Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Axic

Prvi automobil u Srbiji

Recommended Posts

Beogradski trgovac i bankar Boža Radulović, po povratku iz Beča, uvezao je prvi automobil u Srbiju. Tako 3. aprila 1903. godine, vozom iz pokrajine Nesselsdorf nadomak Beča, rano ujutru stiže istoimeni model automobila. Ponosno (skoro nadmeno) na fotografiji izgleda trgovac Boža Radulović, prvi Srbin koji je davne 1903. godine u svoju "imovinsku kartu" sa pravom mogao da doda da je vlasnik svetskog čuda kosmičkih razmera - automobila. Ipak, fotografija prećutkuje i više nego što otkriva...

Pre svega, Radulović, kojem je automobil marke "Nesseldorf" iz Beča 3. aprila 1903. vozom dovezen do Beograda, ne samo da nije znao kako se skalamerijom čije je ponosni vlasnik postao upravlja, nego nije imao "petlje" ni da proba da nauči.

 

cxcv5044.jpg
Prvi autobombil u Srbiji
 
Umesto toga, on je svog prijatelja, fotocinkografa (fotografa), Sretena Kostića zamolio da postane njegov "šofer". Sreten nije imao pojma šta je to "šofer", ali je imao znatno više radoznalosti i kuražnosti od Bože, pa se upustio u avanturu. Usput, kompanija od koje je automobil kupljen je u Beograd poslala i prvog instruktora vožnje u Srbiji, Nemca čije ime nikada nije zapisano u istorijskim knjigama. Ovo je u to vreme bila uobičajena praksa, a instruktor je novog vlasnika vožnji učio ravno 45 dana.
 
cxcv5045.jpg
Sreten Kostić, prvi šofer u Srbiji
 

Istorija kaže da je prva vožnja počela od Železničke stanice, nastavila se uz Nemanjinu i Ulicu Kneza Miloša, a završila se na Topčideru...

Kako je tada zabeležio Kostić, prva vožnja je prošla dobro, ali uz dodatne komentare reakcija prolaznika: “Poneko je razrogačio oči, poneko se prekrstio sluteći da se sreo sa nečastivim”. 

Kasnije su se, u seoskim predelima, suočavali sa konkretnijim reakcijama: “Jedan pastir, čuvši huku automobila, pobegao je glavom bez obzira, ostavivši stado ovaca.

Prilikom jedne predvečernje vožnje jedna seljanka se toliko uplašila od svetlosti farova da je pred kola stala kao ukopana, vičući i mlatarajući rukama sve dok šofer nije ugasio svetlo”.

 

Izvor: http://www.autoslavia.com/istorija-automobilizma-u-srbiji-prvi-automobil/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...