horvat 7140 Posted December 8, 2023 Negde sam procitao pricu, ali nema sanse da nadjem to sada. Navodno je nakon tih svetskih premijera i sajmova, u Milanu, ispred jednog Alfinog salona bila postavljena 156, i to je bila prva prilika za "obicne smrtnike" koji nisu isli na premijere i sajmove, da je vide uzivo. I kazu da se bas jako velika masa ljudi okupila, samo da pogleda 156. Tako nesto nije vidjeno ni pre, ni posle. E sad, moguce da je prica fejk ili preuvelicana, jer nema nikakve fotke, a ipak je to '97-'98, a ne '48... 2 italiano and Strasni JA reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 8, 2023 Ma taj auto je napravio bum u autoindustriji svojim dizajnom i secam se da se dopala i ljudima koje automobili nisu generalno zanimali ali taj auto im privukao paznju 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strasni JA 80 Posted December 8, 2023 Podstaknut pominjanjem pojave 156-tice '97.-'98. setio sam se da sam imao u rukama prve nacrte iz nekog časopisa, da li je bio Đente Motori, ili AutoMoto und Sport, (kupovao sam ih redovno). Naime prva prezentacija je bila tako što su novinare doveli i zamolili da ostave svoje fotoaparate i da pokušaju da nacrtaju ono što su videli. Koliko se sećam donekle su uspeli na tim crtežima da dočaraju spoljašnost i unutrašnjost Alfe 156 Siđem u podrum da pogledam gde su mi ti časopisi od pre 20-tak god. Sugurno ih je bilo preko 100 komada u kutiji... I nađem samo ovo Grehota od toliko časopisa i kataloga ostalo samo 4 kom. Tuga... Niko se ne seća kad je to bačeno. A znam 100% da sam imao časopis sa tim crtežima od 156 i novinarsko oduševljenje sa njom. Jbg! Onaj katalog od Tipa je iz '89. sa Beogradskog sajma, takođe sa sajma '90. je i Yugo-v katalog. Gente Motori je iz '90. Vrele Gume su iz Januara '98. Garantni list je od mojih prvih kola, Yuga 55 iz '90. Evo nekih sličica iz G.M. kako su najavljivali 155 naslednika Alfe 75 Katalog Tipa iz '89. Katalog Yugo i garancija 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strasni JA 80 Posted December 8, 2023 P.S. ako admini (@Ivan) misle da.ovo ne odgovara rubrici neka premeste ili obrišu. Imao sam samo nameru da malo informišem i podsetim na 20-tak god. unazad. Takođe ne znam kako su mi neke slike naopako postavljene? Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 7140 Posted December 8, 2023 Ove brosure Tipa su brutalne 1 Strasni JA reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 9, 2023 imao sam i ja mnogo tih auto casopisa sto nasih sto stranih, kupovao prvo otac pa kasnije i ja takodje dosta toga pobacano a mali deo sacuvan, imma automagazine iz 70ih i 80ih jednu kutiju sacuvanu i nesto od stranih tipa gente otori i sl. takodje imam i gomilu brosura sa bogradskog sajma automobila , poput ove od Tipa, u to vreme se dobijali pravi prospekti o nekim modelima onako na debelom kvalitetnom papiru i sa vise stranica a danas ako se ocesas za nesto sa dva lista i u koloru super 2 Strasni JA and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 9, 2023 (edited) Nadjoh cenovnik sa opcijama i doplatama iz 2010. godine kad se djulieta pojavila kod nas, imam i originalan prospekt na nekoliko strana koji sam dobio takodje ali toga vec i ima na netu u pdf-u pa cu ga tako i postaviti. https://www.jordanscars.co.uk/pdf/giulietta standard.pdf Edited December 9, 2023 by OMP 5 silenci, electronizer, Strasni JA and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 7140 Posted December 9, 2023 Bas su dugo ovo bile cene. Kasnije su neke varijante bile prekrizene, pa pored niza akcijska cena. Meni je recimo interesantno sto je 2.0 jtdm 170 kostao skoro isto kao 1.7 tbi 235 ks. 1 Strasni JA reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
DiscoVolante 298 Posted December 9, 2023 Meni je posebno interesantna ova stavka kočiona kliješta u boji, 393 €, a to je ustvari četveroklipni Brembo od 330 mm...I razlika u cijeni između 1.4 120 i 170 je dosta mala. 1 Strasni JA reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekirs 5149 Posted December 10, 2023 @OMP I, kad kupujes Djulijetu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 10, 2023 kad naleti neka koja mi odgovara Quote Share this post Link to post Share on other sites
somi92 8 Posted December 10, 2023 Pozdrav ljudi, mozda iznenada prodam svoj auto sutra, pa na brzinu moram da uzmem i nesto drugo, imam opciju za giulietu sa 1,4 tb motorom od 120ks. Da li on ima nekih izrazenih mana? Drug vozi giulietu samo 2,0d 170ks automatik pa osim onog blue me koji pravi problem ne znam da je imao jos nekih problema. Nazalost nemam vremena da istražujem i citam o tim motorima pa ako moze neki savet da li uzimati i sta gledati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26110 Posted December 11, 2023 (edited) @somi92 Jedan od boljih malih turbo benzinaca danasnjih polovnjaka. U smislu pouzdanosti, jednostavnosti, robusnosti, jeftinog odrzavanja... Zahvaljujuci starom (da ne kazem zastarelom) konceptu, FIRE motor sa dodatim turbom, indirektno ubrizgavanje, veliki/mali servis maltene kao na 1.4 atmosfercu, povoljno odrzavanje... Pogotovo tek kada se uporedi sa tim kakve je sve (i teske) fail-ove konkurencija imala sa downsized benzinskim turbacima sa direktnim ubrizgavanjem. A koje su pojedini vesto gurali pod tepih, pogotovo oni izvikani. "Mane" su malo veca potrosnja za danasnje standarde i manji obrtni. Pa ako ti je tih 120 KS i 206 Njutna u N modu dovoljno, samo napred. Nisi napisao koja verzija je u pitanju, od prvog restyle imaju 215 Njutna. Naravno, najvise zavisi od stanja primerka, pa dobro ispregledati benzinske "bubice", stanje turba pogotovo u izduvnom delu, itd. Da se ne ponavljam i ne otkrivam toplu vodu, posto smo sve moguce detalje pisali ko zna koliko puta i ovde i po tehnickim temama. Edited December 11, 2023 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strasni JA 80 Posted December 11, 2023 @somi92 Vozim baš taj autić, već godinu i po. Sa njim sam prešao 20.000km. Apsolutno nikakvih problema i ako je auto prešao ukupno 242.500km. 2017. godište i ima ugrađen gasni uređaj. Samo redovni servisi na vreme i kvalitetni delovi i ulje. Samo vozi. Sve kako je @Ivan opisao, nema mnogo filozofije, najbitnije je u kakvom je stanju, kako je predhodno održavan i korišćen. Sve se svodi na to. 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
somi92 8 Posted December 11, 2023 2010to godiste je, navodno 143k km, neka slabija oprema. Iskreno daleko sam od nekog trkaca pa mi performanse nisu prioritet, da ne trosi bas 12l po gradu jer je 1,4 i da nije neko skupo odrzavanje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 11, 2023 trosice ti sigurno 10-11 po gradu, ja vozim punta sa tim motorom i toliko trosi mada opt zavisi kako vozis i koji grad. Ja bih opet uzeo taj motor iako mislim da mi je malo slabiji za alfu ali mi je opet nekako najsigurnija opcija 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26110 Posted December 11, 2023 (edited) T-Jet generalno i jeste najsigurnija, od motorizacija koje su nudjene u Giuliettama. Jaci benzinci su (potencijalna) komplikacija sa MultiAir sistemom, cadjavci vec da ne pricamo sa svom svojom problematikom (potencijalno EGR, DPF, zamajci, kvacila). Na koju jos idu i one "cuvene" i "povoljne" dizne koje ne mogu da se repariraju od Euro 5. Ali opet sve zavisi naravno od konkretnog primerka, predjene kilometraze, prethodne eksploatacije i odrzavanja. A ako se vec bira Alfa kao sportskiji brend - iako sam imao i tu opciju, uz njihove modele mi (licno, naravno) nekako ne ide traktorisanje i dizelcina. Ako ne smeta taj manji obrtni za tezinu Compact klase, potrosnja ce zavisiti od uslova voznje (grada, guzve) i tezine noge na gasu. Na sta su benzinci prilicno osetljivi, za razliku od dizela. Pored jednostavnosti i jeftinog odrzavanja, na ruku ide i primetno niza cena benzina vec godinama unazad. Za razliku od fabricke bajke od 6.5l, po SpritMonitoru realno mozes da ocekujes da bije oko 8l kombinovane, znaci generalno u vlasnistvu. Edited December 11, 2023 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
electronizer 65 Posted December 11, 2023 Sto se tice samog enterijera, onako interesantno je reseno u pre FL verziji, visoka tabla, mala sofersajbna u kombinaciji sa crnim nebom, stubovima i tamnim staklima bas skuceno deluje, kao u pecini. Kvalitet plastike katastrofa, sve nesto krcka na dodir, sve sto su naveli drugi clanovi do sad. Iako je sama plastika u GP bila svuda tvrda, nekako nista nije krckalo i sedista u sporting modelu su bolje drzala od sedista u G. Sedista nisu neudobna, samo ne drze nista prilikom jace voznje u krivinima. A meni je najveci problem sam polozaj, ne mogu da namestim da mi idealno bude. Volan ne mogu da izvucem i spustim dovoljno ako namestim sediste kako mi odgovara. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 11, 2023 Ja sam prezadovoljan sport sedistima u GP a ono sto sam kod Giu primetio je da se lepse namestim jer sediste moze nize da se spusti nego u GP e sad drzanje u krivinama ne znam nisam probao ni jednu Giu samo konstatujem na osnovu izgleda samog sedista da nece biti sigurno kao u GP pogotovo kozna sedista koja bih svakako izbegao ako mogu, stofana mi nekako i najbolje deluju kad se sedne ali mi se ne svidjaju. E sad plastike jesu najveci minus tog auta jbg od pojavljivanja Giu sam citao i slusao takve komentare i to je prilicno razocaravajuce za auto te klase i cene. Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 7140 Posted December 11, 2023 Mozes da ubacis stofana facelift sedista u prefejslift auto, a ona i nisu tako skupa na oglasima. Ona kozna vec idu 500+ evra... Quote Share this post Link to post Share on other sites
DiscoVolante 298 Posted December 11, 2023 Više se baziraj na stanje i opremu nego na motor. Svi su motori dobri.S druge strane, Giulietta ako je u osnovnom paketu opreme, izgleda dosta bezlično, s druge strane, konkretno opremljena je potpuno drugi auto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26110 Posted December 11, 2023 (edited) Kao i svaki drugi auto. Dovoljno je da spolja ima samo vec pragove, tamna stakla, dupli izduv (da ne pricam tek neke lepe 18'' felne, cacnuto vesanje, ksenon farove) i to je vec daleko atraktivniji auto na oko. Cisto da ga OEM detaljima izdvoji od ostalih na ulici. Meni najbolji efekat - vidis da je nesto drugacije, ali na prvu ne znas sta bas tacno , tj. bez sljastenja. Apropo enterijera, rekoh vec da mi je Bravo u Sport varijanti i sa dobrom opremom, delovao bolje i kvalitetnije odradjen. Sto se sedista tice, sedalni deo i kod njih je malo kraci (a duzi nego kod obicnog Brava), ali bar su lepo profilisana i super drze po krivinama. A ono sto me kod Zabara u Compact klasi generalno zracilo (pored slabije bocne potpore i kracih sedalnih delova uopsteno) - sta god da vozis (Stilo, Nuova Bravo, Delta, Giulietta, Tipo), naslon za glavu maltene kao da nema nikakvu ulogu. Sem da zastiti vrat u slucaju (ne daj Boze) udara od pozadi. A to najbolje vidis kada odvozas nesto sa ozbiljnije odradjenim sedistima, pa uporedis. Inace, znam da ih je za Giuliette uvek valjao onaj iz Mojsinja, ako neko gleda facelift stofana sedista ili neke druge opcije zamene. Ako vec moraju obicna stofana, ovaj dezen mi je mozda i najmanje bolan : Edited December 11, 2023 by Ivan 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strasni JA 80 Posted December 11, 2023 @Ivan Baš takva sedišta kao na slici imam u svojoj Đulieti (2017.). Iskrene preporuke. Mogu reći da su sjajna iz mog iskustva. Odlično drže u krivinama, imaju finu bočnu podporu, a pri tom su udobna. Sedalni deo je duži nego na ostalim verzijama. U cugu do Lefkade, bez odmora, samo sipanje goriva i 1000 km. pređenih bez umora. Kad sam bio prošle godine sa drugom Đulietom (2011.) sa polukožnim sedištima živ sam se namučio. Koliko su lepog retro izgleda, toliko su katastrofa za udobnost. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4805 Posted December 12, 2023 (edited) ova sa slike deluju dobro i duboko da su skroz crna lepsa bi bila ne volim ove sive varijante mada da se sve to pretapacirati u zeljeni materijal i boju ali ko da se cima sa tim i uopste kupovinom i pakovanjem drugih sedista u auto Edited December 12, 2023 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strasni JA 80 Posted December 12, 2023 @OMP Taj model , osim sivo-crnog štofa, rađen je i sa crnom alkantarom i sa kožom crnom, crvenom i oker. Mada nisam siguran možda je taj model sedišta bio i u kombinaciji sa crnom-oker kožom. Quote Share this post Link to post Share on other sites