Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Petrolicious video: Toyota AE86

Recommended Posts

Toyota AE86 BEV & Toyota AE86 H2 koncept

 

231137-toyota ae 04.jpg

 

Konverzije starijih automobila u električne su sve popularniji način za očuvanje poznatih modela živim za buduće generacije. Toyota je pokazala potencijal svoje fabrike tako što je predstavila dva koncepta na Tokyo Auto Salonu. Reč je u stvari o dva primerka Toyote AE86 koja imaju različite pogone.

 

toyota ae 03.jpg

 

AE86 H2 koncept je baziran na Trueno karoserijskoj verziji sa preklopnim svetlima i karoserijom u dva tona. Automobil izgleda gotovo u potpunosti fabrički spolja, ali je dobio dva hidrogenska rezervoara postavljena u prtljažnik, koji su preuzeti od modela Mirai. Četvorocilindrični motor ispod haube je ostavljen u originalnoj formi što je više bilo moguće, ali je dobio modifikovane dizne, dovod goriva i svećice za potrebe hidrogenskog sistema. Japanski proizvođač tvrdi da je razvio automobil na takav način da su i dalje prisutni zvuk i vibracije motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Drugi koncept je AE86 BEV koji ima Levin karoseriju s fiksnim svetlima. ''Ruho'' je gotovo identično kao i kod koncepta AE86 H2, a poseduje prilično zanimljiv pogon. Sistem napajan baterijom koristi električni motor iz hibridnog modela Tundra, bateriju od plug-in hibrida Prius, kao i komponente preuzete od drugih produkcijskih Toyotinih i Lexusovih modela.

 

231136-toyota ae 02.jpg

 

Ipak, najveće iznenađenje je manuelni menjač za koji iz Toyote kažu da je pomogao u raspodeli težine automobila kako bi bila što bliže originalnoj. Iz kompanije tvrde da automobil nudi unikatno iskustvo vožnje kombinujući angažovanost u vozilu sa tri papučice sa ''robusnim karakteristikama pogonske sile''.

 

toyota ae 01.jpg

 

Oba automobila imaju sedišta koja su restaurirana, dok su pojasevi napravljeni od recikliranih materijala. Toyota se udružila sa nekoliko kompanija da bi proizvela dva prototipa, ali planova za njihovu masovnu proizvodnju nema.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...