Jump to content
FAS Goran
Slovak95

Kakva kazna me čeka?

Recommended Posts

Pozdrav svima, nadam se da nisam pogresio temu.

U subotu sam imao blazi udes mojom krivicom pa me zanima kakva kazna me ocekuje kad dodje poziv. Pokusacu sto bolje da objasnim situaciju.

Skrenuo sam levo na raskrsnici na kojoj znak pokazuje da sme da se ide samo pravo i desno, a postoji put za levo koji nije fizicki odvojen (skroz nelogicno). Znaci ima put za levo kao na svakoj raskrsnici a znak kaze da se ne sme. Prosao sam 10 semafora pre.toga i svaki je imao uslovno levo, jedino ovaj nije, ali sijali su semafori svi zeleno jer ih je bilo tri za svaki traku i kontao sam da imam uslovno. Da nesreca bude veca spuca me zena i to dobro. Dosla policija, jedan deda ogulio nos i zvali odma hitnu da ga pogledaju. Sve u svemu kriv sam 100% ali postoje olaksavajuce okolnosti.

Kisa je toliko pljustala da nisam video prst pred okom.

Znak da ne sme levo je stojao samo sa desne strane puta i kombi mi je prekrio znak (ocevici potvrdili policiji)

Ispred mene je isao auto koji je iz iste trake napravio isti prekrsaj kao ja i otisao levo najnormalnije i ja za njim, taj isti auto mi je prekrio liniju tj strelicu na putu za pravo (isto potvrdjeno od strane drugog vozaca)

Svaki semafor prethodni na tom bulevaru je imao uslovno levo i tri semafora, to me je i zbunilo, bilo zeleno svuda i ja kontao da imam uslovno levo.

Da nesreca bude veca i drugi vozac i jedan policajac nisu znali da tu ne sme levo (zato su mislili da sam prosao na crveno)

Prvi put sam se nasao na ovakvom putu.

Prvi mi je prekrsaj u zivotu.

Sve sam priznao na licu mesta.

Nisam pio, bio sam vezan, nisam pomerao auto.

Zaustavio sam auto na vreme a drugi vozac nije ni pokusao da zaustavi vozilo, s tim da je imala slobodnr trake desno mogla je da me izbegne. Uspanicila se i pustila volan. (Uslo u zapisnik)

Sve u svemu nisam ispostovao znak i izazvao sam nesrecu.

Ako neko strucan moze samo od prilike da mi kaze za sta ce me tacno teretiti i kolika me kazna ceka kada se uzmu olaksavajuce okolnosti u obzir. Koliko para i koliko zabrane voznje?

Dosta je tu detalja bilo koji mi idu u korist ali ne mogu svega da se setim, kriv sam a nisam -.-

Edit: ako neko zna, desilo se sve na bulevaru despota stefana u beogradu, najkriticnija raskrsnica kazu panduri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran kakva je kazna.

Na papiru koju su ti ostavili moguće je da imaš član ZOBS-a po kojem te terete
(makar tako stoji za ove standardne prekršaje).

Gde si tačno skrenuo. Zanima me jer često tuda prolazim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo i najgore po tebe, pošto ima povređenih (bez obzira koliko povrede bile banalne) i došla je hitna pomoć odgovaraćeš krivično a ne prekršajno. Kazne za krivično su veće, oštrije i sl.

Postupio si suprotno signalizaciji što je prekršaj sam po sebi ALI si time izazvao udes sa povređenim licima + materijalna šteta -- zbog toga odgovaraš.

Olakšavajuća okolnost (zaklonjen znak, kiša nije opravdanje - trebao si brzinu vozila da prilagodiš stanju i uslovima na putu - čuvena floskula) imaće uticaja samo na visinu novčane kazne. Pored toga gleda se i bračno/porodično stanje (da li izdržavaš dete, decu žene i sl. i obavezno visina primanja.

Čini mi se, ALI ti proveri, da ti sleduje do 5 kaznenih poena i do 50.000 din kazne. Ako nisi ranije kažnjavan bla, bla, bla, trebalo bi da ostane u pomenutim granicama.

Pošto je sigurno da ćeš biti proglašen krivim razmotri mogućnost plaćanja na rate.

Zabrana upravljanja neće biti izrečena (nadam se da nisi naduvao neki promil), u suprotnom biće još gore po tebe.

Sve prethodno napisano ne važi ako nađeš dobrog advokata i veštaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polako sa advokatima i veštacima.

Kao što je već rečeno, kad god ima povredjenih lica u saobraćajnoj nezgodi, postupak koji se vodi je krivični. To znači da će Policija zapisnik da pošalje tužiocu po službenoj dužnosti, koji će pokrenuti postupak.

Svu štetu koji su izazvao platiće tvoje osiguranje. Dakle, kako za taj drugi auto (materijalna šteta), tako i za nematerijalnu štetu (pretrpljene povrede, bol i strah), tim drugim učesnicima u nezgodi koji su imali lake povrede. Naravno, da bi im se i to isplatilo oni moraju da podnesu taj zahtev, ali tebe to ionako ne zanima...

Zbog toga će sledeća polisa obaveznog osiguranja (prilikom naredne registracije), da ti bude skuplja. Ne znam napamet koliko % skuplja (guglaj malus i bonus), ali sigurno duplo skuplja, možda i više.

Što se tiče kazne prema državi, tu zavisi od oštećenih. Naime, tužilac neće ni hteti da ide na Sud (zato sam rekao gore polako sa advokatima i veštacima), nego će predložiti (imajući u vidu da si rekao da nisi ranije imao slične stvari), da se primeni oportunitet krivičnog gonjenja. Guglaj ako hoćeš detaljnije o tome. Ukratko, suština je da nema sudjenja, već se sve završava kod tužioca. Ali, da bi se primenio taj institut, moraju da se ispune odredjeni uslovi. Po ovome što si napisao sve ih ispunjavaš, ostaje još samo saglasnost oštećenih. Dakle, tužilac će pozvati oštećene i pitati ih da li se slažu da se primeni oportunitet krivičnog gonjenja. Naravno, objasniće im šta to znači.

Ako se oni slože, dobićeš da platiš kaznu u humanitarne svrhe. Npr. dobićeš da platiš 50.000 u pomenute svrhe. Ali, nema suda, nema postupka, i ako ti ikada igde bude trebala ona potvrda da nisi krivično osudjivan - dobićeš je jer i dalje nećeš imati nikakvu krivičnu osudu (jer se ovo sve završava još kod tužioca).

Ali, ako se oni (oštećeni), ne slože sa primenom oportuniteta krivičnog gonjenja, onda su tužiocu vezane ruke i on će morati da te da na Sud. Nećeš na Sudu dobiti veću novčanu kaznu nego što bi tužilac odredio da uplatiš u humanitarne svrhe, već je glavni problem što će onda ostati upisano da si krivično osudjivan. Taj "zapis" koji ostaje je najvažniji razlog zašto bi bilo dobro da se oštećeni saglase sa budućim predlogom tužioca (sigurno će im to predložiti) da se uopšte i ne ide na Sud, nego da se sve završi pre, primenom pomenutog instituta.

Realno, nemaju ni razloga (interesa) da se ne saglase. Njihove štete (materijalnu i nematerijalnu), ionako će im isplatiti tvoje Osiguranje. Ali...nikad se ne zna na kakav mentalni sklop ljudi možeš da naletiš. Ako rezonuju kao normalni ljudi, shvatiće da su njihove štete namirene, a udes može svakome da se dogodi, niko nema nameru, želju da učestvuje u udesu, i da samim tim ne treba se čoveku "natovariti" dodatno na vrat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo mala ispravka, oportunitet tužilac ima pravo da primeni i bez saglasnosti oštećenog.

On formalno uvek poziva oštećene i pita ih za mišljenje ali može i bez njihove saglasnosti da primemi oportunitet.

Tako je makar u slučajevima kada ke krivično delo prevara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svakako odgovaraš za neustupanje prvenstva prolaza. Olakšavajuće okolnosti koje si naveo možda mogu da te oslobode toga što si skretao tamo gde to nije dozvoljeno, ali i to je na tužiocu da odluči. 

 

Raspitaj se šta je bilo sa dedom. Šta su mu lekari napisali u izveštaju. Možda (nekim čudom) nisu konstatovali povrede pa možda ne odeš u krivično nego u prekršajno. 

 

U svakom slučaju, sačekaj zapisnik policije pa ćeš tada mnogo više znati. Znaćeš i šta ti se stavlja na teret i da li su postojale povrede ili nisu i onda ćeš moći da razmišljaš i o tome kolika će biti kazna itd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.partners-serbia.org/wp-content/uploads/2013/06/primena.nacela.oportuniteta-publikacija1.pdf&ved=0CB8QFjABahUKEwjq2YW1-77IAhUCthoKHf__DqQ&usg=AFQjCNF7Rf20gSl_duQ0cWZ9WuIzQh7WrQ&sig2=NA0V_L_v4kja6Pp528uVYw

Ima ovde najdetaljnije moguće. :)

Za uplaćivanje u humanitarne svrhe, ili odredjivanje društveno korisnog rada, potrebna je saglasnost oštećenog.

Još par detalja.

Novčani iznos nećeš morati odjednom da uplatiš, nego imaš rok, obično godinu dana. Po pravilu se plaća u ratama.

Ako možeš da platiš odjednom, to onda naglasi tužiocu jer tada ima opciju "popusta", tj. može da bude maaalo manji iznos ako ćeš uplatiti sve odjednom.

Ako ne uplatiš svoju obavezu u datom roku - gotov si. Dakle, ovde nema nikakvih pokušaja "izbegavanja" plaćanja.

Suštinski, tužiocu stigne zapisnik od Policije i krivična prijava protiv tebe. A, kad se primenjuje ovaj institut, ta KP ustvari kao da "miruje" dok ne ispuniš obavezu koja je definisana u konkretnom slučaju. Kad je ispuniš, tužilac donosi Rešenje kojim odbacuje KP, i to je ono što kažemo da nema nikakvog traga da si krivično osudjivan. Ali, ako ne ispuniš dogovorenu obavezu u datom roku, tužilac samo aktivira tu KP, podigne optužnicu i eto te na Sudu.

Moze da se primeni ovaj institut i bez saglasnosti oštećenog ako se smatra da se saglasnost odbija dati iz neracionalnih razloga.

Realno, mislim da neće biti problema u tvom slučaju.

Primeniće se oportunitet, nećeš imati krivično delo "na duši", a kaznu ćeš platiti u ratama.

Kad bude gotov Zapisnik, znaćeš da li su konstatovane lake telesne povrede jer će policajac morati u njemu da to napiše ako su konstatovane. On će se informisati o tome, i napisati u Zapisniku to što sazna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve u svema najebao sam izgleda. Tom dedi nije bilo nista, imao je tackicu na nosu i samo su hteli da provere jel sve okej jer je mator. E sad dalje sta me zanima: da li cu ja biti pozvan negde da odgovaram ili cu samo u slucaju takvog postupka dobiti resenje od tuzioca? Da li ja moram da pokrenem nesto da dodje do toga ili je to redovno (taj oportunitetni). Posto sam nezaposlen i studiram kakve su sanse za drustveno koristan rad? Kada mogu da ocekujem poziv? Da li ce oni sami pitati za saglasnost ostecenih da platim u dobrotvorne svrhe? Hvala svima na odgovoru.

P.s. neko je pitao gde se tacno desilo, na to ne znam odgovor, nisam dobio zapisnik kazu da je jedina raskrsnica u bul. Despota stefana iz koje ne sme levo a ima za levo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min za oprortunitet je 40 000 tj 20 000 ako se odmah uplati. Ali sve to zavisi od tužioca, mada ako si bio svestan situacije i sve iskreno priznao nema razloga da ti odere kožu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da odgovorim na pitanje sto se tice kazni ali......
iz Bul.Desp.Stefana (bivsa 29ta) ako ides od Pancevackog mosta jedino gde mozes levo je u Cvijicevu, i to nisu uslovni semafori vec dozvoljeno levo.
 
29ti_1.jpg
 
Uslovno levo ne postoji (u dvosmernim ulicama) moze samo desno uslovno.
Ulica gde svi skrecu levo a ne sme je u Dz.Vasingtona ili u onu malu ulicu "polu levo" Djure Danicica
 
29ti_2.jpg
 
ako si isao na kontra stranu, od Trga ka Pancevckom mostu takodje samo jedna ulica sme da se skrene levo tj u Cvijicevu
znaci,  semafore za levo nisi mogao da imas 10 vec samo 1
 
https://www.google.rs/maps/dir/44.8176732,20.4846739/44.816792,20.4681011/@44.8164309,20.4700258,15.5z/data=
 
Nadam se da ti nece puno odrapiti para za povrede a i kaznene poene.........ispod zakonskog minimuma nema sanse da daju.....ipak budzet mora da se puni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve u svema najebao sam izgleda...

 

Polako.

Prvo treba da vidiš hoće li uopšte biti udes sa lakim povredama, ili samo sa materijalnom štetom, odnosno hoće li biti prekršajni ili krivični postupak. To ćeš znati kada bude gotov Zapisnik.

Već po vremenu koliko bude trebalo da Zapisnik bude gotov znaćeš jer kada ima povređenih lica, rok je duži, obično Zapisnici budu gotovi posle 30 dana. A, kada je udes bez povređenih lica, Zapisnici budu brže gotovi, u Beogradu posle 10-15 dana od dana udesa.

Inače, Zapisnici MUP-a od 08:00 do 14:00 izdavanje, a od 14:00 do 16:00 provera da li je gotov na brojeve telefona 011/3470-122 i 011/3477-427. Dakle, okreni jedan od tih brojeva popodne za npr. 10 dana od dana udesa, kažeš svoje prezime i proveriš da li je Zapisnik gotov. Ako te obraduju i kažu da je gotov, jasno ti je odmah da je prekršajni postupak, tj. udes bez povređenih lica. Ustanička br.128 je filijala Dunav Osiguranja gde se Zapisnici uzimaju, tu MUP ima svoja dva šaltera. Platićeš par taksi kada budeš uzimao Zapisnik, ukupno su par hiljada dinara. Mooožda budeš mogao da uzmeš samo prvu stranu Zapisnika, a ne komplet jer ako bude krivični postupak, MUP ga šalje tužiocu sa krivičnom prijavom protiv tebe, tako da ćeš onda u tužilaštvu podnositi zamolnicu za kopiranje zapisnika, mada...tada ti ionako to neće biti više važno jer ćeš znati da je u pitanju krivični postupak.

 

Ali, prvo da vidiš kako će biti kvalifikovan udes, da li sa povređenim licima ili ne.

A, ako i bude sa povređenim licima, dobićeš da platiš par desetina hiljada na dosta rata u roku od godinu dana (jer si nezaposleni student, tako da će verovatno ići na maksimalni rok za uplatu), i nećeš imati krivični dosije.

Ne treba nigde da ideš sam, sve ćeš lepo dobiti pozive kad i gde da dođeš, što reče Dovla gledaj samo da bude nesmetano primanje pošte na adresi iz tvoje LK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozač BMW-a dobio kućni pritvor bez nanogice - Umalo nas nije pobio sve, kazna je sramotna!

 

Isplivao snimak mesec dana posle nesreće:

 

 

Porodica Maksimović, koja je teško povređena kada je u baštu kafića uleteo automobil, nije zadovoljna sudskim epilogom nesreće. Kazna vozaču BMW koji nas umalo nije ubio preblaga je. Sramotno je što u kućnom zatvoru neće imati čak ni nanogicu. Ne želim mu ništa loše, a kamoli da trune u zatvoru, samo smatram da društvena odgovornost mora postojati za svakog ko na ovaj način ugrozi život čitave porodice. Sigurna sam da posle ovakve kazne neće razmisliti i reći sebi da je pogrešio. Razočarana sam, jer tek kada ovako nešto doživite, shvatite koliko zakoni imaju rupa. Ovim rečima je Beograđanka Slađana Maksimović prokomentarisala kaznu koja je izrečena gastarbajteru iz Francuske Dejanu Markoviću (29), koji je pre mesec dana svojim BMW izazvao karambol u Ulici Strahinjića bana i teško povredio nju, njenog supruga Stefana i njihovu dvoipogodišnju ćerku.

 

Marković je, podsetimo, udario u tri automobila na raskrsnici ulica Kneginje Ljubice i Strahinjića bana, od kojih je jedan uleteo u baštu kafića i pokosio troje Maksimovića koji su sedeli za stolom. Nakon nesreće je pobegao, a uhapšen je sutradan na granici sa Rumunijom pri pokušaju bekstva iz zemlje. Kako ''Kurir'' saznaje, on je nedavno sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, kojim je osuđen na godinu dana kućnog zatvora, kao i na oduzimanje vozačke dozvole na šest meseci. ''On će za šest meseci ponovo biti vozač, a sumnjam da će ga kućni zatvor naterati da nikada više ne bude bahat za volanom. Do danas nas nije pozvao da pita kako smo, da nam kaže da mu je žao. Ni on, niti bilo ko njegov'', kazala je Makismovićeva za Kurir.

 

Ona se i dalje živo seća svih detalja kobnog popodneva kada je sa porodicom otišla na ručak. ''Sećam se svoje nemoći dok sam ležala pod kolima i slušala vrištanje svoje ćerke, kojoj nisam mogla da pomognem. Najteže mi je bilo prva tri dana u bolnici jer nisam mogla da je vidim. Ubeđivali su me da je dobro, ali sam se smirila tek kad sam se uverila da nije teško povređena. I ona se svega seća, i dalje je preplašena zbog svega, ali se svi troje trudimo da sve to prevaziđemo'', kaže Maksimovićeva.  Slađana je pretrpela unutrašnje krvarenje u karlici i dobila hematom na jetri, zatim prelom desnog kuka, prelom jedanaestog pršljena i blaži potres mozga. Njen suprug je dobio potres mozga, povrede ramena i prelome na rebrima. Njihova ćerka je, srećom, prošla samo sa ogrebotinama i modricama, ali i sa psihičkom traumom.

 

preuzeto sa - kurir.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da pitam i ovde...

 

Koju kaznu mogu da očekujem za prekršaj - ne vraćanje tablice po isteku registracije nakon 60 dana ali NE u saobraćaju.

Auto propisno parkiran van saobraćajnice, zaključan, a policija po nalepnici videla istek i skinula tablice. Došao poziv za sud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za pijane i drogirane vozače razmisliti o uvođenju sankcije oduzimanja vozila

 

195234-vozac.jpg

 

Jedan od najvećih problema u saobraćaju su pijani i drogirani vozači, pa iako su sankcije i sada relativno oštre, možda treba razmišljati i o uvođenju sankcije oduzimanja vozila, rekao je danas Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. On je rekao da s lepim vremenom svi vozači četvorotočkaša i većih vozila treba da pri svakom skretanju provere sva ogledala i mrtve uglove, i obavezno uključe žmigavac. Vozačima dvotočkaša preporučio je da nigde ne voze bez zakopčane kacige i da imaju u vidu da moraju da paze na sebe, jer drugi uvek manje paze. Okanović je istakao da je najjeftinije leti voziti sa letnjim, a zimi sa zimskim gumama. Dodao je nije bezbedno sa zimskim gumama voziti leti, jer je duži put kočenja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mene zanima mkguca kazna. Imao sam mali udes nista toliko veliko, mojom krivicom, al sam sebil nastavio da idem.Ovaj me je sustigso zvao policiju i uradjen je uvidjaj. Nije bilo telesnih steta, samo ta mala steta na kolima. Koliku kaznu mogu dobiti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...