Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Grad obnavlja trku oko Kalemegdana

Recommended Posts

bg-formula.jpg

 

Formula će ponovo tutnjiti Kalemegdanom!

Memorijalna trka ''Velika nagrada Beograda '39." biće održana 9. i 10. septembra, prvi put posle 1939. godine, kada je u srpskoj prestonici održana trka ''Formule 1'' na stazi Kalemegdan parka. Starom kalemegdanskom trasom proći će legendarne stare formule, koje su pre 77 godina osvojile srca Beograđana, ali i kolekcionarski primerci iz Muzeja automobila i iz Evrope. ''Na dva dana ćemo oživeti trasu trke ''Formule 1'', koja je i danas skoro ista kao pre 77 godina - kaže gradski menadžer Goran Vesić. - ''Ovaj događaj će poboljšati turističku ponudu Beograda. Naša namera je da od ove godine Memorijal ''Velika nagrada Beograda '39.'' postane tradicionalan. ''Velika nagrada Beograda'' ostala je poznata kao jedina automobilska trka održana kada je već počeo Drugi svetski rat.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oldtajmeri ponovo kružili oko Kalemegdana

 

bg%2011.jpg

 

Kako prenosi B92, oko 50 oldtajmera učestvovalo je u subotu u revijalnim trkama oko Kalemegdana, povodom 77 godina od istorijske trke formula održane 1939. godine u Beogradu.

 

bg%201.jpg

 

Na trkama, koje su vožene trasom Ulica Tadeuška Košćuška, pored Zoološkog vrta, Donjeg grada, Nebojšine kule i uz Parisku, učestvovalo je oko 50 oldtajmer automobila i motocikala razvrstanih u četiri klase vozila: stare formule, motocikli, oldtajmeri i nacionalna klasa ''fića''.

 

bg%20111.jpg

 

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je otvarajući trke da se malo zna za trku Gran pri Beograda 1939, na kojoj je bilo 100.000 gledalaca u momentu kada je Beograd imao svega oko 250.000 stanovnika. Trka, u kojoj je pobedio italijanski as Tacio Nuvolari, poznata je i po tome da je jedina te vrste koja je održana za vreme Drugog svetskog rata, rekao je Vesić.

 

bg%201111.jpg

 

''Ove godine se podsećamo tog memorijala iz 1939. godine'', dodao je Vesić i najavio da će od 2017. godine trka biti takmičarska i da će njenu organizaciju preuzeti Auto-moto savez Srbije. Na subotnjoj revijalnoj trci bio je i jedan motocikl učenik trke iz 1939. godine. Direktor i vlasnik Muzeja starih automobila, nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković rekao je da je značajno što će sada taj muzej zajedno sa Skupštinom grada Beograda svake nedelje u septembru organizovati revijalne trke oldtajmera oko Kalemegdana, koje će doprineti razvoju turizma u našem glavnom gradu. Petković je u subotu i sam bio učesnik revijalne trke, a vozio je staru formulu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Revijalnom trkom oko Kalemegdana obeleženo 78. godina od Velike nagrade Kraljevine Jugoslavije

 

kalemgd%201.jpg

 

Pre skoro osam decenija Beograd je bio Evropa, ne samo geografski, već što je trećeg dana Drugog svetskog rata bio domaćin prve i jedine Velike nagrade Kraljevine Jugoslavije, drugim rečima trke formule 1. Tada bilo, sad se obeležavalo. Revijalnom trkom, identičnom trasom kao i 3. septembra 1939. godine oko fortifikacijskog zdanja u narodu pozantijeg kao Kalemegdan, obeleženo je 78. godina od velikog događaja. Prve su na startu bile formule iz Muzeja starovremsnkih automobila, zatim dvotočakši, pa starovremenski lepotani i na kraju savremene trkalice. Naroda kao u priči, željnog da što bliže bude uz stazu, kako bi valjda iz samo njima znanih razloga osetili čar nadmetanja, makar i revijalnog. Za dve godine će ozbiljan jubilej osamdeset godina, a Pavle Komenović legenda domaćeg auto sporta reče da bi izgradnja autodroma bio pravi moguć način da se obeležii tako bitan datum.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...