Jump to content
FAS Goran
Ivan_KV

Fiat Nuova Croma MJet - problem sa diznama

Recommended Posts

Naime, juče sam otišao kod majstora pošto mi auto već neko vreme povećao potrošnju i veoma slabo vuče. Pri dodavanju gasa na leru na 1000 obrtaja auto trese posle 1200 prestaje. Pre neki dan sam vozio auto putem za Niš i auto vozim šestom sa uključenim tempomatom 130 km/h i pri maloj uzbrdici počinje da smanjuje gas tako da mi isključi tempomat pa moram petom da nabijem gaščinu. Skoro mi stane na pola brda i neće gas nikako da primi,ja ga gruvam sve dok se ne usmrdi kao guma da gori. Ja sam prvo posumljao na protokomer,ali situacija posle kačenja na dijagnostiku se skroz promenila. Dijagnostikovane dizne pokazuju vrednosti (za koje nisam zapamtio tačno) kreću se tipa 5,25 neka druga -4.5 i sl.

 

Moj mastor se uhvatio za glavu i kaže da ne može da veruje jer pre desetak meseci smo radili dijagnostiku i reko mi je da možda jedna dizna izlazi iz tih vrednosti. A sada sve četiri. Kaže da mora da se šalju na servis i trošak je od nekih 30€ po dizni a ako je uložak otišao još 60€ po dizni. E sad kaže imam sreće da ne dimi crni dim a stepen zapušenosti EGR mi je 84%. Da li se već neko susretao sa ovim problemom? i ima li nešto jeftinije od ovog?

P.S auto ne javlja ni jednu grešku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi siguran da je rekao za EGR koji je procenat zapusenosti? Mozda je pricao o DPF-u? Jer nisam siguran da dijagnostika moze da pokaze procenat zaprljanosti egr-a, a ako je DPF zapusen, onda treba i to regulisati jer i to moze da umrtvi auto i da poveca potrosnju - ako pokusava da uradi regeneraciju cesto a ne uspe da zavrsi ili jednostavno ne moze da ocisti DPF do te mere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrednosti dizne od preko +4 mogu da ukazu i na mehanicki problem u motoru, tako da ne bih ni to ostavio po strani. Svakako je moguce da je dizna odjednom tako propala ukoliko se nesto raspalo u njoj i uzrokovalo njeno zapusenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam jos uvek stigao na red kod majstora. Ali uz konsultaciju sa jednim receno mi je da iskonektujem protokomer. Auto na jednom poludeo juri ko lud. Onda mi je rekao filter nafte da promenim a ja ga nisam menjao od zime a tada mi je smrzo bio (totalno sam zaboravio). Pa da onda ocistim egr ili dpf zaista ne znam sta mi je zapuseno. Pa teko onda da se provere dizne. Da li mislite da to sve ima veze sa tim losim parametrima koje mi je dijagnostika (koja nije original fiat) pokazala?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledaj, protokomer bi kod takvih problema uvek trebalo da ti bude polazna tacka. Ne toliko zbog samog protokomera, vec zbog toga sto otkacinjanjem protokomera bacas auto u safe mode i onda on radi po fabricki default-nim parametrima a ne po parametrima koje ocitava sa raznih senzora po autu. Ako dizne na defaultnim podesavanjima rade kako treba onda sigurno nije uzrok problema u njima. Na Mjet motorima su najcesci uzroci problema bas ti koje si naveo: protokomer, EGR, DPF. Ja sam te fantomske probleme resio tako sto sam zatvorio EGR, izbacio DPF i kupio nov protokomer (doduse moj protokomer je morao biti zamenjen jer je brljavio vrednosti).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seo sam maloore u kola da idem kod majstora i upali mi se check engine lampica. Kod majstora kaze na dijagnostici ukljucio ciscenje filtera za cestice. Auto sad sa zakacenim protokomerom ide ko mecava dijagnostika kaze radi protokomer. Dizne sad pokazuju na dve odstupaju parametri. Narucio sam neki skuplji filter goriva.koji aditiv da sipam u rezervoar za dizne,

Edited by Ivan_KV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se auto samo zatrese na 1000 obrtaja i posle toga ne. Ponekad se trese na leru ali kao da se stresa i to na rezervi. Evo sad odo da sipam wins ali nisam zamenio filter nafte tek veceras treba da stigne. Idem na mol da sipam naftu.

Edited by Ivan_KV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalno je da ti prijavi grešku kad je otkačen protokomer.

Ali, može da se dogodi i da ne prijavi grešku iako je protokomer riknuo, ili brljavi (ali je prikopčan). Dakle, jedino je sigurno da će na MJet motorima sijati check engine lampica ako se protokomer isključi.

Cene koje su ti naveli za remont dizni su realne, ali kao što već rekoše ljudi, polako sa diznama, rešavaj prvo ove druge stvari koje si pominjao. Ako sluuuučajno budu trebale da se rade dizne, radi u nekom od Bosch servisa koji daje garanciju. Uobičajeno je 12 meseci garancije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sipao sam winil ili tako nesto i natocio naftu na mol-u sa aditivima i terao juce ali nisam nabivao gas. Jos uvek zatrese ali ne sad na 1200 obrtaja nego ispod megde na 900 obrtaja zatrese. Danas krenem u Kraljevo on izbaci opet gresku check engine?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Društvo,još uvek ništa nisam uradio sa diznama. Pošto su moja uverenja da uopšte dizne nisu problem. Po čemu znam: moj brat koji se inače bavio trgovinom i uvozom autmobila i koji je prodao preko 7000 vozila kaže da se u njegovoj karijeri još nije pojavio auto kojem su stradale sve četiri dizne, a najmanje dizni je menjao na fiatu. Po njemu simptomi koji mi se javljaju nemaju veze sa diznama. E sada, nisam siguran da li sam umislio, ali kada sam skinuo protokomer ostetio sam kao da mi auto bolje vuče. Onda sam protokomer vratio i uradio ono što sam naveo iznad u porukama. Međutim, auto ponekad kao da dobro vuče a nekad (kao sinoć npr) neće da vuče ili sam ja lud pa umišljam. Protokomer na dijagnostici pokazuje da je dobar,da radi, to mi je najveća misterija. Auto je trom sve do 2300 obrtaja dok ne uključi turbinu, onda kida. Ali ako npr. iz treće nabijem gas,ubacim u četvrtu naiđe manje brdo auto gubi snagu i obrtaji iz četvrte padnu na 1300 obrtaja i veoma teško diže obrtaje posle(nešto slično je i iz pete u šestu). Isto tako ako npr. iz četvrte oću u petu sa 1800 ili 1900 obrtaja, opadnu obrtaji i auto teško u petoj diže obrtaje i dobija ubrzanje. Ali kada posle nekog vremena i dodavanja gasa (traje kao godina) pređe preko 2000 onda auto kida sve dok ne naiđe neki napor i padnu mu obrtaji. 

To su neke manifastacije koje mi je teško da objasnim ovako. Plašim se da nisam uobrazio i da od auta tražim više nego što on može. Ali znam da mi je auto išao bolje,petom izlazio tamo gde sad moram u treću da ubacim. potrošnja mi na satu nje prelazila 5,9 l sada mi je 6,8 l/km. 

I da, kada sam otkačinjao protokomer auto mi nije pokazivao nikakvu grešku. Možda zato što sam ga kratko vozio. Koliko dugo sme da se vozi sa otkačenim protokomerom? 

Eto društvo da vas smorim malo mojim problemom, pa ko može i ima vremena neka mi pomogne. Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Protokomer ti je problem kao i sto sam vidis. Ako imas nekog fiatasa ili majstora kod kog bi mogao da probas drugi protokomer to bi nilo super.

To probijanje na preko 2000 i tromost ispod su bas simptomi protokomera. A ko kaze da su vrednosti dobre, mozda i ne zna, jer da zna dijagnostikovao bi ti pravi problem, ako ga ima uopste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo jedna napomena. Ne očekuj da auto kida na 1300 obrtaja u 5. brzini. Ipak je težak auto u pitanju i to su mali obrtaji.

 

Šaltaj recimo na 2200-2300 obrtaja tako da ti obrtaji nakon promene brzine ne bi padali ispod 1500.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tako i saltam, ali npr. iz cetvrte u petu saltam na 2200 auto padne na 1500 i treba mu vecnost do 2000 obrtaja. Dal je riknuo ili mogu da sredim, posto na dijagnostici ne pokazuje nista.

Edited by Ivan_KV

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sto kazes da dijagnostika pokazuje da protokomer radi, vrlo je bitno kako radi, odnosno koje vrednosti izbacuje. Moze on da radi ali za losim vrednostima sto znaci da mu je senzor otisao i tu nema ciscenja, samo zamena.

Ovo pricam pod predpostavkom da vrednosti na protokomeru ne valjaju.

Ja bih i dalje potrazio problem u EGR i DPF. Naprimer, ja sam imao identicne simptome kao sto ih ti opisujes. Otkacio protokomer i auto je poleteo. Onda sam stavio nov Bosch oridjidji i auto se ponasao daleko bolje ali opet nedovoljno dobro. Tek kada sam zatvorio EGR i izbacio DPF auto je poceo da radi perfektno. Jos kad je na to sve seo remap...

E sad, ponovicu ti nesto sto sam vec rekao i to imaj na umu kada budes radio dijagnostiku. Otkacinjanjem protokomera ne izbacujes samo protokomer kao potencijalni uzrok problema vec bacas auto u safe mode. Bacanje auta u safe mode znaci da auto vise ne vuce metriku sa svih senzora po motoru vec radi preko default-nih fabrickih setovanja, sto ukljucuje protokomer ali i jos gomilu raznih senzora po autu. To znaci da iako si otkacio protokomer i auto je poleteo, ne mora da znaci da je protokomer uzrok, moze biti i nesto drugo, protokomer je samo uzrokovao odlazak motora u safe mode pa je masina poletela a sta je prethodno bio uzrok to tek treba da utvrdis. To sto ti nije odmah prijavio check engine nakon otkacinjanja protokomera je bas kao sto si i sam rekao zato sto si ga kratko provozao.

Slazem se sa tobom da je nemoguce da su ti trsle sve 4 dizne odjednom i to verovatno nije problem. To samo znaci da neki drugi parametar u jednacini nije kako treba pa dizne ulaze u korekciju da bi nadoknadile nedostatak.

Jos samo jedna napomena, ako se ispostavi da jeste protokomer i ti ga zamenis, nemoj ocekivati da istog momenta auto poleti kao besan, treba da krene bolje ali ne odmah sa maksimalnim performansama. Zasto je to tako? Zato sto svaki put kada auto ode u safe mode, i vrati se iz istog, potrebno je da se auto vozi neko vreme kako bi prosao takozvani learning period. To znaci da ponovo treba da pokupi metrike i statistike sa svih senzora i na osnovu toga da prilagodi rad motora. Obicno je dovoljna jedna malo duza voznja od par desetina km.

Edited by francuz69

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram znaci da nadjem majstora koji ce to sve da odradi da sklopi kockice i da mu na kraju da sud? Jedini majstor kojeg ja znam da radi fiat i alfu je jedan mali na magistrali al jbg popičkao sam s njim. To mi je sada problem, da nadjem majstora u okolini Kraljeva. Koliko dugo mogu da ga vozim sa otkacenim protokometrom da bi stvarno bio siguran da mi se auto ponasa drukčije sa otkačenim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U principu ne bi trebalo da vozis dugo jer da bi optimalno radio motor ne bi trebalo da radi sa defaultnim parametrima nego sa up to date.

Postoje ljudi koji mesecima voze sa otkacenim protokomerom i navodno sve je bilo ok posle otklanjanja problema i vracanja u normal mode.

Ako ce ti biti lakse ja sam vozio oko mesec dana sa otkacenim protokomerom dok nisam skupio lovu da sve sredim, ali daleko od toga da to preporucujem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francuz, pravi sa Napoleon. Šalim se. Hvala ti na savetima, jer mi zaista znače. Skupio sam bio stoju za dizne ali sam je potrošio za rezervoar i po, i kupio sam ono za dizne. Kupio filter nafte i platio majstora i sada sam opet bez love za investiciju za auto. Tako da moram da planiram kako ću dalje. Ja sam sada išao za Trstenik, auto kao da nekad vuče a nekad ne. Iz pete sa 2300 u šestu auto na 1600 obrtaja šestom, ma teraj i teraj i teraj nikako da dođe do 2000 obrtaja. I čim neki mali uspon on počne da usporava i da se guši. To me dosta nervira. Na semaforu mi je kidao siguran sam, sad mi bre jugić startniji pre mene krene i da mu gasčinu, meni treba dugo...druga treća pun gas i gutaju mi prašinu, ali to mi previše dugo traje ako me razumete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bas tipujem na protokomer, prosto mi zvuci neverovatno da egr i dpf toliko uguse auto. Problem sa protokomerom sam imao na Stilu i bas tako je bilo, do 2000 se dovuce, posle cepa. Kad iskljucim protokomer odmah prodise. Dva protokomera smo promenili u nekoliko godina...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A šta mislite da kupim break cleaner da probam da skinem protokomer i da ga ocistim? Mislim, koja je cena protokometra za moj auto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oko 11-12 hiljada je nov Meat & Doria
Polovni su oko 30-35 eura ali pošto je vrlo ostetljiv deo ne bih preporučio kupovinu polovnog.

Jedino ako nađeš nekoga ko će ti dati da probaš pa vratiš ako nije do njega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...