Jump to content
FAS Goran
djordjes

Pravo prvenstva prolaza na raskrnici

Recommended Posts

Zdravo,

Trenutno vežbam testove za teorijski deo vozačkog ispita i imam problem da razumem sledeće pitanje:
 
zza399.jpg
 
Evo uvećane slike iz pitanja:
 
zza400.jpg
 
Dakle odgovor na pitanje je:
 

"Imate pravo prvenstva u odnosu na vozilo koje skreće ulevo".


Zašto?
 
I ja (nazovimo me vozilo broj "1") i vozilo koje želi da skrene ulevo (nazovimo ga vozilom broj "2") imamo upaljeno zeleno svetlo na semaforu. Medjutim vozilo "2" dolazi iz ulice sa pravom prvenstva prolaza. Dok vozilo "1" ne dolazi:
 
zza401.jpg
 
Zašto se u ovom slučaju ne poštuje to što vozilo "2" dolazi iz ulice sa pravom prvenstva prolaza? Nego umesto toga se poštuje pravilo prednosti vozila koje zadržava pravac kretanja (vozilo "1")?

Hvala na odgovoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa po meni gledas prvo semafor, da ne radi semafor morao bi da propustis ovog sto ide levo. Bas i mene interesuje sta ce ostali da kažu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam, znakovi iznad semafora se gledaju kad semafor ne radi... a kad radi picis po propisima kao na svakoj raskrsnici... onaj koji skrece u levo mora da propusti onog sto dolazi iz susednog pravca da ne bi gusio saobracaj...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto pricamo o ovoj slici,semafor radi sto znaci ti imas pravo prvenstva pa tek onda ovaj skrece sto ide levo.Kao sto kaze Pilauda da ne radi semafor morao bi da propustis ovog sto ide levo.I srecno na polaganju i nadam se da ti je jasno.

ps Upamti ovaj redosled kao sto je rekao Dovla i tako radi.

 

 

Jos nesto da kazem ovo je raskrsnica u mirijevu i ima samo semfor nemaju ovi znaci.Ovi znakovi su dodani preko programa.VARKA

Edited by DaliborLazarevic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima.

Nažalost nije mi jasno i dalje.

 

Pošto semafor radi, zanemaruju se saobraćajni znaci.
E sad, u slučaju dileme (kao što je to ovde, jer oba vozila dolaze iz ulica sa zelenim svetlom na semaforu) primenje se i pravilo prvenstva prolaza vozila koje zadržava pravac kretanja (vozilo "1")?

Dakle:

 

- Semafor

- Znak (jer semafor radi)

- Pravilo desne ruke

??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno je da semafor radi ali je zeleno svetlo i za onog iz suprotnog smera a ti imas znak STOP i znak pruzanje puta sa prvenstvom prolaza. Kako se vozilo iz suprotnog smera krece putem sa prvenstvom prolaza ono ima prednost u odnosu na tebe. Semafor je na prvom mestu (ukoliko izuzmemo vozila sa prvenstvom prolaza) pa dalje gledas saobracajne znake ukoliko postoje a ako ne postoje onda tek primenjujes "pravilo desne strane". Znaci, duzan si da propustis vozilo iz suprotnog smera. Nikako ne moze biti odgovor da imas prvenstvo prolaza u odnosu na vozilo iz suprotnog smera. Nadam se da si razumeo a porazgovaraj sa instruktorom o tome da je pogresan odgovor dat u testu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sindrom grešiš, znakovi ne važe u slučaju da semafor radi.  Znači auto koji skreće ulevo dužan je da nas propusti, jer seče našu putanju tj mi ćemo mu doći sa desne strane.

Drži se onog Dovlino redosleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ćemo tako, i onaj iz suprotnog smera ima neki osmougaoni znak...

Semafor je stariji od znaka.

 

Taj osmougaoni znak je verovatno Stop, ali ga u ovoj situaciji kompletno zanemarujemo, jer su autori pitanja namerno želeli da se potencira pružanje puta sa prvenstvom prolaza desno i napred (a koji bi bio u kontradikciji sa znakom Stop).

 

Semafor je stariji od znaka, to je jasno.

Ono što je zbunjujuće je šta raditi nakon semafora kao u ovom slučaju: dakle i vozilo ispred mene i ja imamo zeleno svetlo.

Šta nakon toga? Da li pоštovati pravilo desne strane i prvenstva prolaza vozila koje zadržava pravac kretanja (to sam ja, vozilo "1")?

Ili poštovati kao što kaže Sindrom saobraćajni znak o pružanju puta sa prvenstvom prolaza?

Edited by djordjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno je da je semafor "stariji" od znaka ali ako postoje znakovi u raskrsnici gde je semafor prvo se gleda semafor pa onda znak. Znakovi se ne mogu zanemariti iako semafor radi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

 
IV. PRAVILA SAOBRAĆAJA 1. Opšte odredbe Član 20. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i znacima i naredbama koje daje ovlašćeno službeno lice nadležnog organa. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada time odstupaju od propisa o pravilima saobraćaja. Učesnici u saobraćaju su dužni da postupaju po saobraćajnim znakovima i kada se njihovo značenje razlikuje od značenja oznaka na kolovozu i trotoaru. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svetlosnim saobraćajnim znakom i kad se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili pravila saobraćaja. Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima, odnosno naredbama koja daju ovlašćena lica (u daljem tekstu: policijski službenici) i kad time odstupaju od svetlosnog saobraćajnog znaka, ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja.
 
7. Prvenstvo prolaza Član 47. Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane. Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno. Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno. Vozač koji ulazi vozilom na put sa prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem. Vozač je dužan da propusti sva vozila koja se kreću putem na koji se uključuje i kada taj put nije saobraćajnim znakom označen kao put sa prvenstvom prolaza, ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put sa savremenim kolovoznim zastorom ili ako na put ulazi sa površine na kojoj se ne vrši javni saobraćaj. Vozač koji pri skretanju vozila preseca biciklističku stazu ili traku, dužan je da propusti vozila koja se kreću stazom, odnosno trakom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno. Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno. Vozač koji ulazi vozilom na put sa prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem

 

Ovo nije sporno. To tvrde i ostali članovi: prvenstvo prolaza vozila koje zadržava pravac: vozilo "1" u ovom slučaju u odnosu na ono vozilo koje ne zadržava pravac (već skreće ulevo). Dakle po ovome vozilo "1" ima prednost u odnosu na vozilo "2".

 

Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svetlosnim saobraćajnim znakom i kad se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili pravila saobraćaja. Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja. 

 

E ovo je ključno. Šta se podrazumeva pod "pravilima saobraćaja"? Da li je saobraćajni znak o pružanju puta sa prvenstvom prolaza "primenjiv" u ovoj situaciji, ili ne? Ako jeste, onda vozilo "1" ima prednost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala zekiveteran.
Dakle saobraćajni znak o pružanju puta sa prvenstvom prolaza u ovoj situaciji ne važi zbog toga što semafor važi.
Ali zato važi pravilo desne strane, jer i vozilo "1" i vozilo "2" imaju zeleno svetlo na semaforu, a mora se odrediti koje od ova dva vozila ima definitivnu prednost?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ovaj sto ide pravo ima prednost u odnosu na ovog sto skrece to je jasno kao dan, jedino ako nisi neka dobra dusa da stanes blicnes mu da ga propustis :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ala komplikujete. Sve je jasno i držite se Dovle.

Sve te komplikacije u saobraćaju nastaju zbog neznanja, lošeg tumačenja i bahatosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada semafor radi - znakovi ne postoje. 

 

Kada ideš pravo na semaforu sva prava su tvoja. 

Kada ideš desno na semaforu moraš paziti na pešake kojima sečeš zebru.  

Kada ideš levo na semaforu moraš paziti na vozila koja dolaze u susret (jer ti dolaze sa desne strane), ali i na pešake kojima sečeš zebru. Izuzetno, ako prolaziš na semafor koji ima zelenu strelicu ulevo (ne pomoćni semafor nego redovni semafor sa zelenom strelicom) onda imaš sva prava jer na takvom semaforu vozila koja dolaze u susret ne bi smela da imaju zeleno kao ni pešaci kojima sečeš zebru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sindrom,

Ovo sto si ti naveo jasno ukazuje prioritet sluzbenog lica, svetlosne, vertikalne i horizontalne signalizacije i pravila saobracaja. Jasno kao dan.

Ono sto si drugo naveo jasno pise da je to raskrsnica, a ne raskrsnica regulisana svetlosnim znacima. Ali cak i da je tako, opet primenis ono od gore, tj svetlosnim znakom zanemarujes ostale i zavrsio si pricu, nema tu ko odakle dolazi i slicno.

Po tvom tumacenju ne daj Boze da u toj raskrsnici jos stoji i policajac koji mase nesto trece! :)

Ti bi gledao njega, pa onda da li je i zeleno, pa onda znakove i nakon toga jos primenio pravila saobracaja. Imas li vremena da slozis sve to u glavi nailaskom na raskrsnicu? :))

Pandur je tu i cao, kako on kaze ti radis, ista fora i sa semaforom.

Mislim da postoji negde i pravila saobracaja u raskrsnici regulisanoj svetlosnim znacima, ali davno ja to nisam gledao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve te komplikacije u saobraćaju nastaju zbog neznanja, lošeg tumačenja i bahatosti.

 

Tako je, to je naša svakodnevnica. Potpuno ista raskrsnica je u Rakovici kod DMB-a, koliko samo gestikulacija, psovki, svirki, blicanja i ko zna čega sve, a sve zbog ovoga što si naveo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisi, daleko bilo. Slobodno pitaj.

Zekiveteran, ta raskrsnica opasna zbog raznoraznih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nisam znao gde da postavim ovo

ali jel je moguće da je zeleno u isto vreme i za tramvaj i za automobile

da mi nije vozač zvonio par puta, završio bih pod tramvajem

 

zza10071.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bio bi kriv, po mom skromnom misljenju. Sinsko vozilo mora da postuje znakove saobracajca, svetosnu, vertikalnu i horizontalnu signalizaciju (+vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom). Ali za njega ne vazi pravilo desne strane i ima prednost u raskrsnici kada ispostuje prethodne prioritete.

Slazem se da je logicnije da je svetlosnom signalizacijom tramvaj propusten da sam prodje, ali i ovakva situacija nije retka i treba obratiti paznju.

Slicno bi bilo da na nekoj raskrsnici semafor otvara za sve istovremeno, a da tramvaj u smeru kao i ti iz desne bastice skrece levo, a ti hoces pravo - morao bi da ga pustis.

Inace, ovo je skretanje iz Milentija Popovica u Milutina Milankovica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...