Jump to content
FAS Goran
IvaK

Fiat Grande Punto Evo - kombinovano u putničko

Recommended Posts

Pozdrav svima. 

 

Prvi put sam ovde i verujem da je ovde jedino mesto gde će možda neko moći da odgovori na moje pitanje.

 

Auto je 2011. godište, uvežen decembra 2014. Prošlog januara mu je bila prva registracija kada je i kupljen. Kada sam otišao na tehnički za novu registraciju, rekli su mi da mi je auto registrovan kao teretno vozilo?!

Na kraju saznamo da je prodat kao putničko a prvi tehnički odrađen kao teretno što ne piše na saobraćajnoj već samo kad se očita elektronski. Naime, prodavac je skinuo zaštitnu pregradu iza zadnjih sedišta i ugradio poklopac prtljaga.

 

OK, to smo sve prihvatili, ali problem nastaje u momentu kada hoću da prebacim sa teretnog na putničko. Auto ima fabrička sediša gde mu zadnja klupa ima samo dva naslona za glavu i dva pojasa. Odatle ideja da je kombinovano vozilo. Da li je neko prošao ovu proceduru prebacivanja?

 

Za sada sam došao do toga da mora da se izvadi potvrda od Fiat-a da može da se izvrši prepravka (10.500 RSD/85 €). To smo pribavili i otišli na novu homologaciju gde su mi odbili tu potvrdu! Kažu da moraju da navedu broj sedišta u potvrdi. FIAT tvrdi da oni ne izdaju takve potvrde, već samo ove generičke. Na kraju sam dobio potvrdu od FIATa da su sa AMSS rešili nesporazum i da svaki AMSS mora da prihvati potvrdu takvu kakva je.

 

Napisao sam ceo problem, u slučaju da nekad negde nekome zatreba a ne zna šta da radi.

 

No, moje pitanje je: Da li mogu da registrujem auto sa 4 sedišta? Ako ne mogu, kako ta 4 sedišta mogu da se preprave na 5 sedišta? Ako ni to nije opcija, moraću da odlučim da li ću da vozim kombinovano vozilo ili da kupim sedišta (250€).

 

Još jednu dilemu imam. Kakvu zakonsku obavezu nosi vožnja teretnog (kombinovanog) vozila?

 

Slike se nalaze ovde.

Edited by IvaK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam se slicno pitao u vezi teretne krome, koju prijatelj zeli da kupi, slicna je situacija, registrovana sa 4 sedista, pa se sada pitamo sta je bolje da je vozi kao teretnu ili prepravlja na putnicku!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih ga registrovao kao putničko, ali se bojim da će ispasti preskupo. Za teretno sam načuo da mora da poseduje PP aparat overen ne duže od 6 meseci i nalepnicu 80. Zato pitam za zakonske okvire kojima podleže vožnja teretnog (kombinovanog) vozila. Maločas sam pročitao da je kombinovano vozilo podvrsta putničkog vozila a da ako je u saobraćajnoj teretno, onda se tako deklariše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je sve to formalno, PP aparat ces da kupis od para koje ustedis na registraciji, nalepnica izgleda moze, ali i ne mora, tako da je mozda bolje da ostane teretnjak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je sve to formalno, PP aparat ces da kupis od para koje ustedis na registraciji, nalepnica izgleda moze, ali i ne mora, tako da je mozda bolje da ostane teretnjak

Ja sam 2006. kupio u delti novog grandea registrovanog na 5 sedista a pozadi nisam dobio ni jedan naslon za glavu, sa 2 pojasa za vezivanje.

E sad, ako sam ja dobro protumacio zakon, auto moze da bude ragistrovan i za 5 osoba ali ne mora da ima pojase za sve. Ukoliko ima pojas, mora da

ima naslon za glavu. U tvom slucaju je situacija sledeca, sedista koja su ubacena naknadno su originalno bila na kolima koji su registrovana za 4 osobe

Iz meni nepoznatog razloga grandea imas sa 4 i 5 sedista -valjda sportska varijanta. To sto pozadi nemas treci pojas, ne znaci da ne mozes da registrujes

auto za 5 osoba. Imas to sve objasnjeno u nekom od brojeva sat plusa ili na sajtu a kapiram i na sajtu mup-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar dan Lufti,

 

Molim vas za informacije ako je moguće. Imam identičan problem sa Grande Puntom. Kupljen nov u Stojanovu (a oni od Delte) sa troje vrata i nazad nema srednjeg pojasa. U saobraćajni piše 5 sedišta.

Juče sam išla da ga registrujem i nisu mi dozvolili na tehničkom jer nema srednji pojas a piše 5 osoba. Svi mogući tehnički,AMSS, Stojanov auto kuća su me usmerili na FIAT homologaciju - milan.stanojevic@fcagroup.com da tražim potvrdu od Fiata-a dali je to vozilo sa 4 ili 5 sedišta. 

Po svemu sudeći je sa 4 (kao sportska varijanta, 3 vrata....) . Taj iz fiata je na godišnjem i nema rešenje dok se ne vrati. Inače potvrda košta 25 evra.

Kako si ti rešio problem?

 

Hvala unapred!

 

Ivana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...