Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Vidljiviji pešački prelazi

Recommended Posts

Jednostavno i jeftino rešenje iz Indije....

 

pesacki 3d.jpg

 

Kada budžet i finansijsko stanje ne dozvoljavaju implementaciju skupih rešenja u saobraćaju, neka od njih moguće je nadomestiti i inovativnim, a jednostavnim rešenjima. Indijska vlada u tom smislu planira da uvede virtuelne ležeće policajce, odnosno oznake nacrtane u dve dimenzije, ali koje stvaraju privid trodimenzionalne prepreke. Koncept deluje zanimljivo, a Indija je jedna od retkih zemalja koja je do pre nekoliko nedelja imala zakon koji je dozvoljavao postavljanje ležećih policajaca na svim putevima, uključujući i autoputeve.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pešački prelazi sa projektorima rešenje za uslove smanjene vidljivosti ili sneg na putevima

 

prelaz 02.jpg

 

Mnogi pešački prelazi su u dubokom mraku, retki su osvetljeni, a na velikom delu njih boja je u tragovima pa ćete ih teško primetiti. Pogotovo kada vidljivost na putu nije idealna ili kada padnu kiša ili sneg. Ostaje vam vertikalna signalizacija koju morate da pratite, ali nekima će i ona promaknuti. U Rusiji i Čileu su se pojavila originalna rešenja koja se čine dobrima upravo kada je vidljivost minimalna i kada je put prekriven snigom ili kišom pa se pešački prelazi ne vide dobro.

 

prelaz 01.jpg

 

Jednostavno, iznad pešačkih prelaza je ugrađen projektor koji projektuje sliku prelaza na put. Vozačima je nemoguće prevideti takav prelaz. Možda ne bi bilo loše razmisliti o ovakvim prelazima i kod nas.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekoliko gradova u Sloveniji dobija 3D pešačke prelaze

 

pesacki 3d.jpg

 

U više slovenačkih gradova uskoro će biti postavljeni inovativno dizajnirani pešački prelazi, koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke, pa pred njima automatski koče, a cilj akcije je da se poveća bezbednost pešaka u saobraćaju.

 

Prva dva takva ''lebdeća'' pešačka prelaza, odnosno ''3D zebre'' dobiće Velenje u gradskoj četvrti gde se nalazi više škola, iduće nedelje postavljaju se u Ptuju, a u nedelji mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22 septembra, i u Ljubljani, objavili su slovenački mediji. ''Ponosni smo što smo prva opština koja je prihvatila ovo rešenje i siguran da će zbog ovakvih pešačkih prelaza deca biti sigurnija'', kazao je za Slovenačku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol.

 

Inicijativu za uvođenje ovakvih prelaza pokrenulo je, u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbednost u saobraćaju, jedno osiguravajuće društvo. Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je sa Islanda, gde su se prvi takvi pešački prelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više nemačkih gradova je takvo rešenje odbijeno jer nije u skladu s propisima. Nekoliko ''lebdećih zebri'' bilo je pre dve godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale vrativši se klasičnom rešenju prelaza.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Građani nisu dobili zaštitu, pa su sami iscrtali pešački prelaz

 

223592-prelaz.jpg

 

Na severu Nemačke u blizini grada Stralsunda nepoznate osobe su belom bojom otpornom na kišu nacrtale zebru na putu.

Kako je rekla portparolka policije, verovatno je pet belih pruga naneto na Landesstraße u nedelju uveče. Ako se dobro pogleda, vidi se da je kompletan posao odrađen amaterski i očigledno u brzini. U blizini je škola i zabrinuti stanovnici već dugo traže od lokalnih vlasti pešački prelaz. Međutim, vlast je takvu meru odbila s obzirom na slab saobraćaj u smeru Stralsunda. Odeljenje za održavanje puteva je naredilo da se vodootporna bela boja ponovo prekrije crnom bojom. Kazna za slična dela je novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Kriminalistička policija je pokrenula istragu zbog sumnje na opasan zahvat u drumskom saobraćaju, i nada se informacijama od svedoka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...