Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Fiat na Međunarodnom Salonu automobila u Ženevi 2016. godine

Recommended Posts

thumb.output.php?src=RS%2F2015%2FVesti%2

 

•    Svetska premijera kompletne linije modela Tipo, kojom se sedanu sa 4 vrata pridružuju  model sa 5 vrata i karavan.
•    Novi 124 Spider zajedno sa svojim prethodnikom iz 1966. godine, privlači pažnju ,  pretprodaja na ključnim tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike počela je pre dve nedelje.
•    Novinu predstavlja i novi 500S, sportskija verzija modela Fiat, legendarnog gradskog automobila. 
•    Predstavljaju se i novine u liniji porodičnih automobila i to u vidu modela 500L i 500X.
•    Fiat Panda predstavlja izložbeni model "Kung Fu Panda".
•    Prvo prikazivanje izložbenog modela zasnovanog na  kamionetu Fullback.
•    Štand predstavlja dva funkcionalna i uzbudljiva sveta koji karakterišu brend Fiat.

 

Fiat je izabrao Ženevu kao mesto na kojem će međunarodnim medijima premijerno predstaviti kompletnu liniju modela Tipo, dobitnika prestižne nagrade za najbolji automobil 2016. godine od strane organizacije Autobest. Uz sedan izvedbu sa četvora vrata, biće izložene i potpuno nove verzije -  sa petora vrata i karavan.
Od novina tu je i model 124 Spider, koji se već nalazi u pretprodaji na glavnim tržištima regiona Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, kao i izložbeni model zasnovan na kamionetu Fullback, koji je konstruisan za vozače koji vole da provode slobodno vreme na dinamičan i kul način. Linija modela 500 biće predstavljena „u punoj snazi“ uključujući i novi model 500 u novoj "S" konfiguraciji, 500X SUV, koji nastavlja da beleži značajan rast popularnosti i prodaje i 500L, vodeći model u svom segmentu tržišta. Namene i karakteri automobila su veoma raznovrsni ali dele zajedničku matricu: legendarni Fiat 500. Ostavljen je prostor čak i za tradicionalno stilizovan i udoban model Panda, u kompletu sa kadrom  iz filma "Kung Fu Panda", zabavan izložbeni automobil nadahnut trećim delom istoimenog animiranog filma kompanije DreamWorks.

 

Linija modela Tipo 

 

Nakon svetske premijere na Sajmu automobila u Istanbulu u maju 2015. godine i međunarodnog medijskog predstavljanja prošlog novembra, Fiat Tipo osvojio je prestižnu nagradu za najbolji automobil 2016. godine, koju dodeljuje organizacija Autobest, u izboru žirija 26 novinara najugledniji evropskih automobilskih magazina. 
Priznanje ističe izuzetnost dizajna, kvaliteta i udobnosti i nagrađuje izvrsnu ponudu koja je  nedvosmisleno usredsređena na dobijenu vrednost za uložen novac, krucijalni koncept strategije za porodična vozila kompanije Fiat, sumiran u sloganu "Ne treba Vam puno da bi ste dobili mnogo". Debijem dva nova modela na Salonu automobila u Ženevi kompletira se linija modela Tipo, koji predstavlja povratak brenda Fiat u segment  malih automobila. To je jednostavna i sadržajna ponuda koja cilja u srce tržišta karavanom i verzijom sa 5 vrata. 

 

Na štandu će biti prikazan sedan sa 4 vrata, sa karoserijom Maestro Grey boje sa paketom opreme Lounge i sa turbo-dizel 1.6 MultiJet II Euro 6 motorom sa 120 ks. Ovaj model već pokazuje svoj komercijalni uspeh, sa oko 20.000 narudžbina u prva dva meseca nakon što je predstavljne  na tržištu.
Liniju modela Tipo upotpunjuju verzija sa 5 vrata i karavan, koji se takođe prikazuju sa paketom opreme Lounge. Fiat Tipo sa 5 vrata biće predstavljen u dve varijante: sa motorom 1.6 MultiJet II Euro 6 sa 120 ks u metalik crvenoj Amore Red, i 1.6 MultiJet II Euro 6 sa 120 ks  sa automatskim duel clutch menjačem u metalik Cinema Black boji. 
Karavan će biti prikazan u dve verzije, u metalik sivoj Colosseo Grey i plavoj Mediterraneo Blue izvedbi i sa Euro 6 motorima sa 120 ks, tačnije sa dizel motorom 1.6 MultiJet II  sa dual clutch menjačem i benzinskim  motorom 1.4 T-Jet.  

 

56d596c1adb61_gva10.thumb.jpg.a54929c6fd

 

Tri stila dele iste vrednosti, ali imaju jedinstvene karaktere, koji se međusobno razlikuju koliko i njihove ciljne grupe, od porodica i parova do mladih ljudi. Linija modela Tipo razvijena je u skladu sa kratkim sloganom "Skills, no frills" („Veština bez suvišnih ukrasa), tako da kombinuje istorijski koncept funkcionalnosti, jednostavnosti i  temperamenta u nesvakidašnjoj ponudi vrednosti za uložen novac. Kada je reč o temperamentu, Fiat Tipo u svim svojim verzijama projektuje dinamičan stil i snažan karakter. Kao rezultat jednostavnosti izbora ponuđenih kupcima, dobijena je linija motora i paketa opreme koja cilja direktno u središte tržišta. Funkcionalnost je osobina po kojoj je Fiat prepoznatljiv više od 80 godina i koja je doprinela čitavom nizu veoma uspešnih modela. U ovom slučaju, pažljivo oblikovani enterijeri nude udobnost i kapacitet prtljažnika bez premca u ovoj kategoriji vozila, kao i veliku raznovrsnost upotrebe, posebno kada je reč o karavanu.
Kada je reč o veličini, model sa 5 vrata je 4,37 m dug, 1,79 m širok i 1,50 m visok, dok je karavan 20 cm duži – 4,57 m i visok 1,51 m, zahvaljujući uzdužnim krovnim nosačima koji čine standardan deo opreme. Širina je nepromenjena. Zapremina prtljažnika je najveća u klasi: 440 litara kod verzije sa 5 vrata, odnosno 550 na karavanu, koji integriše i inovativna rešenja koja maksimalizuju fleksibilnost upotrebe. Novi automobil odlikuje se pouzdanim vešanjem koje omogućava veoma preciznu vožnju, izvrsno držanje na putu  i izvanrednu udobnost: nezavisno Mekferson vešanje na prednjoj osovini i torziono vešanje u zadnjem delu. Ova dva tipa vešanja optimizovana su tako da smanje težinu vozila i na taj način doprinesu ekonomičnoj potrošnji goriva.

 

Izbacivanje linije automobila na tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, sledi prostu logiku: tri karoserije, tri paketa opreme, tri motora za tri različite vrste goriva i tri tipa prenosnih mehanizama. Konkretno, sedan, model sa 5 vrata i karavan biće u ponudi u verzijama Pop, Easy i Lounge. Linija Euro 6 motora obuhvata dizel, benzinske i motore na dve vrste goriva (benzin/TNG). Prenosni mehanizam može biti manuelni, automatski sa duplim kvačilom i automatski sa pretvaračem obrtnog momenta. U stilu karakterističnom za Fiat, nove jedinice u liniji modela Tipo izvedene su sa nizom pametnih rešenja od koristi svima koji se nalaze u vozilu. To obuhvata veoma bogat paket standardne opreme i debi inovativnog sistema UconnectTM 7" HD LIVE sa 7-inčni displejom u boji osetljivim na dodir i kapacitivnim ekranom koji može da se koristi na isti način kao i tablet uređaj. Sistem najnovije generacije obuhvata hands-free Bluetooth interfejs, audio striming, čitač teksta i funkciju prepoznavanja glasa, AUX i USB portove sa ajpod integracijom, komande na upravljaču i, na zahtev, kameru za parkiranje i novi navigacioni sistem TomTom 3D. Korisnik je u svakom ternutku povezan sa UconnectTM LIVE uslugama koje su dostupne na radio uređaju sa ekranom osetljivim na dodir. Korisnici koji na svoj pametni telefon instaliraju aplikaciju UconnectTM LIVE preko prodavnica aplikacija Apple App Store ili Google Play mogu u punoj meri da koriste prednosti ove aplikacije, uključujući striming preko Deezer-a i TuneIn-a, Rojters vesti, navigaciju sa pristupom TomTom LIVE uslugama i mogućnost održavanja kontakta sa prijateljima preko Twitter-a i usluge Facebook Check-in. Osim uštede, korisnici imaju mogućnost da prate ekološke parametre svog vozila, kao i servisni status preko usluga eco:Drive i my:Car. 

 

Usluge CarPlay i Android AutoTM biće dostpune preko sistema Uconnect™ 7’’ HD LIVE za nekoliko meseci. Apple CarPlay: Apple CarPlay omogućava vozaču upotrebu iPhone uređaja na najintuitivniji moguć način. Apple CarPlay savršeno integriše iPhone uređaj sa displejem i komandama automobila. Sada će korisnici imati mogućnost da obavljaju pozive, pristupaju muzičkim sadržajima, šalju i primaju poruke, dobijaju  uputstva optimizovana prema uslovima u saobraćaju i mnogo više od toga, zadržavajući pogled na putu. 
Android Auto: Android Auto vozaču pruža korisne informacije, organizovane u jednostavne savete koji se pojavljuju samo kada su neophodni. Ova funkcija omogućava: pristup aplikaciji Google Maps sa navigacionim sistemom sa glasovnim navođenjem, saobraćajnim podacima u realnom vremenu, navođenje za kretanje kroz trake; pristup aplikaciji Google Play Music i mnogim drugim muzičkim servisima; obavljanje i primanje poziva i slanje poruka sa rukama na upravljaču uz zadržavanje pogleda na putu. Android Auto i Google Play Music su registrovane robne marke kompanije Google Inc. Konstruisane za izazove budućnosti, nova verzija sa 5 vrata i karavanska verzija modela Fiat Tipo dizajnirane su u Italiji od strane  centra Fiat Style Centre, razvijene u Turskoj u saradnji sa jednim od najvećih FCA centara za istraživanje i razvoj - Tofaş R&D i proizvedene u pogonu Tofaş u Bursi – koji je jedna od najboljih fabrika automobila na svetu, i koji je nagrađen zlatnom medaljom za proizvodnju svetske klase.

 

Udobnost i prtljažni kapacitet
Poput sedana, karavanska i verzija modela Fiat Tipo sa 5 vrata su pristupačne, praktične i pružaju idealnu udobnost u putovanjima. Dizajneri su primenili najsavremenije ergonomske kriterijume kako bi definisali parametre za kapacitet vozila da zadovolji potrebe dobrobiti i udobnosti onih koji se nalaze u njemu. Konačni rezultat je izvrsna osnovna ergonomičnost: udobnost, položaj tela u vožnji, rekonfiguracija prostora, pristupačnost i vidljvost. Hečbek i karavan verzije modela Tipo sa lakoćom primaju pet putnika, a čak i ljudi visine do 188 cm mogu udobno da se smeste na prednjim ili zadnjim sedištima. Tajna ovog prostranog dizajna, posebno kod modela sa petora vrata krije se u obliku  zadnjeg dela, zahvaljujući kojem su obezbeđeni dodatni centimetri u gornjem delu kabine. Prostor za noge je takođe najbolji u klasi: rastojanje između krajnjeg dela prednje sedišta i stopala putnika je 107 cm dok putnici na zadnjem sedištu imaju na raspolaganju  934 millimetra prostora (ovo poslednje je karakteristično za automobile višeg segmenta). Ne najmanje važno, srednje sedište na zadnjoj klupi oblikovano je kao sedište u punoj veličini sa dovoljno prostora za noge koji svako putovanje čini udobnim, čak i kada su u pitanju odrasli putnici.

 

Kapacitet prtljažnika je takođe vodeći u klasi: 440 litara kod verzije sa 5 vrata i 550 litara kod karavana. Na karavanu  je primenjeno nekoliko rešenja koja povećavaju praktičnost i upotrebljivost prtljažnika. Kao prvo, prtljažnik je nizak i pristupačan čime se olakšava unos čak i najkabastijih paketa. Podni deo prtljažnika dozvoljava rekonfigurisanje: može se spustiti radi povećanja kapaciteta i postaviti pod uglom od 40° radi odlaganja prtljaga u prostoru ispod. Na bočnim stranama prtljažnika se nalaze dva panela za odlaganje malih predmeta, koji se mogu ukloniti radi dodatnog povećanja širine prtljažnika. Pokrivač prtljažnika može se ukloniti jednom rukom i odložiti ispod podnog panela. Dve sijalice, dve kuke za odlaganje kesa i četiri podne kuke za kačenje tereta čine prtljažnik još pogodnijim za korišćenje. Konačno, u slučaju da kapacitet od 550 litara nije dovoljan zadnje sedište deljivo u odnosu 60/40 može se preklopiti kako bi se postigla ravna površina za odlaganje tereta dužine 1,80 m. Svi modeli linije Tipo poseduju veliki broj odeljaka za odlaganje različitih oblika i kapaciteta, ukupne zapremine od čak 12 litara,  radi zadovoljenja svih potreba korisnika. Nadohvat ruke vozaču i putnicima u vozilu, ovi odeljci su savršeni za odlaganje ličnih predmeta, pametnih telefona, konzola za video igrice, flaša, novčića i mnogo čega drugog. Pored toga, na raspolaganju je multimedijalni deo ispred ručice menjača na koji se mogu povezati različiti uređaji. Maksimalna udobnost ostvarena je zahvaljujući izvrsnoj ergonomičnosti i novoj instrument tabli, koja omogućava veću vidljivost. Položaj u vožnji je jedan od posebih aduta modela Fiat Tipo. Ugao pod kojim stoji upravljač pruža vozaču osećaj bezbednosti i kontrole nad vozilom, a isto se može reći i za savršen raspored komandi (sistem upravljanja klimom, radio uređaj i kontrolni panel) kojima vozač može da pristupi bez sklanjanja pogleda sa puta. Putnici u vozilu takođe uživaju u vrhunskoj udobnosti, koju demonstrira zadnji red sedišta, budući podesno oblikovan i gustog popunjen, tako da  se u njega mogu udobno smestiti tri odrasle osobe.

 

Motori i prenosni mehanizmi
Karavan i verzija sa 5 vrata modela Fiat Tipo nude savremeniju liniju motora (svi za evropsko tržište u skladu sa Euro 6 standarima) u tri različite veličine za tri vrste goriva. U pitanju su turbo-dizel motor 1.3 MultiJet sa 95 ks i 1.6 MultiJet sa 120 ks, takođe na raspolaganju u ekološkoj verziji; benzinski motori Fire 1.4 16v sa 95 ks, 1.4 T-Jet sa 120 ks i 1.6 E-torQ 110 ks. Liniju kompletira benzinski/TNG motor 1.4 T-Jet sa 120 ks. Na raspolaganju su i tri vrste prenosnih mehanizama: manuelni, 5-stepeni za motor 1.3 MultiJet i 6-stepeni za druge motore, automatski sa pretvaračem obrtnog momenta za benzinski motor 1.6 i automatski sa dvostrukim kvačilom za motor 1.6 MultiJet sa 120 ks.

 

1.4 16v Fire sa 95 ks
Kvalitetan i pouzdan motor 1.4 16v Fire je osnovni benzinski model linije Tipo. Ovaj motor isporučuje 95 ks pri 6.000 ob/min i postiže maksimalan obrtni momenat od 127 Nm pri 4.500 ob/min. Motor, u spoju sa 6-stepenim manuelnim menjačem, je u 4-cilindarskoj rednoj izvedbi sa bregastom osovinom iznad glave motora i direktno upravljanim ventilima. Motor na kojem je primenjen optimizovan fluidno-dinamičan usisni sistem, odlikuje se posebno visokom volumetrijskom efikasnošću u celom radnom opsegu, koja omogućava vrhunske performanse uz nisku potrošnju.

 

1.4 T-Jet sa 120 ks
Izvrsna pogonska jedinica 1.4 T-Jet sa 120 ks odlikuje se pouzdanošću, kompaktnošću i izvrsnim balansom između energične vožnje i ekonomične potrošnje. Kao konkretan izraz koncepta smanjivanja, 1,4-litarski motor uključuje proverena tehnološka rešenja kao što je turbopunjač, koji omogućava dobre performanse i i ograničenju potrošnju goriva ne na uštrb zabavnosti vožnje.
Konkretno, 1,4-litarski benzinski turbo motor razvija maksimalnu snagu od 120 ks (88 kW) pri 5000 ob/min i postiže maksimalan obrtni momenat od 215 Nm pri 2500 ob/min. To omogućava visoku fleksibilnost u vožnji, ređe korišćenje 6-stepenog  manual menjača i odličan odziv. Ovome doprinosi niska inercija turbo-punjača, koja omogućava postizanje maksimalnih performanski na svaki pritisak na papučicu gasa, bez uobičajenog kašnjenja koje je tipično za ovu vrstu motora.
Isti motor dostupan je i u dvogorivnoj verziji (TNG/benzin). Upotreba najnovije tehnologije omogućila nam je da ostanemo u skladu sa strogim Euro-6 standardom, uz povećanje radnog opsega i postizanje performansi veoma sličnih kao kod verzije na benzin, sa nižim troškovima zahvaljujući upotrebi goriva jeftinijeg od benzina i dizela. Za razliku od postprodajne konverzije, motor 1,4 TNG Turbo sa 120 ks konstruisan je za integraciju sa TNG sistemom uz pomoć posebnih materijala i komponenti i primenom odgovarajuće tehnologije. Naime, kućište ventila i usisni i izduvni ventili su redizajnirani kako bi se smanjilo habanje i postigla ista izdržljivost i performanse kao kod verzije na benzin. TNG sistem je fabrički ugrađen, očigledno, u cilju postizanja najboljeg kvaliteta i pouzdanosti, tako da Fiat testira svaki automobil i izdaje odgovarajući sertifikat i garanciju.

 

Motor 1.6 E-torQ sa 110 ks
Za one koji traže automobil koji nudi maksimalnu udobnost, najbolji izbor je verzija sa motorom 1.6 E-torQ na benzin, koji razvija 110 ks i 152 Nm obrtnog momenta, u spoju sa šestostepenim automatskim prenosom i pretvaračem obrtnog momenta. Ovaj agregat se izdvaja svojom laganom strukturom, zahvaljujući primeni ekskluzivnih komponenti i klipovima obloženim grafitom koji su optimizovani da smanje trenje i težinu. Osim toga, klipnjače od kovanog čelika i aluminijumski karter dodatno doprinose smanjenju težine.

 

Motor 1.6 MultiJet II sa 120 ks i 1.3 MultiJet sa 95 ks 
Svi modeli su u ponudi 1.6-litarskim turbo-dizel motorom, opremljenim MultiJet tehnologijom druge generacije kako bi se osigurala ugodna vožnja, izvrsna autonomija vožnje i niska potrošnja. Motor 1,6 MultiJet II razvija 120 ks pri 3.750 ob/min i može se kombinovati sa šestostepenim manuelnim menjačem ili šestostepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, koje obezbeđuje kontinuiran obrtni moment i pogon. Pored toga, zahvaljujući upotrebi turbo punjača varijabilne geometrije, motor isporučuje visok obrtni momenat pri niskom broju obrtaja  (320 Nm pri 1,750 ob/min) doprinoseći fleksibilnosti. Ovi izvanredni rezultati postignuti su ne na štetu životne sredine—motor zadovoljava Euro 6 standarde, uz maksimalan obzir prema efikasnosti potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova: u kombinovanom ciklusu vožnje, Tipo 1.6 MultiJet II 120 ks  zabeležio je potrošnju od 3,7 litara/100 km, te emisiju CO2 od 98 g /km. Motor 1.3 MultiJet II sa 95 ks garantuje dobre performanse i ekstremno nisku potrošnju. Motor, koji predstavlja konstruktorski ponos FCA, pruža veliku autonomiju ne na uštrb udobnosti i uživanja u vožnji. Opremljen je manuelnim 5-stepenim menjačem i razvija 95 ks pri 3.750 ob/min, dok turbo-punjač varijabilne geometrije omogućava visok obrtni moment pri niskom broju obrtaja i maksimalan obrtni momenat od 200 Nm pri 1500 ob/min.
Tajna koja se krije iza oba motora jeste sistem ubrizgavanja MultiJet II sa zajedničkim kanalom, sofisticirano tehnološko rešenje za kontrolu visokih pritisaka ubrizgavanja, bez obzira na brzinu motora i ubrizganu količinu goriva. U praksi to znači da motor ubacuje male količine goriva (pilot ubrigavanje) radi optimizovanja buke i emisije i, sa glavnim ubrigavanjem, upravlja ubrizganom količinom goriva koja je potrebna za postizanje performansi koje nalaže vozač, čime se, u svim situacijama omogućava skladan rad motora.
 

Fiat 124 Spider

 

gva11.thumb.jpg.6d657dcb3392fcd00d662f0e

 

Novi Fiat 124 Spider oživljava proslavljeno ime, donoseći novu generaciju svog klasičnog stila i performansi. Odajući počast istoimenom automobilu, originalnom modelu 124 Spider, koji je izbačen na tržište pre gotovo 50 godina, Fiat 124 Spider isporučuje autentično iskustvo italijanskog roudstera kombinujući uzbudljivost vožnje, tehnologiju i bezbednost sa jedinstvenim italijanskim dizajnom.
Dizajneri  u Fiat Centro Stile kreirali su automobil koji sadrži novu perspektivu, klasičnu lepotu svog prethodnika ne odstupajući od svoje suštine. Prednji deo vozila je upečatljiv ali ne agresivan, sa dvema malim izbočinama na haubi, koje nagoveštavaju snagu motora. Bočne proporcije odgovaraju pravom sportskom automobilu, upućujući na mehaničku arhitekturu koja podrazumeva uzdužan položaj motora i pogon na zadnje točkove, kao i  uvučen putnički odeljak.

 

Fiat 124 Spider za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike opremljen je pouzdanim 1,4-litarskim, 4-cilindarskim turbo-motorom sa MultiAir tehnologijom, koja isporučuje snagu od 140 ks i obrtni momenat od 240 Nm, i na raspolaganju je u spoju sa 6-stepenim manuelnim prenosom. Njegove performanse su zapanjujuće, uključujući najveću brzinu od 215 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za 7,5 sekundi.
Vešanje modela 124 Spider je sa duplom viljuškom u prednjem i multilinkom u zadnjem delu, posebno podešeno za veću stabilnost pri kočenju i okretanju. Upravljanje je lako, brzog odziva i sa električnim sistemom podrške. 

 

Podešenje upravljanja i vešanja, lak ram, balansirana raspodela težine i motor sa turbo-punjenjem kombinuju se radi postizanja dinamičnog iskustva vožnje. Poboljšanja u vezi sa bukom, vibracijama i gruboćom (NVH), uključujući akustični i izolacioni tretman vetrobrana, takođe doprinose skladnoj, tihoj vožnji. Meki krov modela Fiat 124 Spider, omogućava uživanje u strujanju vazduha, lak je za upravljanje i iziskuje minimalnu snagu. Raspoloživi paketi opreme su “124 Spider” i “Lusso” . Standardna oprema obuhvata četiri vazdušna jastuka, manuelno upravljanje klimom, MP3 radio uređaj sa USB portom i četiri zvučnika, upravljač presvučen kožom, kontrolu putovanja, 16-inčne alu-felne, start taster i funkciju Keyless Go (startovanje bez ključa). Paket opreme Lusso uključuje mnoge kvalitetne detalje, poput 17-inčnih alu-felni, kožnih sedišta, niže postavljene instrument table i mernih instrumenata sa prošivenim detaljima, Premium Silver zaštitne lukove i prednji stub, hromiranu, duplu izduvnu cev, svetla za maglu i sistem za automatsku kontrolu klime. 

 

Info-zabavni sistem koji je u ponudi kao opcija za oba paketa opreme, uključuje 7-inčni displej osetljiv na dodir, AM/FM radio uređaj, HD Radio, MP3 plejer, dva USB porta, aux-in priključak, šest zvučnika, multimedijalno upravljanje, Bluetooth povezivost, zadnju kameru i 3D navigacioni sistem. Funkcija prepoznavanja glasa, koja je standardan deo sistema, omogućava vozaču da koristi mobilni telefon, muzičke sadržaje i navigacioni sistem ne koristeći ruke, kako bi zadržao pogled na putu. Funkcija glasovno-tekstualnog odgovora omogućava vozačima sa kompatibilnim mobilnim telefonima da odgovaraju na tekstualne poruke, koristeći unapred definisane odgovore. Druge raspoložive opcije uključuju navigaciju. 

 

Sa ciljem postizanja vrhunskog kvaliteta zvuka čak i sa spuštenim krovom, na raspolaganju je vrhunski audio sistem Bose sa devet zvučnika, uključujući parove zvučnika u naslonima za glavu, kao i podvufer. U dodatnoj ponudi zabavnih sadržaja, sistem vozačima omogućava pristup radio aplikacijama App Aha i Stitcher Internet preko Bluetooth veze. Aplikacija Aha olakšava pristup više od 30.000 stanica sa audio sadržajima, uključujući vodeće internet muzičke usluge, internet radio, vesti, zabavne sadržaje, zvučne knjige, navažnije vesti sa Fejsbuka i Tvitera, podatke o vremenu i drugo. Stitcher je aplikacija koja omogućava pristup hljadama radio programa podkasta, uz direktan striming prema uređajima bez preuzimanja sadržaja ili sinhronizacije. Preporučeni sadržaj se bira automatski registrovanjem omiljenih sadržaja. U cilju obeležavanja i proslave 50 godina od izbacivanja na tržište modela 124 Spider, koji je premijerno predstavljen u Torinu 1966. godine proizvedena je ograničena serija vozila sa ekskluzivnim paketom  Anniversary, koji predstavlja standardan deo opreme  sa paketima kreiranim za prilagođavanje drugih verzija. Konkretno, ovaj paket, obuhvata paket Visibility, koji uključuje prilagodljive LED farove sa senzorima sa svetlost i kišu, Radio paket sa DAB radiom, 7-inčni displej osetljiv na dodir, Wi-Fi i Bluetooth vezu i upravljanje multimedijom, Bose paket sa devet zvučnika, od kojih četiri integrisana u naslone za glavu i Premium paket sa otvaranjem bez ključa, zadnju kameru za parkiranje i 3D navigacioni sistem. Uz to idu i Premium Silver bočni retrovizori, karakteristična "Anniversary" pločica i 124 Spider logo na rešetki hladnjaka. Ova ograničena serija je postigla veliki uspeh, u toj meri da su sva vozila kupljena u roku od nekoliko nedelja nakon početka prijema narudžbina. 

 

Na Salonu automobila u Ženevi biće prikazana dva vozila brenda 124 Spider, oba u Lusso konfiguraciji. Prvi sa karoserijom troslojne, bele Ice White boje i sa enterijerom presvučenim crnom kožom. Drugo vozilo u crvenoj Passione Red izvedbi, kombinuje kožna sedišta, panele na vratima i instrument tabli u boji duvana, zadnji nosač prtljaga i retrovizore u srebrnoj Premium Silver boji, i jedinstvene felne retro oblika. Ovi fini detalji  predstavljaju povratak originalnom modelu 124 Spider i dizajnirao ih je Mopar, referentni FCA brend za dodatnu opremu, usluge, brigu o klijentima i originalne rezervne delove. Biće prikazan i model iz 1970. godine sa motorom zapremine 1608 cm3 , sa dva dvogrla karburatora, snage 110 ks, koji postiže maksimalnu brzinu od oko 180 km/h. On predstavlja drugu seriju modela 124 Sport sa karakterističnim  izbočinom na haubi, estetskim detaljem koji je zadržan na novoj izvedbi modela Spider, koja  još ima i rešetku hladnjaka u obliku saća i veću zadnju svetlosnu grupu. Ovo vozilo odlikuje se i retkom Colorado Yellow žutom bojom.

 

Novi Fiat 500S

 

gva12.thumb.jpg.2378289746d0ce99e6e837db

 

Zvezda štanda će ipak biti novi Fiat 500, koji je konstruisan tako da odgovori  budućim tržišnim izazovima, ostajući  veran svojim dugoj tradiciji. Dizajn eksterijera i enterijera ovog gradskog automobila, koji je definisao Fiat-ov Centro Stile, osvežen je u stilu tipičnom za model 500 i još je atraktivniji. Model nije povećan, ali raspolaže sa više tehnoloških mogućnosti, verzija motora i mogućnosti prilagođavanja: legendarni model je evoluirao uz dodatno poboljšanje funkcija koje su ga pretvorile u remek delo. "S" konfiguracija, sportskija verzija legendarnog modela brenda Fiat, imaće svetsku premijeru u Ženevi. Karakterističan izgled modela 500S podrazumeva branike sportskijeg izgleda, sa integrisanim prednjim svetlima za maglu, posebne bočne štitnike i spojler; ručice vrata, vrata prtljažnika, kućišta retovizora i felne u ekskluzivnoj “Satin Graphite” boji; zatamnjeno zadnje staklo, hromiranu izduvnu cev i prednje usisinike vazduha, crne, zrnaste površine, kao i rešetku zadnjeg branika upečatljivog izgleda. 15-inčne alu-felne sa posebnom “Satin Graphite” završnom obradom i 16-inčne felne sa dijamant-crnom mat obradom su dostupne na zahtev. Ekskluzivni sportski karakter modela 500S izražen je i kroz nove boje karoserije: Metallic Azure plava i Alpine Green mat zelena, sa tamnim enterijerima. Zavodljivi karakter novog modela 500S pojačan je crnim sedištima i krovnim tapacirungom, u kontrastu sa panelima na vratima i krajnjim delovima sedišta, koji su na raspolaganju u plavoj, beloj i žutoj boji. Enterijer u Frau koži sa belim ili azurno plavim detaljima je u ponudi na zahtev. Pored toga, detalji saten-grafitne (“Satin Graphite”) boje na instrument tabli i posebnom sportskom upravljaču takođe ukrašavaju unutrašnjost vozila.

 

Na instrument tabli se kao deo standardne opreme nalazi Uconnect™ 7" HD LIVE ekran osetljiv na dodir sa funkcionalnošću tablet uređaja i HD displejem, koji predstavlja sledeću generaciju info-zabavne opreme. Ovaj sistem obuhvata širok opseg funkcija, uključujuči Uconnect™ LIVE usluge kao deo standardne ponude, Bluetooth hands-free sistem, prepoznavanje glasa i mnoštvo muzičkih opcija, pored FM/AM radio uređaja. Vozač može da priključi svoje multimedijalne uređaje preko USB porta ili aux-in 3.5mm priključka, ili da preko Bluetooth mreže strimuje muziku sa kompatibilnog pametnog telefona. Osim toga, na zahtev, novi Uconnect™ 7 "HD LIVE ima na raspolaganju integrisam sistem preslikavanja ekrana za Apple CarPlay i Android Auto, digitalni radio (DAB) i integrisan navigacioni 3D sistem TomTom. Novi Fiat 500S upotpunjuje liniju modela 500 najnovijim audio sistemom Beats by Dr. Dre, koji pretenduje da izvrši revoluciju u način slušanja muzike unutar vozila. Na zahtev, kupac može da opremi svoj automobil ekskluzivnim BeatsAudioTM sistemom koji je razvijen u  saradnji sa kompanijom Beats by Dr Dre. Konkretno, sistem BeatsAudioTM može da se pohvali izlaznom snagom od 440 W, a poseduje i digitalno 8-kanalno pojačalo sa sa naprednim algoritmom ujednačavanja, koji je u stanju da reprodukuje čitav spektar zvukova koje umetnik stvara prilikom studijskog snimanja. Audio sistem Beats AudioTM sastoji se of 8-kanalnih pojačala snage 440 W; dvodelnih tweetera koji su ugrađeni u prednje stubove vozila; dva srednja vufera prečnika 165 mm u prednjim vratima; dva zvučnika punog opsega prečnika 165 mm u zadnjim bočnim panelima; i jednog podvufera prečnika 200 mm u centralnom delu prtljažnika, u odeljku za rezervni točak.
Instrument tabla vozila sa 7-inčnim TFT ekranom za brzinomer i automobilske instrumente – deo standardne opreme na novom modelu 500S – pruža potpuno digitalizovan doživljaj vožnje, zadržavajući klasičan raspored instrumenata modela 500, uključujući kružni oblik instrumenata i tipki.

 

Posetioci štanda imaće priliku da vide model 500S 1.3 MultiJet 95 ks u potpuno novoj mat zelenoj Alpine Green izvedbi, sa dvobojnim kožnim enterijerom u crnoj i boji slonovače. Pogonska jedinica predstavlja ono najbolje iz današnje  tehnologije malih vozila na dizel pogon: vozilo ispušta svega 89 grama ugljendioksida po kilometru i ispunjava Euro 6 standarde, istovremeno ostvarujući vrhunske performanse. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je svega 10,7 sekundi, dok je maksimalna brzina 180 km/h. Vozilo je takođe ekonomično ekološki prihvatljivo, sa potrošnjom od svega 3,4 litre dizela na 100 kilometara. Naposletku, jedan mali rekord: novi model 500 je jedini automobil u svom segmentu, uz  model Fiat Panda, koji u ponudi ima dizel motor. 
Drugi primerak modela 500S je kabrioletu crno beloj kombinaviji .  Centralno sedište je sa “Texfilm” aplikacijom sa “Sportball” grafikom. Dizajn sedišta upotpunjuje logo sa dvobojnom oznakom “500” sa sivim vezom, dok je font oznake “S” u tonu sa belim bočnim umetkom. Vozilo pogoni dvo-cilindarski motor 0.9 TwinAir sa 105 ks. Fiat 500S Cabrio nasledio je sva pobednička svojstva hečbek modela, uključujući kompaktne spoljne dimenzije, vodeću bezbednost u svojoj klasi, udobnost sa četiri komforna sedišta i motore izvrsnih performansi, ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti. Silueta automobila poboljšana je inovativnim kliznim krovom, koji je konstruktorsko čudo sam po sebi. Meki krov modela Fiat 500S Cabrio izdvaja se elegantnim, električno-upravljanim kretanjem i pažljivo odabranim tehničkim elementima sa impresivnom završnom obradom, počev od zadnjeg stakla do stop svetla koje je integrisano u meki krov. Sem toga, Fiat 500S Cabrio je zadržao bočne strane od čvrstog materijala, kao i klasična verzija, tako da  može da se vozi cele godine.

 

Fiat 500X


Model 500X neće biti manje atraktivan: prikazaće se dva vozila, od kojih jedno u terenskoj Cross Plus konfiguraciji sa posebnim branicima, štitnicima i pogonom na dva točka Traction Plus, ili opcionim pogonom na četiri točka, a drugo u konfiguraciji Lounge, kao izraz luksuznije strane gradske prirode ovog SUV modela. 
Prvi model sa pogonom na četiri točka u Cross Plus konfiguraciji, sa troslojnom, žutom Amalfi Yellow bojom  i enterijerom u boji duvana, izveden je sa snažnim motorom 1.4 MultiAir sa 170 ks i inovativnim 9-stepenim automatskim prenosom, u cilju postizanja  savršenog odnosa između udobnosti i sportskog osećaja vožnje, uz odlično ubrzanje i besprekornu isporuku obrtnog momenta.
Pored toga, inovativni pogon na četiri točka optimizuje performanse i potrošnju goriva, zahvaljujući funkciji isključivanja, koja potpuno isključuje sistem 4x4 kada isti nije potreban, prekidajući rotaciju prenosnog mehanizma i osovine, čime se smanjuju gubici uzrokovani trenjem i inercijom, a performanse dovode blizu nivoa vozila sa pogonom na dva točka u istoj konfiguraciji.
Ovaj model pruža vrhunsku udobnost zahvaljujući električno-podesivim sedištima sa osmosmernom podrškom u lumbalnom delu, uz mogućnost električno podešavanja četiri različita položaja sedišta.
Posetioci Salona automobila u Ženevi imaju priliku da vide model Lounge, u beloj Gelato White izvedbi, sa praktičnim držačem za tablet koji se može zakačiti za prednje sedište. Liniju opreme koju je dizajnirao Mopar upotpunjuju patosnice sa logom na metalnoj pločici, kao i ventil-kapice sa oznakom brenda Fiat. Mali ali važan primer velike kolekcije dodatne opreme koja novo SUV vozilo čini  još upečatljivijim.

 

Vozilo je opremljeno motorom 1.4 MultiAir sa 140 ks, koji je povezan sa automatskim menjačem sa duplim kvačilom i sekvencijalnim menjačem, tako da poseduje dva paralelna prenosna mehanizma. Prednost ovog rešenja u odnosu na tradicionalan automatski menjač ogleda se u mogućnodti ekstremno  brzog menjanja brzina, kao i u poboljšanoj efikasnosti i smanjenoj potrošnji goriva.
Model 500X je vodeći u svom segmentu kada je reč o tehnologiji i bezbednosnim sistemima. Oba izložbena vozila opremljena su sistemima Lane Assist (koji upozorava vozača vizuelnim i akustičlim znacima u slučaju nenamernog prelaska u drugu traku), Brake Control (koji upozorava vozača na mogućnost sudara i nezavisno od vozača koči vozilo ako vozač propusti da pravovremeno reaguje), Blind Spot Assist (koji upozorava vozača na prisustvo drugih vozila u mrtvim uglovima) i Rear Cross Path Detection (koji upozorava vozača na približavanje drugih vozila sa bočnih strana prilikom kretanja unazad). Bezbednosti doprinosi i dobra vidljivost. Oba modela 500X imaju ksenonske farove, koji pružaju jasnije osvetljenje obzirom da je svetlost koje stvaraju prilagođenija ljudskom oku, kao i svetla za maglu sa funkcijom prilagođavanja skretanju, koja savršeno osvetljavaju unutrašnji deo putanje pri skretanju. Osim toga, automatski farovi se pale i gase automatski, zavisno od svetlosnih uslova, i automatski prebacuju snop dugog svetla u oborena svetla kada se približava drugo vozilo. Fiat 500X ne oskudeva u udobnosti unutar vozila, niti u zadovoljstvu vožnje, što je naglašeno velikim brojem funkcija koje su u ponudi za oba izložbena modela, poput električne kočnice za parkiranje, otključavanja i pokretanja vozila bez ključa, zadnje kamere sa senzorima za parkiranje, i selektora režima vožnje. Naposletku, model 500X je u svakom trenutku povezan, zahvaljujući UconnectTM Live uslugama, koje predstavljaju standardan deo opreme na najvećem broju modela u liniji. Izložbena vozila imaju i  UconnectTM 6.5" Radio Nav LIVE sistem, kao i moćni haj-faj sistem BeatsTM, brenda Dr. Dre, sa devet zvučnika i 8-kanalnim pojačalom.

 

Fiat 500L


Liniju zaokružava model 500L, koji kombinuje legendarni stil modela 500 i funkcionalnost dizajnerske tradicije modela Fiat. Posetioci Sajma automobila u Ženevi imaće priliku da vide model 500L Trekking u ekskluzivnoj dvobojnoj kombinaciji mat sive sa mat crnim krovom, deo novog S paketa, sa stilskim paketom i Beats haj-faj sistemom. Ovaj S  paket- koji će se raztkriti biće u ponudi od aprila emseca-  vozilu daje jedinstven izgled postignut kontrastom između crvenih kočionih čeljusti, mat crnih detalja (prednji i zadnji branici, blatobrani i pragovi) i ekskluzivnim 17-inčnim mat crnim aluminijumskim felnama. Ništa manje jedinstveno nije ni audio iskustvo koje omogućuje haj-faj sistem Dr. Dre sa šest zvučnika, stereo podvufer snage 520W, pojačalo sa DSPom, 8 kanala i naprednim algoritmom ujednačavanja. Radio uređaj nudi UconnectTM LIVE usluge, pomoću kojih uvek možete biti povezani na društvene mreže zahvaljujući opciji prijavljivanja na Tviter i Fejsbuk. Možete i da slušate Vašu omiljenu muziku uz Deezer i Tune In, slušate najnovije Rojters vesti, kontrolišete Vašu vožnju uz eco:Drive i kontrolišete vaš auto uz My:Car.
Ovaj model je takođe opremljen originalnom Mopar dodatnom opremom koja poboljšava funkcionalnost i porodične karakteristike modela 500L. Posebna sedišta za decu i organizator tovarnog prostora omogućavaju bezbednu, jednostavnu vožnju sa decom i čine upravljanje velikim tovarnim prostorom veoma praktičnim. Sportske pedale i hromirani prag daju ovom modelu dodatnu oštrinu. 1,4-litarski 16v T-Jet motor sa 120 ks je savršeno rešenje za sve koji žele vozilo koje može lako da se isključi u gradskoj vožnj, uz održavanje niskih troškova upotrebe. Ovaj model dostiže maksimalnu brzinu od 183 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 11 sekundi.

 

Fiat Panda


Salon automobila u Ženevi ne bi bio potpun bez idealnog zimskog vozila koje se izdvaja i ističe svojim stilom, efikasnošću, lakoćom upravljanja i kompaktnošću. Naravno, reč je o modelu Fiat Panda, koji uspeva da svu ekskluzivnost terenskih vozila viših kategorija skoncentriše u svega 370 centimetara dužine. Ovaj auto je prosto jedinstven jer spaja sistem vuče i tehničke odlike koje su idealne za terensku vožnju i koje nude performanse i sadržaje tipične za SUV, sa spoljnim dimenzijama, efikasnošću i lakoćom upravljanja gradskog automobila, uz karakterističan stil koji uspeva da kombinuje racionalni dizajn i uzbudljivu vožnju. Posetioci će biti u prilici da vide model Panda 4x4 Cross u Toskana zelenoj boji na štandu, sa dvobojnim sivo-braon sedištima od eko-kože i bronzanom instrument tablom, opremljenom pravim čudom tehnike među turbo dizel motorima:  1.3 MultiJet II motor sa 95 ks. Ovaj automobil, sa pogonom na sva četiri točka, ima Elektronsku blokadu diferencijala i prvi je model koji je istu uveo na tržište. Pored modela Panda 4x4 Cross, koji je sam definisao potpuno novu kategoriju SUV vozila, posetioci će imati priliku i da uživaju u pogledu na izložbeni automobil Kung-Fu Panda, posvećen trećem delu istoimenog animiranog filma kuće Dreamworks, čija evropska premijera se očekuje sredinom marta. Baš kao i Po, zvezda tog filma, ovaj model je crno-bele boje, podražavajući krzno ove zabavne pande i spolja i iznutra. Crno-bela tema takođe dovodi do izražaja pojaseve i patosnice, inspirisane bojama Poovog kostima.

 

Fiat Fullback izložbeni automobil

 

gva13.thumb.jpg.432bbb2061ee4a6f58ee8d5b

 

“Stil na delu”: ova efektivna fraza predstavlja suštinu izložbenog automobila Fiat Fullback, kamioneta posvećenog svima koji traže vozilo koje mogu bez kompromisa da koriste i za posao i u slobodno vreme, vozilo koje kombinuje funkcionalnu dušu brenda sa veoma ličnim, jedinstvenim dizajnom. Zasnovan na istoimenom Fiat Professional vozilu predstavljenom na Međunarodnom sajmu automobila u Dubaiju u novembru i dostupnom kod svih distributera od juna, Fullback demonstrira funkcionalnu dušu brenda kroz veoma ličan i jedinstven dizajn.
Ovaj novi kamionet kombinuje najbolje odlike robusne izdržljivosti i pouzdanosti sa svestranošću koja ga čini savršenim za svakodnevne aktivnosti i slobodno vreme. Ukratko, novo vozilo je spremno da se uhvati u koštac sa svim izazovima, odakle dolazi i njegovo ime. Svakako nije slučajnost što je „fullback“ ključna pozicija u ragbiju ili američkom fudbalu (poslednji igrač u liniji odbrane i odbrambeni igrač u napadu), koja predstavlja igrača koji je sposoban da se nosi sa svakom situacijom.

Stil ovog vozila će bez sumnje privući veliki broj ljudi: njegova karoserija je u sivoj Liquid Metal Grey boji, sa enterijerom prekrivenim crnom kožom i umecima u instrument tabli od anodiranog bakra. Fullback se odlikuje specifičnim dizajnerskim detaljima i opremom koji mu daju harizmu: ekskluzivni mat crni elementi poput kućišta retrovizora i ručica na vratima, Sport Bar i  prostrane stajne plarforme, 20-inčne alu-felne sa dijamanski-crnim umecima na kracima. Prednji deo se ističe zahvaljujući specijalnoj rešetki, koja je dodatno unapređena hromiranim segmentima koji naglašavaju njegovu trodimenzionalnu pojavu i donjoj zaštitnoj ploči koja vozilu daje dinamičniji a istovremeno i terenski izgled. Bi-ksenonski farovi i navigacioni sistem predstavljaju dodatne elegantne crte. Ispod haube, 2,4-litarski turbo-dizel motor isporučuje 180 ks i spojen je sa 5-stepenim automatskim prenosnim mehanizmom, kao i pogonom na četiri točka, sa zadnjim elektronskim diferencijalom.

 

Štand Fiata
Štand u Ženevi će koristiti sofisticirani simbolizam i eleganciju kako bi privukao posetioce. Tema štanda su dualnost i komplementarnost suprotnih elemenata, kao što opisuje koncept jin i jang. Drugim rečima, međusobno povezani elementi koji se neprestano smenjuju kroz promene kako bi došli u stanje ravnoteže. Ukratko, štand predstavlja dva funkcionalna i uzbudljiva sveta koja karakterišu brend Fiat. Na strani u beloj boji, naći će se modeli koje karakterišu jednostavnost, funkcionalnost i praktičnost: karakteristike koje su oduvek obeležavale brend Fiat. Pa ipak, tokom svoje istorije, Fiat je osmislio senzacionalna vozila koja su postala modne ikone. „Vrednost za uložen novac“ i „Dolce vita“, su vrednosti svojstvene Italiji, deo su DNK brenda – zbog čega će se na strani u crnoj boji, desno od štanda, nalaziti vozila koja su otelotvorenje zavodljivosti i ambicije. Kada je pitanju izvedba štanda, bazna konstrukcija koja definiše prostor izgleda poput fluidne i skladne strukture inovativnog izgleda.
Dinamični oblici i kontrastni efekat svetlog i tamnog poda vode pogled ka središtu, gde je novi 124 Spider izložen na platformi presvučenoj pravom kožom. S prednje strane, posetioci mogu da se dive/uživaju u pogledu na izložene automobile dok se na velikom ekranu prikazuju video snimci. Pomoću vešto osmišljenog smenjivanja punog prostora i praznina, pozadinski prostor pruža osećaj stabilnosti i potpune bezbednosti.  Isto važi i za vožnju Fiata. Površine su napravljene od nekoliko osnovnih materijala kao što su čelik, drvo i staklo, dok je staklo u nijansama crne i bele koje su u savršenoj harmoniji sa čitavom postavkom. Asortiman brendiranih proizvoda i ekskluzivne dodatne opreme brenda Fiata, proizvedene u saradnji sa Moparom, biće predstavljeni u posebnom prostoru.  
U Moparovom izložbenom prostoru biće nova kolekcija proizvoda posvećenih modelu 500, koji su dizajnirani u saradnji sa Centrom za stil kompanije Fiat, koja ima za cilj da privuče pažnju sve mlađih klijenata sa ekskluzivnim ukusima. Postavka namenjena ženama biće više okrenuta modi, uključujući proizvode poput torbi sa ekskluzivnom  dekoracijom i integrisanim Power Bank setom, koji omogućava punjenje medijskih uređaja u svakoj situaciji. Trendi odevni predmeti, poput  dukseva sa ugrađenim slušalicama koje korisniku omogućavaju slušanje omiljene muzike, neće izostati. 
 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...