Bg9905 10 Posted November 17 Ekipa, došao na red mali servis. Alfa romeo giulietta 2.0, 140KS. Koje ulje sipate i kakva je potrošnja istog na 10k? Kakva su iskustva. Sve sam živo pretražio i ne mogu da pronađem odgovor na pitanje. Negde sam pročitao da se potrošnja do 150ml na 1000km smatra da je u redu, a meni to zaista zvuči kao previše. To je čitavih 1,5l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 636 Posted November 17 Ja imam taj motor u Freemontu i evo presao sam 6000 km i rekao bih da je nivo ulja na sipki opao za 1mm a vozim iskljucivo po gradu. Sipao sam Eneos 5W-40 za DPF i ne znam sta bih ja tu zamerio. Samo tako nek ostane i ja sam zadovoljan tj prezadovoljan. 1 Bg9905 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bg9905 10 Posted November 17 Ako se ne varam, 1mm je 0,5 l? Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 6288 Posted November 17 Obično bude od MAX do MIN oko litar.Послато са 2203129G помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 636 Posted November 17 45 minutes ago, Bg9905 said: Ako se ne varam, 1mm je 0,5 l? Debelo se varaš jer od MIN do MAX je obično od 0.75 do 1L. 1mm je tek malo od vrha a obično je taj razmak oko 1,5 cm. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bg9905 10 Posted November 17 Da, permutovao sam 10ml sa 1ml... Sećam se da mi je na 147ici, benzincu, razmak bio od min do maks 20mm, i to je bio 1 litar. To znači da ti auto ima nultu potrošnju. 1 Dule 021 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 905 Posted November 17 10 hours ago, KrCicko said: Na G je islo fabricki el sklapanje retrovizora? PS kako vam rade grejaci sedista (ko ima)? Kod mene rade ali im treba dosta vremena da pocnu da greju pa me zanima da li je tako kod svih ili samo kod mene? Inace prekidaci stoje pored volana a ne na samim sedistima. Kako misliš fabrički za sklapanje? Ima ih koje imaju ali većina nema. Dok sam na Delti sa lošijom opremom imao sklapanje. A grejači kao na 147, treba im vremena da ugreju. Ford npr dosta brže ugreje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 636 Posted November 17 Meni na Fremontu ugreje posle nekih 3-4 min ali posle toga eggs i bubrezi stradaju od vreline pa moram da smanjujem na nizi stepen. Na Giulietti su mi prekidaci na sedistima al nisam probao kako rade. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1556 Posted November 18 (edited) Potrosnja ulja se nece odraziti na tako malo predjenih km pogotovo voznje samo po gradu sem ako motor nije los, tek posle 10k se moze ocekivati neki pomak na meracu kad ulje pocinje da gubi svoja svojstva ali opet upitno ako se vozi samo po gradu, potrosnja ulja je veca sa vecim obrtajima i brzinama. Edited November 18 by OMP 1 Bg9905 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 636 Posted November 18 Svakako se ulje menja na 10000 km tako da je to sve onda ok. Tako se cuva i turbina a motoru moze samo da prija. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bg9905 10 Posted November 19 Evo rezimea, 1200ml potrošenog ulja za 15.800 pređenih kilometara. Probio sam servisni interval, jer se supruga porodila, nije bilo vremena i nekako tih 5k brzo prolete. To je nekih 80ml na 1000km. Ne znam šta je sipano pre, ali je sada sipana Selenia 5 30w. Kaže majstor da nema razloga za brigu i da je to normalna potrošnja. Ja sam sada u dilemi. Ne curi ulje, ne dimi, ne izbacuje na čep, turbina je dobra... Čak mi je i majstor potvrdio pređenih 156k kilometara na satu, kao originalnu kilometražu. Što se naše vožnje tiče, 50% čist otvoreni put i 50% autoput 130 do 140kmh. 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2222 Posted November 19 Ma samo vozi i uzivaj i nemoj da brines,servisni interval mozes da radis i na 13 il 14 hiljada,bitno da se sipa kvalitetno ulje Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1556 Posted November 19 to je ok potrosnja nema razloga za brigu samo ako si prosao tih 15800km bez dolivanja ulja znaci da ti je ulje bilo ispod minimuma sto nije dobro, bolje kontrolisi na svakih par hiljada i ako padne ispod pola dolijes nego da cekas od zamene do zamene. 1 Bg9905 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bg9905 10 Posted November 19 Hvala na odgovorima. Da, nisam obratio pažnju. Očekivao sam 300, 400ml, kad ono dosta više. Malo sam se zabrinuo zbog potrošnje. Znam da je prethodni vlasnik koristio Total, samo za poslednji servis nije zabeležio koje ulje je sipao. Moja greška, ubuduće se prati obavezno nivo na 1000, 2000km. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 19 @Bg9905 Samo da podsetim da je tema namenjena savetima za kupovinu Giuliette . Za tehnicka pitanja imamo odgovarajuce tehnicke podforume po modelima. Takodje, na 177 strana, od 2008. i generalnu temu o motornim uljima, izboru, intervalima zamene, brendovima, potrosnji: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/33155-selenia-ili-koje-ulje-sipati/ 1 Bg9905 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 6288 Posted November 19 Hvala na odgovorima. Da, nisam obratio pažnju. Očekivao sam 300, 400ml, kad ono dosta više. Malo sam se zabrinuo zbog potrošnje. Znam da je prethodni vlasnik koristio Total, samo za poslednji servis nije zabeležio koje ulje je sipao. Moja greška, ubuduće se prati obavezno nivo na 1000, 2000km.Razredilo se ulje, ispostilo, i onda je krenulo lagano da se "troši". Ulje exploatacijom gubi svoja početna svojstva. Normalna pojava, pisano već na više mesta. Može da se desi da ne troši ni gram do 6-7000 ili 10000km i onda krene polako da "nestaje". Sve zavisi od kvaliteta ulja i načina exploatacije."Nestaje" u vidu uljnih para itd, ne mora da bude nigde tokom okom vidljivo.Послато са 2203129G помоћу Тапатока 1 1 alfini0507 and Bg9905 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 636 Posted November 20 Danas sam otkrio da je moja Giulietta u Trofeo opremi. Nasao u papirima a i na osnovu pitanja da li ima fabricki sklapanje retrovizora pogledao sam ovu moju i ima taster za sklapanje. Moracu na oglasu da promenim opremu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekirs 4799 Posted November 20 Nemoj da dignes cenu sada 1 6 silenci, ISV_01, PremieRacing and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2222 Posted November 20 (edited) Moju djulijetu u švici je vozila zenska,imam sve podatke i kako se zove i uica i broj i grad tamo.A zadnjih meseci vidim po Bg voze dosta dobre ribe djuijete .Kod mene na djulijeti je oprema svašta po malo,al motor joj je najbolja stavka,u četvrtak sam do Subotice isao manje od sat i po vremena Edited November 20 by silenci 3 knezevic76, city and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 6288 Posted November 20 Trepni ako su te oteli Послато са 2203129G помоћу Тапатока 6 silenci, Axic, Reacher Gilt and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 18658 Posted November 20 @silenci alfa mito proglašena za gej auto 2009, ti sad kažeš đulijete voze žene, samo primećujem neke čudne stvari kod alfista i alfi u poslednje vreme Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2222 Posted November 20 nisu me oteli,samo sam malo brze vozio 30 minutes ago, Axic said: @silenci alfa mito proglašena za gej auto 2009, ti sad kažeš đulijete voze žene, samo primećujem neke čudne stvari kod alfista i alfi u poslednje vreme Ja nisam Alfistameni je i dalje draza musa 1 1 Woodoo and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 21 (edited) @Axic Agzara, gledaj ovog Sinisu sto jos i negira... Inace, enterijer upecan na skupu, iako je parkirao 100m dalje (kao @ISV_01 svojevremeno dok je vozio celicare)... Upario boje na oblozi volana i osvezivacima na retrovizoru, a cak je i stiklom probio patosnicu : Edited November 21 by Ivan 7 Strasni JA, OMP, ISV_01 and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 18658 Posted November 21 @Ivan ne shvata da što se više brani više i boli 2 4 knezevic76, Mijailović P., Ivan and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
KrCicko 84 Posted November 21 On 11/17/2023 at 6:17 PM, OMP said: koliko je to dosta vremena da pocnu da greju? vozim u firmi mazdu cx7 sa grejacima, takodje treba neko vreme da osetis da se bulja greje a to je recimo 5min sta znam sto je i logicno jer nisu to ne znam kako jaki grejaci, na štofanim sedistima po meni i nemaju smisla samo na kožnim...inace kod mazde prekidaci stoje kod ručne, kod nekih kola su na centralnoj konzoli ispod ili iznad radija, itd. nije pravilo da moraju na sedistu da stoje. Nisam bas merio, ali recimo da treba 5 minuta. npr na Volvou to cini mi se da radi mnogo brze... Nekako mi nema smisla grejanje sedista posle 5 minuta jer se vec sam auto zagreje i vec bude grajanja u kabini... Pretpostavljam da nema podesavanja da to bude brze? A takodje pretpostavljam da i tehnicki nema potrebe da je 5 min potrebno grejacima... On 11/17/2023 at 11:04 PM, TheWickerMan said: Kako misliš fabrički za sklapanje? Ima ih koje imaju ali većina nema. Dok sam na Delti sa lošijom opremom imao sklapanje. A grejači kao na 147, treba im vremena da ugreju. Ford npr dosta brže ugreje. Bio sam ubedjen da nije islo el sklapanje na G, mozda bas zato sto ih vecina nema. Hvala na informacijama... 2 MS PK and Elra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites