Jump to content
FAS Goran
Trulex

Fiat Punto Classic - naknadna ugradnja kuke (električna instalacija)

Recommended Posts

Da li u Puntu classic ima ostavljeno u gepeku priključak za električnu instalaciju za kuku?

Ima neka kutija sa leve strane, a ne znam čemu služi,

ako neko zna neka pojasni,

hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel ima neka šema kako bi to sam izveo, pošto mi ne treba za kuku nego samo svetlo na nosač za biciklove,

ili da idem kod majstora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trulex,

nema nikakve pripreme za kuku, ali ako kupuješ kuku traži je sa već postojećom instalacijom za struju. Trebalo bi da postoje dve kutije (na svakoj štopaljki ide po jedna) u koje se bodu džekovi koji se istaknu iz štopaljki a iz te kutije izlaze kablovi ka priključku na kuki i kabal koji se potom utakne u štopaljku. Da bi sve lepo funkcionisalo i da računar ne bi prijavljivao grešku mora da postoji neka elektronika (valjda neki emulator) koji će sakriti dodatne potrošače struje (sijalice na prikolici). E upravo se ta pločica sa elektronikom nalazi u tim kutijicama.

Drugo ti je rešenje da ti te emulatore napravi neki elektroničar, ali će te to koštati gotovo koliko i sama kuka. Ovo znam zato što već neko vreme jurim kuku za mojeg punta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ako se upustis u samostalno povezivanje, tj nadodavanje na vec postojecu instalaciju novu za kuku, gotovo sigurno ces spaliti cipove u bodi racunaru, tako da ti ne bi preporucio sam da to radis ako nemas iskustva i ako ne poznajes princip rada osvetljenja kod punta. Mozes sam aliiii za svaku sijalicu koji nadodajes bi trebao da ubacis relej i da dovlacis posebne napone, inace ode bodi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, ukapirao sam, ne diram ništa sam,

kao što rekoh ne treba mi kuka tako da ne mogu da kupim te kablove sa kukom,

vidim da sa leve strane u gepeku ima neka kutija u koje dolaze žice a nigde ne odlaze pa sam pomislio da nije to možda ostavljeno za struju za kuku,

a i vidim da niko ne zna čemu služi ta kutija,

pošto je kuka recimo 100 eur, da li je moguće da će majstor da mi uzme 100 eur da izvuče struju?


Zvao sam ovlašćenog, oko 2500 dinara bi koštalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I još nešto, razlikuje se kuka za punta sa 3 i 5 vrata. Ja sam nalazio kuku za model sa 5 vrata za 80 eura sa celom instalacijom (i releji su uključeni), ali meni nije odgovarala. Ako se već odlučiš za kuku, prvo biraj fabričku instalaciju (instalacija koja dolazi uz kuku) a ako ne nađeš onda možeš i kod majstora ali pazi da taj zna šta radi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuvalja

jel možeš da razjasniš malo to oko spaljivanja čipova u računaru,

danas sam bio kod 2 različita majstora, autoelektričara, koji kažu da se može samo spojiti žice na štopaljku  bez ikakvih releja, mada nisu sigurni da li će se upaliti kontrolna sijalica na tabli usled promene otpora, ali to meni ne smeta ako ne smeta elektroinstalaciji u kolima,

i kao što sam napisao ne treba mi kuka nego samo da izvučem struju na dodatnu zadnju signalizaciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da mogu i da razjasnim i da dokumentujem.

 

Evo ovo je body sa stila koji je identican na oko kao i kod punta, razlikuje se u tome sto nije bas sve na istom pinu i stilov ima vise elemenata posto ima i vise elektro opreme, cuvam ga u sobi kao uspomenu, neko je pre mene povezivao kuku na taj primitivan nacin i po godistu ovog bodija vidim da je vec menjan i stavljan novi. Na slikama ces videti da je popravljan ali bezuspesbo posto je progorela viseslojna stampana ploca usred pregorevanja jednog od cipova, imas slike sve kako sta izgleda. Inace taj cip (kolo) kontrolise svetla na kolima on ih pali gasi i proverava ispravnost, ukoliko stavis negde jacu sijalicu postoji sansa da spalis kolo, isto tako ako na fabricku od 21w dodas jos jednu ode opet kolo.

 

Ako te zanima drugi bodi sam jedva nasao posto mi je malo specificna oprema, i koste 40-50€ i jos toliko da ti neko ukodira taj drugi po tvom spaljenom, da bi auto mogao uopste da upali. A ti ako zelis idi kod tih majstora ali trazi da ti daju garanciju na svoj rad i da odgovaraju za eventualne posledice.

 

cxcv5049.jpg cxcv5050.jpg
 
cxcv5051.jpg cxcv5052.jpg cxcv5053.jpg
 
 
Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaš šta, ne bi neki pametni inženjer za džabe stavio one kutijice za povezivanje instalacije kuke. U najboljem slučaju proćićeš sa paljenjem samo lampice, ali opcija koju ti je kolega objasnio je verovatnija. A što se tiče majstora, ja sam bio kod trojice (jedan mi je kolega sa posla) i svi su mi rekli da se ne zezam i da moraju obavezno da idu releji. Sada, da je u pitanju golf 2 ili yugo lako bi mi svi to rešili, ali bukvalno na svim autima koji imaju računar obavezni su ti releji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja još nisam odlučio šta da radim, ali ću reći da sam pričao  sa više majstora uključujući i čoveka koji ugrađuje kuke,

i svi odmahuju glavom na pomenu releja i Punta.

Na ebay-u a i kod nas se prodaju komplet kitovi za ugradnju kuke sa elektro instalacijom za Punta, i kod nikog u kompletu nema ništa osim žica i utičnice.

Onda sam zvao glavnog uvoznika za Bosal koji prodaje i ugrađuje kuke, i on mi je rekao da u Punta nema potrebe nizakakvim dodatnim relejima i da oni montiraju bez njih.

Eto sad, pa budi pametan........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja i kolega Kuvalja rekošmo ti svoje mišljenje, a ti radi kako misliš da treba. Tvoj auto, tvoja odgovornost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eno je na puntu bosalova kuka,kataloski ne ide "smart" zbog elektronike ali pali kontrolnu lampu.tako se vozi od 2009.bez ikakvih problema.prilikom ugradnje kod ovlastenih mozes traziti i smart uz doplatu.mislim da je 40-50 tvrde valute u dinarima,a kao sto rekose predhodnici radi kako mislis tvoj je auto a i briga

Share this post


Link to post
Share on other sites

ajde ovako,smart konekcija je dodatna elektronika velicine kutije cigareta koja se vezuje na instalaciju automobila da bi "objasnila" racunaru automobila da ima dodatnih porosaca kako ne bi brljavio il ne daj boze video si na slikama u postovima pre.naravno da zivimo u obecanoj zemlji pa autoelektricari mogu da "prevare " racunar ugradnjom releja.za ovako nesto ti ne treba elektricar koji ima cvik kljesta i glimalicu kao osnovni a i sav alat pa da napravi ozbiljne problema na kolima.savet je da odes kod ovlastenih i tamo to odradis.kao sto rekoh pre kataloski ne ide smart na punta ali pali onu kontrolnu zutu lampicu u sredini instrument table kada se zakace dodatni potrosaci (prikolica).kada nema dodatnih porosaca ne gori ni kontrolna sijalica na tabli.meni su ovlasteni radili svojevremeno bez releja a i smarta a upaljena zuta lampica sa zakacenom prikolicom je bila gratis.meni licno to ne smeta jer vucem prikolicu dva puta godisnje pa se nisam upustao u dodatne ekonomske egzibicije.suma sumarum je da odradis ovo u ovlastenom sevisu da ti ne bi "majstori"sprzili elektroniku na kolima.nadam se da ce ti ovaj post biti od koristi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav!

 

Da li negde u Beogradu ima neko ko prodaje i ugradjuje euro kuke? Fita punto 2001. god 5vrata

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...