Jump to content
FAS Goran
N.N.

Jeep Compass / Patriot / Commander / Jeep Meridian

Recommended Posts

Vizija novog Jeep Compassa od strane Brazilaca. Ovi su u pravilu precizni kada je riječ o vozilima iz njihovih FIAT tvornica.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi kompaktni Jeep će poneti ime Compass ili Patriot

 

jeep%202015.jpg

 
Na putevima su do sada više puta snimljeni maskirani test primerci novog Jeep-a, koji će naslediti modele Compass i Patriot. Ranije se pretpostavljalo da će ovaj model dobiti neko novo ime, ali kako prenose američki mediji, u Jeepu su odlučili da ipak za njega upotrebe jedno od dva stara imena. Dakle, novi kompaktni SUV će nositi naziv Compass ili Patriot, što je na sajmu automobila u Detroitu najavio i šef Jeepa Mike Manley. Kako bilo, novi Jeep Compass/Patriot će premijeru imati početkom marta na sajmu u Ženevi, baziraće se na platformi koju koristi i Jeep Renegade, a gami motora bi trebalo da se nađu 1.4 litarski turbo benzinac kao i 1.6 i 2.0 liatrski dizelaši.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skinuo sam najnoviji broj QR-a i...

 

Compass1.jpg  Compass2.jpg

 

 

 

Edited by Dante Bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako bude ovakav, meni se svidja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uhvatili su unutrašnjost. Iako je platforma kao za Tipo ili 500X/Renegade koristi HVAC kontrole kao za Cherokee, 200 ili Dart:

 

zza4530.jpgzza4531.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo bi trebao biti bazni model?

Fino izgleda, kao umanjeni Cherokee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je Sport oprema.  I pustimo sada što je socijalna oprema. Napisati ću prije svega stilske zamjerke jer vjerujem da će materijali biti dobri.

Meni vertikalni otvori za ventilaciju previše daju na Hyundai, a to na većini EU tržišta znači jeftino, pogotovo u Italiji. Evo baš su Talijani dali komentar kako im vizualno barem i Tipo izgleda svježije.

Isto tako stilska izvedba se čini takva da za Europu fali detalja. Malo više mašte nebi škodilo, pa makar to bili lažni šavovi po instrument tabli.

Sve u svemu unutrašnjost barem stilski korak iza Renegadea i korak previše u smjeru Amerike sa dizajnom, a model koji će zbog ne baš velike veličine biti bitan i kod nas u Europi, a i u ostatku svijeta.

U materijale unutra ne sumnjam. Tu FCA radi jako dobar posao u zadnje vrijeme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvodnja Jeepa Compass i Patriot prestaje 23. decembra

 

jeep%20compass%202.jpg

 

Zamena za postojeće modele Compass i Patriot dolazi u vidu jedinstvenog vozila koje menja oba modela u isto vreme i biće za nijansu luksuzniji od Jeep Renegade modela.

 

94167-jeep%20compass%2011.jpg

 

Dugo je već očekivana zamena ne tako popularnih modela Jeep-a, a kako stvari stoje, Compass i Patriot će biti u proizvodnji do kraja 2016. godine. Novi model koji je predviđen da zameni oba modela u isto vreme, nije još uvek imenovan. Jedino što je poznato od informacija, je da će na skali modela biti pozicioniran iznad modela Renegade, dok će platforma na kojoj bude izrađivan biti proširena i produžena verzija prethodne. Starija verzija platforme se smatra izuzetno neuspešnom, jer je razvijana u najgorim momentima za Chrysler, tokom 2006. godine.

 

80240-jeep%20patriot%201.jpg

 

Proizvodnja Compass-a i Patriot-a prestaje 23. decembra 2016. godine i fabrika Belvidere u Ilinoisu će nastaviti sa proizvodnjom, ali samo Cherokee modela. Novi, zamenski model će svoju premijeru imati izlaskom sa proizvodnih traka fabrike u Meksiku.

 

80241-jeep%20patriot%2011.jpg

 

Za modelima Compass i Patriot neće poteći suze žalosti, osim možda u fabrikama koje su zavisile od proizvodnje ovih modela. Što se tiče tehiničkih karakteristika i stava svih pravih ljubitelja Jeep brenda, ovi modeli, nastali na neuspešnoj platformi od koje je nastao i jedan Dodge Caliber, nikada nisu predstavljali pravi duh Jeep-a i neće nikome nedostajati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Jeep Compass

 

153992-jeep%20compass.jpg

 

U trećem smo kvartalu ove godine i to taman jedan mesec do kraja što znači da se bližimo predstavljanju nove generacije Jeep Compassa što je najavljeno za sam kraj ovog aktuelnog kvartala. Kao što neki možda i znaju vozilo je na SUSW modularnoj platformi, s tim da je ovo ona podverzija za AWD vozila. Između ostalog na toj platformi su blizanci Fiat 500X i Jeep Renegade kao i Fiatov pick-up Toro koji naravno svi pozadi imaju nezavisno vešanje, bilo McPherson ili jednostavniji oblik multi-linka. Što se tehnike tiče, tu onda ne bi trebalo da bude mnogo nepoznanica. Za sada se zavisno od tržišta pominju 1.6 E.TorQ ili 2.4 TigerShark atmosferci, 1.4 FIRE turbo sa MultiAir tehnologijom, naravno tu će biti i 1.6 i 2.0 dizeli, a nadamo se i 2.2 iz Cherokeea. Kasnije tokom godine stiže i 2.0 GME turbo benzinac. Pogon na sva četiri točka je sada već tradicionalno za FCA vozila na ovoj platformi onaj od GKN-a. Od menjača tu su uz manuelne i Fiatov sa dvostrukim kvačilom i ZF-ov 9-stepeni automatik.

 

Ovaj model je posebno važan jer se u dosta delova sveta, posebno izvan Severne Amerike, Jeep doživljava kao polu-premium proizvod, a to znači i dobre marže za FCA. Uz to dolazi u prodajom najjači segment za SUV-ove, a to je onaj za kompaktne. Zato će i proizvodnja biti u tri fabrike širom sveta. Sve kreće iz Pernambuca u Brazilu gde će biti proizvodnja za Južnu Ameriku i to ide sa iste trake kao brazilski Renegade ili Toro. U Kini će se družiti sa Renegadeom. Ali ovaj za razliku od Renegade neće dolaziti iz Evrope. Za Evropu i S evernu Ameriku će dolaziti iz meksičke Toluce. Zašto? Pa zato što za motorna vozila iz Meksika ni jedni nemaju carinu, a inače bi bilo 10% carine u Evropi odnosno 2.5% u SAD-u. Samo vozilo će spolja biti modernog i atraktivnog izgleda. Bočna linija će pratiti moderne linije sa Cherokeea, dok će prednji kraj biti modernija verzija aktuelnog Grand Cherokeea. Zato će pomalo ličiti i na RR Evoque. Unutra će biti skoro pljunuti Jeep Cherokee, a što se tiče materijala i ponude nekih opcija tu će biti vrhunski, što je ono za čime Ameri, a i Kinezi pate.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se čini da je dizajn pogođen, čak i ove dvobojne sheme. Mislim da su tu dosta Talijani pečata dali. Samo unutrašnjost ostala američka. Mislim, biti će ona luksuzna ali stilski može bolje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Jeep Compass bez maske

 

jeep%20c%2067777.jpg

 

Na putevima su do sada već više puta snimljeni maskirani test primerci novog kompaktnog Jeepa, a sada su lovci na auto novitete uspeli da ga uhvate u Brazilu bez ikakve maske (tokom snimanja promotivnog materijala). Podsećanja radi, ranije se pretpostavljalo da će ovaj model dobiti neko novo ime, ali su američki mediji zatim objavili da su u Jeepu odlučili da ipak za njega upotrebe jedno od dva stara imena - Compass ili Patriot. Neke vesti kažu da su u kompaniji odlučili da ovaj SUV nosi naziv Compass. Kako bilo, novi Jeep Compass će zvaničnu prezentaciju imati krajem ovog meseca u Brazilu, budući da će tamo prvo i proizvoditi (fabrika Pernambuco). Sem u Brazilu, novi Compass će se praviti i u Kini, kao i u Meksiku, u fabrici Toluca.

Novi Compass se razvija pod kodnom oznakom ''551'', bazira se na produženoj verziji Small Wide platforme (na kojoj su napravljeni Fiat 500X i Jeep Renegade), a tokom 2017. godine bi trebalo da se pojavi i Fiatova varijanta. Novi Compass je dugačak oko 450 cm, što znači da će se u Jeepovoj gami smestiti između modela Renegade i Cherokee.

 

jeep%20compass%204.jpg

 

Standardno će se nuditi prednji pogon (pojedine verzije će imati i 4x4 pogon), dok će se u paleti motora u zavisnosti od tržišta naći naći 1.6 i 2.4 atmosferski litarski benzinci, pa 1.4 litarski turbo benzinski agregat, kao i 1.6 i 2.0 litarski dizelaši. Kasnije stiže i 2.0 litarski turbo benzinac, dok se od menjača pominju šestostepeni manuelni, pa menjač sa dvostrukim kvačilom ii devetostepeni automatik. Premijera Compassa za tržište SAD-a će se održati u novembru na sajmu u Los Anđelesu, a prodaja tamo staatuje početkom 2017.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od danas je i službeno. Poznate je samo motorizacija za Brazil. 2.0 atmosferski benzinac sa 159 KS (166 KS na etanol) uz 6 stupanjski automatik ili 2.0 dizel sa 170 KS sa 9 stupanjskim automatikom. Ukupno će biti 17 verzija motorizacije, pretpostavljam 17 različitih motor-mjenjač kombinacija. Talijani recimo dosta spominju da za Europu nije namijenjen ovaj dizel sa 170 KS nego vjerojatno noviji 2.2 sa 200 KS.

 

SPORT - za Europu su ovo inače oznake ulaznih modela

 

zza4535.jpg

 

LONGITUDE - nekakav srednji model


zza4536.jpgzza4537.jpgzza4538.jpg

 

LIMITED - to bi trebao biti najjači paket što se luksuza tiče

 

zza4539.jpgzza4540.jpg

 

TRAILHAWK - top off-road model

 

zza4541.jpgzza4542.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sad u nedelju Mitsubishi ASX sa tek malo više od 2.000 kilometara na satu, 1.6 HDI sa 114 konja...maaaalo sam ga provozao. :) Dobar je to auto, dobro sklopljen, ne znam koji je paket opreme (primetio sam da ima rikverc kameru, start/stop, paljenje bez ključa u bravi i svašta nešto, tako da kontam da nije neki osnovni), i cena kod nas mu je nešto oko 25.000 evra. To mu dođe direktni rival na svim tržištima. 

Ali, dok ovaj Compass stigne u Evropu (ako sam dobro video gore druga polovina 2017. godine), Mitsubishi treba da izbaci nov ASX, tako mi rekli... :) 

 

Sa slika i klipova, ovaj novi Jeep izgleda skroooz ok. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

Cijene u Brazilu su kao Renegade pa još +10% ako su oprema i motor isti. To bi kod vas značilo do 27 000 eura sa 2.0 JTD 140 KS i 4x4. E sada samo ne znam ide li vam carina na aute iz Meksika. U EU je nema. I naravno sama politika Jeepa spram cijena u Europi može biti totalno drugačija nego u Brazilu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...