Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Ponovo Toyota Celica?

 

204030-toyota 86 celica01.jpg

 

Izgleda da u Toyoti razmatraju da ponovo upotrebe ime Celica za jedan svoj novi model, budući da je japanska kompanija nedavno u Americi podnela zahtev za zaštitu tog naziva. Ime Celica je inače korišćeno za ukupno sedam generacija sportskog coupea pre nego što je 2007. ukinut poslednji model sa tim nazivom. Ipak, ovaj Toyotin zahtev za zaštitom ne znači i automatski da će ga Japanci i upotrebiti. Sa druge strane, tajming je zanimljiv jer će Toyota kasnije ove godine predastaviti naslednika modela GT86. Da li to možda znači da u Toyoti razmatraju da taj model ponese ime Celica? Neke ranije informacije su nagoveštavale da će se naslednik GT86 možda zvati GR86 kako bi bio u skladu sa nomenklaturom novijih sportskih modela iz Toyote (GR Supra i GR Yaris). 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraća se Toyota Celica?

 

220887-toyota sport 01.jpg

 

Najnoviji članci objavljeni u časopisu Toyota Times su posvećeni novom i luksuznom SUV-u Century, ali jedan post će privuči pažnju entuzijasta jer je posvećen sportskim automobilima. Bivši predsednik i izvršni direktor Akio Toyoda, nagovestio je naime mogući povratak Celice o kojem se dugo priča.

 

Šezdesetsedmogodišnji biznismen je priznao da je uputio zahtev višim službenicima Toyote da se oživi kultni model Celica. Toyoda je na zanimljiv način nagovestio da je povratak sportskog automobila zaista moguć povezavši dve legende u ovu priču - bivšeg reli asa Juhu Kankkunena i legendarni Toyotin coupe: ''Ne govorim ovo samo zato što smo na reli događaju, već Kankkunen (koji je bio pozvan na demo vožnju), je u stvari gospodin Celica. On je bio šampion četiri puta u Celici. Sada svi možete shvatiti zašto toliko koristim ime Kankkunen.''

 

Akio Toyoda nije prva važna osoba u kompaniji koja je oduševljena idejom o povratku Celice. Ranije ove godine, takođe tokom jednog od ovosezonskih relija, predsednik Toyote Tsuneji Sato rekao je medijima da bi takođe voeo da vidi model osme generacije kultne Celice. Poznata je činjenica da japanski proizvođač automobila želi da, pored postojećih modela GR 86, GR Yaris, GR Corolla i GR Supra, lansira dodatne modele brenda pod sportskom značkom Gazoo Racing. Postoje čak i glasine o Priusu visokih performansi, dok je Century SUV već prikazan sa GR značkom. Zatim, tu je GR GT3 Concept, za koji je potvrđeno da će Lexus proizvesti i pustiti na put.

Da ne zaboravimo da je koncept Sports EV (na slici) prikazan krajem 2021. godine kao mali električni dvosed koji je podstakao glasine o ponovo rođenom MR2. Ranije ove godine, Toyota je saopštila da je testiranje sportskog električnog vozila sa ručnim menjačem već počelo. Nova Celica već dugo čeka na povratak, s obzirom na to da je model povučen 2006. godine kada je generacija ''T230'' penzionisana. Bilo bi zanimljivo videti gde će se buduća Celica smestiti u Toyotinoj liniji vozila i da li će imati motor s unutrašnjim sagorevanjem ili neku alternativu, s obzirom da preostaje sve manje vremena za sportske automobile sa SUS motorima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast za Toyotu. Pisah vec, mozda i jedini proizvodjac koji me zadnjih godina odusevljava razmisljanjem, planiranjem modela, razvojem alternativnih vrsta pogona... Drugaciji su od svih i puno ulazu u to, a i moraju jer su globalni proizvodjac i sila.

Za razliku od vecine ostalih, navodjenih "zelenim", "odrzivim razvojem", sa glavom u pesku, u jednosmernoj ulici i sa naduvanim cenama. I sa cijim ce dobrim delom, pogotovo evropskih proizvodjaca, braca Kinezi obrisati patos mozda vec sa iducom generacijom vozila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...