Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Chris Harris video: Bugatti EB110 SS / Bugatti Centodieci

Recommended Posts

Zvuk Bugattija EB 110 na valjcima

 

bugatti eb110.jpg

 

Retko imamo priliku da vidimo skupe i klasične superautomobile pričvršćene na dyno test, ali ovaj videozapis nam to omogućava. YouTube kanal NM2255 je nedavno podelio isečak koji prikazuje Bugattija EB 110 koji se, pre dyna, testira na putu.

 

Bugatti je proizvodio EB 110 između 1991. i 1995. godine, pri čemu je iz fabrike izašlo samo 139 primeraka. To ga čini mnogo ređim automobilom od mlađih Veyrona i Chirona. Ispod poklopca motora se nalazi 3.5 V12 sa četiri turbo punjača, sposobnog za 553KS pri 8.000 obrtaja i 611 Nm pri 3.750 obrtaja. Neki od njih na sebi nose Super Sport značku, koji isporučuju 603KS pri 8.250 obrtaja i 650 Nm. S obzirom na to da EB 110 koristi V12, on proizvodi mnogo drugačije melodije od Veyrona i Chirona. Zvuk podseća na superautomobile iz Italije, iako ne zavija baš kao Ferrarijev i Lamborghinijev V12. Reč je o mnogo dubljem tonu od Bugattijevih W16 modela. Poslušajte ga:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još mu nije ni isporučen, a jedan Japanac za 12,5 miliona evra prodaje Bugatti Centodieci

 

bugatti centodieci 03.jpg

 

Kada je Bugatti predstavio Centodieci na Pebble Beachu 2019. godine, došao je s cenom od 8 miliona evra. Međutim, jedan japanski trgovac želi da proda jedan od ograničenih 10 primeraka za 12.5 miliona evra. Postoji samo jedan problem - skupoceni automobil nećete moći da vozite do sledeće godine. Naime, ovog Centodiecija prodaje trgovac iz Tokija, a naveden je na holandskom luksuznom tržištu James Edition. Kao što ste i pretpostavili, to je zaista automobil koji još nije ni napravljen, a isporuka stvarne jedinice je planirana za januar sledeće godine.

 

bugatti centodieci 02.jpg

 

Centodieci, što na italijanskom znači 110, odaje počast modelu EB110. Takođe slavi Bugattijevih 110 godina od osnivanja kompanije. Uprkos tome što izgleda kao moderni Bugatti, Centodieci nosi dizajnerske oznake EB110, posebno na prednjoj maski.

 

bugatti centodieci 01.jpg

 

Ispod stakla je smešten poznati Bugattijev W16 sposoban za okruglih 1.600KS (1176 kW), koji mu omogućavaju ubrzanje do stotke za 2.4 sekunde. Najveća brzina je elektronski ograničena na 380 km/h. Bugatti je završnoj fazi testiranja Centodiecija pre njegove neminovne proizvodnje. Sigurno su svi vlasnici uzbuđeni zbog dolaska svog višemilionskog hiperautomobila, iako se jedan od njih nada da će svoje ''mesto u redu'' prodati po visokoj ceni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Centodieci je spreman za proizvodnju

 

bugatti cd02.jpg

 

Bugatti je već lansirao nekoliko specijalnih verzija Chirona, ali ovde se radi o posebnom modelu. Doduše, i ovaj model u osnovi nosi Chironovu arhitekturu i pogon, ali uz važne promene. Ipak se radi o automobilu kojim se obeležava 110 godina postojanja kompanije, ali i veliki zaokret u poslovanju nastao pod novom grupacijom s dodatkom Rimčevog imena.

 

bugattti cd01.jpg

 

Centodieci je prvi put prikazan još u leto 2019. godine na Pebble Beach Concours d'Elegance-u, a od tada su uspeli da naprave prototip i s njim odrade čak 50.000 testnih kilometara, uključujući i test izdržljivosti na stazi Nardo u severnoj Italiji. Upravo je na toj stazi dugoj 12.6 km ovaj Bugatti isprobao i vožnju na maksimalnih 380 km/h. Kako otkrivaju u Bugattiju, testni je Centodieci dnevno odrađivao 1.200 testnih kilometara, a zaustavljao se samo kad su bile potrebne zamena vozača, revizija i tehnička provjra vozila. U kompaniji su svesni da će biti retki slučajevi da automobil vozi punom brzinom, ali njihova filozofija je da takve stvari moraju da temeljito provere. Sasvim logično, posebno ako se uzme u obzir da će svaki kupac ovaj automobil platiti najmanje osam miliona evra.

Podsetimo, Centodieci je moderna interpretacija EB 110, a pokreće ga poznati 8.0 W16 motor pojačan na 1.600 konja. Od 0 km/h do 100 km/h stiže za 2.4 sekunde.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi Bugatti Centodieci spreman za isporuku

 

225718-bugatti cd o3.jpg

 

Nakon skoro tri godine od prve promocije Bugattijevog modela Centodieci (vrednog 8.5 miliona evra), spreman je prvi primerak za isporuku kupcu. Planirano je da se napravi samo 10 jedinica, a prvi primerak spreman za kupca je u utorak pokazan u Bugatijevoj fabrici u Molshajmu, Francuska. Automobil je u boji nazvanoj EB110 Blue, a to je varijacija plave koja je upotrebljavana za originalni EB110. Plava boja u kombinaciji sa srebrnim točkovima je ista konfiguracija kao i na EB110 koji se već nalazi u kolekciji vlasnika ovog prvog Centodiecija.

 

225719-bugatti cd o2.jpg

 

Dizajn enterijera Centodiecija je takođe inspirisan EB110, posebno Super Sport verzijom. Proces kreiranja enterijera Centodiecija inače traje oko 16 nedelja, uključujući ceo dan samo za sedišta.

 

bugatti cd o1.jpg

 

Centodieci je predstavljen 2019. godine u čast EB110 (Centodieci na italijanskom znači ''110''), a automobil je najnoviji u rastućoj liniji modernih specijalaca napravljenih na bazi Bugattija Chiron. Centodieci pokreće poznati 8.0 W16 motor sa četiri turba. Ovde je motor podešen da isporučuje 1.577KS, ili 97 konja više od Chirona, a Bugatti tvrdi da će automobil ubrzati od 0-100 km/h za 2.4 sekunde. Maksimalna brzina je ograničena na 380 km/h, što je niže od maksimalne brzine Chirona od 420 km/h.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bugatti Centodieci sreće Bugatti EB110 SS

 

Bugatti Centodieci se susreo sa automobilom u kojem je Bugattijev dizajnerski tim tražio inspiraciju u njegovom stvaranju. Dizajniran i proizveden tokom Romano Artiolijeve ere Bugattija 1980-ih i 1990-ih, EB110 Supersport je bio lakša, snažnija verzija EB110 GT, upotpunjena promenama u dizajnu i fiksnim zadnjim krilom za dodatnu potisnu silu.

Sličnosti su odmah očigledne. Supersport je bio opremljen sa pet prepoznatljivih otvora za hlađenje u B stubu, neophodnih za dovod vazduha u 3.5 V12 motor sa četvorostrukim turbo punjenjem. Modernu verziju tih 5 rupa u B stubu ima i Centodieci, kao i gomilu drugih detalja...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednji Bugatti Centodieci isporučen vlasniku, najavljen misteriozni model

 

bugatti centodieci 04.jpg

 

Bugatti, jedan od najekskluzivnijih i najegzotičnijih proizvođača automobila na svetu, nalazi se u Molshajmu, u Alzasu u Francuskoj, i pravi remek-dela kao što je Centodieci. Napravljen kao moderna počast Bugattiju EB110, ovaj model je sada van proizvodnje jer je poslednji primerak sastavljen i isporučen novom vlasniku.

 

bugatti centodieci 3.jpg

 

Stavljajući tačku na ''značajno poglavlje u modernoj eri Bugattija'', poslednji Centodieci ima Quartz White spoljašnjost sa crnom karbonskom završnom obradom preko donjih delova karoserije plus crne mat rešetke. Vizuelna veza između modernog superautomobila i njegovog prethodnika je napravljena svetloplavim kočionim čeljustima i Bugatti logom na zadnjem krilu. Ova boja se još više ističe u unutrašnjosti gde su sedišta, krovna obloga, paneli vrata, centralna konzola i patosnice završeni u istoj nijansi.

 

bugatti centodieci 02.jpg

 

''Centodieci spaja sve komponente brenda Bugatti u jedan izuzetan paket: retkost, inovacije, nasleđe, zanatsko umeće i neuporedive performanse'', komentariše Christophe Piochon, predsednik Bugatti Automobiles. ''Cela ograničena proizvodnja od deset primeraka je bila toliko tražena od strane naših kupaca da je rasprodata pre nego što je Centodieci čak i zvanično otkriven.'' Pokreće ga 8.0 W16 quad-turbo motor, koji u ovde isporučuje 1.600 konjskih snaga. Ovo omogućava superautomobilu da postigne brzinu od 100 km/h za samo 2.4 sekunde, dok je najveća brzina 380 km/h. Sada kada je svih 10 primera Centodiecija završeno, Bugatti će se fokusirati na sklapanje preostale serije od 100 Chiron modela. Bugatti u Molshajmu će takođe raditi na 99 jedinica Mistrala, a zatim na 40 preostalih primeraka Bugattija Bolide samo za stazu. Svi navedeni modeli su već rasprodati.

Bugatti najavljuje da će uskoro otkriti i misteriozni model koji nikada nije stigao u proizvodnju. Slika prikazuje zadnji deo bočnog profila automobila koji je po svemu sudeći baziran na Chironu.

 

bugatti m 01.jpg

 

Bugatti će sve otkriti 21. decembra, zajedno sa RM Sotheby’s, što dovodi do nekih spekulacija da bi vozilo moglo biti dostupno za kupovinu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bugatti Centodieci Le Mans

 

bugatti centodieci u3.jpg

 

Bugatti je prošlog meseca isporučio poslednji od ukupno 10 planiranih primeraka modela Centodieci, koji je napravljen kao moderna počast Bugattiju EB110. Sada su objavljene i slike jednog od tih deset primeraka koji je završio u Americi i čiji vlasnik je za njega naručio specijalnu čemu bojenja koja odgovara trkačkom modelu EB110S sa trke 24 sata Le Mana 1994. godine.

 

bugatti centodieci u2.jpg

 

Trkački model je zvanično poznat kao EB110 LM, a nosio je broj 34 i patriotsku šemu boja francuske trkačke plave boje (plus sponzorske nalepnice), koja je ovde replicirana.

 

bugatti centodieci u1.jpg

 

''Centodieci spaja sve komponente brenda Bugatti u jedan izuzetan paket: retkost, inovacije, nasleđe, zanatsko umeće i neuporedive performanse'', komentariše Christophe Piochon, predsednik Bugatti Automobiles. ''Cela ograničena proizvodnja od deset primeraka je bila toliko tražena od strane naših kupaca da je rasprodata pre nego što je Centodieci čak i zvanično otkriven.'' Pokreće ga 8.0 W16 quad-turbo motor, koji u ovde isporučuje 1.600 konjskih snaga. Ovo omogućava superautomobilu da postigne brzinu od 100 km/h za samo 2.4 sekunde, dok je najveća brzina 380 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...