Jump to content
FAS Goran
totti

''Ajkula'' dobija naslednika (DS8) 2018? / Divine DS

Recommended Posts

Inspiraciju za oznaku luksuzne automobilske linije DS, Citroen je dobio od orignalne ''ajkule'' iz 1955. Šest decenija kasnije, svet još uvek iščekuje naslednika legendarnog Citroena DS. Iako je nedavno postao zasebna marka u okviru kompanije ''PSA Peugeot Citroen'', DS je i dalje usko povezan sa Citroenom i njegovom tradicijom. Osnovan 2009. kao luksuzna linija Citroena, DS je do sada tržištu ponudio modele DS3 (u klasičnoj i kabriolet verziji), DS4 i DS5, dok su se na kineskom tržištu pojavili limuzina DS 5LS i krosover DS 6WR. Iako se već godinama u medijima najavljuje model koji bi simbolično predstavljao sponu sa originalnom ''ajkulom'', do realizacije jednog takvog automobila još uvek nije došlo. Ipak, kako saznaje Automotive News, DS nije odustao od top limuzine. Ovaj sajt navodi da je u pripremi model DS8 koji će u prodajne salone stići 2018. godine. Novi model bi trebalo da ima stiske elemente originalnog Citroena DS iz 1955. ali i modernih konceptnih vozila - Numero 9 i Divine DS. 
DS8 bi bio baziran na EMP2 mehaničkoj platformi i pozicioniran tako da se na tržištu suprotstavi modelima kao što su na primer Audi A6 ili BMW Serije 5. S obzirom da je DS svoja dva najnovija modela, DS 5LS i DS 6WR, predstavio u Kini, očekuje se da će i budući DS8 prvo biti ponuđen kupcima u toj zemlji, pre nego što, eventualno, stigne i u Evropu.
 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Divine DS concept u Londonu

 

ds%20d%2001.jpg

 
Kako piše Mojauto, nakon javne premijere na Gudvud festivalu brzine, spektakularni Divine DS koncept automobil modernog izgleda je stigao u London i provozao se kroz prirodni pejzaž Hajd parka.
 

ds%20d%20111.jpg

 
Kontrast istorijskog Hajd parka i ultra-modernog Divine DS koncepta je očigledan, a radikalne linije ovog modela su pre svega vizija budućnosti za Citroenov luksuzni brend DS.
 

ds%20d%201.jpg

 
Divine DS je kreiran u Parizu, a za njegov izgled je zaslužan Damjan Fresars. Svi aktuelni modeli DS-a su se zajedno prodali u 550.000 primeraka od pojavljivanja DS 3 modela 2010. godine, a odeljak Citroena do 2020. planira da lansira još šest novih serijskih modela.
 

ds%20d%2011.jpg

 
Ovaj koncept je opremljen naprednom, eksperimentalnom tehnologijom poput LED farova i sekvencijalnih indikatora, kao i kabinom visoke tehnologije u kojoj nalazimo holografski hed-ap displej i 10.4-inčni HD displej osetljiv na dodir.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiže DS 8

 

ds 8 1.jpg

 

Još pre tri godine su pojedini francuski mediji pisali da PSA grupacija priprema novi luksuzni model za brend DS Automobiles, a najnovije informacije o tome prenosi nemački magazin Auto Bild. To će biti model DS 8 koji će kupcima biti ponuđen 2020. godine, kada će Francuzi obeležiti i 65 godina od pojavljivanja originalnog Citroena DS (mada bi DS 8 trebalo da ima premijeru krajem 2019. godine).

 

ds 8 11.jpg

 

Navodno se može očekivati radikalniji izgled (delom inspirisan i DS 7 Crossbackom), uz luksuzni i komforni enterijer, sve kako bi DS 8 konkurisao nemačkim modelima, poput Audija A6 i BMW-a Serije 5 (s tim što će sa svojih 485 cm od njih biti nešto kraći). DS 8 će koristiti EMP2 platformu, dok će se u gami motora naći benzinci koji će razvijati do 225KS i dizelaši sa do 180KS. Takođe, u ponudi će biti i plug-in hybrid verzija sa 220KS koja će biti u mogućnosti da se kreće i samo na struju (do 65 km). Osnovni DS 8 će po proceni Auto Bilda koštati oko 35.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS 8 do kraja godine

 

193013-ds 8 1.jpg

 

Već duže vreme je poznato da PSA grupacija priprema novi veći model za brend DS Automobiles, a najnovije informacije o tome prenosi francuski forum ''Worldscoop''. To će biti DS 8 koji će kupcima biti ponuđen početkom 2020. godine, kada će Francuzi obeležiti i 65 godina od pojavljivanja originalnog Citroena DS (mada će DS 8 premijeru najverovatnije imati još krajem ove godine na Guangzhou sajmu automobila u Kini).

 

193014-ds 8 11.jpg

 

Najnovije slike pokazuju da bi DS 8 trebalo da bude baziran na produženom Peugeotu 508 L koji je već predstavljen u Kini, pri čemu je DS 8 dobio izmenjeni prednji i zadnji deo. Imajući to u vidu, i dimenzije DS 8 bi trebalo da budu slične pomenutom Peugeotu, što podrazumeva dužinu vozila od 4856 mm i međuovinsko rastojanje od 2848 mm. Takođe, deo standardne opreme će po svemu sudeći činiti i 12.3-inčna digitalna instrument tabla i 10-inčni ekran osetljiv na dodir za infotainment sistem. Ostaje da se vidi koji motori će biti u ponudi, ali se u svakom slučaju očekuje i hibridna verzija. DS 8 će se po svemu sudeći pojaviti i u Evropi, i to tokom 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoanaliza.jpg AutoAnaliza: 1972. Citroen DS

 

Model je predstavljen 1955. godine na salonu u Parizu.

Konkretan primerak je u luksuznom Pallas paketu opreme koji je prvi put pokazan 1965. godine, ima 2.0 benzinac sa 99KS/148Nm, mogao je do 169 km/h:.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U dahu sam odgledao klip. Savrsenstvo na tockovima, model koji je pokupio gomilu priznanja za dizajn, tehniku i napredne tehnologije. U prilicno renomiranih anketa proglasavan i za najlepsi auto svih vremena, najlepsi auto posle 2. svetskog rata, najuticajniji model na auto industriju itd...

Originalni DS poznat je i pod nazivom DeeSse, sto na francuskom znaci "boginja". Toliko je u svakom smislu odskakao kada je predstavljen na sajmu u Parizu, da je za prvih 15 min naruceno 750 komada, prvog dana 12.000, a za ceo sajam 80.000 komada :) . Rekord koji nije uspeo da obori niko do pojave Tesle 3, "samo" sto su ta 2 auta, svaki za svoje doba tehnicki du*e i glava (bar kako ih ja vidim). Prodat u blizu 1.500.000 primeraka.

Steta sto je tako avangardan i napredan brand poput Citroena polovinom 70-ih potpao pod Peugeot i polako se uklopio u prosek. Pokusali su sa izdvajanjem DS brenda kao zasebnog premiuma, ali sve je to bleda senka onoga za sta je u svoje vreme vazila boginja. Voleo bih da provozam ovako nesto, vise nego bilo koji moderni tablet.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...