u karijeri, posle vođstva od starta do cilja, pa njegov trijumf nijednog trenutka nije doveden u pitanje. Drugo mesto zauzeo je Danijel Rikardo u bolidu Red Bula, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao aktuelni šampion Luis Hamilton, posle starta sa začelja.

 

Velika nagrada Belgije je vožena iz dva dela, upravo zbog udesa Magnusena, koji je izgubio kontrolu nad bolidom i udario u zaštitnu ogradu u O ružu, jednoj od najtežih krivina u celom kalendaru. Mladi Danac je u potpunosti uništio svoj bolid, ali i ogradu, zbog čega nije bilo bezbedno da se trka nastavi pod u tim uslovima. Do tada, Hamilton je već uspeo da se probije do petog mesta posle starta sa začelja zbog velikog broja kazni posle promena motora od početka trkačkog vikenda. I dok je njegov timski kolega rutinski održavao prednost u odnosu na Rikarda, Britanac se probijao i na kraju je čak izazvao Australijanca u borbi za drugo mesto. Ipak, morao je još jednom u boks, ali je spasao sebi vikend trećim mestom. U direktnoj borbi za podijum, Hamilton je pobedio vozača Fors Indije Nika Hilkenberga, koji je u prvom delu trke bio na drugom mestu, ali na kraju nije mogao da se bori sa fabričkim timovima. Pratio ga je timski kolega Serhio Peres, ispred vozača Ferarija Sebastijana Fetela i Fernanda Alonsa u Meklarenu. Osvajače bodova kompletirali su vozači Vilijamsa Valteri Botas i Felipe Masa, između kojih se umetnuo Kimi Raikonen u Ferariju. Prvi ispod crte bio je drugi vozač Red Bula Maks Ferstapen, koji je svoju trku upropastio kratkim izletanjem posle samog starta, a iako je imao nekoliko dobrih borbi, na kraju nije mogao više. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje Velikom nagradom Italije na ''Monci''.

 

Magnusen nepovređen izašao iz smrskanog bolida

Vozač Renoa Kevin Magnusen doživeo je težak udes tokom trke za Veliku nagradu Belgije, ali je srećom iz njega izašao bez većih povreda. Mladi Danac je izgubio kontrolu nad svojim bolidom u šestom krugu 13. trke sezone, koja se vozi na stazi “Spa Frankoršam”, kroz prolazak kroz jednu od najtežih krivina u kalendaru – O ruž. Magnusenu je potpuno smrskan bolid, a u udesu je nastradala i zaštitna ograda. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da je prilikom udara zaštita za glavu lako otpala, ali je Danac bez ikakve pomoći napustio bolid, mada je bilo vidljivo da šepa. Iako je trka nastavljena pod režimom bezbednosnog vozila, prekinuta je posle devetog kruga da bi se popravila zaštitna ograda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

-----------------------------------------

 

Magnusen posle udara u zid neizvestan na trci u Monci

 

magnisen.jpg

 

Kako prenosi Beta, vozač Renoa Kevin Magnusen zadobio je posekotinu na članku leve noge tokom udesa u nedeljnoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije i njegov nastup u Monci je neizvestan. Magnusen je u šestom krugu trke izgubio kontrolu, prvi velikoj brzini udario je u zaštitni zid i uništio bolid. On je izašao iz bolida i odveden u bolnicu gde je posle snimka rendgenom utvrđeno da je s obzirom na jačinu udara, samo zadobio posekotinu na članku leve noge. Direktor Renoa Frderik Vaser rekao je posle trke da ''stvari izgledaju dobro''. Zbog Magnusenovog udesa trka je prekinuta na 20 minuta, dok su redari popravili zaštitni zid i očistili stazu od delića bolida. Čelnici Renoa moraju da odluče ko bi mogao da zameni Magnusena za predstojeću trku u Monci. Dosadašnji rezervni vozač Esteban Okon nastupa za Manor, pošto je otkaz u toj ekipi dobio Rio Harjanto. Okon će do kraja sezone voziti za Manor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vilnev: Maks da se smiri, ubiće nekoga

 

max.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, šampion Formule 1 iz 1997. godine Žak Vilnev poručio je vozaču Red Bula Maksu Ferstapenu da mora da se smiri i da će u suprotnom ubiti nekoga na stazi. Kanađanin je, takođe, istakao da to što Ferstapen nije više puta kažnjen zbog svoje agresivne vožnje znači i da ima potekciju Svetske automobilske federacije (FIA). Mladi Holanđanin se našao na udaru zbog svojih defanzivnih poteza tokom Velike nagrade Belgije, a nekolicina njegovih rivala istakla je da će izazvati veliku nesreću ako se ne smiri. Vilnev veruje da je vladajuće telo Formule 1 ključni igrač u celoj situaciji, ali i sumnja da FIA ne želi da ga kazni da ne bi oduzela pažnju koju je doneo sportu svojim stilom vožnje. ''Problem je FIA jer izgleda da on ima njenu protekciju. Oni žele da on bude zvezda. Pogledajte samo u Nemačkoj, išao je levo-desno na pravcu, pa je Niko Rozberg promašio tačku kočenja. Otišli su široko i Niko je kažnjen, a čak nije bila njegova krivica. Nešto nije u redu i to me ljuti, ali je takva situacija'', istakao je Vilnev.

Nekadašnji šampion je istakao da je Ferstapenovo ponašanje na Spa bilo neprihvatljivo. ''Prevršio je svaku meru. Na startu se sve svodi na trkanje, jeste bilo previše, ali je to trkanje. Svaki iskusan vizač zna da ako idete sa unutrašnje strane tako, doći će do incidenta jer nema dovoljno mesta. I to svi znaju. Ako niste imali dobar start, morate to da prihvatite. Ali, nije to ništa loše, već sve ono što je usledilo, žalio se da su mu drugi vozači uništili trku. Neka se opusti malo, zna da je rizikovao i nije se isplatilo. Uništio je njihovu trku, a i svoju, ali to je život. Ono što je uradio posle, to je apsolutno neprihvatljivo. Ono što je uradio Kimiju dva puta na pravcu, a potom i Fetelu. Neka se smiri malo inače će ubiti nekoga'', naglasio je Vilnev. Vilnev je istakao da nema ništa protiv pravog trkanja u Formuli 1, ali da postoji tačka kada sve postaje previše opasno. ''Jasno je da mu nije stalo da ima prijatelje u Formuli 1, ali mora da ima malo poštovanje. Jer, svi oni žive u svom malom svetu. Vozači moraju da poštuju jedni druge. Potrebno je dobro, jako i fer trkanje, baš kao što je Kimi rekao. Ne možete da izbacujete ljude sa staze ili da ih terate da koče na pravcu, to je opasno. Pre 20 godina, ljudi su to rešavali između sebe'', istakao je Vilnev. Na pitanje da li smatra da će se Ferstapen smiriti, Vilnev je rekao: ''Naravno da neće. Iz trke u trku je sve gori''.

 

Kimi: Maks će izazvati ozbiljnu nesreću

 

Za mnoge fanove ono što radi Maks Ferstapen je zanimljivo, unelo je novu krv i uzbuđenje u sport. Ali, Kimiju Raikonenu sigurno nije bilo zabavno. ''Da, naravno da nisam imao idealan start, ali on nije hteo da mrdne iz unutrašnje strane. Bio sam stisnut sa svih strana. Možda treba da izazove neku ozbiljnu nesreću, pa će svima postati jasnije, pa i njemu. Ja sam uvek za zdravo trkanje, ali ne ovako i dodatno mi je čudno što incident nije bio istražen'', dodao je Finac. Sledeću trku Raikonen će imati na svom terenu u Monci i ko zna, možda uzvrati udarac.

 

Maks: Neka Kimi plače...

 

Nastavlja se rat Maksa Ferstapena i Kimija Raikonena, koji je sada sve osim tihog nakon sukoba u Belgiji. ''Ako želi da kuka, onda neka kuka, to je dobro za TV i za njega da se isprazni. Nisu prestajali da me pritiskaju i jednostavno nisam mogao drugde''. Holanđanin je rekao i to da ni Sebastijan Fetel nije baš nevin u celom karambolu. ''Ako vidite dva autombila kako se bore za poziciju, onda ostavite malo mesta na spoljašnjoj strani. Udes nije mogao da se izbegne. Na kraju krajeva, i moj bolid je uništen, nisam uzeo bodove'', zaključio je Ferstapen.

 

Horner: Čelnici znaju šta rade

Maks Ferstapen je izbacio oba Ferarija i sebi upropastio trku u Belgiji. Ali, Holanđanin nije, niti će biti kažnjen, a šef Red Bula Kristijan Horner veruje da je to ispravna odluka i da čelnici sporta znaju šta rade. ''Oni su tako procenili posle detaljne istrage i nema više potrebe razglabati o tome. Istina, Maks jeste prešao ivicu, ali sve je to trkanje, sve je to proces učenja, pogotovo za njega'', rekao je Horner. Ferstapen nije uzeo bodove u Belgiji, a karavan se sada seli u Moncu, gde će se održati najpoznatija i verovatno najvoljenija trka na kalendaru.

 

Volf: Ferstapen osveženje, liči na Senu

 

Jedan od čelnika Mercedesa Toto Volf dao je svoje viđenje situacije između Maksa Ferstapena i dva Ferarija u Belgiji. ''On je osveženje, sviđa mi se, ali moram da priznam da je sirov i pomalo opasan. Liči mi na Senu kada je počinjao da se probija''. Volf veruje da će sada i ostali trkači drugačije postupati prema njemu. ''Sada će svi dva puta da razmisle da li da uđu u duel sa njim. To bi moglo da bude i dobro i loše, ali u svakom slučaju je to lekcija i za njega i za sve ostale vozače'', rekao je Volf.

 

FIA odlučuje da li Magnusen vozi u Monci

 

Odluku o tome da li će vozač Renoa Kevin Magnusen voziti na Velikoj nagradi Italije posle udesa koji je doživeo na stazi ''Spa Frankošamp'' doneće lekari Svetske automobilske federacije. Francuska ekipa je u sredu objavila da očekuje da će mladi Danac voziti na „Monci“, ali da će prethodno morati da dobije zeleno svetlo FIA. Magnusen je doživeo težak udes tokom nedeljne Velike nagrade Belgije u kojem je potpuno smrskao bolid, ali je iz njega, srećom, izašao samo sa modricama na levom članku. Danac je posle pregleda u bolnici objavio da će biti spreman za Moncu, a tri dana kasnije je isto ponovio. ''Osećam se mnogo bolje, što je dobra vest. Imao sam nekoliko pregleda koji su pokazali da sam spreman da vozim u Monci i uveren sam da ću se naći u bolidu ovog vikenda. Bili smo među najboljom desetoricom u Belgiji i motivisan sam da takav rezultat ostvarim u Italiji'', naglasio je Magnusen. Međutim, u saopštenju Renoa se jasno navodi da će odluku o tome da li će Magnusen zaista voziti u Monci doneti lekarska komisija FIA, koja će ga pregledati u četvrtak. ''Posle prvobitnog pregleda u medicinskom centru na stazi, Kevin je prebačen u lokalnu bolnicu u Vervijeu na dalje rutinske preglede. Kevin je imao otok na levom članku, a testovi su pokazali da nema nikakvih fraktura ili ozbiljnijih povreda i pušten je iz bolnice istog dana, a potom se vratio kući u Dansku. Od tada je imao dalje preglede u Danskoj koji nagoveštavaju da će moći da vozi na Velikoj nagradi Italije. FIA će potvrditi da li je Kevin spreman za trku u utorak u Monci'', stoji u saopštenju Renoa.

 

Sainc: Ne znam šta se dešava

 

Vozač Toro Rosa Karlos Sainc junior priznao je da nije siguran zašto bolidi njegovog tima idu nešto sporije u poslednje vreme. ''Naravno da me frustrira to što ne možemo da prikažemo ni delić svojih mogućnosti. Ja nisam ni završio trku, a danil je bio četrnaesti. Ne znam, imamo problem, ali ne možemo da ga identifikujemo. Moramo to brzo da uradimo i da ga rešimo'', rekao je Sainc. Ovim rezultatom, teško je verovati da Toro Roso može da ispuni cilj koji su zacrtali pred početak sezone, a to je da završe u prvih šest među konsturktorima. Sainc je dodao i to da su i on i Kvjat dobili neke nove delove i poboljšanja šasije za trku u Hokenhajmu, ali ništa od toga nije uspelo...

 

Hamilton: Ako se Alonso povuče, to će biti užasno

 

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da ne bi voleo da se Fernando Alonso povuče na kraju ove sezone jer želi priliku da se ponovo trka sa njim. Španac je više puta istakao da bi ovogodišnji šampionat mogao da bude poslednji za njega, iako ima ugovor na još godinu dana sa Meklarenom. Međutim, problemi britanskog tima od početka nove saradnje Honde, koja je istina privukla dvostrukog svetskog šampiona, mogli bi da ga nateraju da ranije završi karijeru. Iako su njih dvojica imali probleme, posebno tokom Hamiltonove debitantske sezone u Meklarenu, sve to su ostavili iza sebe, što govore i reči branioca titule. ''Mislim da se Fernando i dalje smatra jednim od najboljih vozača u šampionatu, bar ga ja to gledam. Uvek sam govorio da je on jedan od najboljih u istoriji. Nadam se da će mu Meklaren pružiti bolid u kojem može da pobeđuje i da ćemo se trkati'', naglasio je Hamilton u razgovoru za ''As''. Uprkos tome što izvlači maksimum iz Meklarena, postoji šansa da se Alonso povuče, što se Hamiltonu ne sviđa. ''Ako se povuče naredne sezone i ja ne dobijem šansu da se ponovo trkam sa njim, to bi bilo užasno. To bi bilo zaista, zaista užasno. Ne bi to dalo pravu sliku onoga šta je suština ovog sporta. Formula 1 ne bi bila toliko važna više ako Fernando više ne bi bilo tu. Ne možete da dopustite da neko sa toliko talenta prestane da vozi jer je daleko u poretku i jer neće dobiti novu šansu da pobeđuje. To ne bi bilo u redu'', istakao je Hamilton.

Britanac naglašava da Alonsova odluka nema veze sa novcem. ''Trkao se dovoljno, ima dovoljno iskustva i Formula 1 nije nešto što ga definiše. On je dvostruki svetski šampion, već je ledenda. Tako da može da odluči da li želi da stane jer se on svake godine sprema za pobede i borbu za titulu ili jednostavno nema pravu priliku. Mislim da se odlično držao svih ovih godina'', rekao je Hamilton, ''Da sam u istoj situaciji, ne bih se tako dobro držao. Sigurno je da je rastao kroz sve ove godine i nadam se da će sledeće sezone dobiti u bolid u kojem će moći da se bori pri vrhu. Želim da nastavi da vozi i želim da se borim sa njim''.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Italije u nedelju, uz direktan prenos na Sport klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...