Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Originalni auto testovi starih automobila (kad su bili novi)

Recommended Posts

motorweek.jpg MotorWeek: 2001. BMW M3

 

333 KS koje je imao ovakav E46 M3 su i danas impresivna brojka za atmosferac sa 6 cilindara:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozio sam zadnju generaciju (pre Siere) Ford Taunusa 1,6 iz 1980. godine.

Sjajan automobil. Nepoderiv, udoban i pouzdan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta se '80-tih govorilo o Golfu u Jugoslaviji?

 

196293-tas 02.jpg

 

Vraćamo se u početak 1980-ih, kad je prva generacija Golfa još uvek bila aktuelna. Legendarni ''kec'' je bio itekako obožavan automobil na prostorima bivše Jugoslavije, a mnogi su pokušavali da ga upoređuju s osetno jeftinijim Stojadinom. Evo, šta su o Golfu govorili oni koji su ih pregledavali na tehničkim pregledima i u servisima.

 

196292-tas 01.jpg

 

Maj 1982:

Predračun za Golfa odavno već u našoj zemlji ima vrednost glavnog lutrijskog zgoditka. Potražnja ne prestaje, iako taj automobil na lestvici cena stoji desetak stepenica (čitaj starih miliona) više od najpopularnije domaće Zastave 101. Da li je Golf, zaista, toliko uspešan kompromis između onoga što pruža i onoga koliko na tržištu vredi? Opravdava li sve one muke, čekanje i potezanje veza da bi se do njega stiglo? U servisu autokuće Ineks na Novom Beogradu potražili smo šefa prijemne službe Petra Jovanovića, koji se još od 1958. godine druži sa Volkswagenima. Kroz njegove ruke Golfovi svakodnevno prolaze pri redovnim servisnim pregledima, ali i prilikom reklamacija. Zato odgovor na pitanje koje su mane Golfa stiže sa pravog mesta.

 

Dečje bolesti

Volkswagen Golf se proizvodi još od 1974. a tek tri godine kasnije ušao je u proizvodni program TAS-a. Dakle, bilo je dovoljno vremena da se otklone dečje bolesti kojih je, kao kod svakog novog modela, bilo, kaže šef prijemne službe u Ineksovom servisu. ''Zna se, a i domaća štampa je o tome ranije pisala, da su prvi primerci Golfova imali izvesne nedostatke na upravljačkom mehanizmu (nedostajao je osigurač jednog vitalnog zavrtnja) i na spojevima donjeg dela karoserije. Ali, koliko je meni poznato, u našoj zemlji su prodata samo dva primerka sa ovakvim greškama. Njihovi kupci su odmah obavešteni, a kvarovi otklonjeni.'' Golf, međutim, ima i neke aktuelne mane.

Petar Jovanović ističe da se u poslednje vreme često kvari termostat za uključivanje električnog ventilatora za hlađenje motora. U najnovijim modelima snabdevenim pokazivačem temperature rashladne tečenosti, ova neispravnost može da se primeti čim kazaljka počne da se približava zabranjenom, crvenom području. Na starijim tipovima, taj nedostatak je opasniji jer, umesto termometra, postoji samo lampica koja zasvetli tek kada motor prokuva. Da li je ventilator ispravan, vozač može da proveri kada motor duže vreme radi u mestu. Ako tada ventilator ne proradi, znači da se termostat koji ga uključuje pokvario.

 

Više nemački nego naš

U vozačkim krugovima odavno postoji skepsa prema radu i delovima naše ''šrafinciger'' industrije utkanim u domaće automobile sa stranim pedigreom. Da je original na većoj ceni od licencnog modela, poznato je već i iz svakodnevnih kupoprodajnih oglasnih poruka u kojima se naglašava: prodajem Zastavu - sa italijanskim motorom ili: prodajem Golfa - original nemački. Upravo smo zato poželeli da od našeg sagovornika saznamo šta je na Golfovima iz TAS-a ''original nemačko'', a šta delo naših ruku?

''Nema razloga da se domaći Golfovi smatraju lošijim od originala. Jedino je antikorozivna zaštita bila u početku nešto slabija, što se primećivalo na spojevima spoljašnjih i unutrašnjih blatobrana. Ali, od 1980. godine TAS pri farbanju primenjuje postupak ''kataforeze'' kojim se cela školjka potapa u bazen s bojom, isto kao u nemačkoj fabrici. To, praktično, znači da je naknadna antikorozivna zaštita koju većina vlasnika obavlja baš ovde u našem servisu, bila potrebnija starim tipovima Golfa nego novijim'', kaže šef prijemne službe u Ineksu.

 

Iskušenja na tehničkom pregledu

Kako Golfovi prolaze na tehničkim pregledima prilikom registracije? Vraćaju li se njihovi vlasnici neobavljenog posla?

Saznali smo da vlasnicima Golfa treba skrenuti pažnju da vek trajanja spona, najvitalnijeg dela upravljačkog mehanizma za koji na tehničkom pregledu nema gledanja kroz prste, iznosi oko 70.000 kilometara. Isto važi i za prednje amortizere koji se negde oko pomenute kilometraže oglase lupanjem, pa je prilično lako ustanoviti da su zreli za zamenu. Na tehničkom pregledu se događa da vlasnik Golfa bude vraćen zato što mu, navodno, zadnji točkovi ne koče dovoljno snažno. Nadležni gube iz vida specifičnost konstrukcije ovog automobila čiji zadnji kraj je lagan, pa ne pritiska dovoljno snažno na valjke za merenje snage kočenja. Znači, najčešće nije u pitanju nikakav kvar, već neobaveštenost pojedinaca.

 

Kočnice

''Kao preporuku vlasnicima Golfa istakao bih da vek disk-pločica iznosi 15.000 kilometara. Mnogi na to ne obraćaju pažnju, voze sve dok se pločice sasvim ne istružu, a tada najčešće strada i sam disk, pa je popravka mnogo skuplja.''

Šef prijemne službe u Ineksovom servisu daje još jedan savet: ''U gradskoj gužvi stalno se nekuda žuri. Nije redak slučaj da točak udari u ivičnjak ili upadne u rupu. Golf je na to osetljiv, pa se zbog toga događalo da potpuno nova guma oćelavi već posle hiljadu kilometara. Zato je redovno centriranje prednjeg trapa izuzetno značajno.''

 

Napisao: V. Slavković (Auto svet, 1982.)

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...