Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Aston Martin Valkyrie / Aston Martin Valhalla (raniji AM-RB 001 & AM-RB 003)

Recommended Posts

shmee.jpg Shmee150: Aston Martin Valkyrie

 

Prvi pravi hiper auto koji je napravio Aston Martin - 1.160 konja ukupno.

Uskoro će krenuti u proizvodnju, a razvojni automobili će proći završna testiranja, uključujući i ovaj automobil ''VP8'' sa potpuno vidljivim karbonom. Pokreće ga Cosworthov atmosferac 6.5 V12 koji proizvodi 1.000 konjskih snaga, uz podršku elektromotora od 160 konjskih snaga i aerodinamiku koju potpisuje Adrian Newey iz Red Bull F1 tima, dok istovremeno ima apsolutno najmanju moguću težinu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen Aston Martin Valkyrie Roadster

 

aston martin c.jpg

 

Aston Martin je potvrdio da će još tokom ovog meseca predstaviti i Roadster verziju superautomobila Valkyrie. Tačnije, premijera će biti održana na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance u Kaliforniji, čime će Aston Martin obeležiti i 70-godišnjicu prodaje u Americi. Prvi Aston Martin u Americi je inače bio model DB2 ponuđen 1951. godine, a od tada je oko 25% svih proizvedenih Aston Martina prodato u Severnoj Americi.

 

Aston Martin Valkyrie Roadster će prvo biti prikazan na privatnom događaju, a dan kasnije će moći da ga vidi i šira javnost. Valkyrie ima 6.5 V12 hybrid pogon sa ukupno 1.160KS, a od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrzava za 2.5 sekundi. Aston Martin planira da proizvede samo 150 primeraka Valkyrie, ali za sada nije poznato da li je u taj broj uključen i Valkyrie Roadster. Uz Valkyrie Roadster, Aston Martin će tada održati i američku premijeru modela Valhalla koji je u Velikoj Britaniji prikazan prošlog meseca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aston Martin Valkyrie Spider

 

Aston Valkyrie sp05.jpg

 

Aston Martin je nedavno najavio da će uskoro predstaviti Spider verziju superautomobila Valkyrie (sa krovnim panelom koji se uklanja), što se sada i desilo.

 

Aston Valkyrie sp04.jpg

 

Šira javnost ovaj model je mogla da vidi na Pebble Beach Concours d'Elegance u Kaliforniji, čime Aston Martin obeležava i 70-godišnjicu prodaje u Americi.

 

Aston Valkyrie sp03.jpg

 

Prvi Aston Martin u Americi je inače bio model DB2 ponuđen 1951. godine, a od tada je oko 25% svih proizvedenih Aston Martina prodato u Severnoj Americi.

 

Aston Valkyrie sp02.jpg

 

Valkyrie Spider ima 6.5 V12 hybrid pogon sa ukupno 1.150KS, a bez krova postiže maksimalnih 330 km/h (sa montiranim krovom 350 km/h).

 

Aston Valkyrie sp01.jpg

 

Aston Martin planira da proizvede samo 85 primeraka modela Valkyrie Spider, čije prve isporuke su najavljene za drugu polovinu 2022. godine. Cena još nije saopštena, ali će sigurno biti veća od 2.310.000 funti (2.480.000 evra) koliko košta Valkyrie Coupe.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvedeni prvi primerci modela Aston Martin Valkyrie
 

219632-aston martin v.jpg

 

Aston Martin je saopštio da je proizveo prve primerke serijske verzije hiperautomobila Valkyrie, uz najavu da će prvi kupci svoj automobil dobiti uskoro. Radi se o prvim primercima od planiranih 150, pri čemu se proizvodnja odvija u Gaydonu u Velikoj Britaniji. U planu je takođe i 85 primeraka modela Valkyrie Spider i 40 primeraka trkačkog Valkyrie AMR Pro. Aston Martin Valkyrie Spider (sa krovnim panelom koji se uklanja) je premijeru imao u avgustu ove godine na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance u Kaliforniji, čime je Aston Martin obeležio i 70-godišnjicu prodaje u Americi. Valkyrie Spider takođe raspolaže sa 1.155KS, a bez krova postiže maksimalnih 330 km/h (sa montiranim krovom 350 km/h). Kao što je pomenuto, Aston Martin planira da proizvede samo 85 primeraka modela Valkyrie Spider, čije prve isporuke su najavljene za drugu polovinu 2022. godine. Što se tiče trkačke AMR Pro verzije Valkyrie, ona po fabričkim tvrdnjama Le Man stazu prelazi za 3 minuta i 20 sekundi.

 

Šef Astona Tobias Moers navodi: ''Valkyrie AMR Pro je projekat koji se ne može upoređivati, to je prava 'bez pravila' trkačka verzija. Valkyrie AMR Pro je dokaz posvećenosti Aston Martina čistim performansama i biće vidljiva u našem budućem portfoliju proizvoda.'' Aston Martin je ovde produžio međuosovinsko rastojanje za 380 mm, trag šasije za 96 mm napred i 115 mm pozadi. Takođe, tu je i novi dramatični aerodinamični paket koji dodaje 260 mm ukupnoj dužini automobila i za koji Aston tvrdi da nudi više nego dvostruko veću potisnu silu od drumskog automobila (Aston kaže da mu je omogućio bočno ubrzanje veće od 3G).

 

Valkyrie AMR Pro zadržava 6.5 V12 motor Cosworth iz drumskog automobila, iako je hibridni sistem uklonjen zbog uštede kilograma. Motor je podešen na okretanje do 11.000 obrtaja, a automobil je takođe prošao veliki program smanjenja težine. Pored uklanjanja hibrida, mere uključuju i ''izuzetno laganu'' karoseriju od ugljeničnih vlakana, perspex vetrobransko staklo i bočne prozore... Inače, Aston Martin je objavio da je u trećem kvartalu ove godine isporučio 1.349 automobila, što je povećanje od 104% u poređenju sa istim periodom 2020. Ovo je pre svega zasluga velikog interesovanja kuapca za luksuzni crossover DBX. U kompaniji sada očekuju da će 2021. godinu završiti sa prodajom od oko 6.000 automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: Aston Martin Valkyrie Spider

 

Odlične vesti za sve one koji su platili depozit za Valkyrie, a nakon što su shvatili da ne mogu da stanu u udobnu kabinu koju je projektovao Adrian Newey :D - tu je novi Aston Martin Valkirie Spider, i evo 9 razloga zašto je bolji od Coupe-a:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carfectionyoutubelogonovi.jpg Carfection: Aston Martin Valkyrie Spider

 

Biće ih 150 komada u Coupe verziji, još 40 u namenski sportskoj AMR Pro, a onda i još 85 komada ovakve spider varijante:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

shmee.jpg Shmee150: Aston Martin Valkyrie AMR Pro

 

1.000 konja u 1.000 kilograma teškom autu, na stazi Laguna Seca:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

supercarblondienovi.jpg SupercarBlondie: Aston Martin Valkyrie

 

Hibridni hiper-automobil Aston Martina i Red Bul Racing-a, za koji se tvrdi da je najbrži automobil na svetu koji se može registrovati za vožnju po javnim putevima. Neverovatno moćan hiperautomobil ima 6.5 V12 motor koji može da razvije 1.000 konjskih snaga, ubrzava od 0-100 km/h za 2.6 sekundi.

Samo 150 njih će biti napravljeno što ih čini izuzetno retkim, a svaki će koštati 3 miliona evra.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aston Martin Valhalla stiže tek nakon 2024. godine

 

216305-aston 04.jpg

 

Aston Martin Valhalla se toliko promenio od svoje najave da je gotovo drugačiji automobil. Zamišljen da ga pokreće V6, ali čini se da će ipak dobiti AMG-ov V8, čija poboljšanja su dovela do ukupne snage od preko 1.000 konja. Direktor razvoja Valhalle Carlo Della Casa je detaljno opisao reviziju u intervjuu za Motor Trend, gde je priznao da je superautomobil odložen za drugu polovinu 2024. Međutim, ovo odlaganje će omogućiti Astonu da značajno poboljša performanse Valhalle u svim segmentima, od njegove šasije, do pogonskog sklopa.

 

216306-aston v 03.jpg

 

Najznačajnija među njima je poboljšanje Valhallinog karbonskog momokoka, za koju Della Casa kaže da je za trećinu lakša nego što je bila (sa 150 kg na 99 kg). To je ključno da Aston postigne ciljanu masu praznog vozila od 1.651 kilogram, što je za 90-ak kilograma manje od Ferrarija SF90 Stradale. Smanjenje težine će biti dopunjeno poboljšanom aerodinamičkom potisnom silom, koja se povećala sa 600 kg na 650 kg.

 

216307-aston v 02.jpg

 

I više snage je izvučeno iz 4.0 AMG V8 motora. Nekad je on samostalno proizvodio 740 KS, što je u kombinaciji sa Valhallinim 400V hibridnim sistemom ukupno do 937 KS. Međutim, taj V8 sada proizvodi 812 KS, a ukupna snaga je blizu 1.012 KS. Budući da se te brojke prenose samo na zadnje točkove putem Astonovog 8-stepenog menjača s dvostrukim kvačilom, automobil će stvarno biti zanimljiv. Međutim, budući da je redizajn šasije ostavio mesta za dva prednja električna motora, moguće su i AMR i AMR Pro specijalne verzije za stazu. Ipak, o tome predstavnik Aston Martina Nathan Hoyt nije pričao.

 

aston v 01.jpg

 

''Bilo bi preuranjeno da se komentariše ovo definitivno'', rekao je Hoyt za The Drive. ''U procesu smo istraživanja svih opcija jer se ponuda usavršava bliže proizvodnji''. Poznato je i da Aston Martin planira da proizvede samo 999 ''običnih'' Valhalla, a svaka od njih će koštati najmanje 800.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko Hulkenberg na Silverstonu provozao Aston Martin Valkyrie AMR Pro

 

aston martin pro.jpg

 

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je fenomenalni hiperautomobil, a youtuber MrJWW je nedavno dobio priliku da se provoza u društvu rezervnog vozača Aston Martin F1 tima Nika Hulkenberga koji je bio za upravljačem. AMR Pro je verzija modela Valkyrie namenjena isključivo stazi, a iz Aston Martina samouvereno tvrde da bi mogao da pređe krug na stazi jednako brzo kao i bolid Formule 1. Reč je o zaista neverovatno brzom automobilu, a iako Huklenberg ističe da su performanse F1 bolida nekoliko nivoa iznad modela Valkyrie, ubrzanje i brzina u krivinama oduzimaju dah.

Hulkenberg je odmah nakon izlaska iz pitlejna vozio maksimalno, a posebnu pažnju privlači zvuk 6.5 atmosferskog V12 motora i brutalne promene stepena prenosa. Osećaj brzine se dobija i samim pogledom kroz prozor automobila. Nakon nekoliko brzih krugova MrJWW je razgovarao s Hulkenbergom o automobilu, a u nekim krivinama su iskusili silu od 2.5G, odnosno do 3G pri snažnim kočenjima. Hulkenberg je imao i nekoliko zamerki među kojima je malo previše podupravljanja za njegov ukus, a rekao je i da bi prilagodio aerodinamički balans i balans kočnica.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hagertyyoutubelogo.jpg Hagerty: Aston Martin Valkyrie

 

Henry Catchpole može da vozi neverovatni Aston Martin Valkyrie.

Pod spektakularnim reflektorima staze Sakhir F1 u Bahreinu, dobili smo neke odgovore o tome da li ovaj hiperautomobil, koji je razvijen sa Red Bull-om, ispunjava obećanje da će biti jedan od najboljih svih vremena. Hoće li ga buduće generacije spominjati u istom dahu sa McLarenom F1, Bugatti Veyronom i originalnim superautomobilom Lamborghini Miura?

Sa 6.5 atmosferskim V12 motorom od 1.000KS i sa 11.000 obrtaja u minuti, svakako ima motor koji se pamti. Ali, kako cse auto ponaša sa 1.100 kg potisne sile? Tu je i neverovatna vožnja u AMR Pro verziji Valkyrie na stazi, sa Nicom Hulkenbergom.

Pošteno je reći da razvoj Valkyrie nije bio lak i zato nam video pokazuje koji su izazovi bili, kako je fenomenalno hrabar aerodinamički dizajn Adrian Newey-a konačno ušao u proizvodnju kao potpuno homologovani drumski automobil? I kakve veze imaju kobasica i supa u pabu blizu Milton Keynes-a i Space Shuttle program?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: Aston Martin Valkyrie

 

Već ste videli Valkyrie na stazi, ali ovaj auto može imati registarske tablice, tj. ovo je legalna mašina za javne puteve. Skinite prednju tablicu i videćete da tu stoji komplet prve pomoći. :D

Dakle, kakav je ovaj među Corollama, Golfovima i SUV-ovima? U svetskoj ekskluzivi, Ollie Marriage je proveo dan vozeći Astonov V12 hiperautomobil od 1.155 konja po gradskim ulicama i naftnim poljima Bahreina:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

collectingcarsyoutubelogo.jpg CollectingCars: Aston Valkyrie AMR Pro

 

Šta biste radili da imate 2 sata na Bahrain International Circuit i Aston Martin Valkirie AMR Pro od 4 miliona evra?

Chris Harris je nedavno pozvan da vozi ovaj automobil u Bahreinu - da li je ovo najrevolucionarniji hiperauto?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aston Martin Valhalla u proizvodnji od sledeće godine

 

aston martin valhalla 05.jpg

 

Aston Martin je Valhallu prikazao još 2019. godine sa hibridnim pogonom i V6 motorom, da bi dve godne kasnije dobio V8 agregat. Sada stiže novi set fabričkih fotografija i saopštenje u kome se između ostalog kaže da će ovaj superautomobil ući u proizvodnju tokom 2024. U saopštenju se takođe ističe da se Aston Martin udružio sa Aston Martin Performance Technologies F1 timom da bi ovaj pomogao u razvoju materijala, aerodinamike i dinamike vožnje.

 

aston martin valhalla 04.jpg

 

Veliki deo Valhale se inače može kreirati i usavršavati korišćenjem kompjuterskog modeliranja i simulatora. Iako će prvi pravi test automobil izaći na puteve kasnije ove godine, Aston ističe da je 90% dinamičke postavke već odlučeno pomoću simulatora.

 

aston martin valhalla 03.jpg

 

Prave kilometraže na putevima će se više odnositi na proveru podataka simulacije, otkrivanje kako kombinovana sila potiska od 600 kg proizvedena pri 240 km/h funkcioniše u stvarnom svetu i otklanjanju eventualnih grešaka u hibridnom V8 pogonskom sistemu i pogonu na sva četiri točka. Sistem se sastoji se od tri e-motora i twin-turbo V8 agregata, uz kombinovanu snagu od 1.012 KS.

 

aston martin valhalla 02.jpg

 

Tvrdi se da čak i položaj za vožnju daje vozaču osećaj Formule 1, budući da je modifikovan uz pomoć AMF1.

 

aston martin valhalla 01.jpg

 

Aston Martin kaže da će Valhalla koristiti aktivne tehnologije da smanji jaz između ''džentlmenskog vozača'' i profesionalca. U planu je serija od 999 automobila, pri čemu će bazna verzija koštati najmanje 755.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...