Jump to content
FAS Goran
ata

Yugo Florida - problem sa instalacijom

Recommended Posts

Bratu izgorelo nekoliko kablova u Floridi (ispred suvozackog sedista, cak i krenulo i iza instrument table)... sva sreca pa je imao PP aparat pri ruci pa je ugasio pozar...

 

Sada trazi elektricara koji hoce da se uhvati u kostac sa tim, ali ne moze da nadje. Koga kod nazove i kaze da je Florida u pitanju - nece da rade, kazu nema delova za nju...

 

Da li neko zna elektricara u NS koji hoce da radi Floridu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakvi delovi, toga ima u svakoj radnji. Ako hoće može i sam, ne samo kupi klješta za buksne , dosta žice i lagano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovo je problem kod njih - tu im je sva elektrika + loše urađena

 

wq1478.jpgzza1234.JPG

http://www.21oktobar.co.rs/ostalo/sklop13.htm

 

imao sam je, menjao žice na jednom džeku jer se grejao i prelemio odozdo celu tablu.

Verovatno bi se isto zapalilo da nisam.

Najbolje rešenje za delove su oglasi sa neke dobre polovne koje onda može svaki električar da stavi ili novi koje će ipak biti malo teže naći, a mislim da se i ne isplati. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolje je kupiti celu novu tablu sa osiguracima na Bubanj Potoku i sve sumnjive lemove dodatno prelemiti. Ja sam cak dok sam je vozio dodavao dodatnu masu i struju na par mesta posto je sama tabla dosta lose resena pa se zato i grejala. Takodje su i sami dzekovi losi pa je potrebno sve buksne ponaosob stezati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elektrika je Floridi generalno problem (zvuci poznato odnegde).  :cry:  Imao je problema sa punjenjem akumulatora, svetlima, masom... Cak je i prelemljavao nesto na toj ploci, ali ocigledno nije bilo dovoljno...  cini mi se da je bas na njoj i izbio pozar... U NS je trazio po svim otpadima i najlon pijaci, gde se donosi i iz Kragujevca....

 

Pored toga problem mu je sto je taj provodnik sad i izgoreo, mozda i nekoliko njih, dosta je toga ugljenisano, pa izlepljeno prahoim - jer je morao PP aparat da radi... Zbog toga mu je potreban elektricar. Ako neko ima preporuku... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajmo ovako. Izgoreli su konektori-buksne u floridi in 1.3 cw na elektronskoj štampanoj ploči (počela da gori debela-braon žica - treća od dole na buksni od 12 kontakata). Otopila instalaciju u dužini od oko 1 m. Nije došla do instrument table. Treba zamenuti kontakte(buksne) i žice (njih 10- tak) u dužini od 1m.Prvi problem je što nigde u Novom Sadu  nema novih odgovarajućih kontakta (buksni- sa 10 i 12 kontakata) Drugi problem je što na otpadima u Novom Sadu i okolini nema ispravne polovne instalacije ni ispravnih buksni-sve je nagorelo. Izgleda da je to velika mana florida!. Treće, zna li neko pouzdanog majstora koji to u Novom Sadu može I ŽELI -POUZDANO da uradi. Četvrto, uzrok može biti preopterećenje, ali i neki kratak spoj ili neispravan električni deo, to mora proveriti -uraditi stručnjak sa iskustvom(ne svaštar šalabajzer). Ima li neko ideju gde nabaviti buksne, ili instalaciju toga dela. U pitanju je zastava florida in 1.3 cw godište 2008.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i slike buksne pre "požara" topljenja žica. Ima li ih neko nove ( sa 10 i 12 kontakata -izgleda kao na slici) na prodaju, ili polovne ispravne sa papučicama ili bez)

izgled buksne pre topljenja zica.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni  se na Floridi grejala braon žica i zbog toga mi je mislim ventilator prekidao, problem je bio oksidirani kontakt / loš lem na ploči, pa sam polunagorelu buksnu promenio i vratio u još relativno upotrebljiv konektor. Ploču sam celu odozdo prelemio i to se više nije dešavalo....evo npr. ovi imaju celu tablu a možda i konektore sa 12 buksni....

 

KUCISTE-OSIGURACA-ZA-YUGO-FLORIDA-1-3

 

ploča

 

mada bi ja to i "srpski rešio" bez konektora - svaku buksnu u zaštitnu kapicu i po boji gde pripadaju :

 

 

 

 

zaštita.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Palio said:

Ima delova...nego niko neće da radi

oglas kutija

još jedna kutija

i još

 

Ništa to nije čudno za Floridu  - nije neki kvar, od vibracija i godina konektori izgube kontakt i počnu da se greju, to im je jedna od mnoooogih mana ..auto je nedovršen od početka, a posle 1991. totalni bastard, sklepavan od zamenskih raznih delova...čisto iz inata. Vozio sam je 5 godina ....1991. .1,4 motor ..... kutija sa osiguračima  je  tako lepo smeštena da kad počne da gori možeš bar odmah reaguješ...mislili ljudi na sve :) ...svaki autoelektričar to može da vrati u prvobitno stanje ....ako je stvarno autoelektričar. 

Nije Florida loša... ali nije baš za nekog ko ne ume sam da je  čačka, popravlja i dorađuje da bude pravi auto :)...ima dosta zanimacije.  

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nabavio sam novu stampanu plocu (kutije sa osiguračima). Autoelektričar je video kvar. Mora se verovatno čitava prednja strana skidati sa instrument tablom !? Kaže  da se proba naći NOVA ili POTPUNO ISPRAVNA instalacija koja ide od osiguračke kutije! Florida in 1.3 cw 2008. god.

Inače će se ponovo dešavati slično. Da li ima neko taj deo instalacije,( ili u krajnjem slučaju čitavu unutrašnju instalaciju), ili zna gde se može naći. Ako ne, bar nove ili potpuno ispravne buksne (kontakte sa 10 i 12 papučica). Slikao sam ono što sam mogao. Pretraživao sam prodavnice i otpade, ali za sada ništa. Pomoć !!

osiguracka ploca floride in 1.3 cw 2008 god.jpg

Florida in 1.3  2008 god izgled instrument table.jpg

florida in 1.3 cw 2008 god mesto osiguracke kutije.jpg

Florida in 1.3 cw 2008 god-deo nagorerele instalacije.jpg

Florida in 1.3 cw 2008 godiste izgled buksne sa 12 kontakata -papucica.jpg

Florida in 1.3 cw 2008 godiste izgled kontakta(buksne) sa 12 papucica.jpg

florida topljena instalacija.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...