Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC kalendar

Recommended Posts

wrc%20aus.jpg

 
Većina automobilskih medija prenela je vest o kalendaru takmičenja u svetskom reli prvenstvu za sezonu 2016. i to opisujući ga kao ''konačan'' i ''zvaničan'', mada je u fusnoti FIA-inog saopštenja nekoliko zvezdica. U kalendaru je i reli u Kini, u skladu sa ranijim najavama i inicijativi koju, po rečima predstavnika WRC Promotera, podržavaju svi u šampionat uključeni timovi. Ovogodišnje izdanje relija koji bi Kinu trebalo da vrati u kalendar šampionata nije ispunilo očekivanja FIA-e, ali upkos tome izgleda da je želja za kineskim tržištem dovoljno velika da FIA-ini dužnosnici zažmure na oba oka i pređu preko brojnih propusta, kojima je obilovao ovogodišnji reli. Druga novost je promena u rasporedu takmičenja u završnici sezone. Tako će WRC sledeće godine završiti u Australiji, a ne u Velikoj Britaniji.
O kalendaru se i dalje čuju oprečna mišljenja, a najviše pažnje je usmereno u Citroen, koji je ranije kritikovao povećanje broja takmičenja s dosadašnjih 13 na 14, iako je upravo francuski tim zastupao ideju povratka Kine u WRC društvo. Reliji u Monte Karlu i Francuskoj još nisu potpisali ugovore, a Kina još uvek nije izdala sve potvrde o ispunjenju kriterijuma zadatih od strane FIA-e.
 
WRC Kalendar za 2016.
1. Monte Karlo - 22. januara
2. Švedska - 12. februara
3. Meksiko - 4. marta
4. Argentina - 22. aprila
5. Portugal - 20. maja
6. Italija - 10. juna
7. Poljska - 1. jula
8. Finska - 29. jula
9. Nemačka - 19. avgusta
10. Kina - 9. septembra
11. Francuska - 30. septembra
12. Španija – 14. oktobra
13. Velika Britanija - 28. oktobra
14. Australija - 18. novembra
 
preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poljska ostaje u WRC kalendaru

 

WRC_Poland.jpg

 

Poljska Automoto Federacija, organizatori relija u Poljskoj i WRC promoter potpisali su ugovor o nastavku održavanja relija u Poljskoj u sklopu 2017. sezone. Reli će se održati od 30. 6. - 2.7. u Mikolajki. Potvrda konačnog kalendara za 2017. biće objavljena 30.11. ove godine. ''Velika sreća i zadovoljstvo nam je da će se reli održati u Poljskoj po šesti put u istoriji i četvrtu godinu zaredom'', rekao je Andrzej Witkowski, predsednik poljske automoto federacije. ''Biće mnogo atraktivnih promena u WRC-u u 2017. Reli navijači se raduju što će moći da uživaju u vožnji najboljih vozača u novim mašinama koji će se takmičiti na Masurian šljunku. Ovogodišnji događaj dobio je mnogo pohvala. Mi analiziramo sve primedbe i sugestije od FIA-e, WRC promotera, ekipa, takmičara i predstavnika medija. Značajno su promenjeni servisni park i površina. Nismo zaboravili puteve i specijalne brzince. Ključne promene uključivale su uglavnom bezbednosne karakteristike i organizovanje područja za gledaoce tokom relija. Pristup sistemu specijalnih brzinaca za medije funkcioniše dobro, što je naglašeno preko povratnih informacija od novinara. Nemam nikakve sumnje da će saradnja sa WRC promoterom uroditi plodom, zahvaljujući kojem će poljski i strani fanovi biti u mogućnosti da gledaju spektakl i najveće reli zvezde. WRC uživa ogromnu strast i entuzijazam sa poljskim navijačima i medijima'', rekao je WRC direktor Oliver Ciesla. ''Poljska automoto federacija isporučila je nastavak poboljšanja u organizaciji relija tokom godina. Fantastično gostoprimstvo stanovnika Mikolajka i regiona Masurian jezera, presudilo je kao uverenje za ostanak WRC-a u Poljskoj 2017. godine'', dodao je on Ciesla. nPrvo izdanje relija u Poljskoj organizovano je 1921. godine, što znači da je to drugi najstariji reli odmah posle Monte Karla. 1973. godine događaj se pridružio elitnoj grupi relija otvorivši šampionat. Dugi niz godina reli u Poljskoj čini jedan događaj Evropskog reli šampionata koji se održava na asfaltnim putevima u južnom delu zemlje. U 2009. događaj se vratio u WRC, a od 2014.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljen kalendar za WRC sezonu 2017.

 

155136-citroen%20c3%2044.jpg

 

Nova uzbudljivo sezona donosi nam povratak Toyote i Citroena, a sastoji se od istih 13 trka kao u 2016. godini. Nova sezona tradicionalno počinje u Monte Karlu u januaru, pa će sadržati mešavinu šljunka, asfaltnog snega i leda na četiri kontinenta pre zaključenja sezone u Australiji u novembru. Glavna promena je da će se reli u Francuskoj voziti u aprilu umesto dosadašnjeg septembra/oktobra iz razloga da se spreči otkazivanje eventa zbog velikih kiša koje unište puteve, kao i manje gužve u poslednjoj četvrtini. Svaka trka prvenstva će po prvi put pozdraviti novu generaciju Svetskih reli automobila. Dramatični novi izgled odlično će se uklopiti uz dodatnu snagu, manju težinu, veća zadnja krila i više buke što će izazvati više akcije za fanove. Kalendar je odobren na Svetskom automobiliskom savetu u Beču i WRC promoter Oliver Ciesla rekao je da 2017. obećava ''uzbuđenja u izobilju.''

''Sezona 2016 donela je veliku nepredljivivost, sa šest različitih pobednika u toku godine'', rekao je Ciesla. ''Povratak bivših svetskih prvaka učiniće 2017. većom i boljom, a osećaj iščekivanja izazvan dolaskom novih automobila znači puno toga lepog za fanove.'' nCiesla kaže da će poslednji meseci u sezoni biti manje nagužvani nego pretrpani period u 2016. ''Uprkos velikim naporima svih strana nije bilo moguće uključiti Tursku i Kinu ove godine, ali svi se nadamo da će se to dogoditi u budućnosti. Rezultat toga je da nema vožnje u septembru. Umesto da prepravljamo kalendar da bi smanjili prazninu, odlučili smo da ostavimo taj mesec slobodan da pogledamo potencijalne kandidate za naše evente,'' dodao je Ciesla.

 

1  Monte-Carlo >>> 19 - 22 January

2. Sweden >>> 9- 12 February

3. Mexico >>> 9 - 12 March

4. France >>> 6- 9 April

5. Argentina >>> 27 - 30 April

6. Portugal >>> 18 - b21 May

7. Italy >>> 8 - 11 June

8. Poland >>> 29 June - 2 July

9. Finland >>> 27 - 30 July

10. Germany >>> 17 - 20 August

11. Spain >>> 5 - 8 October

12. Great Britain >>> 26 - 29 October

13. Australia >>> 16 - 19 November

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Croatia rally zatražio status WRC kandidata

 

cro%20rally.jpg

 

Kraj 2016. godine za ključne ljude organizacijskog odbora Croatia relija bio je buran. Protekao je u prikupljanju dokumentacije, garancija i pravljenju planova za ulazak u kalendar Svetskog reli šampionata (WRC). Ishod kandidature za ulazak u najprestižniju svetsku seriju relija biće poznat početkom 2017. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvatska se bori za mesto u WRC kalendaru

 

Thierry%20Neuville.jpg

 

Kalendar Svetskog reli šampionata za narednu sezonu imaće jednu rundu više u odnosu na ovu, a ona će biti vožena ili u Hrvatskoj ili na Novom Zelandu, prenosi Motorsport.com. Najbolji relisti na svetu nisu vozili na Novom Zelandu, a promoter šampionatu Oliver Sijezla kaže da postoji velika mogućnost za povratak u septembru naredne godine. Reli Hrvatske je jedina alternative za 14. rundu ovogodišnjeg šampionata, a za septembar je zakazana generalna proba. Potom će biti otkriven izgled kalendara za sledeću godinu, pre nego što ga potvrdi Savet za auto-moto sport Svetske automobilske federacije. ''Ne moram da vam pričam o Novom Zelandu. Ljudi tamo imaju neverovatnu strast, prate Hejdena Padona i čak iako nećemo videti veliki broj navijača, imamo neverovatne puteve, koji su idealni za dobru televiziju. Želeo bih da se vratimo tamo'', kaže Sijezla. Sijezla je, s druge strane, priznao da Hrvatska nema jednake šanse kao Novi Zeland, posebno zbog politike da nije potrebno više evropskih relija u kalendaru. ''Istina je da ne tražimo još neki evropski reli, ali Hrvatska odgovara na mnoge naše zahteve - od infrastructure do neverovatnih puteva koji bi mogli da nateraju automobile da plešu. Tražimo mešoviti reli, da se jedan dan vozi po šljunku, a dva na asfaltu i mogli bismo čak da nađemo nešto novo, neki uspon koji bi mogao da bude uključen. Uz to, reli bi bio vožen u predelima koji su lako dostupni timovima, ali i navijačima'', naglasio je Sijezla.

Ovogodišnji Svetski reli šampionat nastavlja se Relijem Portugala od 18. do 21. maja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvatska u WRC kalendaru umesto Poljske?

 

Thierry%20Neuville.jpg

 

Reli Hrvatske biće gotovo sigurno uvršten u kalendar WRC od 2018. godine, prenosi portal Motorsport. Kako je navedeno, uz reli Hrvatske novina od naredne sezone će biti i reli Tuske koji se prvi put od 2010. vraća u kalendar. Iako se spekulisalo da će novina u narednoj sezoni biti reli Novog Zelanda, sada je skoro sigurno da će se Hrvatska i Turska naći u kalendaru. Turska je do sada pet puta organizovala reli, a pod znakom pitanja je reli Poljske umesto kojeg bi reli Hrvatske i trebalo da se održi. Premijer Hrvatske Andrej Plenković ugostio je delegaciju WRC u Zagrebu ove godine kada se i razmatralo o ovoj promeni. Konačna odluka biće doneta krajem avgusta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

WRC 2018: Vraća se Turska, Hrvatska i Novi Zeland otpisani

 

wrc%20turk.jpg

 

WRC je najavio 13 relija za 2018. godinu, najveća novost je što se u šampionat vraća Turska, a ispada Poljska. Novi kalendar će zvanično biti potvrđen na sastanku FIA Svetskog motorsport veća sledećeg meseca. Odluka o odbacivanju Poljske došla je nakon nekoliko bezbednosnih propusta na tom reliju koji se vozio u sedmom mesecu. Tri zemlje su bile kandidati za zamenu Poljske - Turska, Hrvatska i Novi Zeland, sa mogućnošću proširenja kalendara na 14 relija. Međutim, WRC promoter Oliver Ciesla izjavio je da je 14. reli veoma neizvestan jer organizatori iz Hrvatske ne mogu da pristanu na letnji datum, dok Novi Zeland nije imao podršku zbog budžetskih razloga. ''Nije bilo moguće reorganizovati celu drugu polovinu sezone kako bi se ubacila Hrvatska. Od poslednje konsultacije sa timovima u vezi Novog Zelanda, troškovi tog relija kao 14. nisu ono što su planirali.'' Reli u Turskoj voziće se u devetom mesecu, između relija Nemačke i Španije. Poslednji put WRC se vozio u Turskoj 2010. godine, a pobedio je Sebastian Loeb.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume video: Prelazni rok u WRC-u

 

Doajen sportkog novinarstva Đorđe Đenić analizira transfere u timovima pred početak sezone:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvatska želi WRC trku 2021. godine

 

sebastien-ogier 2020.jpg

 

Hrvatska je počela pregovore sa ciljem organizovanja trke Svetskog reli šampionata (WRC) 2021. godine. WRC je jedno od najprestižnijih takmičenja iz sveta motorsporta, a njegov promotor Olivier Ciesla je posetio Zagreb i sa našim komšijama razgovarao o uključivanju Hrvatske u WRC-ov kalendar. Hrvatska je trebalo da bude u kalendaru 2019. godine, ali se to nije dogodilo. Međutim, ako Hrvatska uspešno organizuje testnu trku u oktobru ove godine, dobiće pravo na organizovanje WRC trka u narednih deset godina. To je potvrdio predsednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

 

''Nakon sedam godina pregovora konačno ćemo pokušati da zvanično otvorimo vrata Zagreba i Hrvatske WRC-u. Vlada, Grad Zagreb i njegove institucije su dale svoju podršku, a to pokazuje koliko nam je ovo važno. Sada moramo učiniti sve da položimo ovaj test do kraja godine'', rekao je Štetner. On je dodao da Zagreb i njegova okolina imaju sjajne staze i dovoljno smeštajnih kapaciteta za WRC spektakl. Projekat bi dodatno unapredio turizam u zemlji te bi je posetile velike reli zvezde poput Sebastiena Loeba, desetostrukog šampiona WRC-a. WRC svake godine prati više od 700 miliona ljudi, a zemlje u kojima se održavaju trke zarađuju milione evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

WRC se nastavlja u septembru u Estoniji

 

sebastien-ogier 2020.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, svetski reli šampionat biće nastavljen u septembru u Estoniji, objavila je Svetska automobilska federacija. Sezona u Svetskom reli šampionatu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa biće nastavljena u septembru u Estoniji. Prve tri trke vožene su u ovoj sezoni u period od januara do marta kada je došlo do prekida zbog pandemije. Od marta do sada je odloženo ili otkazano sedam trka.

WRC će ove godine od 4. do 6. septembra prvi put biti vožen u Estoniji koja će tako postati 33. zemlja koja je bila domaćin neke WRC trke od 1973. godine na ovamo. Najavljeno je da će biti održano najmanje pet trka - u Estoniji (4-6. septembar), u Turskoj (24-27. septembar), Nemačkoj (15-18. oktobar), Italiji (29. oktobar - 1. novembar) i Japanu (19-22. novembar). Trke u Belgiji (2-4 oktobar) i Hrvatskoj ostaju kao dodatne opcije za popunjavanje kalendara. Takođe je potvrđeno da je definitivno otkazana etapa u Argentini.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

WRC 2020 - Japan otkazan, Belgija potvrđena

 

wrc 2020.jpg

 

Kalendar FIA Svetskog reli šampionata 2020 još jednom je promenjen. Rally Japan je otkazan zbog korona-pandemije, a umesto ovog takmičenja održaće se belgijski Ypres Rally. Finale ovogodišnjeg FIA Svetskog reli šampionata biće održano od 19. do 22. novembra. U planu je 288 takmičarskih kilometara, sa završnicom na svetski poznatoj takmičarskoj stazi Spa-Francorchamps. Iz nemačkog auto kluba ADAC još uvek nema zvaničnih informacija o tome da li će Rallye Deutschland biti otkazan. Prema informacijama koje dolaze od izvora bliskih organizatoru, i ovo takmičenje je sve bliže otkazivanju jer bi održavanje takmičenja bez publike napravilo jedan veliki minus u kasi.

 

WRC Kalendar 2020:

January 23-26 Monte Carlo

February 13-16 Švedska

March 12-15 Meksiko

04-06 September Estonia

September 18-20 Turska

October 15-18 Nemačka (?)

29-01 November Italija

November 19-22 Belgija

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvatska potvrđena kao domaćin svetskog prvenstva u reliju u aprilu 2021. WRC trka će biti održana od 22. do 25. aprila 2021. godine, a start i cilj trke biće u Zagrebu.

 

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/stize-wrc-hrvatska-potvrdena-kao-domacin-svjetskog-prvenstva-u-reliju-u-travnju-2021-15024308

 

Valjalo bi posetiti :) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^  Dopuna:

Croatia Rally u kalendaru Svetskog šampionata u reliju za 2021. godinu

 

wrc hrvatska.jpg

 

World Motorsport Council, savet Svetske automobilske federacije FIA-e, potvrdio je da je Croatia Rally uvršten u kalendar Svetskog šampionata u reliju (World Rally Championship - WRC) za 2021. godinu. Hrvatska će jedan od najatraktivnijih sportskih događaja na svetu ugostiti od 22. do 25. aprila 2021. godine. Start i cilj trke biće u Zagrebu, a voziće se po lokalnim putevima Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Koliko su te trke atraktivne najbolje ilustruje brojka od 836 miliona gledalaca koji su prošle godine pratili WRC.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan reli u Belgiji, poslednji 2020. godine se vozi u Monci

 

Elfyn_Evans.jpg

 

Ovih dana je potvrđeno da je zbog pogoršane zdravstvene situacije u Belgiji (inficirano preko 400.000 osoba na 11 miliona stanovnika) otkazan Ypres reli u Belgiji, koji je naknadno uvršten u kalendar Svetskog reli šampionata 2020, i koji je trebalo da bude pretposlednji u ovoj skraćenoj sezoni. Kraj prvenstva bi trebao da se dogodi u Italiji, na reliju Monca, od 4. do 6. decembra, ako se pandemija još više ne razbukta. Podsetimo da se u generalnom plasmanu šampionata i sa prednošću od 14 bodova na prvom mestu nalazi Britanac Elfin Evans sa Toyotom Yaris, a drugi je njegov timski rival Francuz Sebastien Ožie. Evans nikada nije bio reli šampion sveta, a da bi stigao do najvećeg uspeha u karijeri potrebno je da osvoji drugo mesto i 18 bodova, u slučaju da Ožie pobedi i osvoji maksimalnih 25+5 bodova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan Reli Švedske 2021.

 

Sweden-2020.jpg

 

Ljubitelji relija su neprijatno iznenađeni jer je otkazan popularni i veoma zanimljivi reli u Švedskoj 2021. zbog korona virusa, tačnije zbog najnovijih ograničenja koje je donela vlast u Švedskoj. Tražiće se neko alternativno rešenje, ali za sada relija u Švedskoj neće biti u terminu kojem je bio planiran - od 11. do 14. februara 2021. Planira se da sezona 2021. počne u Monte Karlu, takođe uz dosta promena, bez publike i bez noćnih brzinaca zbog policijskog časa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemačka ponovo u kalendaru

 

230178-wrc de.jpg

 

U novom kalendaru FIA Svetskog reli šampionata za 2023. godinu nalazi se 13 takmičenja.

 

Potpuno osveženje biće pretposlednje takmičenje pod nazivom WRC Central Europe Rally, koje će biti održano na teritoriji tri države: Nemačke, Austrije i Češke. Kao što je uobičajeno, FIA Svetski šampionat startuje na Rally Monte Carlo, koji se održava u terminu od 19. do 22. januara. Sledi reli Švedska (od 9. do 12. februara) zatim Rally Mexico (16.-19. mart), pa zatim Rally Croatia, Portugal, Italia, Kenia, Estonija, Finska i Grčka. Posle relija Čile, koji se održava polsednjeg vikende septembra meseca, ljubitelje reli sporta očekuje prava poslastica. Nemačka je ponovo u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, ali u potpuno novom formatu. Naime, WRC Central Europe Rally startuje u Pragu, a završava se u nemaćkom gradu Passau, koji leži na samoj granici sa Austrijom. Brzinski ispiti su rasprostranjeni u tri države, u Nemačkoj, Austriji i Češkoj, uprao kao na reliju 3-Städte-Rallye, koji je ove održan kao generalna proba za Svetski reli šampionat. Sezona se završava relijem Japan, u terminu od 16. do 19. novembra.

 

WRC kalendar 2023:

  1. Rallye Monte-Carlo 19.01. - 22.01.2023.
  2. Rally Sweden 09.02. - 12.02.2023.
  3. Guanajuato Rally México 16.03. - 19.03.2023.
  4. Croatia Rally 20.04. - 23.04.2023.
  5. Vodafone Rally de Portugal 11.05. - 14.05.2023.
  6. Rally Italia Sardegna 01.06. - 04.06.2023.
  7. Safari Rally Kenya 22.06. - 25.06.2023.
  8. Rally Estonia 20.07. - 23.07.2023.
  9. Secto Rally Finland 03.08. - 06.08.2023.
  10. EKO Acropolis Rally Greece 07.09. - 10.09.2023.
  11. Rally Chile Bio Bío 28.09. - 01.10.2023.
  12. Central Europe Rally 26.10. - 29.10.2023.
  13. Forum8 Rally Japan 16.11. - 19.11.2023.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...