Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Azerbejdžan 2016.

Recommended Posts

Rozbergu pol pozicija, Hamilton udario u zid!

 

royberg1.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Evrope, osmu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, dok je njegov timski kolega Luis Hamilton udesom završio kvalifikacije. Hamilton će prvu trku u Azerbejdžanu u istoriji započeti sa desete pozicije. Rozberg je do pol pozicije na uličnoj stazi u Bakuu došao sjajnim krugom od 1:42.758 minuta. Njemu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju u 15 časova po našem vremenu, pridružiti Serhio Peres u bolidu Fors Indije, dok će treće mesto zauzeti vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Prve kvalifikacije u prestonici Azerbejdžana obeležila je Hamiltonova greška u delu gde je staza najuža. Britanac je udario desnim delom bolida u zid dva minuta pre kraja i nije imao šansu da potom popravi svoje vreme. Baš u vreme kada su kvalifikacije bile gotove za Hamiltona, Rozberg je postavio svoj najbolji krug, pošto je za sedam i po desetinki nadmašio do tada vodećeg Peresa. Na stazi je istaknuta crvena zastavica, a kada su kvalifikacije nastavljene, Rikardo je uspeo da se zadrži ispred Sebastijana Fetela u Ferariju, iako su imali identično vreme. Razlog zašto se Australijanac našao ispred svog nekadašnjeg timskog kolege je činjenica da je prvi postavio brzi krug. Fetela će slediti timski kolega Kimi Raikonen, Felipe Masa u Vilijamsu i vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat. Prvu desetoricu u kvalifikacijama kompletirali su drugi vozač Vilijamsa Valteri Botas, Maks Ferstapen u Red Bulu i Hamilton.

 

Prvi deo kvalifikacija obeležili su rezultati dvojca Menora, koji je iza sebe ostavio obojicu vozača Renoa i po jednog Meklarena i Zaubera. Rio Harjanto je bio najbolji među eliminisanima, na 17. Mestu, ispred Paskala Verlajna, Džensona Batona i Markusa Eriksona. Iz poslednjeg reda startovaće vozači Renoa Kevin Magnusen i Džolion Palmer. U drugom delu nije bilo većih iznenađenja, a Roman Grožan u bolidu Hasa je bio prvi ispod crte. Sledili su ga vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, Karlos Sains junior u bolidu ekipe Toro Roso i vozač Meklarena Fernando Alonso. Uz njih, kvalifikacije su tada završili i drugi vozač Hasa Esteban Gutijeres i Felipe Nasr u Zauberu. Trka za Veliku nagradu Evrope vozi se u nedelju u 15 časova, uz direktan prenos na Sport klubu 1.

 

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Evrope:

1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:42.758
2. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija 1:43.515
3. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:43.966
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:43.966
5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 1:44.269
6. Felipe Masa (Brazil) Vilijams 1:44.483
7. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso 1:44.717
8. Valteri Botas (Finska) Vilijams 1:45.246
9. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul 1:45.570
10. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 2:01.954

11. Roman Grožan (Francuska) Has 1:44.755
12. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija 1:44.824
13. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso 1:45.000
14. Fernando Alonso (Španija) Meklaren 1:45.270
15. Esteban Gutijeres (Meksiko) Has 1:45.349
16. Felipe Nasr (Brazil) Zauber 1:46.048

17. Rio Harjanto (Indonezija) Menor 1:45.665
18. Paskal Verlajn (Nemačka) Menor 1:45.750
19. Dženson Baton (Velika Britanija) Menor 1:45.804
20. Markus Erikson (Švedska) Zauber 1:46.231
21. Kevin Magnusen (Danska) Reno 1:46.348
22. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno 1:46.394

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakva sabotaža!

Šampionu ugraditi Tejovićeve viljuške koje nisu izdržale ni običan udarac u zid... C c c...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo je piknuo zaštitnu ogradu.  Nije onoliki zid / manjih razmera je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozberg pobednik trke VN Evrope u Bakuu

 

150740-rosberg.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Niko Rozberg pobednik je osme trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Evrope. Rozberg je na prvoj trci koja je vožena u Bakuu u istoriji došao do pete pobede ove sezone, a 19. u karijeri, posle vođstva od starta do cilja. Drugo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel u Ferariju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Fors Indije Serhio Peres. Posle tri loše trke, Rozberg se vratio na pravi način, jednom od svojih najubedljivijih pobeda. Nemac je odlično startovao, uspeo da se odbrani od napada vozača Red Bula Danijela Rikarda i od tada ga niko nije izazvao u borbi za trijumf. Fetel je bio najbliži Rozbergu, sa 17 sekundi zaostatka, pošto je uspeo da pretekne Rikarda posle nekoliko krugova, ali mu je sunarodnik tada već pobegao.  Ubedljivo najveća borba viđena je za treće mesto, iz koje je kao pobednik izašao Peres, pretekavši Kimija Raikonena u drugom Ferariju u poslednjem krugu. Mladi Meksikanac je sjajno vozio od početka trkačkog vikenda u prestonici Azerbejdžana i definitivno zaslužuje epitet jednog od junaka trke. Najbolju četvoricu sledio je branilac titule Luis Hamilton, koji je posle greške u kvalifikacijama startovao sa desete pozicije. Britanac je uspeo da se probije vrlo brzo do petog mesta, ali je tada već bilo kasno da bi se umešao u borbu za bolju poziciju. Vozač Vilijamsa Valteri Botas bio je šesti, ispred dvojca Red Bula Danijela Rikarda i Maksa Ferstapena. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su drugi vozač Fors Indije Niko Hilkenberg i Felipe Masa u drugom Vilijamsu.

Posle pete pobede, Rozberg ima 141 bod na čelu generalnog plasmana, a prate ga Hamilton sa 117 i Fetel sa 96. U poretku konstruktora, Mercedes je prvi sa 258 bodova, ispred Ferarija sa 177. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Austrije na stazi ''Red Bul ring'' 3. jula. 

 

Tok trke:

Od starta u Bakuu poveo je Rozberg, ispred Rikarda, Fetela, Raikonena i Peresa, dok je Hamilton ostao na desetoj poziciji. Fetel je od početka trke pokušavao da pretekne Rikarda, a to je učinio u šestom krugu, da bi vozač Red Bula nastavio u boks. Samo krug ranije, vozači su počeli sa odlascima po nove pneumatike, a Rozbergova prednost na čelu je iznosila osam sekundi. Raikonen je u međuvremenu imao problem sa kesom koja mu se zakačila za prednji deo bolida, da bi Ferari u desetom krugu pozvao Fetela u boks. Finac je, međutim, prvi otišao po nove pneumatike i po povratku na stazu vodio je veliku borbu sa Paskalom Verlajnom u bolidu Menora. Hamilton se posle desetak krugova probio do četvrtog mesta, iza Rozberga, Fetela i Peresa, koji još nisu išli u boks. Britanac je prvi od vodećih išao u boks, sledio ga je Peres, koji se vratio ispred njega, na osmu poziciju. Fetel je prvi put po nove pneumatike otišao u 21. krugu i vratio se iza svog timskog kolege, a pratili su ga Peres i Hamilton. 

U narednim krugovima nije bilo mnogo uzbuđenja, uglavnom su borbe bile između vozača koji su bili daleko od podijuma. Do poslednjih deset krugova, trojica vozača su odustala – Danil Kvjat, Karlos Sains junior i Paskal Verlajn. Među prvom petoricom, najmanja razlika je bila između Raikonena i Peresa – dve sekunde, a njihova borba je rešena u poslednjem krugu, kada je Meksikanac izabrao pravi trenutak za napad. Rozberg je na kraju kroz cilj prošao u vremenu od 1:32:52.366 sata, sa nešto manje od 17 sekundi prednosti u odnosu na Fetela, dok je Peres bio osam i po sekundi dalje. Raikonen je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Hamiltona, Botasa, Rikarda i Ferstapena. Među najboljom desetoricom našli su se i Hilkenberg i Masa, a prvi ispod crte što se tiče osvajača bodova bio je Baton.

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Evrope:

1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:32:52.366
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 16.696
3. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 25.241
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 33.102
5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 56.335
6. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:00.8863
7. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 1:09.229
8. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul + 1:10.696
9. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:17.708
10. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:25.375
11. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:44.817
12. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + jedan krug
13. Roman Groža (Francuska) Has + jedan krug
14. Kevin Magnusen (Danska) Reno + jedan krug
15. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno + jedan krug
16. Esteban Gutijeres (Meksik) Has + jedan krug
17. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug
18. Rio Harjanto (Indonezija) Menor + dva kruga

 

odustali:

Fernando Alonso (Španija) Meklaren
Paskal Verlajn (Nemačka) Menor
Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso
Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso

 

Generalni plasman vozača:

1. Niko Rozberg 141
2. Luis Hamilton 96
3. Sebastijan Fetel 96
4. Kimi Raikonen 81
5. Danijel Rikardo 78
6. Maks Ferstapen 54

 

Generalni plasman konstruktora:

1. Mercedes 258
2. Ferari 177
3. Red Bul 140
4. Vilijams 90
5. Fors Indija 59
6. Toro Roso 32

 

Hamilton besneo na tim tokom trke u Bakuu

Pokušaj Luisa Hamiltona da se probije posle starta sa desete pozicije na Velikoj nagradi Evrope ugroženi su zbog pogrešnih podešavanja tokom trke u Bakuu. Dok je Britanac pokušavao da nađe rešenje, počeo je da besni na tim Mercedesa, pošto niko nije mogao da mu kaže šta se tačno dešava zbog ograničenja davanja informacija preko radijske komunikacije. Sve to je dovelo do sledeće rasprave izmeđ Hamiltona i njegovog tima:

Hamilton: Ovo je smešno, momci, ne znam. Gledam u ekran svakih pet sekundi i pokušavam da nađem šta je pogrešno. Nisam promenio ništa, niti sam uradio bilo šta pogrešno, a da sam toga svestan.

Tim: Ništa ti ne radiš pogrešno, samo su podešavanja pogrešna.

Hamilton: U HTB-u?

Tim: Ne mogu da ti kažem.

Hamilton: Možda neću završiti trku pošto ću pokušati sve da promenim.

Tim: Mi ti ne bismo to savetovali, Luise.

Hamilton: Da li bih mogao da dam predlog, a da mi vi kažete da li je to u redu ili nije.

Tim: Ne, to nije dozvljeno. Spustimo glave i fokusirajmo se na posao.

 

Situacija je u međuvremenu rešena, a Hamilton je u jednom trenutku čak i opsovao, uz dodatak da mu se vratila snaga. Jedan od čelnika Mercedesa Niki Lauda je potvrdio da je i Niko Rozberg imao identičan problem, ali da ga je rešio mnogo brže. Upravo Rozberg je trijumfovao na prvoj Velikoj nagradi Evrope koja je vožena u Bakuu, dok je Hamilton kroz cilj prošao kao petoplasirani.

 

Rozberg: Spektakularno; Hamilton: Sačuvao sam motor

Niko Rozberg presrećan je zbog pobede u Bakuu nakon agonije na prethodne dve trke Formule 1. Rozberg je na Velikoj nagradi Evrope stigao do pete pobede u sezoni, a 19. u karijeri. ''Ovo je bio neverovatan dan, imao sam neverovatan vikend. Spektakularno. Bilo je uzbudljivo trkati se, pošto je staza sjajna. Kvalifikacije su protekle po planu, bilo je sjajno. Nismo brinuli. Uživam u ovoj pobedi. U Baku sam došao da pobedim, sada ću da slavim'', rekao je Rozberg. Njegov timski kolega i najveći rival u borbi za titulu Luis Hamilton stigao je tek peti na prvoj trci u Bakuu, pa sada zaostaje 24 boda za Nemcom. ''Nisam imao pojma šta nije valjalo. Ima 16 različitih položaja motora a u svakom 20 različitih podešavanja. Nisam imao pojma, samo sam gubio napajanje. Ništa nisam uradio, popravilo se samo od sebe. Onda sam isključio motor, imao sam 14 sekundi zaostatka na sedam ili osam krugova do kraja, a 10 sekundi prednosti nad vozačima iza mene. Sačuvao sam motor kako bih pokušao da izvučem više za naredne trke'', rekao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

--------------------------------

 

1 minute ago, neshaoct said:

Niki Lauda je potvrdio da je i Niko Rozberg imao identičan problem, ali da ga je rešio mnogo brže.

 

Umesto što Hamilton kuka, treba da pita štrebera Rozberga koja je kombinacija dugmića dobitna... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misliš da su dugmići kod Hamiltona?

Hteo Hamilton da čačka ali su mu savetovali da to ne radi. Uostalom imaš na snimku tok razgovora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On je čačkao i čačkao...i kada više nije znao šta počeo je da kuka. Rozberg je naišao na isti problem, podesio šta treba i nije kukao oko toga. Nije Hamiltonu zabranjeno da podešava tokom trke, naprotiv to se i očekuje od njega. Ali, mora da zna šta da podešava. Nisu mu zabranili da dira dugmiće, nego da ih ne dira redom kako mu padne na pamet (da isprobava sve).

Pošto nije mogao da se seti šta treba da radi, onda naravno da će mu reći ''ne pipaj napamet redom kad već ne znaš šta treba da stisneš''. Pravila oko komunikacije su odavno promenjena i zna da se nema više sugerisanja iz boksa oko podešavanja. Imao je i Kimi tokom trke isti dijalog sa svojim boksom, i dobio sličan odgovor kao i Hamilton. Ali dobro...za Kimija znamo da ga smaraju brifinzi i da voli da popije... :D šta li je Hamiltonu izgovor što ne zna funkcije svih dugmića na volanu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne cenim ja ništa, nego Lauda. Kontam da valjda on zna bolje od tebe. :D 

Čovek kaže da je i Rozberg imao istu situaciju i podesio šta treba (dakle, očekuje se od njih da diraju dugmiće ali moraju sami da znaju šta treba, a ne da pitaju boks), a Hamilton nije umeo da podesi isto to na istom bolidu. Ima dve nedelje da obnovi gradivo za šta služi koje dugme na volanu...naučiće on to, nemoj sumnjati. 

Inače, oko trke...dobro je da je Ferrari ipak bio malo bliži Mercedesu nego na kvalifikacijama gde je izgledalo da su jedno 2 sekunde po krugu iza, dobro je što Renault ima jači motor. Trke u Kanadi i Azerbejdžanu su na najbolji način definitivno pokazale da je glavna prednost Mercedesa nad ostalima više KS. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja te razne Hamiltone svaki dan gledam na placu kako čačkaju sve dugmiće po kolima, a nemaju pojma čemu služe :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozbergu su podesili pre trke. Video si koliko je tupav / zamalo da sebi oko istera.

A Hamiltonu se povratio agregat na sličan način kako je prestao da radi i bez čačkanja dugmića. Čuvenih.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, ivan.ik said:

Rozbergu su podesili pre trke.

 

:D Lauda lupeta: 

 

53 minutes ago, neshaoct said:

Jedan od čelnika Mercedesa Niki Lauda je potvrdio da je i Niko Rozberg imao identičan problem, ali da ga je rešio mnogo brže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamisli tek koliko je Hamilton tupav kada je i ovaj što sam sebe napada uspeo da stisne tih par dugmića na volanu:

 

49 minutes ago, neshaoct said:

Jedan od čelnika Mercedesa Niki Lauda je potvrdio da je i Niko Rozberg imao identičan problem, ali da ga je rešio mnogo brže.

 

...a Hamilton je plakao preko radija za isto to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj ima dve radio veze:

 

 

druga tajna, ni Hamilton ne zna za nju

Obrati pažnju na zvuk u prvoj sekundi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes ima mozda najbolji bolid, ali definitivno jedne od najgorih vozaca ako ne racunamo ovih par koji su kupili mesto. Znaju voziti samo ako im je bolid vrhunski, inace obicne placipicke... Ne bih ih uvrsio medju prvih 10, nema sanse...

 

A i Mercedes vec prodaje maglu ko i Redbul kad su dominirali, svaka trka imali su "probleme" a pobede ubedljivo...

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ivan.ik

 

Možeš ti do sutra da isti klip (koji već stoji na temi) postavljaš još jedno 100 puta, činjenica je da i taj tupavi koji zamalo sam sebi oko nije izvadio ume da stisne par dugmića koje Hamilton n'ume. :D:D Tim gore pa Hamiltona. Ali dooobro, šta sad...barem ga nije opet zid napao. :) Nezgodne zidove napravili ti Azerbejdžanci, kakav li će biti autoput po SRB koji prave...  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dal si čuo zvuk u prvoj sekundi ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...