Jump to content
FAS Goran
Bumblebee

Put do Polihrona, Haniotija, Pefkohori

Recommended Posts

Pa da počnem,

 

Cilj ovog posta je da upoznam kolege sa foruma koji nisu nikada bili u ovom delu Grčke, kakav je ovaj deo prstena i kakvi su opšti utisci.

Ovo je bilo moje prvo letovanje u Grčkoj a do tada sam samo slušao priče o istoj.

Pošto smo iznenada odlučili da idemo na letovanje, sa detetom od 6 meseci, odabrali smo Hanioti kao ciljno mesto jer kako su mi rekli idealno mesto za porodice sa malom decom. Ono što sam ja, za to kratko vreme informisanja, uspeo pročitati ipak nije bilo dovoljno, pa sam se iz tog razloga odlučio za malo poduži post kako bih kolegama što detaljnije objasnio činjenično stanje.

 

Ukratko o putu za koji svi znamo ću samo u dve, tri rečenice.

Novi Sad - Hanioti, preko Djevdjelije sa pauzom oko 1,5h i graničnim čekanjima od oko 40ak minuta, na odredištu smo bili za tačno 12 sati.

Pošto je već toliko poznato da je Grčka jeftina u septembru smeštaj nismo uzimali preko agencije već smo hteli da na lice mesta nađemo i odaberemo ono što nam se svidi. Obišao sam svakako agencije po NS i sve je bilo rasprodato.

Za oko 4-5 sati smo tumarali Haniotijem u potrazi za apartmanom i bilo je bezuspešno.

Tamo gde smo uspeli da ostvarimo kontakt sa izdavaocima, sobe/apartmani su ili preskupi ili premali ili u katastrofa stanju.

Sve što smo nalazili je bilo u centru Haniotija i kretalo se od 25e - sobica od 15m3 pa do 45 - apartman od 35m3.

Nšpta od ovoga nije valjalo a nisu nam ni nešto veliki kriterijumi pa da je to razlog što nismo našli šta smo hteli, jer smo probirljivi.

Dosta smeštaja je bilo za izdavanje ali sa grčkim brjevima telefona, što znači da nisam mogao nikako da ih pozovem, jer gazde obično nisu u apartmanima koje izdaju.

Agencije koje su tamo i izdaju smeštaje su neupotrebljive jer od tri koje smo našli imali su samo jednu ponudu...Apartman na 100.spratu neke zgrade,,,nije vredno pominjanja.

 

Potom smo seli u kola i zaputili se u mesto Polychrono u neposrednoj blizini. Zašto nismo otišli u Pefkohori - jer su nam svi oko nas rekli da je velika gužva i da je sve rasprodato....A svi su mi u poslednjih 20 godina mog života pričai kako je Grčka povoljna u septembru, jeftina - čista glupost.

 

U Polihronu smo se spustili kolima na plažu i krenuli šetalištem u obilazak hotela na plaži.

U prvi koji smo ušli a zove se Polychrono Beach smo se i zadržali. Ne toliko zbog lepog smeštaja koliko zbog lokacije i umora deteta.

Soba je bila finog rasporeda i kvadrature za 50e po danu sa doručkom, a inače kasnije smo čuli da su drugi u tom hotelu plaćali 60e...

Pogled na hotel i plažu u prilogu.

DSC_9743_Copy.jpg DSC_9782.jpg

Kada sam kao magarac platio u napred letovanje za deset dana, uneo stvari i u raspakivanju istih uvidim par mana smeštaja.

Zidovi prljavi, vc se oseti i to fino, dušeci na krevetima u fazi raspada, na mom su virile opruge...Zašto se odmah nisam žalio, pa zato što smo u razgovoru sa gazdaricom dobili sobu ali kao brzo će se osloboditi soba na spratu sa pogledom na more i prebaciće nas...Tako je prošlo tih par dana, pa loše vreme, pa svađe sa gazdama i ostadosmo mi u toj sobi sih 10 dana.

Ukratko o Polihronu i smeštaju i Grcima jer ako ovako nastavim post će biti tri strane:

1. Doručak u hotelu - isto sr.nje svih 10 dana, salama, sir, hleb, slatko, kornfleks - 2/5 ocena

2. Plaža u celom mestu - neuređena, kamenita, bez normalnog ulaska u vodu, prljave, BEZ tuševa..

3. Pića na plaži - kako kome dune, ovde je bilo od 3 do 3,5e točeno veliko pivo što je po meni preskupo za takve plaže i takvo mesto. Ona fora o korišćenju ležaljki uz piće ne pije vodu, jer te konobarice sile da piješ u 9 sati ujutru čim sedneš na ležaljku. Ostaje ti da naručiš ili sok ili pivo a vodu ne smeš jer košta malo. Posle 5. dana sam se posvađao sa gazdama hotela, odnosno njihovim sinom koji kao vodi plažu da nije podnošljivo da svi gosti budemo terorisani. Naravno, nikada nisam izašao sa laže ispod 10-15e koje sam dao za piće i pre svađe. Znači nije poenta da ne dam, već da ne trči oko mene i postavljaju stalno neka nova pravila, e mora ova pića, ne može voda itd...

4. Klopa po restoranima, ništa specijalno i koje god da sam jelo tradicionalno, naručio nigde nije bilo ni M od maslina, što mi je neshvatljivo.

5. Pristup skuterima i automobilima šetalištu je ceooo dan, znači 21h uveče ručaš na šetalištu dok na metar od tebe prolaze skuteri divljaci, i automobili....Katastrofa! Ista stvar i u Haniotiju i Pefko.

 

Razlika Grčka - Crna Gora jedino i samo, čistija voda. Ništa drugo, put isto toliko naporan, ljudi neljubazni i neprofesionalni piće preskupo, plaže skrnavije od CG deset puta. Pričam o gradskim plažama gde platiš piće da bi boravio na ležaljkama, na stranu divlje plaže van naseljenih mesta. Ja sam najviše mrzo kada dodjem na plažu, platim ležaljke i treba mi motka da se održavam u plićaku dok ne uđem u vodu jer je pristup jeziv.

6. Mesto u kojem na plaži možete videti samo decu i izrazito punije gospođe i to je to. Nešto lepo žensko za videti ne postoji. 99% su gospođe 50+ i 120kg+....

Sad lepe stvari:

1. More čisto, uspeli smo da odem u mesto Posidi koji je udaljen oko 40ak minuta vožnje. Sjajno mesto za kupanje ali nije za malu decu zbog nedostatka hlada. Pristup plaži do kafića je bukvalno stena obrasla nekim algama ali je kao pesak zalepljen tako da je super hodati po tome i ići u vodu. Bez i jednog talasa, milina za kupati se i uživati u plićaku bez mutne vode od peska, šljunka...Ako bih išao opet na prvi prsten odseo bih u Posidiju.

DSC_0042.jpg DSC_0082.jpg DSC_0165.jpg DSC_0199.jpg

DSC_0214.jpg DSC_0222.jpg

 

2. Bili smo jedno popodne i obišli Pefkohori. Super mesto u odnosu na Hanioti i Polihrono i zajebao sam se što se nismo tamo uputili.

DSC_0391.jpg DSC_0402.jpg DSC_0407.jpg DSC_0423.jpg

 

 

U povratku smo obišli Cosmos tržni centar u Solunu, Jumbo dečiju prodavnicu i IKEA. Cosmos ništa jeftiniji od naših prodavnica tako da ništa nismo ni kupili. Jumbo odlično mesto za kupovinu i obratiet pažnju da postoje dve prodavnice oko Cosmosa, jedna je bukvalno na par minuta dok je druga na desetak, tako da obratite pažnju kada budete googlali prodavnice. Cosmos, IKEA i Jumbo su skoro jdno do drugoga.

 

Nikad više u ovaj deo Grčke a i ako budem morao onda Posidi ili Pefkohori. Opet,.... ništa posebno od ovog dela Grčke jer ako moraš, da bi uživao u lepim plažama, upaliti kola, onda lepo odeš na Lefkadu ili Tasos i tamo uživaš.

 

A ovo je pivo za preporuku:

DSC_0578.jpg

Edited by Bumblebee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziveli...

5f5320ff2547ccb2fecab67ed7518a67.jpgIzgleda da stvarno nisi imao sreće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jbt stvarno nisi imao srece... :-/

Moj ti je predlog da planiras letovanje ranije upravo zbog malog deteta. Ja sam u februaru uplatio vilu sa bazenom u Leptokariji za 240 e - super sam se proveo, odusevljen sam smestajem i planiram istu vilu dogodine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je bio što smo brzo odlučili da idemo, jer nismo znali hoće li ga mučiti zubići, temperatura za moj godišnji ili ne pošto godišnji u mojoj firmi moraš da planiraš godinu dana unapred.

Sledeće godine idem all inclusiv za ove iste pare kao što si rekao sa privatnim bazenom :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je bio što smo brzo odlučili da idemo, jer nismo znali hoće li ga mučiti zubići, temperatura za moj godišnji ili ne pošto godišnji u mojoj firmi moraš da planiraš godinu dana unapred.

Sledeće godine idem all inclusiv za ove iste pare kao što si rekao sa privatnim bazenom :)

Kolega Bumblebee, zao mi je sto prvi odlazak u Grcku nije bio po planu i zeljama. U svakom slucaju lep opis i zapazanja.

Moram da se ukljucim sa par komentara. 80% Srba, kada kaze Grcka, misli na Hanioti, Pefkohori, Polihrono, Stavros i Tasos. Oni malo iskusniji, otkrivaju Sitoniju kao i mesta na Jonskom moru. Zato, Grcka se ne moze uporediti sa Crnom Gorom u globalu a Polihrono jeste gore od pila letovalista u CG. Iako nisi mogao planirati unapred, za sledecu godinu se malo informisi, videces sta sve Grcka nudi, za 30-40 eur dnevno po apartmanu. Naravno, mesta u koje treba otici zavisi pre svega od afiniteta i to ne vredi raspravljati. Ali, Sitonija sa svojim plazama, zapadna obala Kasandre(Nea Skioni, Posidi, Siviri), Tasos, Amulani, mesta oko Volosa i sam Volos.... sve su to mesta i regije gde se moze upoznati prava Grcka a da nisu nista dalje od pomenutih sela PP i H i ostalih koje nase agencije najvise nude.

Dakle, sledece godine samo se dobro informisati u skladu sa sklonostima i zahtevima, kontaktirati direktno gazdu mailom i ugovoriti nezaboravno letovanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Booking je mama, uvek bukiras 2-3 smestaja sa mogucnoscu besplatnog otkazivanja i nikad nema greske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

    Polihrono, Hanioti, Pefhohori ...

 

                                  nekad

 

      sexy_chicks_at_the_beach_wildammo_49.jpg

 

   

                                 i  sad

 

      ohoho2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iju di nadje ovu prvu, pa to nema ni na Ibici a ne na budjavoj Kasandri x)

Oleeee za guz...ovaj lepotice a druga slika je mala maca za ono sta je bilo oko mene svih des'' dana x/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...