Jump to content
FAS Goran
Zemunac1993

Pokretanje posla u Srbiji (nije vic)

Recommended Posts

Ili da rizikuješ pa zastupaš neki brend koji se tek razvija kod nas i da veruješ da će da uspe taj brend.

 

Poznajem vlasnika jedne frme koja se bavi distribucijom delova i to su vodeći u Srbiji,al čovek je imao osećaj otkupio mašine iz zastave i rezerve delove sa lagera,a danas ima carstvo snabdeva 90% radnji u Srbiji,ima ovlašćeni servsi Toyotinih vozila i ne zna koliko para ima.Zastupnik je za Miselin,bilisten,castrol,skf i brdoo drugih top brenodva.Vozi auto koji ja mogu da sanjam,a vozio je keca kad je moj ćale vozio golfa trojku  :laughing:

Edited by Kaniđa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastava je bila raspad,al zato njene mašine i alatke i danas mnogima prave masnu zaradu.Tejović ima njihove mašine,oni iz Temerina što izvoze za Ruse ja mislim,Ovaj što ga ja znam,a tek sitne radinoce što su dobile profi alat za gajbu piva  :turned: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I moj ti je savet da pises CV-e za posao u nemackoj,ali ce ti trebati radno iskustvo za posao tamo.

Ja imam 42 godine i klinca od 15 godina,radim kao visi radioloski tehnicar ovde vec 15 godina i prosle godine sam krenuo da se interesujem za posao u nemackoj.Stvari stoje tako da pored nostrifikacije diplome i poznavanja jezika ( visok nivo) pre potpisivanja ugovora o radu odlazis na probni rad od par dana u nemacku.Ako znas svoj posao nemac potpisuje ugovor o radu i sredjuje ti radnu i boravnu vizu.

Tako da pre odlaska u nemacku izvezbaj dobro rad u struci.

Razgovarao sam gore sa par ljudi medicinske struke. Skoro svi koji su otisli gore i sa i bez iskustva su krenuli kao internisti ili u domu za stare, niko nije odma krenuo da radi svoj posao iako je specijalista. Ono sto mene kolje u celoj prici je bas iskustvo. Moje zanimanje nije deficitno gore ali se placa lepo i bas zato sto nije deficitno ima da nadje na trzistu radnu snagu sa radnim iskustvom i opet ce tako nekog da zaposli pre nego mene. Jos malo cu probati ovde nesto da napravim pa ako bas ne ide jurim kombinaciju za preko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro je jedna tura otišla gore,znam dečka koji je fizijatar i otišao tamo da radi u domu za stare.Išao skoro 6 meseci an kurs za jezik.Raspitaj se malo često se organizuje odlazak naših medicinskih radnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 meseci za nemački je malo. Da, ako ga radiš 4 sata dnevno svaki dan. Ako ga radiš 2 puta nedeljno treba ti minimum 2 godine do B1, a za medicinu je minimum B2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde da se vratimo na temu. Ima li neko info, ili ideju koliko bi u Srbiji kostalo da se otvori samousluzna perionica automobila, nevezano za grad i lokaciju, cisto me zanima koliko bi kostala oprema, dozvole, itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprema je mnogo.

Ako zelis broj od decka koji radi za spansku firmu Istobal koja se bavi instaliranjem i odrzavanjem perionice samo kazi.

Ali kako se secam, u Nisu za samousluznu perionicu sa 7 mesta za pranje je izaslo oko 300.000e. Plac plus instalacija 7 mesta za pranje (6 za vozila + 1 za bus ili kombice) plus 4 za usisavanje i 1 kompresor za gume( glicerin ili mleko za odrzavanje guma, ne kompresor za pumpanje).

Ali ta ista perionica ne staje. U pocetku je bilo 50din zeton za pranje ili usisavanje, za pranje je program od 120sek bio a usisavanje 300sek.

Sada je isto 50 din zeton, pranje 100sekundi od 07-23h a od 23-07 je 120sek. Usisavanje isto 300sek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko sto rece Buca, mnogo je to para ako hoces da radis tu fransizu. Ja sam se raspitivao jos pre nego ssto se otvorila ta koju on spominje, i cini mi se da je bilo za 2 boxa 40 000e.

Posle sam hteo sam da pravim, kaou obicnim perionicama, klasika Karser i dugacko crevo i da neko ili nesto ukljucuje sklopku :D ali nisam nasao adekvatnu lokaciju a i usao sam u neki drugi posao. Sad jedan lik pravi bas tu fransizu koju Buca spominje, oni crveni boxovi i to. Bas je zavrsava i kada cujem cifru, prenecu ovde :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam da je ova firma, o kojoj sam spomenuo gde radi moj drug, radila tj uradila box sa cetkama za Nis ekspres i da je instaliranje te stanice izaslo oko 100000e ali opet je to kao oni boxevi na EKO pumpama sa cetkama za kola. Ima tu raznih programa i odozgo i odozdo i ovo i ono i susenje sve u kompletu. I znam da ima podno grejanje da ne bi zimi mrzla i tome slicno.

Edited by Buca_Tipo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebaju tu ogromne pare,a koliko ćeš tek da osediš dok se ne opere prvi auto  :laughing:

 

Lokacija br.1 mnogi distributeri neće da odu an neku bzvz lokaciju nego imaju uslove za lokaciju,postojeći servis,tržnicentar,blizu nekog javnog parkinga dakle tamo gde prolazi dosta ljudi.Možeš da rentiraš ili kupiš plac,a sam izračunaj koliko to košta.

 

Onda da dobiješ građevinsku dozvolu,da obezbediš ateste,geodeta da platiš,arhitektu da odradi idejno rešenje i skicu,a to moraš da radiš u saradnji sa prodavcem opreme koji zakera do zla Boga jer je nejemu to vid reklama da sve bude lepo i uredno.Onda statičara moraš da platiš da sve proračuna,onda moraš da osiguraš prilaz na čvrstom tlu.Onda pri montaži moraš da im obezbediš besplatnu struju,jer to montira tim iz firme od koje uzimaš opremu.A pre toga moraš dovod/odvod vode da obezbediš,rezevoar za zimkse cikluse (šta god to bilo).

 

I onda moraš da obezbediš,viljuškar,kran instalacije moraju nadležne službe da odrade tj (JKP i slično)  dakle ne može komšija koji zna da odradi.-I onda morašđ da kupiš i neki filter koji ide na odvodnu kanalizacionu da filtrira ulja i masti.

 

Pitao nas jedan da mu to radimo,odbili smo istog trena kad smo pročitali upustav i pravila  :laughing:

 

A cena nigde nije ista i sve zavisi koliko imaš mašte i koliko lošđu lokaciju izabereš.Dakle to je za tajkune i one koji su an vreme počeli da kradu,pošten čovek može samo da sanja tako nešto  :)

Edited by Kaniđa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možeš i iza kuće niko ti ne brani  :laughing: ima onih distributera koji ne mare za to,ima i onih koji imaju čitav tim savetnika koji već imaju plan za određene gradove i kad ih pozoveš oni preporuče ima tu i tu,može ovde,može onde  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa eto :)

Zato sam ja hteo nesto sam da skarabudzim ii mislim da nije komplikovano uopste. Ali kad uracunas odgovarajucu lokaciju pa boxove...opet nije mala para za pocetak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...