Jump to content
FAS Goran
darkman14

Fiat Marea 1.9 JTD - ne rade stop svetla

Recommended Posts

Da li se nekom desilo da mu radi treće stop svetlo a dva (odnosno 4) na zadnjem faru ne rade? U pitanju je Marea 1.9jtd Weekend. Pozicija radi, sve sijalice su dobre, ali nema napona za stop svetla. Proverio sam i automat, otvorio, očistio kontakte sve deluje ok. Svakako ću kupiti drugi automat ali mi deluje da je do njega. Da li kablovi idu još negde od table ka stop svetlima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da. Za stop svetla su oni servizi osigurači ili tako nešto. Svakako kad izvadim taj od 15A tada ni treće stop svetlo ne radi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ima neko neku ideju, spremam sam saslušati :) nekako sam našao malo vremena pozabaviti se ovim.

 

Proverio sam kablove od stop svetla do table sa osiguračima. Kabl (crveno-crni) je u redu. Nastavio sam da kopam dalje i naišao na to da pin sa table nema napajanje uopšte (označen na slici). To je konektor sa kojeg ide napajanje za celu zadnju grupu svetala. Npr, pored njega je pin odakle se napaja pozicija i on je ok, ima struje.

 

Šta mi je palo na pamet. Pre određenog vremena sam zamenio km sat. Stavio sam onaj sa belom pozadinom. Moj je crkao, tj vukao mi struju negde, i ja reko' ajd da zamenim i kad uzimam da uzmem taj beli pošto lepše izgleda. Primetio sam da taj beli sat nema indikaciju za otvaranje vrata, kao što stari ima. Isto tako, znam da kad mi sijalica stop svetla crkne, na tabli svetli indikacija STOP. Ovde na tabli nemam nikakvo obaveštenje da mi ne rade stop svetla. 

 

Da li neko zna da li se ta tabla razlikuje od standardne crne table? Povezivanje, kablovi i sl. I da li to može biti problem.

 

Kad stignem, nakačiću staru tablu samo da probam stop svetla. Ako je to rešenje, onda super. Ali bih voleo i ovu osposobiti, bolje nego da kupujem drugu. 

 

 

fusebox_prednja_strana.jpg

fusebox_zadnja_strana.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

da ne otvaram novu temu, imam mareu karavan 1.6 16 v 97 god, i problem sa zadnjim stop svetlima, pozicije i migaci rade normalno na obe strane kao i rikverc svetlo, ali mi ne radi stop svetlo na levoj strani, desna strana i ono dugacko na staklu rade normalo samo na levoj ne radi a pozicija radi normalno na obe sijalice, skidao sam štopku i kontakti su uredu probao sam sa zamenom sijalica sa dva vlakna ali opet isto pozicija radi a štop ne na toj strani, dali neko zna u čemu bi mogao da bude problem?

kada otvorim plastiku u gepeku sa leve strane vidim neku beliu i zelenu đicu koje su otkačene probao sam i sa spajanjem ali ništa nisam dobio  , ne radi mi ni svetlo za tablicu ako to uopšte ima veze ako je neko imao iskustva sa ovakvim problemom i mođe da pomogne bio bi zahvalan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi li proverio imaš li napona u konektoru koji se spaja na stop svetlo? Hoće da popuste oni federi koji odbijaju sijalicu.

 

A može biti da su negde žice u prekidu. Skineš plastiku na pragu kod vozača, ispratiš boje žica za stop svetlo koje ne radi i proveri da nije u prekidu. Najlakše unimerom, omski. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

probao sam da izmerim napon prema masi ali onda mi se smanji svetlo na poziciji, ne verujem da su popustili federi baš na obe sijalice istivremeno, jedino da je neki loš kontakt na samom kućištu sijalice jer tu ne mogu da rasturim ili da ispratim žice koje sam gledao ispod zadnjeg sedišta ali ništa sumnjivo.

Ima li negde po forumu za mareu karavan 1.6 elx kompletna sema el. instalacija?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...