Jump to content
FAS Goran
Woodoo

Volkswagen i Audi u SAD varali na testu emisije zagađenja / Dieselgate

Recommended Posts

FCA kažnjen sa 300 miliona dolara zbog lažnog predstavljanja emisije izduvnih gasova

 

146594-jeep gc01.jpg

 

Kompanija Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) je kažnjena sa 299.7 miliona dolara zbog lažnog predstavljanja emisije izduvnih gasova u više od 100.000 dizel vozila prodatih u SAD. Američka kompanija, koja je sada deo globalne automobilske kompanije Stellantis, osuđena je u SAD-u nakon što je priznala krivicu za krivičnu zaveru u pokušaju da prevari regulatore i kupce - slično Dieselgate skandalu Volkswagen grupe od pre sedam godina.

 

Trogodišnja istraga je otkrila da je kompanija FCA razvila novi 3.0 V6 dizel motor za Jeep Grand Cherokee i Ram 1500 koje je prodavala u SAD-u od 2014. do 2016. , kao ''čista Ecodiesel'' vozila sa najboljom efikasnošću goriva u klasi. Prema sudskim dokumentima, FCA je kalibrisao sisteme za kontrolu emisija vozila da proizvedu manje emisije NOx tokom federalnih testnih procedura, bez kojih oni ne bi prošli testove. Pogođeno je ukupno 101.482 vozila. Pored toga, FCA se ''uključivala u druga obmanjujuća i lažna ponašanja'' koja su pomogla vozilima da ispune tražene standarde emisija, dodaje se u dokumentima. Kompanija FCA je priznala da je to uradila da bi vozila mogla da zadrže ''karakteristike koje bi ih učinile privlačnijim za potrošače'', i to u pogledu efikasnosti goriva, servisnih intervala i performansi. Pored toga, kompanija mora da izvrši reviziju usklađenosti sa američkim Zakonom o čistom vazduhu, koji potom mora da podnese nadležnima. Zatim mora da pripremi još najmanje dva izveštaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen se nagodio sa Teksasom za 85 miliona dolara

 

vw v6 tdi.jpg

 

Volkswagen grupa, koja poseduje većinski udeo u Audiju, dogovorila je nagodbu od 85 miliona dolara sa američkom saveznom državom Teksas za nameštanje testova emisije između 2006. i 2015. godine. Audi i matična kompanija Volkswagen su prekršili teksaški zakon kad su se upleli u skandal sa emisijama dizelskih goriva.

Volkswagen se skoro celu deceniju bavi tužbama zbog pogrešnih rezultata testiranja izduvnih gasova. Volkswagen je između 2006. i 2015. godine ugradio uređaj za manipulaciju testovima emisija u vozila prodata u SAD-u i Evropi. Kada je to izašlo na videlo, Volkswagen je opozvao oko 11 miliona vozila širom sveta, a zatim platio milijarde dolara u kasnijim nagodbama zbog lažnog predstavljanja i kršenja pravila i propisa. Automobilski gigant je prethodno na američkim federalnim sudovima rešio tužbe vredne 20 milijardi dolara, ali to nije zaštitilo kompaniju od odgovornosti lokalnih i državnih vlasti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW u problemima

 

bmw x3 crveni.jpg

 

Nemačka savezna administracija za motorna vozila KBA je otkrila ilegalne uređaje za smanjenje efikasnosti čišćenja izduvnih gasova u nekim dizelskim automobilima BMW-a, javlja nemačka agencija dpa. Kako se navodi iz kompanije, to bi trebalo da budu automobili proizvedeni između 2010. i 2014. godine. Prema procenama BMW-a, otkriće nemačkog regulatora utiče na oko 33.000 primeraka modela X3 samo u Nemačkoj. Kažu da postoji između 100.000 i 150.000 takvih automobila širom Evrope. Prema KBA, BMW sarađuje sa nadležnim telima i već je dostavio niz mera za ažuriranje hardvera i softvera.

 

Recirkulacija izduvnih gasova je smanjena u vozilima sa ugrađenom ilegalnom tehnologijom kada je klima uređaj uključen, objasnio je KBA. Osim toga, redukcija deluje i kada su spoljašnje temperature u granicama normalnog rada vozila, što znači da su prema presudama Suda EU nedozvoljene, ističu iz KBA. BMW navodi da razmatra svoje mogućnosti. Prema kompaniji, upravljačka jedinica motora koja se koristi za čišćenje izduvnih gasova udovoljava zakonskim zahtevima. ''Ipak, kompanija prepoznaje potencijalni problem s izdržljivošću pojedinih komponenti sistema za čišćenje izduvnih gasova u hardveru dotičnog modela vozila'', navode iz BMW-a.

 

Prema presudama Suda EU ponovo se raspravlja o zahtevima za dizel vozila, saopštila je kompanija, ističući da se neki standardi sada primenjuju retroaktivno na tehnologije stare do 15 godina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes

 

mercedes glk 01.jpg

 

Mercedes je svesno ugrađivao softver koji dovodi u zabludu, zaključio je nedavno nemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete. Presuda još nije pravosnažna, a Mercedes planira da je ospori na višem sudu.

 

Afera Dieselgate je izbila je u septembru 2015. kada je američka agencija za okolinu EPA javnosti otkrila Volkswagenovo varanje na testovima izduvnih gasova. Skandal se potom proširio i na druge proizvođače. Tužbu protiv Mercedesa je podnela 2021. nemačka potrošačka organizacija VZBV. Njime je htela da obezbedi obeštećenje vlasnicima takvih vozila. Pritom se pominjalo nekoliko Mercedesovih modela iz serije GLC i GLK, koji su kasnije takođe povučeni. Sud u Štutgartu je danas prihvatio neke od optužbi VZBV-a. Sud je u presudi naveo da su u Mercedesu u pojedine modele vozila namerno ugradili neodgovarajuću opremu, dok je za druga vozila odbacio optužbe.

Organizacija VZBV, koja je zastupala više od 2.800 ljudi pozdravila je presudu, a Mercedes je najavio žalbu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...