Jump to content
FAS Goran
Dejac

Fiat 500L - kočnice nenormalno cvrče kad ne kočim

Recommended Posts

Da oživim temu. 

 

I kod mog automobila se isto ovo dešava. Problem je izražen kada se auto vozi 5-10 minuta nizbrdo, sa krivinama u kojima se malo više koriste kočnice. To verovatno dovodi do toga da se metalni diskovi rašire za deo milimetra ili milimetar, i cvrči jer dodiruje pločice koje se možda ne vraćaju skroz nazad. 

 

Zimi nema cvrčanja u istim uslovima (isti put nizbrdo). Takođe, kada se auto vozi po normalnim (ravnim) putevima leti ili zimi, nema ovog crvčanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

možda nekome pomogne moje iskustvo, pre nekog vremena pri malim brzinama mi se iz zadnjih točkova čulo upravo to, cviljenje kočnica dok ne kočim, jezivo, svi su znali kad dolazim kući, a auto star 4 godine ( u to doba ). u ovlašćenom servisu pregledan, zamanjeni prednjui diskovi i pločice i zadnje pločice ( navodno zadnji diskovi još bili dobri ). cviljenje se nastavilo, odem naravno kod čoveka koji me je sa prethodnim autom uvekl vadio iz gov..., Viktor iz AP sporta, malo izbrusi zadnje pločice ( znali smo tako da resimo problem kod punta kad ne menjam diskove ) , ali cvile i dalje... skine glavčinu točka, i u spoju između nje i onoga na šta se spaja ( nisam mehaničar ) utisnuta prljavština koja je davala taj zvuk, sve očišćeno detaljno, nije podmazano da ne bi opet navlačilo prljavštinu, i generalno problem rešen za hiljadu i po dinara. ja sam generalno morao da menjam kočnice, nakon 80.000 km, ali ako se nekome desi slično a da su mu još dobri diskovi i pločice da ga ne izvozaju. pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plocice i diskovi su delovi koji ne bi trebali da se menjaju dokle god valjaju.
E sad to kod nekog bude 10 000km, a nekad i 200 000km za diskove u ekstremnim slucajevima.


Tako da pratiti i ako bas servis zahteva zamenu da ne bi ponistili garanciju traziti stare delove, sigurno je prva ugradnja daleko kvalitetnija od svih zamenskih cuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se ovo od letos dešava. Uopšte ne zavisi od uslova, vremena i načina vožnje. Bio kod Gorana, predložio mi ono što Nesa kaže da par puta naglo i jako ukočim, alo nema promena! Moraću ovih dana opet da ga posetim! U pitanju je Bravo 2007!

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni su cvrcale nekad kad i ne kocim, mnogo puta kad kocim....vratio se i kod AK KOle(koji su i stavili te plocice)....kao cistio plocice i diskove opet.......opet isto posle 1km ...zamenio plocice pre neki dan sa delphi, ne cuju se. Samo je pitanje plocica koje se stave.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo svima, pre dve nedelje sam kupio 500l 1.6 jtd avgust 2013 sa 93.000 km i punom servisnom istorijom, zato sam ga i kupio. Na jednom računu od servisa - dobio sam sve račune od prethodnog vlasnika - sam našao da je na 70.000 reklamirano škripanje iz zadnjeg levog točka. Obzirom da sam čekao 10 dana da se reši administracija oko poreza, imao sam vremena da pročačkam šta se dešava.

Rastavio sam čeljiust i video da:

1. glavi čeljust jer je vanjska pločica maltene nova

2. ne vraća klip, jer je od unutrašnje pločice ostalo svega 1/4 mesa

3. pregledao gumice i našao da je prašinarka probušena....

E sad, kad se to desilo ne znam, ali dalje nisam hteo sam da čačkam... sastavio sve, kad sam dobio tablice oterao auto kod komšije koji ima servis, on je zamenio i gumicu klipa i prašinarku, odzračio kočnice i dosuo kočiono ulje.

Ceh 2 crvene, prešao sam od tad 200 km, subjektivno mislim da bolje može da se dozira kočenje.

Reče mi komšija da su sve pločice originalne, prethodni vlasnik mi je rekao da je auto vožen uglavnom po auto putu, izgleda da tako i jeste

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/13/2019 at 2:09 PM, nnovakis said:

na 70.000 reklamirano škripanje iz zadnjeg levog točka.

a znam i sta su mu u servisu uradili posto su to meni uradili na 40,000km...poprskali sprejem za ciscenje diska/plocica ...ja presao 20km kad je opet pocelo da skripi, posle toga sam zamenio plocice van "ovlascenog" i nista nije skripalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/13/2019 at 2:09 PM, nnovakis said:

Posle kako sam mislio rešenog problema, otišao sam na more i vratio se (cca 1500km). Naravno da je počeo opet da škripi iz zadnjeg levog točka posle par jačijh kočenja, a ni stani kreni vožnja u koloni (čekao sam 6 sati na granicama) nije nimalo pomogla...

Danas sam zamenio pločice napred i pozadi, stavio sam TRW, mekane su i dobro su mi se pokazale na drugom autu, a kočnicu na zadnjem levom točku sam rasturio. Jedino što sam našao je da je na nosaču čeljusti ispod limenog španera donjeg dela vanjske kočione pločice image.png.3ade02e3b5ef6693f995099833bd19bd.pngkomad korozije koji je podizao deo španera koji potiskuje pločicu na gore, pa mislim da je zbog toga pločica glavila u nekom položaju i da je to cijukalo. očistio sam sve i pločica sad lepo ide 

Začudilo me je i to što su napred Bosch čeljusti a pozadi je Lucas, zanima me da li je tako i na ostalim autima koji imaju diskove iili je ovo sklapano po principu daj šta ima s police.

Bosch cilindre sam vratio bukvalno rukom, a za Lucasa sam morao da budem nežno ubedljiv (kombinacija kuckanja, pritiska modifikovanim radapcigerom i rotacija klipa).

Sutra ću da sabijem 300+ km, pa će se cijukanje sigurno pokazati ako nisam rešio problem...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da javim, prešao 328km, bez cijukanja. Pošto su nove pločice nisam ulazio u rizična kočenja, auto se lepo ponaša (hill holder radi, diskovi se ne greju)... Ja zadovoljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je problem rešen novim pločicama. Možda su tom prilikom malo razradili klipove u servisu, podmazali, promenili gumicu koja štiti od prašine (bila je pukla) i sada je OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...