Jump to content
Goran
Dante Bg

Ručni časovnici

Recommended Posts

Izgleda je utihnula tema sa smartovima, pa da iskoristim za još jednu konsultaciju sa iskusnijima. Nisam se još ohladio od čašćavanja sebe jednim satom (Imam tri, dva fashion diesel i fosil komercijala, jedan omiljeni Nautika kvarc chrono) i kao što sam već pisao zagrejao sam se za seiko 5 sporta automatic. Nisam imao do sada automatic, i faktički on bi mi bio novi svakodnevni sat, time bi Nautiku malo pričuvao, draga mi je, stara preko 15 god, a ima već i habanja.

E sad, malo sam se zamislio, kakvi su ti ulazni automatici za 200-300 eur. Kad sam za ovaj seiko tražio neka iskustva našao sam dosta pozitivnih komentara ali i na par mesta da kasni sat... Suština je da li je bolje automatik za 30.000, da li on može imati mana, ili za te ili čak i malo manje pare dobar provereni kvarc. U fazonu šta se prsim sa automaticom ako nemam 100.000 za sat. 

Primeri, automatic

Seiko 5 https://bomar.rs/seiko-5-sports-srpg31k1

Ili na primer ovaj citizen za 25.000 https://bomar.rs/citizen-nh8390-03xe-sat

Otkud on jefitniji od seika? NIje popust. Mada mi on čini mi se nije baš za svaki dan, više bi mi bio drugi za ređe braon kombinacije zašta mi je do sada služio diesel za kojeg nemam narukvicu.  Ali lep je. 

Ili u toj vrednosti neki kvarc, izbor je beskonačan, sad ima neka akcija u Bomaru. Da li ovaj Romer zaista cena bila 50.000 ili je to fora. Kakav je Roamer uošte. Mada viđao sam po nekim stranim sajtovima 400eur cenu. 

https://bomar.rs/roamer-sportivo-set-856982-41-75-50

Lep je, safirno staklo, grancija 7 god, dve narukvice. Ali opet 30.000 kao snižen.

Ili baš ako govorimo o istom brendu, čisto kao primer navodim,  https://bomar.rs/seiko-classic-sur517p1

Zašto je ovaj Seiko iste cene kao automatic. Da li je samo stategija cene ili je najjeftiniji automatic ipak onako... 

@djole81ar Ja mislim da je Seiko 5 odlican mehanizam i da svaki ljubitelj satova treba da poseduje jedan :D 

Rezerva snage mu nije kao kod jacih gde deklarisu 80h, ovaj je realno oko 40, nemoj me drzati za rec, ne znam tacnu brojku.

Prakticno gledano nije mi nikakva razlika Seiko 5/ Tissot Seamaster / Omega / Cetina DS action diver u svakodnevnoj upotrebi.

Takodje ustedi se tu na narukvici i na staklu koje nije keramicko sigurno, ali za te pare je Seiko 5 odlican izbor i prvi pravi entry sat po mom misljenju.

Pored toga se Seiko 5 mehanizam nasiroko stavlja svuda i najmasovnije sigurno proizvodi (cak ga i Kinezi koriste za replike premium brendova) sto je moralo da obori njegovu cenu proizvodnje.

Da ne bude da ne pricam iz prve ruke, pre 3-4 godine sam bas odlepio za zelenim satovima i uzeo SRPD77K1:

image.thumb.png.ad99fcb4a2c7514064550bca8d9c7fd1.png

Radi kao i prvog dana, cak se i Nasa narukvica dobro drzi iako su sve one realno krs.

Ne kasni, mehanizam lepo radi i ultrazanimljiv letnji sat mi je i dalje. Tako da odmene puna podrska za Seiko 5 :) 

Slazem se sa Igorom, sa Seikom 5 nema greske, ja isto gledam jednu peticu trenutno ali klasicnu varijantu: https://bomar.rs/seiko-5-snxs77k1.

Sto se tice Roamera, imam Rockshell Mark III 2 godine i zadovoljan sam, jedina zamerka je kozna narukvica mada generalno i nisam ljubitelj koznih narukvica. E sad, ova cena sto stoji na sajtu bez popusta mislim da nije realna i da zbog toga imaju popust (inace popust na Roamer u Bomaru stoji neprekidno poslednjih par godina).

Hvala. 

isti je mehanizam kao u tvoj zlenom 4R36. Čitam malo sad o tome, nisam ranije nešto bio upoznat. Za ovaj mehanizam u Seiku navode tačnost u rasponu +45/-35 sec na dan. Što je po meni puno, znači da bi svakih nekoliko dana moraš da ga došteluješ. A posle u komentarima ispod vidim da ljudi pišu kasni npr 3 sekunde tokom noći npr. .. Sad nisam razumeo da li su ga oni naknadno podešavali, pošto vidim neki komentar tipa maksimalno mogu da doteram do 5 sec..  Ne znam šta da očkeujem par sec, ili više, da li proizvodjač to što navodi je realno očekivano ili samo da se ogradi (kao Fiat za potrošnju ulja od 400ml/1000km :))

https://calibercorner.com/seiko-caliber-4r36/

Kad pomenusmo i zelene ovaj mi je bruka

https://bomar.rs/seiko-prospex-spb245j1

image.thumb.png.35bc912d49702d338f0903ca7ee5ecfd.png

Iskreno mene to ne muci jer obicno nosim 2 dana sat pa malo promenim i onda on stane, onda opet podesim vreme i u krug :D 

Ja obicno kada navijam automatik stavim na 3 minuta vise i ni ne obracam paznju da li kasni

Da dodam, narucio sam pre nekog vremena dzepni sat, mada ga jos nijednom nisam nosio. Samo sam njemu precizno gledao da li kasni jer mi je bilo zanimljiov, ali izgleda da ne :D 

To me podseti kao nekad kad su svi nosili na navijanje, stane, podesiš ga, naviješ i teraj.. 

To navijanje kad smo bili mali mi je uvek bio hit. Gledao sam i sad neke, ali su skupi... 

Edited by djole81ar

Da se razumemo automatik je uzivanje pre svega.

Ako hoces preciznost ima Citizen radio mehanizam ili GPS koji su verovatno najtacniji mehanizmi dostupni, osim mobilnog telefona naravno :D 

Tako da mene to ni najmanje ne brine, svaki ce nesot malo da promasi i da zakasni, proslo je vreme kada su se satovi nosili da bismo znali 100% tacno vreme, sad je vise opsteprihvacen modni detalj.

Edited by igor0511

2 hours ago, djole81ar said:

E sad, malo sam se zamislio, kakvi su ti ulazni automatici za 200-300 eur. Kad sam za ovaj seiko tražio neka iskustva našao sam dosta pozitivnih komentara ali i na par mesta da kasni sat... Suština je da li je bolje automatik za 30.000, da li on može imati mana, ili za te ili čak i malo manje pare dobar provereni kvarc. U fazonu šta se prsim sa automaticom ako nemam 100.000 za sat.

Šta očekivati? Dosta ljudi ne shvata da se radi o mehaničkim sklopovima koji moraju da imaju odstupanje, a samo odstupanje zavisi od cene sata.

Evo ovako, najkvalitetniji automatik satovi od pola miliona evra kasne (ili idu brže) do 4-5 sekundi mesečno, od automatik satova do 1000 evra je za očekivati 1 sekunda dnevno da odstupa. E sad, lepota, kašnjenje može da se šteluje, prvo kod servisera a drugo čuvanjem samog sata. Serviser može da dovede do odstupanja u fabričkim vrednostima, a čuvanjem na sledeći način, sat najtačnije radi kad se nosi na ruci, kad god stoji on odstupa, čak je bitno kako je ostavljen, da li na levu ili desnu stranu ili horizontalno, prostim isprobavanjem se može dovesti sat u što tačnije stanje. Takođe za čuvanje postoje posebni uređaji koji simuliraju nošenje sata na ruci kad ga ne nosite, da bi mehanizam radio što ravnomernije, guglajte "watch winder"

6 minutes ago, The Punisher said:

Šta očekivati? Dosta ljudi ne shvata da se radi o mehaničkim sklopovima koji moraju da imaju odstupanje, a samo odstupanje zavisi od cene sata.

Hvala na odgovoru. Naravno da shvatam zato i pitam za mišljenje u vezi jeftinije automatike. 

S obzirom da me još drži ovaj satić, a li klasično srpski bih da prođem za što manje para, izguhlah ga, 

od mi srbija 29990din, do raznih prodavnica na kupujem prodajem, Novi sad, i Subotica, za oko 155 eur

zna li neko u čemu je fora pa ga prodaju valjano jeftinije...

185.png

dr electronic 18340.png

lule 152.png

mi srbija 29900.png

technoshop 155.png

Ako gledas po KP, juri ljude koji tamo imaju verifikovan bankovni racun i na hiljade pozitivnih ocena.

Ja sam ne-smart :)  satove uzimao kod Carlla (Pancevo), nikakvih problema. Proveri i kod njega da li drzi te smartice, tj. to sto tacno trazis. Mozda nadjes i nesto interesantnije, za slicno ili manje para.

Cene po nasim radnjama stvarno ne bih komentarisao, ista politika kao i za gomilu drugih stvari.

PS: To ti je kao kada ides na put i prolazis kroz Bosnu, Makedoniju, Bugarsku... I dvoumis se da li da tamo sipas drasticno jeftinije gorivo :D . A na nekim mestima cak i bolje.

Cenis da je ok roba. A garancija ?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Već sam zaboravio ime likova na KP koji su provereni godinama tamo, proguglaj malo, izaći će ti, kao što Ivan reče, ima ih poznatih sa hiljadama pozitivnih recenzija, uglavnom su iz Subotice, kupuju ljudi preko njih robu u vrednosti i preko 1000€. Elem, imaju i garanciju, ono vraćaju u Mađarsku i sve završavaju, ti o tome ne brineš.

Послато са 2203129G помоћу Тапатока

Imaj samo u vidu da ce taj smart satic da ti traje okvirno do 2 godine i posle ce biti za kantu.

Dokazano vise puta nazalost sto zbog slabljenja baterije, toga sto ce biti outdateovan i na kraju do samog uredjaja koji je jako loseg kvaliteta i ne moze se uporediti sa krunicom bilo kog proizvodjaca satova.

Ne zelim da te odgovaram, samo prenosim moja iskustva :D 

Ja sam do sad imao:

• Acer neki, zaboraivh i ime, prvi pametni sat
  • Fossil smart watch - taj nekim cudom i dalje radi, samo je sve out of date, ali drzi se zbog kvalitetnog kucista
  • Galaxy Fit Pro 1 i 2
  • Jos poneku jeftinu smart narukvicu koja je tu uletela
  • Xiaomi pametni sat Remdi nesto
  • Sad neki Xiaomi sto smo dobili uz trotinet, ne znam mu ni ime

Sve smo koristili po godinu do godinu i po i posle postane vise zamaranje neog korist.

Galaxy Fit 2 i prvom Xiaomiju su se raspale narukvice i posle nas mrzelo da cekamo zamenu i tako stoje ogoljeni.

Edited by igor0511

16 hours ago, shuxx said:

S obzirom da me još drži ovaj satić, a li klasično srpski bih da prođem za što manje para, izguhlah ga, 

E mogu ti preporuciti i amazfit. To je podbrend xiaomija, rade satove cak i bolje nego sto xiaomi plasira. Uglavnom, svaki xiaomi sat ces naci pod amazfit, sad zavisi koja verzija. 
Trenutno imam T-Rex 2 i jako je korektan satic spram cene. Dosta stvari meri. 

A sto se kp kupovine od Madjara, samo pozitivna iskustva. 
Kupio sam par telefona, sklopio komp... 

Jedino sto nije isplativo preko njiuh uzimati su monitori/tv sa manjim dijagonalama. 

2 hours ago, shuxx said:

Izvini, ali ko k##ac se upuju smartwatch od 200 do 500 eur. Da bi kitili ruku 2 do 3 godine?

Pa isto kao i sa telefonima, rade brzo 3-4 godine pa posle sve sporije i losije. 

Ja sam vise za varijantu pravih satova. Hoces sat za treninge, planinarenje, sport takve i trazis. Ako ti treba neka elegancija takav kupis a da sat bude univerzalac ili neki smart koji treba da ima sve u jednom može ali nije to to. 

Zanimljiv fenonmen za satove :) Kazes nekom 800-1000e za dobar automatik i reci ce ti da si lud. Takav sat traje lagano 20 godina.

300-500e za smart koji traje max 2 godine je sa druge strane prihvatljivo.

Ja sam sebi pravdao satove za mailove i sportove, ali realno samo unose nervozu. Ne verujem da sam nesto bio produktivniji sto odmah vidim mail, a bio sam mnogo nervoziji sto npr odem da vozim bicikl i vidim da nesto ne valja, a opet necu sa bicikla to tek tako resiti.

To ti dodje kao administracija foruma sa telefona :D .

Mo's samo nesto da sje*es.

Ma sva ta hi tec tahnika. Smart phone. Smart watch su brzo prolazni trendovi. Brz pad vrednosti. Brza promena karakterisika, vec za godinu dana je duplo jeftiniji, a za iste pare sad dobijes puno vise funkcija.

Radije bih kupio klasiku, koja traje, vredi, nego smart.

Ali se nesto napalih.. videcu sta ce biti.

150e, da traje 3 - 4god.... i nije neka stavka u zivotnom budzetu...

Bacaju se pare na mnogo gluplje stvari