Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Video klipovi automobila bez posebnog razloga...

Recommended Posts

Dešavaju se ljudima razne stvari u dolasku/odlasku sa nekih auto-skupova, trka.... i uglavnom njihovom krivicom:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoanaliza.jpg AutoAnaliza: 2006. Renault Vel Satis

 

Kažu da je trebao da bude konkurencija Audiju A6 ili BMW-u Serije 5:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

polovniautomobili.jpg PolovniAutomobili: Volkswagen New Beetle

 

Na testu se našla veoma očuvana New Beetle sa dizel motorom originalne snage 90 konja. Proverena mehanika Volkswagen platformi je od ovog ''nosioca štafete'' napravila skoro jednako pouzdan automobil kao što je to bio legendarni original. Aura posebnog šarma koja obavija ovaj model učiniće da se osećate posebno za volanom, a praktični detalji u unutrašnjosti doprineće da vam bude i prijatno. Ipak, nije sve savršeno, a šta zameramo pogledajte u najnovijem videu:
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen Golf sa 1.080 konja

 

227778-vw golf 01.jpg

 

Ekstremno modifikovana četvrta generacija Volkswagenovog Golfa razvija čak 1.080 KS i stvara fantastičan zvuk. Vlasnik iz Danske je uložio mnogo vremena i novca kako bi realizovao svoj impresivni projekat. Pogon je preuzeo od Golfa R32, četvrte generacije modela s pogonom na sva četiri točka, koji je ''transplantirao'' u karavansku verziju.

 

227779-vw golf 02.jpg

 

R32 pokreće 3.2 atmosferski VR6 motor, ali je u ovom slučaju zapremina povećana na skoro 3.3 litra. Tu su sada poboljšana radilica, klipnjače i klipovi, a ugrađen je i ogromni Garrett G42-1450 turbopunjač... Sa modifikovanim motorom je uparen menjač iz pete generacije Golfa, ali je prerađen tako da funkcioniše sekvencijalno. Tokom uobičajene vožnje vozač mora da koristi kvačilo prilikom promene stepena prenosa, ali je ta radnja pri većim brzinama moguća bez puštanja papučice gasa, odnosno pri punom gasu. Na obe osovine su Haldex diferencijali sa ograničenim proklizavanjem, kočnice su preuzete od Audija RS4 iz ere 2006. - 2008. godine, a tu su i KW V3 amortizeri i opruge:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes G klase od ledenih blokova

 

G-Klasa od leda koja kao osnovu ima UAZ platformu, a ovaj video pokazuje ceo put od UAZ-a do G-Klase od leda:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corvettom postavio svetski rekord u vožnji u rikverc

 

228318-rikverc.jpg

 

Ginisova knjiga svetskih rekorda je zvanično priznala da Scot Burner drži rekord u najbržoj vožnji unazad jednu milju (1.6 km). Burner je postigao rekord 15. juna 2022. u Bowling Greenu, što je trkačka staza Nacionalnog muzeja Corvette, a to je učinio u C7 Corvetti. Izbor staze je bio važan jer je, da bi zaradio svetski rekord, Burner morao da preda svoje vozilo na pregled nezavisnoj trećoj strani, a bio mu je potreban i relativno ravan komad puta da bi se obezbedila poštenost rekorda. Daniel Decker, NCM-ov tehničar za održavanje i očuvanje vozila, ispunio je prvu ulogu. Dennis Smith iz DDS Engineeringa je u međuvremenu bio odgovoran za to da staza zaista bude ravna. Burner je takođe morao da ograniči vlastite veštine da bi zaradio rekord. Budući da je prethodno vozio samo do četvrt milje unazad, morao je da drži ruke mirne jednu milju. Ono što je rekord učinilo još težim je to što je morao da započne svoju vožnju obilaskom krivine.

 

Burner je svoje poduhvate u vožnji unazad počeo da objavljuje 2020. godine kada je počeo da snima za YouTube. Počeo je sa svojim Nissanom 370Z iz 2016. godine, u kojem je uspeo da vozi 72 km/h, a zatim je brzo prošao na drugi niz automobila. Corvette koju je koristio za obaranje rekorda je manuelni model jer automatski ima ograničenje brzine za vožnju unazad, dok je ručni model jednostavno ograničen brojem obrtaja automobila. Tokom tri testa, Corvette je postavila najbolje vreme od 75.18 sekundi. To iznosi prosečnu brzinu od 72 km/h, ali on je postigao najveću brzinu od 85 km/h. Što je najimpresivnije od svega, oborio je prethodni svetski rekord od 97.02 sekunde za više od 20 sekundi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Multipla sa V8 motorom i 1.000KS

 

fiat multipla 1000 02.jpg


Francuski YouTuberi Sylvain Levy i Pierre Chabrier su izabrali italijanski monovolumen za ludi tjuning projekat koji će premijerno biti prikazan na Sajmu automobila u Parizu ove godine. Ono za što verujemo da je najbrža Multipla ikad dobila je V8 motor od 1.000 konja, ultra široki bodykit i pravu motosport livreju. Ideja za projekat je počela još 2019. godine, a nakon preterano uspešne kampanje i tri godine posla, automobil je konačno spreman za stazu.

fiat multipla 1000 01.jpg

 

Pre svega, model, baziran na originalnoj Multipli pre redizajna 2004. godine, pretvoren je u trovratni, a karoserija je isečena na blatobranima i branicima da bi se napravilo mesta za novi bodykit. Vrhunac su kutijasta prednja i zadnja krila sa integrisanim umetcima u stilu DTM-a koji značajno povećavaju ionako impresivnu širinu Multiple. Tu je i spojler postavljen na poklopac motora, masivno zadnje krilo i difuzor s prozirnim perajama. Ludi bodykit je kreirao W-Autosport, a on nekako savršeno pristaje uz Work naplatke u ultra širokim Michelinovim gumama. Michelin je jedan od glavnih sponzora projekta, zbog čega je njihovo ime istaknuto na plavo-žutoj livreji.

 

Očekivano, unutrašnjost je ogoljena. Standardni raspored sa šest sedišta je ustupio mesto konfiguraciji s dva sedišta zbog velikog tunela u sredini. Osim toga, tu je par Sabeltovih trkačkih kadica, sportski upravljač, kratki menjač i puni zaštitni kavez po celoj kabini. Iako opsežne izmene na podlozi još nisu detaljno opisane, znamo da je Multipla dobila pogonski sklop Chevrolet Corvette C6 Z06. Američki V8 je dodatno podešen da bi se postigla snaga od 1.014 KS (735 kW), što je svakako velika nadogradnja u odnosu na serijski 1.6 četvorocilindrični motor sa 16 ventila koji je proizvodio 103 KS (76 kW). Osim toga, Multipla je dobila ojačanu šasiju i veće kočnice da bi automobil mogao da se nosi sa četvorocifrenom brojkom snage.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoanaliza.jpg AutoAnaliza: Mazda 323F

 

Pravila se od 1989. do 1994. godine kao hatchback - auto koji izgleda brzo ali kojem motori to nisu ''ispratili'':

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je odlican auto u to vreme bio , 1.8 oko 140 konja ako se ne varam ;)  kad sam kupovao prvi auto bila je generacija posle nje u opciji ali 1.5 motor i ona je imala oko 80 90 konja ako se ne varam ali unutra je bila bas dobra, lezis i pilotiras tako nekako je izgledala pozicija vozaca , super autic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Velorex

 

Spoj automobila, motocikla i kišobrana. Nužno zlo čehoslovačkih puteva u socijastičkoj eri. Danas staritet sa fanatičnim obožavaocima.

Ima dvotaktni motor od 350 kubika sa 16 konja, uz menjač sa 4 brzine:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Više od 30 vozila na autoputu probušilo gume u isto vreme

 

gume probusene.jpg

 

Događaj se desio na autoputu 405 nedaleko od Malholand Drajva u Los Anđelesu kad je snimljen niz vozila u zaustavnoj traci. Svim vozilima su u isto vreme probušene gume, a kako snimak pokazuje, mnogi pokušavaju sami da se snađu, odnosno oni sa samo jednom probušenom gumom.

Kako navode lokalni mediji, onesposobljeno je i iz saobraćaja privremeno isključeno 36 vozila. Dobra vest jeste da se nije dogodila saobraćajna nesreća, kao i da nema povređenih. Kalifornijska policija pretpostavlja da se radi o nenamernoj nesreći usled koje je verovatno ''s kamiona u saobraćaju ispala kutija s ekserima ili neki drveni komadi''. S time se ne slažu neki gledaoci, pa se tako jedan tehničar zaposlen u vulkanizerskoj radnji požalio da mu je šef jednom naredio da uzme šaku eksera i baci kroz prozor.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otac i sin od stare VW ''bube'' napravili umetničko delo

 

hammerhead 03.jpg

 

Zaboravljena, zapuštena, hvatajući rđu na jednom polju, ova Volkswagen ''buba'' iz 1968, ne samo što je doživela ''uskrsnuće'', već se transformisala u fascinantan modifikovani automobil, koji je zaslužio svoje mesto među ovogodišnjim Hot Wheels Legends Tour finalistima. Dizajniran od strane legendarnog Ferdinanda Porschea pre gotovo 100 godina, ''buba'' (oficijelnog naziva ''Type 1''), i dalje je jedan od najuticajnijih modela u automobilskoj istoriji.

 

hammerhead 02.jpg

 

Napravljen sa idejom da zadovolji potrebe nemačkih porodica (u skladu s tim je dobio ime ''narodni automobil''), bio je jeftin, jednostavan i lak za održavanje. Iz navedenih razloga, postao je ekstremno popularan širom sveta. U nekim zemljama, ''buba'' je pravljena do ranih 2000-ih, probijajući brojku od 20.000.000 plasiranih jedinica. Mnoge su preživele i tumaraju svetskim putevima i dan danas, ali su milioni ovih automobila završili na otpadima, odbačeni od strane svojih vlasnika. Jedan od primeraka koji su bili zapušteni, verovatno uvezen u SAD tokom šezdesetih, skupljao je koroziju na livadi u Džordžiji. Međutim, za razliku od drugih ''buba'' koje su imale sličnu sudbinu, na kraju su je spasili Ostin MekNil i njegov otac, odlučivši da je vrate u život.

 

hammerhead 01.jpg

 

Budući da je bila u žalosnom stanju a potpuna restauracija nije dolazila u obzir, otac i sin su odlučili da se spasi što se spasiti može što se tiče originalne karoserije. Ostatak je odrađen uz pomoć ''uradi sam'' komponenti, postprodajnog hardvera i Volvoovog pogona. Započeli su sa šasijom, koja je u potpunosti ''ručni rad'', i opremili je modernim komponentama kao što je nezavisno ogibljenje s podesivim amortizerima i performantnim kočnim sistemom. Duža i šira od originala, učinila je da stari Volkswagen izgleda kao rasni hot rod. Naravno, bile su neophodne složene modifikacije na karoseriji , dok je centralni deo ostao gotovo neizmenjen. Zadnji deo je ''odsečen'' da bi ugostio veće amortizere i novi motor, dok je anfas dobio posebne lukove točkova koji su napravili mesta za velike, ogoljene točkove i kompletno novo ''lice'' u stilu ajkule čekićare.

 

Samim tim, dobijen je i odgovarajući nadimak, a tema projekta je shodno tome dobila bočne pragove koji podsećaju na grudna peraja okeanskog predatora. To nije sve, jer je briljantno odrađena karoserija obojena u sivu nijansu nalik na onu kod ajkule. U danima slave, ova ''buba'' iz 1968. je bila pogonjena jednostavnim četvorocilindaskim bokser  motorom, koji je proizvodio tek nešto više od 50 konja. Međutim, kada su MekNilovi pronašli ''bubu'', njen agregat odavno nije bio prisutan u košu motora. Ipak, nisu pribegli originalnoj jedinici koju bi eventualno modifikovali, već su odabrali potpuno drugačiji pristup kada su pronašli jeftin, dobro održavan Volvo na tržištu polovnjaka. Na taj način, Hammerhead je dobila švedsko petocilindarsko srce, koje je u velikoj meri nabildovano masivnim turbopunjačem. Kreatori ovog automobila nisu pružili bilo kakve informacije o njegovoj izlaznoj snazi, ali sudeći po veličini ''puža'', za petpostaviti je da je konjica brojnija od 500 grla.

 

Volvo donor je takođe ovoj ''bubi'' poklonio mnoge druge komponente, uključujući automatski menjač, deo armaturne table i volan. Pored tih delova izvorno iz Volvoa, modifikovana kabina ove ''bube'' poseduje pun zaštitni kavez, par kožom presvučenih kadica i ''zemljotresni'' audio sistem s ogromnim sabvuferom postavljenim unutar prostora za stopala suvozača. Nakon više od tri godine vrednog rada, Hammerhead je kompletiran pred Ostinovu završnu godinu, tako da ga je svakodnevno vozio od kuće do škole, u međuvremenu postavši lokalna zvezda. Ova fascinantna automobilska kreacija je takođe pronašla mesto na brojnim štandovima automobilskih izložbi, gde je izazvala veliku pažnju publike. U junu, Ostin se odvezao u Atlantu, gde je uveo Hammerhead u Hot Wheel Legends Tour 2022. Nimalo iznenađujuće, ova nesvakidašnja ''buba'' se našla među globalnim polufinalistima ove manifestacije, a sledećeg meseca će se takmičiti za šansu da uđe u večnost i dobije oficijelni Hot Wheels 1/64 model.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Opel Rekord P2

 

Opelov ''bestseller'' iz 60-tih.

Ima 1.5 motor sa 55KS/110Nm, do stotke za 22 sekunde, uz menjač sa 3 brzine. Može sve do 130 km/h:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW pokušao da prođe kroz "lokvu"

 

bmw voda.jpg

 

Nadmeni vozač precenio mogućnosti svog skupocenog BMW-a. I pritom nije jedini jer su ovakve pojave redovna pojava u Nottinghamshireu. Tačnije, radi se o prolazu kroz park u Rufford Millu gde se nakon svake iole veće kiše pojavi ogromna lokva. Naravno, njena dubina varira u zavisnosti od jačine nevremena, a neretko se radi o vodenoj prepreci dubine i preko metar dubine.

 

Takva prepreka za sve one koji ne voze ozbiljne terence može da bude nepremostiva, ali toga je očigledno malo njih svesno. Zato se nakon svake ozbiljnije kiše na ''kanalu'' skupljaju radoznalci koji snimaju prolaske nesrećnika. Na oduševljenje mnogih, prođu i domaći vozači koji u terencima pokušavaju većom brzinom da prođu kroz prepreku i pritom dobro istuširaju prolaznike. Neki imaju sreće, neki se spase bržim prolaskom uz poneki izgubljeni branik, a neki se suočavaju sa skupim popravcima. Većinu tih prolaza dokumentuje Tom Sunderland na svom YouTube kanalu, gde je već prikupio stotinjak videa. Najnoviji video pokazuje vozača BMW-a serije 4 koji se nije obazirao na znak upozorenja, a nisu mu sumnjivi bili ni brojni posmatrači sa upaljenim kamerama na mobilnom. BMW je zaista prešao vodenu prepreku, ali je nakon obavljenog posla kapitulirao:

 

 

Voda koja se u jednom trenutku podigla preko poklopca motora završila je u motoru. Vozač je svejedno u više navrata pokušao da startuje motor, pa je čak i uspeo i malo se odmakao na najskuplji mogući način. Bentley Bentayga je prepreku savladao daleko uspešnije, kao i vozači koji su odlučili da većom brzinom prođu kroz vodenu prepreku. Međutim, oni su gotovo redovno ostali lakši za koji komad plastike, pa i celi branik sa registracijom:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoro novi Praga sportski automobil

 

praga 01.jpg

 

Češka kompanija Praga najavljuje svoj novi lagani sportski automobil koji će biti njihov prvi drumski automobil još od ograničene serije R1R iz 2015. Novi model će po tvrdnjama kompanije ''pružiti ekstremne performanse za vozače entuzijaste''. Pokretaće ga motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a imaće i izduvni sistem od titanijuma i Alcon kočnice.

Podaci o snazi još nisu objavljeni, kao ni bilo koja od tehničkih specifikacija modela, ali će sve biti poznato kada novi model bude u potpunosti predstavljen 23. novembra, uoči početka proizvodnje 2023. I nova Praga će se proizvoditi u izuzetno ograničenom broju i, u skadu s tim cena neće biti mala.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alpha Motor Montage Coupe

 

U planu je ograničena serija ovog električnog retro dvoseda, po ceni od 499.000 dolara (479.000 evra).

Montage Coupe raspolaže sa 204KS, dok je pogon na zadnje točkove. Sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija domet iznosi 402 km. Automobil je dugačak 4.400 mm, širok 1.850 mm i visok 1.384 mm:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Citroen Mehari ili plastični Spaček

 

Ranih '70-tih se smatralo da je budućnost autoindustrije u plastici - takav je ovaj derivat ''Spačeka''.

Ima motor sa 2 cilindra od 602 cc, isti kao u Diani i Spačeku, sa 29KS/39,2Nm obrtnog momenta. Menjač je sa 4 brzine, može sve do 100 km/h jer je težak samo 535 kilograma:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...