Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
delakroa

Dozvola za plovidbu

Recommended Posts

Sa drugarom planiramo kupovinu jednog manjeg glisera, a da bi mogli mirno i legalno da upravljamo njime sto po nasim rekama, sto na

moru, treba nam dozvola.

 

Preko neta sam se malo raspitivao, ono sto znam jedino jeste da treba da odem u lucku kapetaniju i da tamo polazem test. E sad, o kakvom se testu radi, koliko to kosta i sve ostale pojedinosti vezano za polaganje me interesuju. Ako neko ima nekih informacija, proverenih, bilo bi mi drago da ih podeli ovde. 

 

Isto tako i info za registraciju plovila, bilo da je to gliser, camac, jahta... Hvala unapred ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre je polaganje bilo tako sto sednes i popunis sta znas a ostalo ih pitas ;)

Za registraciju znam da ide prema kw i da za 260ks iznosi oko 50000rsd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auuu, toliko mnogo? O.o Na srecu ovaj sto smo mi gledali ima svega par KS :D

Edited by delakroa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ništa se bitno nije promenilo... info iz marta ove godine je da se ipak moraš pojaviti, a u zavisnosti od raspoloženja možda mora čak i ručak da se ispoštuje... 

 

Zoveš (ili još bolje odeš da izvidiš realnu situaciju) Kapetaniju pa se raspitaš...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasao sam kontakt novosadske lucke kapetanije, cesce sam tamo nego u Apatinu, pa cu da pozovem i raspitam se, ili da odem licno, sto kazes, mozda bolje tako. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema vise ruckova i ostalih gluposti.

Prvo sto ti treba je lekarsko uverenje za upravljaca motornog camca, oko 3000 din. Potom ti treba potvrda o poznavanju vestine plivanja, oko 1000 din i karta za bazen.

Onda kupis knjigu, malo naucis i platis polaganje oko 4500. Nemoj da te plase, samo procitaj knjigu par puta, trebace ti. Nisu tamo nikakve babaroge, svi smo ljudi i svi zelimo da uzivamo na reci. Sve sto naucis koristice najvise tebi.

 

Moja preporuka za polaganje je kapetanija SD, sto ne znaci da su druge bolje ili losije, jednostavno u SD sam ja polagao i imam takvo iskustvo. U BG kapetaniji takodje radi divna gospodja i ako si fin i kulturan za razliku od 90 posto ostalih camdzija i pecarosa proci ces dobro. Nemoj da se plasis, jeste sada malo teza procedura, ali kad prvi put izadjes na vodu ispravan sa svim papirima, ceka te ogromno uzivanje.

Srecno i bistro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bratsaja, lekarsko uverenje kao kad se polaze za kola? 

 

I sto se knjige tice skinuo sam neki pdf hrvatsko izdanje iz 2006 godine, ne znam da li je to isto ili je ovo nase izdanje nesto drugacije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas bio licno da se raspitam, izuzetno ljubazan covek u luckoj kapetaniji u Novom Sadu, sve pohvale za njega sto je istrpeo sva moja amaterska pitanja :D

 

Kaze ovako, uzme se ta prijava u kapetaniji, onda se ode na obican lekarski pregled, nista posebno, da se dobije uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, vid, sluh, ravnoteza i sl. Na bazenu se uzme potvrda o savladanoj vestini plivanja, kao sto je vec rekao kolega ranije. Jos treba da se uplate dve sume od 780 i 8000din u svrhu nekih taksi, sta znam, da se spreme dve slicice i dodje na polaganje, koje se, bar jos do kraja leta, odrzava svakog petka u kapetaniji.

 

Sto se literature tice, imaju oni knjigu, ali je stvarno korektno rekao covek da potrazim na nautickom forumu, tamo ima pdf da se skine, to je ta knjiga skenirana, kaze da ne moram jos i to da placam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do koliko metara duzine camca i konja ne treba ama bas nista ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dozvolu moras imati, koliko sam ja shvatio, a plovilo ne mora biti registrovano, tj ni ne registruje se ako je ispod 3m duzine preko svega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SVE sto plovi se registruje.Ako ima motor,placa se porez na isti.Postoji skala zavisno od duzine camca i snage motora.Koliko god da kosta nije skupo jer ploviti i biti na vodi je nesto najlepse.Ako se dobro secam,dozvola vazi do 15 metara na reci i 12 na moru,ali nisam siguran,pitaj na polaganju pa podeli sa nama.

Prilikom kupovine camca nemoj da zalis da platis pregled nekom iskusnijem,svaka popravka i prepravka kosta puno vise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...