Jump to content
FAS Goran
neshaoct

SUV prvi put u istoriji najprodavaniji segment novih auta u Evropi

Recommended Posts

nissan%20de%201.jpg

 
U Evropi su uvek ''glavni igrači'' na automobilskom tržištu bili hatchback modeli B i C segmenta, kao što su Ford Fiesta i Volkswagen Golf. SUV modeli nikada nisu bili toliko u trendu, ali čini se da je ovoga puta ukus evropskog kupca pogođen pravo u centar. Prvi put u istoriji, automobili kategorije SUV predstavljaju najprodavaniji segment u Evropi. Prošle godine, novi SUV kupilo je 22.49 % kupaca, što je značajna promena u odnosu na 2014. godinu (SUV segment predstavljao je 19.81 % tržišta). Na Starom kontinentu prošle godine je prodato ukupno 3.2 miliona SUV modela, što je za četvrtinu više nego 2014. godine u apsolutnim prodajnim brojkama. Najprodavaniji je Nissan, koji je u Evropi prodao 376.000 vozila iz kategorije SUV. Procentualno je najviše rastla prodaja srednje velikih SUV modela, u koje spadaju modeli kao što su Toyota RAV4, Audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC... čija prodaja je povećana za 42 procenta. 
Podsetimo, ukupno u Evropi prošle godine je prodato 14.2 miliona novih automobila, što predstavlja rast od 9 % u odnosu na 2014. godinu. Najuspešnija marka je Volkswagen, koji je na Starom kontinentu prodao 1.73 miliona automobila, drugi je Ford, sa 1.02 miliona prodatih primeraka. Ovo su i jedine dve marke koje su u Evropi uspele da prodaju preko 1 milion automobila. Renault je prodao 975 hiljada, Opel 942 hiljade primeraka.
 

evropa%202015.jpg

 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen sprema čak 19 SUV modela

 

163253-vw%20touareg.jpg

 

A možda i više! Volkswagen se i dalje bori sa posledicama ''dizelgejta''. Zbog planiranih ušteda, nemački proizvođač traži više prostora za svoje SUV modele. Velika potražnja za ovakvim tipom vozila vlada u Evropi (uključujući i Rusiju), Severnoj i Južnoj Americi. Stoga, VW planira najmanje 19 novih SUV modela, kako bi zauzeli dominantnu poziciju na SUV tržištu u navedenim predelima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

SUV-ovi će do 2020. držati čak 34 odsto tržišta u Evropi

 

nissan%20q%2011111.jpg

 

SUV-ovi i crossoveri trenutno nemaju konkurenciju u automobilskoj industriji što se tiče rasta prodaje. Samo ove godine u Evropi će biti isporučeni u više od četiri miliona primeraka, što znači da će držati 28 posto tržišta. O kolikoj potražnji je reč dovoljno govori procena da će SUV-ovi i crossoveri do 2020. držati čak 34 posto tržišta. Mada, ima nekih analiza da bi ta brojka mogla da bude bliže 40 posto. To je veliki skok u odnosu na 2007., pre 10 godina SUV-ovi i crossoveri su u Evropi imali udeo od tek osam posto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poređenje: GMC Acadia, VW Atlas, Mazda CX-9, Nissan Pathfinder, Honda Pilot i Toyota Highlander

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai priprema još sedam novih SUV automobila do 2020.

 

173218-hyundai%20suv.jpg

 

Nedavno je bilo reči o tome da Hyundai razmatra mogućnost lansiranja još jednog, manjeg crossovera A segmenta, a sada je stigla potvrda da je to samo jedan od čak sedam SUV/crossover noviteta koje ovaj korejski proizvođač namerava da ponudi tržištu do 2020. Svi ovi noviteti neće biti dostupni na svim tržištima na kojima je Hyundai prisutan, a Korejci su potvrdili da će ove modele pokretati svi dostupni pogonski sklopovi, uključujući benzinske i dizelske motore, kao i električne i hibridne pogonske skopove, a isto važi za gorive ćelije. U Hyundaiju napominju da će uskoro imati jednu od najbogatijih ponuda crossovera i SUV-ova, kada je reč o pomenutim pogonskim sklopovima tako i kada je reč o njihovoj veličini. Jedan od najzanimljivijih noviteta je električna verzija modela Kona koja bi po svemu sudeći trebalo da debituje sledeće godine na ženevskom auto salonu s autonomijom od oko 380 km. Nedugo nakon toga na tržištu će se pojaviti i SUV pokretan gorivim ćelijama, a taj model će moći da se pohvali autonomijom od preko 800 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mazda priprema novi SUV, samo za Amerikance

 

mazda cx-5

 

Iz Mazde su saopštili da pripremaju novi SUV model, razvijen specijalno za tržište SAD-a. To je potvrdio i prvi čovek kompanije Masamichi Kogai koji je najavio da će ovaj model na tržište stići 2021. godine. Takođe, novi SUV će se proizvoditi u novoj fabrici u SAD-u koju će Mazda izgraditi zajedno sa Toyotom. Za sada nema zvaničnih detalja, ali glasine kažu da se radi o SUV-u koji će predstavljati miks između aktuelnih modela CX-5 i CX9. Nije još sigurno da li će Mazda možda ponovo upotrebiti naziv CX-7, ali to navodno predstavlja jednu od mogućnosti.

U međuvremenu, Mazda će na predstojećem sajmu autombila u Los Anđelesu promovisati i doterani CX-5, modelske godine 2018. Vizuelnih izmena kod 2018 CX-5 neće biti, ali će 2,5 litarski četvorocilindrični motor imati sistem detaktivacije cilindara, sa ciljem smanjenja potrošnje goriva. Takođe, CX-5 za 2018. godinu je dobio i bogatije pakete opreme, a kod dilera u SAD-u će se naći već u decembru (uz neznatno povećanje cena).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW priprema seriju električnih SUV-ova

 

bmw ix3

 

BMW do 2025. ima plan da predstavi 25 elektrifikovanih vozila, s tim da će njih 12 biti isključivo s električnim pogonskim sklopom. Bavarci će tu elektrifikaciju ponuditi većinom na SUV-ovima jer je to automobilska niša koja donosi najviše novca. Društvo iz Minhena je zaštitilo imena od iX1 do iX9 i od X1 do X9. To je prilično jasna indikacija da će u BMW-u u sledećih nekoliko godina imati pune ruke posla.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tržište: SUV segment pred novim rekordom

 

nissan qashqai

 

Velika potražnja za novim kompaktnim SUV modelima Volkswagena, Peugeota i Seata u kombinaciji sa uspešnih osveženjem modela Ford Kuga doprineli su rastu prodaje u ovom tržišnom segmentu u Evropi za više od 25% u prvih devet meseci. Tempo rasta nagoveštava da će ove godine biti prodato rekordnih 1,8 miliona SUV automobila. Prošle godine ih je prodato 1,5 miliona, navodi se u statitstičkim podacima kompanje LMC Automotive. Prognozirano je da će do 2020. godine prodaja porasti na 2 miliona jedinica i da će od 2021. godine SUV automobili činiti trećinu prodaje, umesto sadašnje četvrtine. Lider segmenta je i dalje Nissan Qashqai, a sledi ga Volkswagen Tiguan, čija je prodaja zahvaljujući prezentaciji nove generacije ove godine povećana za 45%. U prvih devet meseci ove godine, potražnja za modelom Peugeot 3008, nosiocem titule evropskog automobila godine, porasla je za 157%. Manji pad prodaje zabeležili su modeli Hyundai Tucson i Kia Sportage, najviše zbog veoma oštre konkurencije.

 

hyundai tucson

 

Peugeot je saopštio da je prodaja modela 3008 prevazišla sva očekivanja i premašila brojku od 300.000 primeraka od kada je model lansiran u oktobru prošle godine. Popularnost ovog modela omogućila je Peugeotu da se fokusira na prodaju sa većom maržom zarade, smanji podsticaje i udalji se od oblasti poslovanja sa niskom maržom zarade. U oktobru su 38%  prodaje ovog modela činile verzije u najvišima specifikacijama. Prodaja Forda Kuge porasla je za 20% u prvih devet meseci ove godine, a kupci veoma često traže verzije u najvišim specifiacijama. Varijanta sa nivoom opreme Titanijum činila je 43% prodaje u oktobru, a ST 27%.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Direktor Forda: SUV vozila će postati ekonomičnija

 

ford heket

 

Izvršni direktor Forda Džim Heket najavio je štedljivija SUV vozila u skorijoj budućnosti. Heket je istakao da će američki automobilski gigant prilagoditi svoju proizvodnu politiku zahtevima potrošača, koji su iskazali naklonost SUV vozilima koja imaju potrošnju goriva približnu sedanima. Direktor Forda je na jednom događaju u Detroitu rekao da SUV segment nije bio dovoljno ekonomičan, ali da počinju da ''provaljuju taj kod''. Ford je napravio nekoliko promena u vezi sa svojim ključnim modelima, pa će preseliti proizvodnju Fokusa iz Meksika u Kinu, a Fusiona (Mondeo u Evropi) iz Severne Amerike u Meksiko. Takođe, Ford će preseliti proizvodnju autonomnih i električnih vozila iz Detroita u Dirborn u Mičigenu. ''Preseljenja spajaju Fordove timove koji stvaraju nove poslovne modele u oporavljenom raznolikom komšiluku koji ima duboke industrijske korene'', navodi se u saopštenju Forda.

Ford će sledeće godine početi sa testiranjem svog poslednjeg samoupravljajućeg automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kenijski Mobius napravio jeftini terenac za afrička bespuća

 

Mobius Motors

 

Malo poznata kompanija Mobius Motors predstavila je svoj drugi SUV model koji je razvijen za vožnju po nepristupačnim terenima Afrike. Ovaj proizvođač iz Kenije konstruisao je model Mobius II na klasičnoj šasiji, na koju je postavljena karoserija izrađena od čelika. Vozilo ima tipičan ''kockasti'' dizajn spoljašnjosti koji donekle podseća na legendarni Land Rover Defender, koji je decenijama gospodario afričkim bespućima.

 

Mobius Motors

 

Cilj je bio napraviti robustan, izdržljiv i praktičan terenski automobil za prevoz ljudi i robe po Africi, koji će moći da se izbori sa lošim putevima i ekstremnim vremenskim i klimatskim uslovima koji vladaju na ovom kontinentu. Pri tome, vodilo se računa da vozilo bude cenovno što pristupačnije i prilagođeno niskom ekonomskom standardu većine afričkih zemalja.

 

Mobius Motors

 

Sistem oslanjanja napred sadrži dvostruku viljušku, dok se pozadi nalaze lisnate opruge. Mobius II snagu dobija od 1.8 litarskog benzinca sa 133 ks (98 kW), koji je uparen sa petobrzinskim manuelnim menjačem. Iako je u pitanju vozilo za sve terene, prema podacima sa sajta proizvođača, Mobius II isporučivaće se isključivo sa zadnjim pogonom.

 

Mobius Motors

 

Na objavljenim kompjuterskim renderima vidi se da je dizajn unutrašnjosti maksimalno pojednostavljen, sa najosnovnijim neophodnim instrumentima, a ustupak modernim vremenima ogleda se u osmoinčnom ''touchscreen'' ekranu multimedijalnog sistema na centralnoj konzoli.

 

Mobius Motors

 

U osnovnoj verziji nije dostupan ni klima-uređaj, koji se može naručiti uz doplatu, a među dodatnim opcijama je i Mirrorlink sistem za povezivanje sa mobilnim uređajem vozača. Osnovni model takođe ima putničku kabinu sa samo dva sedišta, dok je zadnji deo predviđen za prevoz tereta. Verovatno najjači adut ovog vozila, koje je za sada predstavljeno samo kroz kompjuterski generisane slike, je njegova početna cena koja iznosi oko 12.600 dolara (10.600 evra). Mobius Motors saopštio je da je već počeo da prima narudžbine za novi model i da će prvi primerci ovog vozila stići na afričke puteve u prvoj polovini 2018.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravite na superautomobile, stižu super SUV-ovi

 

lambo u 44.jpg

 

Ludilo zvano SUV zahvatilo je i sam vrh automobilske industrije

 

Naziv ''Super SUV'' je nedavno plasirao Lamborgini kada je nedavno promovisao svoj prvi SUV model u ovom veku, Urus. Međutim, ovaj model nije usamljen u ovoj kategoriji, jer su tu i Mercedesova G klasa i Bentley Bentayga.

 

155205-bentley b 1111.jpg

 

Formiranjem ove klase ''terenaca'' napadnut je i poslednjih segment klasičnih četvorotočkaša. Sada su i Ferariji, Meklareni i Lamborginiji izloženi napadu, istom onom koji je pre neku godinu napao njihove kolege iz srednje i više klase. Iako analitičari nisu predviđali da će se i super-modeli priključiti SUV lavini, Bentli ih je iznenadio kada je prošle godine lansirao Bentayga. Dolaskom Urusa i nove G klase, koja uskoro stiže na detroitski salon automobila, definitivno je formiran novi SUV segment. On će se proširiti sa Rolls Royce Cullinan, kao i još uvek bezimenim predstavnikom Aston Martina.

 

rolls project-cullinan-tak 22.jpg

 

Analitičari predviđaju da će se i Ferrari pre ili kasnije uključiti u SUV priču. Da je cela priča opravdana pokazuju i brojke analitičarske kuće. U poslednjih desetak godina prodaja superautomobila u Evropi iznosi stabilnih 30-40 hiljada komada godišnje. Sa druge strane, njihovi SUV parnjaci su još početkom veka prešli cifru od 100.000 komada, da bi 2007. bilo prodato 270.000 primeraka. Svetska ekonomska kriza je prepolovila prodaju luksuznih ''terenaca'', pa se očekuje da će ove godine biti prodato četvrt miliona jedinica. Inače, ovaj trend je počeo još devedesetih, kada su se pojavile nove generacije Range Rovera i Mercedesove G klase. Krajem veka su prve SUV modele predstavili BMW i Mercedes. Sledi Porsche, kao luksuzno-sportski brend sa modelom Cayenne 2003. godine, koji se sada, zajedno sa Porsche Macanom prodaje u više primeraka od klasičnih Poršea.

 

Trenutna SUV segmentacija

Bazu čine mejnstrim modeli Nissana, Toyote, Jeep-a, Forda i drugih. Zatim ulazimo u premium segment gde nas čekaju, između ostalih, BMW X3, Alfa Romeo Stelvio, Mercedes GLE, Infiniti Q50, Volvo XC60 i Lexus RX. Glavni predstavnici većih premium modela su Range Rover, Audi Q7, Lexus LX i Mercedes GLS. Sportsko-luksuzna liga postaje sve popularnija sa pomenutim Cayenne, kao i Mercedesom GLC, Maseratijem Levante i BMW-om X6. I na kraju dolaze mega zvezde u vidu super-SUV modela.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesantno kako je automobilska scena licemerna, s jedne strane, toliko price o zastiti zivotne sredine, elektricni modeli, hibridi itd, a s druge strane najvisi porast prodaje se desava u kategoriji koja je upravo suprotna od svega toga...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta će siroti, samo odgovaraju na povećanu tražnju za takvim automobilima... :D 

 

==================

 

Lista 10 najstartnijh SUV modela na svetu

 

150627-tesla model x 1.jpg

 

Mada u početku nisu bila zamišljena kao vozila sa fantastičnim ubrzanjima, na tržištu je sve više SUV modela sa performansama supersportskih automobila. SUV vozila doživela su neverovatnu ekspanziju u 21. veku, a aktuelni trendovi u auto-industriji ukazuju na to da će tražnja za ovom vrstom automobila rasti i u budućnosti. Gotovo da nema proizvođača automobila na svetu koji u svojoj gami nema bar jedan SUV, a iskušenju da na njima dodatno zarade nisu odoleli ni takvi brendovi kao što su Bentley ili Lamborghini. Konkurencija je velika i u samom vrhu ponude, gde se nalaze modeli visokih performansi koje su nekada bile rezervisane isključivo za supersportske automobile. Sajt Motor1 sastavio je listu 10 najstartnijh SUV modela na tržištu na osnovu ubrzanja od 0 do 100 km/h, a na prvom mestu je jedno vozilo sa električnim pogonom:

 

10. Mercedes AMG GLA 45: 0-100 km/h za 4.4 s

8-9. Mercedes AMG GLE 63 S Coupe: 0-100 km/h za 4.2 s

8-9. BMW X6 M: 0-100 km/h za 4.2 s

7. Porsche Cayenne Turbo: 0-100 km/h za 4.1 s

6. Bentley Bentayga: 0-100 km/h za 4.0 s

4-5. Brabus GLE Coupe 850: 0-100 km/h za 3.8 s

4-5. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio: 0-100 km/h za 3.8 s

3. Lamborghini Urus: 0-100 km/h za 3.6 s

2. Jeep Grand Cherokee Trackhawk: 0-100 km/h za 3.4 s

1. Tesla Model X: 0-100 km/h za 3.2 s

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U SUV igru ulaze Rolls-Royce, Maybach, Ferrari

 

rolls project-cullinan-tak.jpg

 

SUV segment poslednjih godina nezaustavljivo raste, a već u narednih nekoliko godina se očekuje da potpuno preuzme dominaciju na tržištu automobila. Proizvođači se bukvalno takmiče ko će predstaviti više modela baziranih na sedanima, pa i vozilima niže klase, pa se tako do 2022. oèekuje oko 20 novih modela. Nastupiće Jeep, Ford, Audi, Land Rover, ali i Tesla, Rolls-Rojce, Mercedes, pa čak i Ferrari. Stručnjaci već najavljuju da će moćni SUV-ov ''sahraniti'' sportske superautomobile.

 

Audi Q4 i Q8

Audijevoj gami SUV automobila koju već čine Q2, Q3, Q5 i Q7, od 2019. će se priključiti manji Q4, kao direktni rival Range Rover Evoqueu i već predstavljenom BMV X2, te najveći Q8.

 

112392-audi tt 5.jpg

 

Audi Q4 će biti izgrađen na Volkswagenovoj MQB platformi u fabrici u mađarskom Ðeru.

 

174082-audi q8 11.jpg

 

Audi Q8 će biti SUV od najmanje 100.000 evra, a očekuje se da dođe sa 3.0-litarskim hybrid V6 sa skoro 450 KS. Takoðe, očekuje se i SQ2 sa 310 KS.

 

Land Rover Defender

Novi i unapreðeni Defender će debitovati tokom 2019. Osim unibody konstrukcije, novi Defender dolazi sa nešto drugačijim dizajnom u odnosu na legendarnog prethodnika, koji je izgledao isto više od 40 godina.

 

129850-landy 3.jpg

 

Ford Bronco i Ranger

Od Sajma automobila u Detroitu obožavatelji Fordovih kamioneta sa nestrpljenjem očekuju izlazak obožavanih modela Bronco i Ranger.

 

ford bronco 43.jpg

 

Dok je Ranger, manji brat Fordove perjanice F-150, najavljen za 2019. za SAD, Bronco se očekuje godinu dana kasnije kao SUV srednje veličine za golobalno tržište. Očekuje se da bude dostojan konkurent Jeep Wrangleru.

 

Rolls-Royce Cullinan

Za svega nekoliko meseci očekuje se debi Rolls-Royce 4x4 aduta, koji u ovoj legendarnoj kompaniji odbijaju da nazovu SUV, već ga predstavljaju kao ''vozilo sa povišenim klirensom''. Automobil će kombinovati luksuzne elemente Phantoma sa pravim 4x4 mogućnostima.

 

SUV postaje perjanica Seata

Španski deo Volkswagen grupe nastavlja u jakom ritmu pa za narednu godinu najavljuje SUV koji bi trebalo da bude perjanica ovog proizvođača.

 

seat suv 01.jpg

 

Baziran na VW MQB platformi, novi SEAT SUV bi trebalo da deli brojne komponente sa braćom iz Škode i VW, Kodiaqom i Tiguan Allspaceom.

 

Tesla Model Y i kamionet

Američki proizvođač je najavio brojne nove modele za naredne godine, koji bi trebalo da pokriju skoro sve segmente svetske automobilske industrije, a favorit Ilona Maska je Model Y. Ovaj hečbek/krosover SUV će biti klasu ispod Modela X, od koga će najverovatnije ''pozajmiti'' mnoge elemente.

 

tesla y.jpg

 

Proizvodnja se očekuje tokom 2019. Mask je, takođe, najavio i svoj prvi kamionet, posle Modela Y, što verovatno znaći tokom 2020.

 

Alfa Romeo Kamal i Castello

Nakon izuzetno uspešne premijere prvog Alfa Romeo SUV modela Stelvio, italijanska kompanija je najavila manju verziju Kamal, baziranu na odlazećem hečbeku MiTo, uz ekskluzivnu gamu trocilindarskih motora, te najveći i najluksuzniji SUV na tržištu Castello.

 

174545-alfa suv 1.jpg

 

Za njega je najavljen moćni turbo šestocilindraš pod haubom. Debiji se očekuje 2019, a prodaja naredne godine.

 

Ferrari SUV

SUV segment će bez ikakve sumnje dominirati narednih desetak godina, možda čak i potpuno izbaciti iz igre superautomobile. Mnogi su se zgrožavali na ideju Lamborgini SUV-a, a onda kada se Urus konačno pojavio svi su bili oduševljeni. Zbog toga, u igru uskoro ulazi i Ferrari. Serđo Markjone je potvrdio česte spekulacije da će i velikan iz Maranela predstaviti svog sportskog terenca.

 

174240-ferrari suv.jpg

 

Projekat pod kodnim imenom FX16 deliće platformu sa GTC4Lusso, a na tržištu se očekuje za više od dve godine.

 

Jeep Grand Wagoneer

Jeep je proizvodnju dugo očekivanog modela sa tri reda sedišta Grand Wagoneer najavio za 2020.

 

jeep gw 111.jpg

 

Očekivano, pozajmiće brojne elemente sa Grand Cherokeeja, a predviðena cena je 130-140 hiljada dolara.

 

Mercedes-Maybach SUV

Uspeh Bentley Bantayga i Meserati Levantea podigao je obrve kod nemačkog giganta Mercedesa. Odgovor se sprema u vidu ultraluksuznog Maybaha sa V8 i V12 agregatima koji že biti konkurencija Rolls-Royceu. Maybach SUV se ne očekuje pre 2020.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji SUV je najpopularniji u svetu?

 

137459-toyota rav4 1111.jpg

 

Toyota RAV4 je najpopularniji SUV na svetu sa više od 800.000 prodatih jedinica tokom 2017. godine. To je rast od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nissan je propustio priliku da ima najprodavaniji SUV na svetu jer je svoj X-Trail na severnoameričko tržište plasirao pod imenom Rogue, pa su to zvanično dva različita modela automobila. RAV4 je sa trona svrgao Hondu CR-V koja je isporučila oko 757.000 vozila, dok je na trećoj poziciji Volkswagen Tiguan sa manje od 720.000, koji je zabeležio ''skok'' od čak 37.5%. Četvrti je Hyundai Tucson sa oko 620.000, dok je na petoj poziciji kineski Great Wall Haval 6 sa 506.000 koji je doživeo pad od 12.7%. Slede tri Nissanova modela - Qashqai (500.000), Rogue (450.000) i X-Trail (430.00), deveti je KIA Sportage (425.000), a na desetoj poziciji je Mazda CX-5 (410.000).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen Renault SUV Coupe

 

renault cc.jpg

 

Renault će u Rusiji svoju ponudu proširiti i novim SUV Coupeom iz C segmenta, čije ime za sada nije poznato. Poznato je međutim da će taj model najverovatnije biti baziran na B0/Logan platformi, kao i da će se njegova proizvodnja odvijati u Renaultovoj fabrici u Moskvi. Promocija se najavljuje za kraj avgusta ove godine na sajmu automobila u Moskvi, a start prodaje za početak 2019. godine. U svakom slučaju, novi Renault SUV Coupe će se u gami francuske marke smestiti iznad modela Kaptur koji je u Rusiji predstavljen 2016. godine. Novi SUV Coupe će se prodavati i na drugim tržištima (Kina, Brazil, Južna Koreja), ali prvo startuje u Rusiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar bi možda mogao da ponudi i veliki SUV

 

jaguar j-pace.jpg

 

Nakon predstavljanja SUV modela F-Pace, pa manjeg E-Pace i nedavno promovisanog električnog modela I-Pace, u Jaguaru razmatraju i mogućnost da ponude i veliki SUV. O tome se u stvari pričalo još 2015. godine (tada se pominjao naziv J-Pace), ali je Jaguar u međuvremenu demantovao da će se to desiti. Ipak, najnovije informacije kažu da bi J-Pace možda ipak mogao da ugleda svetlost dana. Tako je nedavno direktor Jaguar Land Rovera za Australiju Matthew Wiesner izjavio da su sve opcije u igri, ali bi takav model morao da bude dovoljno različit u odnosu na Range Rover kako ne bi došlo do kanibalizma u samoj kompaniji. Wiesner je inače odgvorio i na pitanje o mogućnosti da Jaguar ponudi i premium hatchback koji bi konkurisao Audiju A3, BMW-u Serije 1 i Mercedesu A klase. Njegov odgovor je bio kratak i glasi ''nikad ne reci nikad''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford beleži rekordnu prodaju svojih SUV modela

 

161361-ford e 1.jpg

 

Za kompanijom Ford je veoma uspešan mesec kada je reč o prodaji SUV modela. Naime, Ford je objavio da je prodaja njihovih ''terenaca'' porasla za 3.5 procenata. Iako to možda ne zvuči impresivno, kada se iznese u brojkama to izgleda ovako: Ford je prethodnog meseca prodao više od 87.000 kamioneta F-Serije, iako je cena u proseku skulja za oko 1.700 dolara u odnosu na prošlu godinu. Prosečna cena tog modela je 46.800 dolara po vozilu. Sad zvuči malo impresivnije, zar ne? Porast prodaje je zabeležen i zahvaljujući novim paketima opreme na SUV modelima. Uprkos tome što je prodao svega 1.711 primeraka modela Lincoln Navigator u martu, 80 procenata prodatih modela je nosilo oznaku Black Label i Reserve koji su znatno skuplji od standardnog modela. Što se modela Navigator tiče, svi automobili u salonu provedu po 10 dana pre nego što budu rasprodati. Potražnja je velika i za potpuno novim Expedition modelom, koji je prodat u 5.635 primeraka. Čak 26 procenata prodatih automobila je nosilo oznaku Platinum, koja je najskuplja kada je reč o ovom modelu. Automobili sa ovom oznakom u salonima provedu po 17 dana pre nego što budu rasprodati.

Jedini modeli iz game Forda, koji nisu SUV i čija je prodaja porasla u martu su Focus i super automobil GT. Sa druge strane, znatno je opala prodaja modela Lincoln MKZ i Continental (prodaja modela Continental je pala za čak 14 procenata).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lincoln će proizvoditi krosover-kupe model u Kini

 

lincoln suv.jpg

 

Kompanija BMW je pre više od decenije, predstavljanjem modela X6 kreirala novi segment na tržištu. Reč je naravno o krosover-kupe modelima. Pojava modela X6 pokrenula je lavinu izbacivanja takvih vozila na tržište i od strane ostalih kompanija, sve od modela Mercedes GLE Coupe do najavljenog Volkswagen Atlas Cross Sport. Poslednji u nizu proizvođača koji će na tržište po prvi put izbaciti krosover-kupe model jeste Lincoln. Još uvek nema puno detalja o novom modelu te kompanije, ali agencija Rojters izveštava da će to biti jedan od pet novih modela koji će se proizvoditi u Kini. Njegova proizvodnja planirana je za 2022. godinu.

 

Predstavnici kompanije Lincoln su već potvrdili da će proizvoditi novo SUV vozilo u Kini krajem 2019. godine, a tu je najverovatnije reč o modelu Aviator, čiji je koncept predstavljen prošlog meseca na Sajmu automobila u Njujorku, o kome smo već pisali. Agencija Rojters takođe navodi da će se tom modelu nešto kasnije pridružiti i model Nautilus, kao i zamene za modele MKC i MKZ. Očekuje se da svi ovi modeli imaju hibridni pogonski sklop, kako bi ispunili striktne standarde o emisiji štetnih gaosva u Kini. Velike su šanse da se tako nešto i desi, budući da je u ranijim izveštajima pisalo da će celokupna gama kompanije Lincoln imati neku vrstu elektrificiranog pogona. Ako su te informacije zaista tačne, odluka kompanije Lincoln da proizvodi pet modela u Kini je velika promena za tu kompaniju. Naime, sva vozila namenjena kineskom tržištu trenutno se proizvode u SAD, a godišnje se u Kinu izvozi oko 40.000 automobila. Premeštanje proizvodnje u postrojenje u Kini bi doprinele porastu prodaje, budući da bi vozila bila jeftinija, jer kompanija ne bi morala da plaća porez na uvoz od 25% od vrednosti vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

SUV Cabrio je zanimljiva tema za BMW

 

175609-bmw x2 11.jpg

 

U januaru su se pojavile informacije o tome da u BMW-u navodno razmatraju mogućnost da novi crossover X2 ponude u novim verzijama, podstaknuti prodajnim uspehom Range Rovera Evoque. Konktretnije, pojedini mediji su su tada pominjali dvovratnu Coupe varijantu BMW-a X2, ali i X2 Cabrio, po uzoru na Range Rover Evoque Cabrio.

 

175610-bmw x2 1111.jpg

 

Zatim je u februaru Christophe Koenig, kompanijin PR menadžer za X modele i xDrive, kratko izjavio da su sve to ''samo glasine i špekulacije koje ne možemo da potvrdimo''.

 

175608-bmw x2 1.jpg

 

Tri meseca kasnije, novi nagoveštaji da bi X2 Cabrio možda i mogao da se pojavi jednog dana. Tako je Ralph Mahler, BMW-ov direktor za planiranje proizvoda i strategiju, u izjavi za Digital Trends potvrdio da je SUV Cabrio model i dalje zanimljiva tema za ovog bavarskog proizvođača. To naravno ne znači da će X2 ili neki drugi BMW-ov X model u narednim godina dobiti Cabrio izdanje, ali potvrđuje da je kompanija bar otvorena za takvu ideju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top 10 lista najbržih SUV-ova na svetu do 100 km/h

 

tesla model x ap.jpg

 

Ni povišeno težište, ni lošija aerodinamika nije sprečila SUV-ove sa ove liste da svojim vlasnicima isporuče performanse u rangu bilo kog supersportiste, a pritom ne gube na funkcionalnosti. Da su crossoveri i SUV-ovi sve popularniji jasno je svima. Ipak, pojedinim vozačima su važne i performanse pa se zato u ponudi nalaze i brojne sportske verzije. U nastavku i lista Top 10 najbržih SUV-ova na svetu:

 

10. Mercedes AMG GLA 45

0-100 km/h 4.4 s

 

9. Mercedes AMG GLE 63 S Coupe

0-100 km/h 4.2 s

 

8. BMW X6 M

0-100 km/h 4.2 s

 

7. Porsche Cayenne Turbo

0-100 km/h 4.1 s

 

6. Bentley Bentayga

0-100 km/h 4.0 s

 

5. Brabus GLE Coupe 850

0-100 km/h 3.8 s

 

4. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

0-100 km/h 3.8 s

 

3. Lamborghini Urus

0-100 km/h 3.6 s

 

2. Jeep Grand Cherokee Trackhawk

0-100 km/h 3.4 s

 

1. Tesla Model X

0-100 km/h 3.2 s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do 2025. godine svaki drugi Audi biće SUV

 

audi q5 7.jpg

 

Nemački Audi oduševljen je prodajom svojih SUV modela, od početka 2018. isporučio je oko 287.500 jedinica svojih Q modela, što je 36.6% kompletne prodaje njegove game. Kompanija iz Ingolštata procenjuje da će do 2025. godine SUV klasa biti najvažniji sektor Audija koji će obuhvatati 50% ukupne prodaje. Jednostavno rečeno, do sredine naredne decenije jedan od dva prodata Audija biće SUV. Interesantno, taj nivo Audi je već dostigao u Severnoj Americi gde Q modeli čine 51% prodaje. Najpopularniji model je Q5 sa 24.700 jedinica prodatih samo tokom maja, a 125.750 od početka godine u celom svetu. Audi uskoro dobija ''pojačanje'' u najbrže rastućem segmentu industrije jer je nedavno predstavio model Q8, SUV kupe koji će se na tržištu Evrope naći u trećem kvartalu ove godine, a do kraja 2018. i u SAD, dok isporuka na najveće SUV tržište Kinu počinje u prvim mesecima sledeće. Audi je u prvih pet meseci 2018. prodao 258.413 vozila u Kini, a svaki peti Audi u najmnogoljudnijoj zemlji sveta je SUV Q5. Porasla je i prodaja u Severnoj Americi za 1.6%, dok je u Evropi doživela blagi pad.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evropljani poludeli za SUV-ovima

 

main.png

 

Popularnost SUV-ova, posebno u segmentu kompaktnih gradskih automobila, izgleda - ne poznaje granice. Analitička grupa ''LMC Automotive'' predviđa da će samo ove godine prodaja kompaktnih SUV-ova porasti za dodatnih 400.000 primeraka. Prošle godine je prodato 1.4 miliona automobila ove klase, a analitičari veruju da će praktično svi dostupni modeli u 2018. premašiti prodaju od 100.000 primeraka. Trenutno je u vodstvu Renault Captur sa 55.059 primeraka isporučenih u prvom kvartalu 2018, odnosno 0.5 posto manje nego prošle godine. Prate ga Peugeot 2008 (50.017) i Dacia Duster (46.571). Duster je ostvario najveći rast u segmentu od čak 31 posto, dok je najveći pad zabeležio pionir segmenta - Nissan Juke (-27 posto, odnosno 21.445 prodatih primeraka). Juke bi sledeće godine trebalo da dobije naslednika, ali konkurencija je iz dana u dan sve brojnija. Analitičari predviđaju rast segmenta od 40 posto u sledeće četiri godine.

Najluđi za kompaktnim SUV-ovima su Italijani koji su samo u prva tri meseca ove godine kupili 97.744 automobila. Slede Francuzi sa 94.899 i Britanci sa 73.308.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...