Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Niki Lauda: Sve bih uradio isto

Recommended Posts

lauda%2021.jpg

 
Sport klub prenosi ekskluzivni, kratki, intervju koji je Lauda dao za sajt Formule 1.
 
-Niki, nadam se da mi nećeš zameriti ako kažem da je prošlo mnogo godina, i za tebe i za mene, ipak, čini mi se da je prošla još jedna godina u kojoj si bio na svakoj trci u sezoni. Kako živiš?
''Moj život je dobar. Dobro uređen. Ne mogu da se žalim jer Mercedes pobeđuje u svemu u poslednje dve godine. Vraćam se kući što pr mogu i odlazim što je kasnije moguće, tako da je moj život pod kontrolom.''
 

Lauda.jpg

 
-Da li ideš nekada na odmore? Voliš li odmore?
''Nikada nisam voleo odmore i nikada ih nisam praktikovao, ali pre 11 godina sam upoznao moju sadašnju ženu Brigit i prvo što mi je rekla bilo je - Hajde da odemo na nedelju dana na Maldive. Pitao sam je da li je luda. Nikada u životu nisam bio na Maldivima nedleju dana, najviše dva, a i svi moji prijatelji su mislili da nikada neću otići. Ali otišao sam. I bili smo tamo četiri dana. Sada mogu da izdržim i sedam dana sa decom, tako da je to velika promena.''
 
-Da li koristiš telefon ili nešto drugo od moderne tehnologije ili se ''isključiš'' od sveta?
''Nema šanse. Da li si lud? Zašto bih se isključio od svega?''
 
-Ne znam, valjda je suština u tome da se odmoriš od svega i svih…
''To je za lude ljude… Ja to ne radim. Mislim, uvek možete da me pozovete. Lepo je kada nekome možete da se javite dok sedite na suncu u pesku ili dok sedite negde na kiši. To nije nikakav stres, to je normalno.''
 
-Još od sedamdesetih godina, ako nisi u odelu za trke, svi znamo da se oblačiš jednostavno - farmerke, košulja i džemper. To se nije promenilo.
''Ništa se nije promenilo. Ja volim jednostavnost. Nikada nisam pratio modu, ni ranije ni sada. Samo vodim računa da se boje koje nosim uklapaju. To mi kaže žena, ja o tome ne znam ništa.''
 
-Niki, u životu i karijeri si imao neverovatno teške trenutke, kao i neke fantastične. Koja je tvoja životna filozofija?
''Rođen sam u veoma konzervativnoj porodici industrijalaca i rano sam shvatio da to nije put kojim želim da idem i tako sam se odselio. Mogu da kažem da sam imao dobru osnovu da sam gradim život, da prihvatam izazove, da razmišljam o tome kako će moji potezi uticati na život. I sve bih uradio isto ako bih kretao iz početka jer je ispalo dobro i ne mogu da se žalim. A i još sam ovde.''
 
-Hvala puno Niki.
''Hvala vama.''
 
preuzeto sa - Auto Blog
 
Video možete pogledati ovde:
Klik OVDE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niki Laudi spašen život transplatacijom pluća

 

Niki Lauda 11.jpg

 

Legendi Formule 1 iz Austrije Niki Laudi spašen je život transplatacijom pluća koja su mu trajno oštećena tokom udesa koji je imao tokom 70-tih godina vozeći Formulu 1. Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ. Lauda je, nakon odmora na Ibici, primljen u bolnicu zbog virusnog oboljenja. On je mislio da je dobio letnji grip, ali je zbog imunog sistema primljen u bolnicu. Prvo se govorilo da dobro reaguje na terapiju, a iz bolničke sobe Lauda je upravljao svojom aviokopanijom ''Laudamošen''.

Ubrzo su lekari ustanovili da moraju prvo da mu izvrše zahvat na srcu, ugradivši stent, a zatim je došlo do dramatičnog razvoja stanja nekadašnjeg sportiste. Lekari su ustanovili upalu pluća, a pošto su njegova pluća bila teško oštećena u udesu koji je imao tokom 70-tih godina vozeći Formulu 1, kada je skoro izgoreo u svom vozilu, Lauda je bio u životnoj opasnosti. Doktori bečke bolnice uspeli su da iz inostranstva dobiju pluća, koja su dovežena specijalnim letom u Beč, a potom je izvršena transplantacija, koja je obavljena, kako navode mediji, gotovo u poslednjem trenutku. Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ.

 

lauda 1.jpg

 

Inače Lauda je započeo karijeru u Formuli 1 1971. godine, a 1974. i 1975. bio je šampion vozeći za tim Ferarija, i 1984.za volanom Meklarena. Nakon teškog udesa u trci na Nirnburgringu 1976. Lauda, koji je jedva preživeo, pošto mu se zapalilo vozilo, uspeo je da se vrati samo godinu dana kasnije Formuli 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Laudin život je visio o koncu''

 

Lauda 10.jpg

 

Doktori koji su operisali trostrukog svetskog šampiona Nikija Laudu, kojem je prošle nedelje bila potrebna transplantacija pluća, objavili su da on bez operacije ne bi preživeo više od nekoliko dana ili nedelja. Lauda se trenutno oporavlja u rodnoj Austriji, posle hitne operacije na koju je morao jer mu je pozlilo tokom odmora, a očekuje se da će se potpuno oporaviti. Marko Idzko, čelnik odeljenja za pulmologiju u bolnici u Beču, otkrio je da se kod Laude razvio hemoragični alveolitis i da je zbog toga morao da bude operisan. ''U pitanju je bilo zapaljenje alveola, koje je pratilo krvarenje plućne maramice i respiratornog trakta'', rekao je Idzko.

 

Pošto mu je pozlilo, Lauda je podvrgnut mosupresivnoj terapiji, koja je dovela do poboljšanja njegovog stanja, ali je na njega uticala i aktuvna bolest pluća. ''U takvim situacijama dolazi do uništenja i gubitka funkcija plućne maranice, a bolesnik više ne može da apsorbuje dovoljno kiseonika kroz pluća'', naglasio je Idzko, koji je dodao i da takav scenario ima visok procenat smrtnosti. Pošto su opcije lečenja takve situacije kod Laude bile ograničene, on je morao da bude priključen na aparat za disabnje, a potom su mu bila potrebna i nova pluća. Legendarnom Austrijancu je rečeno da ima samo nekoliko dana da živi ukoliko transplantacija ne bude obavljena, ali je na kraju došlo do željenog ishoda. Pacijenti mogu da napuste bolnicu dve ili tri nedelje posle operacije, ali bi Laudin boravak u njoj mogao da bude produžen zbog činjenice da je bio na intenzivnoj nezi. Doktori su naglasili da će Austrijanac moći normalno da se vrati na posao, kao i da nastavi život bez ikakvih problema. Lauda trenutno obavlja funkciju neizvršnog čelnika Mercedesa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niki Lauda je bolje, nije životno ugrožen

 

lauda 101.jpg

 

Izvršnom direktoru Mercedesa Nikiju Laudi je bolje nakon što se u četvrtak i petak njegovo stanje pogoršalo zbog problema sa bubrezima, prenosi ''Autosport''. Trostruki svetski prvak u Formuli 1 je zbog navedenih problema bio priključen na aparat za dijalizu, ali prema rečima doktora Laudin život nijednog trenutka nije bio u opasnosti. Komplikacija je, naime, bila ozbiljna, ali i karakteristična posledica posle operacije transplantacije pluća. Prema dostupnim podacima, u subotu i nedelju zdravlje 69-godišnjeg Austrijanca se znatno poboljšalo, a potreba za pomoćnim aparatima je nestala. Lauda može samostalno da diše i razgovara sa lekarima, a već je završio prvi set vežbi disanja pod nadzorom fizioterapeuta. Ipak, legendarni vozač je i dalje na odeljenju intenzivne nege.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lauda izašao iz bolnice posle transplantacije pluća

 

lauda 2018.jpg

 

Nekadašnji šampion Formule 1 Niki Lauda je bio u bolnici tri meseca zbog transplantacije pluća. Svetski šampion Formlue 1 iz 1975, 1977. i 1984. godine je bečku bolnicu napustio u sredu u ''dobrom zdravstvenom stanju''. Niki Lauda je inače u bolnici bio tri meseca zbog ozbiljne infekcije pluća, a taj organ mu je transplantiran 2. avgusta. Lauda je inače 1976. godine, kao što znamo, imao ozbiljan udes na trci Formule 1 i imao je velike opekotine. Takođe Lauda je dva puta bio na transplantaciji bubrega. Niki Lauda koji ima 69 godina je u Mercedesovom timu i 2012. godine je bio jedan od ključnih ljudi u dovođenju Luisa Hamiltona. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legendarni Niki Lauda završio u bolnici

 

Niki Lauda.jpg

 

Legendarnom asu Formule 1 Nikiju Laudi značajno se pogoršalo zdravstveno stanje, pa je ove nedelje završio u bolnici u Beču. Trostruki šampion ''najbržeg cirkusa'' tokom novogodišnjih praznika nije se osećao najbolje, zbog čega se sada nalazi na odeljenju intenzivne nege u jednoj klinici u prestonici Austrije. Laudi, koji ima 69 godina, već je presađeno plućno krilo, a austijski mediji prenose da je hospitalizovan zbog gripa i da je pod nadzorom lekara, jer sada i najmanja prehlada može da bude kobna za njegovo zdravstveno stanje. Očekuje se da će još nedelju dana biti u bolnici.

Da podsetimo, Niki Lauda je osvajao titule šampiona Formule 1 1975., 1977. i 1984. godine, a tokom karijere ostvario je 25 pobeda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umro Niki Lauda (22. februar 1949., Beč, Austrija - 20. maj 2019., Beč, Austrija)

 

 

 

 

Edited by neshaoct
tehnički edit

Share this post


Link to post
Share on other sites

113725-lauda.jpg

 

''Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam'', poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji. Niki Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975., 1977. i 1984. godine, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabham i Meklaren.

 

Lauda ima probleme sa zdravljem još od 1976. godine kada je imao udes u Nirburgringu. On je tada bio zarobljen skoro čitav minut u bolidu koji se zapalio i tada je dobio velike opekotine na licu i takođe je udisao toksične materije. Ovo je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dve transplantacije bubrega 1997. i 2005. godine, a 2018. je legendarni Lauda imao transplantaciju pluća. U januaru 2019. je Lauda bio hospitalizovan zbog plućne infekcije. U austrijskoj štampi je bilo priča da je na dijalizi u Švajcarskoj. Preminuo je u Beču u 70. godini, devet meseci posle transplantacije pluća.

 

Za većinu on je lice Formule 1, i to lice puno ožiljaka od nesreće na Velikoj nagradi Nemačke na stazi Nirburgring 1976. godine. Tada mu se posle udara u ogradu zapalio bolid (Ferrari) i to na trci koju je želeo da izbegne zbog slabog obezbeđenja na stazi. Samo šest nedelja kasnije, propustivši tek dve trke oporavljujući se od teških opekotina, vratio se na stazu na trku u Monci. Tri puta je bio svetski prvak u F1, 1975, 1977. i 1984. vozeći za Ferari i Brabham Alfu. Iako je bilo uspešnijih vozača za mnoge je Lauda simbol najvećeg trkača ikada, jer je imao idealnu kombinaciju veštine, inteligencije i hrabrosti.

 

Najveće rivalstvo imao je sa britanskim vozačem Džejmsom Hantom za kojeg ga je vezivalo i veliko prijateljstvo izvan staze. Pošto je ostavio trkački volan Niki Lauda je postao komentator trka i avio preduzetnik. Osnovao je i vodio avionske kompanije ''Lauda Er'' i ''Niki'', a 2016. je kupio ''Amira Er'' i preimenovao ga u ''LaudaMoušn''. Uz automobilizam letenje mu je bila druga strast i često je sam pilotirao putničkim avionima svojih kompanija. Ženio se dva puta i imao je petoro dece, a druga supruga, stjuardesa Birgit Vecinger mu je 2005. donirala bubreg. Sa njom je 2009. godine dobio blizance, sina i kćerku. Nekoliko puta posetio je Srbiju, a njegova kompanija Niki jedno vreme je redovno letela između Beograda i Beča.

 

Ovako je govorio Lauda: Moj ceo život je bio kao igra

 

Osim pored osobenosti i dostignuća, ostaće upamćen i po svojim izrekama.

- O Formuli 1: ''Taj mali svet cirkuskih majmuna''.

- O svom životu profesionalnog vozača: ''Postoji na hiljade mladih momaka koji mogu da voze brže nego ja. Ali, ja sedim u Ferariju''.

- O trci u svojoj domovini: ''Jedinu razliku su činile krave. Njih nema ni na jednom drugom Grand Priju, zbog toga je Austrija uvek bila kravlji Grand Pri''.

- Upitan da li rado posećuje kazina, Lauda je rekao: ''Moj ceo život je bio kao igra. Uvek sam ulazio u rizike, te mi nisu potrebne igre na sreću''.

- O životu vozača Formule 1: ''Moramo da se pomirimo sa time da već sutra možda nećemo biti živi. Mi živimo brže. Intenzivnije''.

- Pošto je 1976. u Japanu odustao od poslednje sezonske trke zbog kiše koja je pala, Lauda je rekao: ''Život je važniji od titule. Ne želim da se ubijem, bar ne po drugi put...''

- Kada je 1979. u Kanadi saopštio da se povlači, kazao je: ''Dosta mi je toga da se vozim u krug''.

- Na pitanje da li je škrt, odgovorio je: ''Verujem da znam da potrošim novac u pravim trenucima''.

- O platama u Formuli 1: ''S obzirom na novac koji vozači danas zarađuju, da sam Amerikanac, tužio bih majku jer me je prerano rodila''.

- O svojoj bivšoj profesiji: ''Vozači su egoistične svinje, koje pokušavaju sve samo da pobede. Čovek je skoro sve priznao, samo još ne da je loš vozač''.

- Lauda o opštoj opterećenosti fizičkim izgledom: ''S obzirom na to da sa svojom profesijom živim samo od desne noge, potpuno mii je svejedno kako izgledam''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njega i Senu sam najviše voleo...
RIP

Poslato sa POT-LX1 uz pomoć Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hiljade ljudi odale počast Laudi u Beču

 

lauda 344.jpg

 

Trostruki svetski šampion Niki Lauda sahranjen je u Beču, a prethodno su mu u Katedrali Svetog Stefana u Beču hiljade ljudi, među kojima su bili sadašnji i bivši vozači Formule 1, odali počast. Legendarni Austrijanac je sahranjen u Ferarijevom kombinezonu, a na njegovom grobu je tokom javnog bdenja stajala prepoznatljiva crvena kaciga.

 

lauda 34.jpg

 

Lauda je preminuo prošle nedelje u Švajcarskoj, u 71. godini, posle duge i teške bolesti. Poslednjih godina je imao velike probleme sa bubrezima, a poznato je da je preživeo težak udes na Nirburgringu 1976. godine, iz kojeg je izašao sa teškim opekotinama. Uprkos tome, kao i oštećenjima pluća usled udisanja otrovnih gasova, na stazu se vratio samo 40 dana kasnije. Tokom karijere, austrijski automobilista je osvojio tri titule - 1975, 1977. i 1984. godine i jedini je vozač koji je bio šampion sa Ferarijem i Meklarenom, dva najveća tima Formule 1. Među onima koji su u prestonici Austrije odali počast istinskoj legendi sporta bili su Luis Hamilton, Alen Prost, Džeki Sjuart i Niko Rozberg, kao i poznati glumac Arnold Švarceneger i predsednik Aleksander van der Belen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laudi posthumno nagrada za ličnost godine

 

198977-lauda.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, trostruki svetski šampion Niki Lauda posthumno je proglašen za ličnost godine na gala večeri Svetske automobilske federacije (FIA) u Parizu. Legendarni Austrijanac, koji je imao važnu ulogu u tome što je Mercedes postao dominantan u Formuli 1, preminuo je 20. maja u 71. godini.

 

U izboru za nagradu za ličnost godine glasali su novinari, a ona je posthumno dodeljena Laudi zbog njegovog duha i karaktera. Austrijanac je jedini vozač koji je osvojio titule sa dva najveća tima u Formuli 1 - Ferarijem i Meklarenom, a to je učinio 1975, 1977. i 1982. godine. Tokom karijere je ostvario 25 pobeda i ukupno 54 puta se našao na podijumu. Na gala večeri u ''gradu svetlosti'' Luis Hamilton je dobio svoj šesti trofej šampiona Formule 1, a proglašeni su i dobitnici nagrada za koje se glasaju. Među njima je i ona za potez godine, koja je otišla u ruke vozača Red Bula Maksa Ferstapena, koji ju je dobio zbog preticanja Šarla Leklera u Ferariju na Velikoj nagradi Britanije. Ferstapenov timski kolega Aleksander Albon je proglašen za najboljeg debitanta sezone, dok je nagrada za najbolju organizaciju trke ponovo otišla Velikoj nagradi Meksika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: I dalje čitam Laudine poruke

 

Hamilton Lauda.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, šestostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je da mu mnogo nedostaje podrška koju mu je pružao legendarni Niki Lauda. Austrijanac je preminuo u martu ove godine pred Veliku nagrade Monaka, a vozač Mercedesa je prethodno rekao da se ''borio sa demonima'' od tada, kao i zbog smrtonosnog udesa Antoana Ibera u Formuli 2 koji se desio tokom trkačkog vikenda u Belgiji. Lauda je tokom karijere osvojio tri titule, jedini je vozač u istoriji koji je postao šampion i sa Ferarijem i sa Meklarenom, a poslednjih godina je bio jedan od čelnika Mercedesa.

 

''Nedostaju mi poruke od njega. Nedostaje mi razmena video klipova, i dalje čuvam naše prepiske i sa vremena na vreme ih ponovo pregledam. Bez njegove njegove podrške verovatno ne bih završio u Mercedesu, ne bih i dalje bio ovde, a smatram da i tim ne bi bio toliko uspešan'', rekao je Hamilton. ''Stalno je išao do čelnika kompanije, tražio je od njih mnogo i u tome je bio najbolji. A sa mnom je bio izuzetno realan, bio je pravi most... Toto je bio trkač, a tu su i ostali čelnici koji nisu bili vozači, ali on je bio pravi šampion koji je razumeo i saosećao se sa time koliko je teško pokazati se na stazi iz nedelje u nedelju, ali bio je tu i kada napravite grešku. Zbog toga mi je bio velika podrška i nedostaje mi mnogo''.

 

Hamilton je ranije isticao da smatra da Lauda nema lepo mišljenje o njemu, ali je to sve bilo pre nego što su se upustili u razgovore oko njegovo prelaska iz Meklarena u Mercedes do kojeg je došlo krajem 2012. godine. ''Odjednom sam bio u poziciji da moram da donesem važnu odluku u životu, a razgovaram sa Nikijem preko telefona. Pomislio sam: Vau, razgovaram sa trostrukim svetskim šampionom, ali ga zapravo nisam poznavao i ne mogu da kažem da mu verujem. Ali, seo sam sa Rosom Bronom i Nikijem i tako je sve krenulo. Rekao bih da smo zavoleli jedan drugoga i da smo postali prijatelji'', istakao je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godinu dana od smrti Nikija Laude

 

lauda 2018.jpg

 

Na današnji dan pre godinu dana preminuo je legendarni austrijski automobilista Niki Lauda. Lauda je ostao upamćen kao jedini vozač koji je osvojio titule sa Ferarijem i Meklarenom, dva najuspešnija konstruktora u istoriji Formule 1. Jedan od detalja koji je obeležio njegovu karijeru svakako je udes na Nirburgringu 1976. godine, u kojem je pretrpeo ozbiljne opekotine, ali se vratio na stazu šest nedelja kasnije.

 

Tokom karijere legendarni Austrijanac je vozio za Marč, BRM, Ferari, Brebam i Meklaren, na ukupno 177 trka. Prve dve titule osvojio je sa Ferarijem 1975. i 1977. godine, a do poslednjeg naslova prvaka došao je 1984. godine u Meklarenu. Ostvario je 25 pobeda i ukupno 54 podijuma, a 24 puta se našao na podijumu. Dva puta se povlačio, prvi put 1979. godine, a potom konačno 1985. godine. U Formulu 1 se vratio nekoliko godina kasnije, prvo je bio konsultant u Ferariju, potom šef ekipe Jaguara, a od septembra 2012. godine je bio neizvršni direktor Mercedesa. Lauda je bio vlasnik 10% akcija nemačkog tima, a imao je ključnu ulogu u dovođenju Luisa Hamiltona iz Meklarena 2013. Poslednjih godina života Lauda je imao velikih zdravstvenih problema, 2018. godine je morao na transplantaciju pluća zbog čega se privremeno, barem je tako planirao, povukao iz javnog života. Nažalost, zbog problema sa bubrezima smešten je u bolnicu u Cirihu, u kojoj je preminuo 20. maja prošle godine u 71. godini.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...