Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
gagyns

Fiat Albea 1.2 16v - check engine lampica

Recommended Posts

Pozdrav svim članovima, imam jedan "problemčić" koji me s vremena na vreme nervira, navikao sam se već na njega ali ako postoji neki lek ne bi bilo zgoreg da se sredi:

 

povremeno mi se pali check engine lampica a poruke na dijagnostici su sledeće:

 

- Katalizator 1

- Jakost smese (multiplikacijska)

 

Ja naravno obrišem ovu grešku dijagnostikom i teram dalje a pomenuta se dešava samo kada se automobil vozi penzionerski, odnosno šalta se "na kratko", 60 na cageru četvrta ispod/oko 2000 obrtaja itd...

Pitanje: da li bi fino štelovanje plinske mape popravilo situaciju?

 

Uglavnom (stalno) sam nailazio na odgovore da se tu ništa ne može, da je to tako zbog plina, kvaliteta plina itd. Znam čoveka koji vozi isti automobil, Fiat Albea 1.2 16V 2003 god. vozi na plin i nema tih problema, bar tako kaže...

Unapred ću se najsmejati duhovitim opaskama da ne vozim automobil "penzionerski" pošto i inače to ne radim, znam da ova mašina to ne voli, ali kako upravljač delim povremeno sa svojom ženom dragom hoće često da upali žutu posle nje...eh i ja palim žutu posle nje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao sam takav problem na bravu 1.2 16v.. par puta ga terao kod majstora koji je ugradio plin i on je stalno pokusavao da resi problem kalibracijom da bi mi na kraju rekao da ne zna u cemu je problem.. tu sam se smorio i otisao u drugi autogas servis o kome sam cuo sve najbolje (tek kasnije, naravno) i covek je odma provalio da je problem u tome sto plinske dizne nisu bile ubusene na dobro mesto na usisnoj grani. Ovaj ih je stavio na pocetak usisne grane a trebalo bi da budu na kraju ( blize motoru). Nadam se da si razumeo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam o čemu pričaš i sasvim je moguće da je tako nešto po sredi, kod majstora koji mi je ugrađivao gas više nikada ne bih otišao, sada gde trenutno održavam gasni uređaj kažu da je sve u redu ali su mi skrenuli pažnju da svakako ova instalacija nije urađena po PS-u, navodno pritisak isparivača je bio prevelik zbog čega mi se ranije i gasio na gas, tresao pri ubrzavanju i sl. da ne pričam da mi je isparivač ispod prednjeg branika na šta je dotični majstor rekao da ako se ikada budem sudarao neka to ne bude od napred, jako duhovito, neko mi je čak rekao da su ubušene i preširoke rupe u usisu...sve u svemu 100 majstora 100 priča a ja samo želim da to radi normalno, ništa specijalno...ne znam, možda će biti treća sreća...Hvala na predlogu u svakom slučaju!

Edited by gagyns

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motor 188A5000 (1,2 16V koji bi trebalo da je u tvom autu) je motor koji je poznat kao vrlo nepogodan za ugradnju gasa zbog vrlo specifičnih strategija ubrizgavanja benzina i upravljanja motorizovanim leptirom na nižim obrtajima motora. Te režime svega nekoliko plinskih kompleta može da isprati, i to ne u potpunosti već da kažemo " ok za prosečnog vozača". Činjenica da majstori koji ti održavaju uređaj  kažu "da je sve u redu" a pritom se ograđuju od mogućih problema na račun načina ugradnje, dizni, pritisaka i sličnog - govori sama za sebe. U suštini, naslušao si se priča a niko neće da ti kaže istinu.

 

Ček-lampa na tom motoru se pali baš u tom "penzionerskom" ili "babskom" režimu, ispod 1800 o/min, uglavnom zajedno sa trzanjem, štucanjem, lošim odzivom pri ubrzavanju  i gašenjem motora. Van ovog režima (>1800 o/min) nema nikakvih problema i većina vozača se navikne da tako vozi automobile sa tim motorom. Ako je problem samo u tim nižim režimima vožnje, povremeno, bez nekih uočljivih problema opisanih u prethodnoj rečenici - vozi i ne diraj ništa.

 

Veruj mi da je "check engine" najmanji problem koji može da te "strefi" ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

E baš se tako manifestuje problem, od reči do reči, AC Stag (mislim da je model 200) koji je ugrađen u njega je verovato je najjeftiniji moguć i dotični ugrađivač se dobro ugradio kada mi ga je ugradio, al' eto svaka se škola plaća. Hvala na odgovoru svakako!

Edited by gagyns

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...