Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
sine

Lancia Thesis - problem sa servo volanom (čudni zvukovi)

Recommended Posts

Pozdrav forumašima.

 

Imam jedno pitanje na koje ču nadam se dobiti  odgovor jer sam u inostranstvu i ovde majstori baš i ne poznaju ove automobile.

Problem je sledeči: več ove zime sam počeo, da primečujem, da mi se kod hladnog starta počinje nekakav zvuk kao, da ulje teško prolazi (neka vrsta glasnog zujanja) kada sam okrenuo volan levo-desno zvuk je obično prestao. Otišao sam do majstora i rekao mi je, da ostavim auto napolju na dva sata da vidimo šta če, da se desi kada ga upalimo hladnog. Kada je čuo zvuk rekao mi je, da je to najverovatnije zvuk kada pumpa za servo progura ulje i pošto je bilo jako hladno ponekad se pumpa muči jer je ulje još isto tako hladno i gusto. Rekoh OK i stvarno se sada kada je toplije zvuk kod paljenja skoro i da nije čuo.

 

Prije nepuna dva dana kada sam se vračao sa puta primetio sam, da mi kod maksimalnog zaokretanja u levo ili u desno volan opet proizvodi nekakav čudan zvuk kao, da nešto struže. Juče sam upalio ujutru ponovo i hteo, da idem na posao i odjednom se čuo jak, stružuči zvuk koji je dolazio ispod haube. Reših, da otovorim haubu i vidim odakle dolazi zvuk i kako mi se činilo dolazio je u onom delu gde su kaiševi. Glavni servis sam napravio pre šest meseci (kompletan sa svim rolnicama, kaišem, lagerima, natezačima, i sl. ...).

Auto je uvek bio redovno servisiran isključivo sa originalnim delovima znači u mome autu nema kopije p verovatno ne bi smeo, da bude uzrok loš kvalitet materiala?! Kako god sada se zvuk čuje i kada najmanje okrenem volan u levo i desno kao, da nešto struže ili da neka pumpa tera nešto u prazno (ne znam, da li imaju Thesis servo pumpe ili su volani potpuno električni)  a kod maksimalnog zaokretanja u levo ili desno zvuk postaje još jači i izraženiji... nisam stručnjak za ovo područje tako, da bi molio ako je neko imao sličan problem ili zna o čemu se radi, da mi javi, najlepša vama hvala.

 

Lp

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, sine said:

ne znam, da li imaju Thesis servo pumpe ili su volani potpuno električni

 

Nisu skroz električni, tj. imaju onaj klasični sistem kaiš, pumpa, ulje...

Pogledaj nivo ulja u onoj posudi, a možda kaiš i nije dovoljno zategnut pa se zato čuje iako je nov...

Pogledaće kad stigne @Martini temu, ima sigurno više iskustva iz prve ruke sa tim problemom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poštovani forumaši.

 

Prošli put sam utrdio, da nisam imao dovoljno ulja u posudi za servo a sada sam video pošto sam morao več posle 1.000 predjenih kilometara opet, da dolivam ulje ... isti problem.

Gledao sam ispod auta i čini mi se, da curi negde oko desnog prednjeg točka ... curi onako u kapima. Da li neko iz iskustva možda zna gde bi mogao, da bude problem?

Na semeringu ili direktno na servo pumpi ili možda neka tvornička greška koja je nekome poznata?

 

Pitam samo iz razloga jer sam trenutačno u inostranstvu i bio sam jedanput več na original servisu gde mi je samo dolio ulje i nije ni znao gde se nalazi servo pumpa pa smo onda gledali preko fabričkog kataloga na netu delove, da smo ju mogli locirati. Bojim se, da me ne opale puno po djepu dok ne nadju grešku jer im očito auto nije nimalo poznat i to bi znalo, da potraje dugo a sat im je oko 60 evra. Hvala puno na pomoči!

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, a koji auto voziš? Na mobilnom telefonu sam, ne vidim ni u tvom profilu.  Inače, mogao si i sam sipati ulje za te pare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedino da zagledas gde curi i koliko pa ako nije nesto preterano, dolij ulje pa kuci resi problem

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

bio kod majstora i kaže, da je otišao krmeni mehanizam odnosno ''lenkgetriebe'' na švabski ... volanska letva mislim, da se kaže pravilno ... imma li neko info koliko košta zamena u Srbiji pošto ovaj tu hoče ubitačno previše para?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je Goran iz Osečine. kada su mi riknuli krajevi spona, za celu letvu sa tim sponama .polovnu tražio 100 evra. Uspeo sam preko Autoricambi naći same krajeve spona, pa nisam ni uzeo celu. Jako me interesuje koliko je to "ubitačno previše para"? 

Original,mada se trudim da zaboravim, je i kod nas u Srbiji oko 2000 evra !

Edited by rasko78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...